shop.musicserver.cz

Kdy a jak už konečně vyhynou hudební dinosauři?

Vydáno: 10.06.2011 07:00 v sekci Na okraj - David Věžník | foto: facebook interpreta

Pár dnů zpátky Michal David v SuperStar. Pár týdnů zpátky Jitka Zelenková na titulce nějakého magazínu, pár měsíců zpátky na jiné titulce Heidi Janků. Hm... Není v roce 2011 už pomalu, ale velmi jistě na čase, aby se tato jména stala už jen těmi jmény z minula, na která se pouze vzpomíná?

Heidi Janků
© Jakub Ludvík
Heidi Janků, Josef Laufer, Dalibor Janda, Jitka Zelenková, Petra Janů. Ale i ten Karel Gott nebo Helena Vondráčková či Michal David. Někteří toho dokázali hodně, někteří ještě víc, někteří moc ne, někteří nic. Všichni jsou ale i ve třetím tisíciletí pořád s námi. Podporováni médii. Na titulních stranách, v tipech na dobrou večeři, v módních policiích, v SuperStar. A drtivá většina by si přitom zasloužila jedno velké děkujeme, následované ještě větším odejděte.

Jenže to se nestane. Česko se ze své komunistické rakoviny bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho. No schválně, kolik z těch výše zmíněných zpěvaček a zpěváků je ještě dnes nějak činných a kolik jich je už jen tvářemi z titulních stránek magazínů? Kolik jich znáte vy a kolik jich zná váš mladší sourozenec? A proč? Nenarodili se žádní noví a lepší? Nebo jde ta obroda jen tak ňák moc pomalu...?

Česku se ale hlavně pořád ještě nenarodil pořádný mainstreamový producent, který by dokázal udělat opravdu kvalitní pop. Jeho interpreti už se pomalu rodí, ale produkt, který společnou prací s pár-let-pozadu-zastydlými producenty vyleze z lisovny, stojí takřka vždy za starou belu. A to už nemusíme mluvit jen o takzvaných dinosaurech, teritorium se nám rozšiřuje až někam k oblastem, kde v extrémním úhlu pohledu působí třeba Jitka Charvátová (IMNSHO). A to je škoda.

Michal David
© kalendarakci.atlasceska.cz
Ale ta největší škoda je poněkud zvrácený sadomasochismus mnohých českých nakupujících posluchačů. Že si prostě pořád ještě většina lidí řekne něco jako "na české poměry nadprůměrná nahrávka". Zanadává si v komentářích pod makrem na Gagu, jací jsou ti redaktoři musicserveru "kkti", a pak jde do obchodu, to její cédo si koupí (dobře pro ni), a když už je v tom, tak přibalí ještě i Kabáty pro taťku a Lucku Vondráčkovou pro ségru (dobře pro... koho?).

A možná proto má v sobě velká část dnešních hudebních publicistů (naši redakci nevyjímaje) zakódovanou potřebu všechny tyhle aspoň trošku odlišné věci nadhodnocovat. (Na druhou stranu, proč ne, lepší Dva v hrsti než Helenka na střeše.) A možná proto buďme rádi za všechny ty nové kapely, zpěváky a zpěvačky, co sice znějí tak, jak se v Anglii znělo před pěti lety, ale aspoň se nějak snaží. A kupujme si to. Třeba pak i my budeme mít někdy svou českou Lady Gaga produkovanou konečně tím českým RedOnem. Staří dinosauři pak nakonec přirozeně vymřou, Karel Gott získá ze dva ze tři Slavíky in memoriam a šmytec.

Možná by stálo za to založit nějaké hnutí. Hnutí za podporu mladých umělců. Skupiny na Ksichtknize ("Gottoše do koše", "Helenko, pá pá" a-já-nevím-co-ještě), které přerostou v politické strany, vyhrajou volby a... a... Jejich členové budou bojkotovat šeď českého rozhlasového éteru, přestanou kupovat staré vyčpěliny a začnou kupovat mladé a progresivní a chodit na jejich koncerty. Zapříčiní zrušení pomalého stáda. Aby se totiž za třicet let nestalo, že téma třicáté třetí Česko Slovenské SuperStar bude "Písně, které vybral Richard Krajčo" a že vyjde časopis Květy podesáté s Klárou Vytiskovou na titulce a rozhovorem o tom, jak tato čerstvá šedesátnice, co poslední zajímavou desku vydala v roce 2010 s Toxique, pečuje o svou zahrádku...

