shop.musicserver.cz
Okkervil River - I Am Very Far

Degustační menu šéfkuchaře Willa Sheffa

Vydáno: 16.06.2011 13:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: myspace.com/okkervilriver

Že Will Sheff umí jako málokdo, se ví dlouho. Tentokrát ale jeho indie restaurace Okkervil River uvařila něco výjimečného - místo další koncepční megapochoutky servíruje degustační menu o jedenácti mikrochodech, z nichž každý nabízí excelentní hudebně-kulinářský zážitek.

9/10

Okkervil River - I Am Very Far

Vydáno: 10.05.2011
Celkový čas: 50:59

Skladby: The Valley, Piratess, Rider, Lay Of The Last Survivor, White Shadow Waltz, We Need A Myth, Hanging From A Hit, Show Yourself, Your Past Life As A Blast, Wake And Be Fine, The Rise

Vydavatel: Jagjaguwar

Agresivita Mika Tysona, cílevědomost podomních prodejců, přirozenost zrzavých krásek, živelnost Huckleberryho Finna, ležérnost Jeffa 'The Dude' Lebowskiho, sentimentalita spadaného listí, charisma... Willa Sheffa i něha předškolních lásek. "I Am Very Far" je tak trochu jiná deska elitního indie souboru Okkervil River. Je v ní totiž všechno, včetně (a především) absolutní rezignace na jakýkoli koncept - hudební či tematický.

Zásadním rozdílem oproti předchozím deskám Okkervil River je zdánlivá absence širšího tématu, který by deskou prorůstal. A to ať již jde o celkové vyznění a sdělení alba, nebo jen o jeho hudební stránku. Jednotlivé písničky jsou samostatnými zářezy na pažbě výjimečnosti a hudební zručnosti Willa Sheffa, ale pokud byste je slyšeli sólo, na stejném albu byste je nehledali. Dočkáte se odkazů na Iggyho Popa, Nicka Cavea, Pavement, Toma Waitse, Boba Dylana či Bruce Springsteena, ale jen co si kterýkoli z nich uvědomíte, bude popřen se změnou čísla skladby.

Leccos naznačuje již začátek alba. Úvodní vykřičená energická pocta syrovému stadiónovému rokenrolu "The Vallye", v níž dokonale souzní těžký kytarový riff s uhrančivým a odsekaným zpěvem, ve finále navíc podtržená totální zvukovou stěnou, je vystřídána poklidnou, až noirově tajuplnou "Piratees", která stojí na klávesách, stupidním um-ta rytmu a kytarovém sólu ve stylu "Paranoid Android". A abyste vůbec nevěděli, na čem jste, jako třetí následuje indiepopová hitovka "The Rider", která by klidně mohla být na "The Stage Names".

A to samozřejmě není vše. "The Lay Of The Last Survivor" je sympatický country rock, se kterým Okkervil River koketovali již na předchozí desce, taková méně radio-sexy variace na "Lost Coastlines". "We Need A Myth" je všeobklopující orchestrální trip ve finálových pasážích (ano, není jen jedna), srovnatelný s přesahem Aronofskyho "Fontány". "Show Yourself" si pohrává s minimalismem a lo-fi, "Wake And Be Fine" pro změnu s popovou lascivností a příjemnou melancholií. A závěr? Balada přímo od piána - "The Rise". Dokonalý goodbye kiss.

Jednotlivé písničky zkrátka žijí svým vlastním životem, ve svém vlastním vesmíru a potvrzují to, co Sheff dopředu avizoval - album nevznikalo v rámci jedné dlouhodobé nahrávací seance, ale při různých příležitostech, na různých místech a s naprosto odlišnými nástroji. Vše navíc podtrhuje produkce, která se v přístupu od nahrávacího procesu příliš neliší - Sheff nehledá jednotný sound v rámci alba, ale přistupuje ke každé písničce zvlášť, aby jí dal vše, co opravdu potřebuje. Aby ji zbytečně neomezoval.

Mr Okkervil River

Okkervil River
Will Robinson Sheff je (pravděpodobně - v diskuzi pod článkem tvrzení můžete když tak rozporovat) jediným žijícím hudebníkem