Dodatečná, ale důležitá poznámka: Abychom již nadále předešli zbytečným plivavým diskuzím: Tento článek nemá být osobním útokem na nikoho z výše jmenovaných (zejména ne na Martina Michala) ani hodnocením jejich "celoživotních přínosů". Snaží se pouze poukázat na jakousi "národní karmu", uměleckou hodnotu nejprodávanější současné tuzemské tvorby. Vadný je rovněž závěr, že staré = nepotřebné. Nepatří všichni dříve narození zpěváci a zpěvačky do jednoho pytle. Misky vah Helena Vondráčková - Marta Kubišová budiž čtenáři vodítkem. Z výše zmíněných důvodů by mělo být také zřejmé, že ani tlačit někomu nějaký svůj hudební vkus nebylo primární pointou tohoto článku.

NÁZORY
  • Proboha, co to je za "blábol" (Tomáš, 10.06.2011 07:34) Reagovat

    Vážený pane redaktore, pochopitelně nemohu souhlasit s tímhle článkem, který je naprosto katastrofální, větší blábol snad už nejde napsat. Líp by to svedlo pětileté dítě. Jak můžete kritizovat kvalitu? Víte, v naší zemi je trošku problém u mladých ten, že oni "nemakaj", jak může nějaký mladý interpret udělat 30 min. pořad, když nemá prakticky co zpívat, než jen ty věci ze superstar, apod. Tihle "staří"interpreti na sobě každý den pracují, i když by už nemuseli. Stále je o ně velký zájem, ostatně vidíme to v nabitých halách, apod. U nás není nikdo, kdo by mohl trumfnou Karla nebo Helenku, to ani náhodou. Mrzí mě, že Vy, nechováte úctu ke starším lidem, to Vás rodiče nic nenaučili? Pro mě jste člověk, který umí jenom škodit druhým lidem, kdybych Vás potkal na ulici, tak na vás plivnu.

    • Re: Proboha, co to je za "blábol" (Milfried, 10.06.2011 08:32) Reagovat

      Ach jo ... nechtěl jsem ale zvedl jste mě ze židle .... z Vašeho komentáře mám pocit, že pracujete v PR agentuře zastupující tyto "umělce".

      1) Helenka - nikdy pořádně zpívat neuměla. Její neteř ... ani nebudu komentovat, protože to i slovo "sračka" je pro takový výkon ještě moc dobré. Lepší - Lucie Bílá, Lenka Dusilová, Marta Jandová, Gabina Gunčíková a opravdu MOC dalších, skutečných zpěvaček.

      2) Michal David - tam je špatně úplně všechno ... hudebně, rytmicky, textově, barva hlasu .... kolotočářská muzika

      3) Karel Gott - ve vší úctě k mistrovi ... i živá vystoupení zpívá z playbacku a publikum to ví (!) ... kdyby Karel nyní přišel o hlas, může to dalších 5 let úspěšně tajit a nikdo nic nepozná ... kdy naposledny udělal nový song? Kdy kde naposledy zpíval live?


      To že jsou nabité haly svědčí jenom o morální bídě tohoto národa, o ničem jiném.

      • Re: Proboha, co to je za "blábol" (Tomáš, 10.06.2011 09:04) Reagovat

        Dovolil bych si Vás požádat, aby jste příště nepsal nepravdivé články o někom, ale aby jste si to vyříkali mezi 4 očima, promluvte si o tom s Karlem, s Helenou atd atd. Karel pochopitelně točí jeden nový šlágr za druhým, je toho mnoho a zpívá živě, chápu, někdo nemá hudební sluch a nepozná to. Helenka to samé. O Lucce se nebavím, beru starší kategorii. Helenka je jediná zpěvačka u nás, která opravdu umí takřka vše, hraje na různé hudebné nástroje, ovládá spoustu cizích jazyků, tančí, stepuje, zvládá různé techniky zpěvu, Karel to samý. Co umí Lenka Dusilová? NIC. Jo, umí, ale v tom špatným slova smyslu. Je zajímavé, jak kritizujete miliony lidí, co nemají vkus, to je hodně troufalé, to by si novinář neměl dovolit, kde je Vaše etika? No nic, nemá smysl tady něco psát a vyměnovat si zprávy, protože máme každý jiný názor.

        • Re: Proboha, co to je za "blábol" (Lukáš Benda, 10.06.2011 09:26) Reagovat

          Dusítko, že nic neumí? A co třeba taková Načeva, co si myslíte o ní?

        • Re: Proboha, co to je za "blábol" (David Věžník, 10.06.2011 10:43) Reagovat

          No... fakt díky... Posmál jsem se tak, až jsem si poprskal displej notebooku ranním čajem. Ach jo...

          Smím-li být té drzosti - kolik vám je let?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Recenze: "Bílé Vánoce" připomínají písně Karla Gotta v té nejčistší kráse (04.12.2022 10:30)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Reedice Gottova alba "Bílé Vánoce" avizuje pomalu se blížící svátky (30.10.2022 15:14)
- Českého slavíka koupila TV Nova. Na předávání zahraje i Lucie (16.09.2022 09:01)
- Rozhovory: Helena Vondráčková - Jsem docela pilná holka (23.08.2022 16:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu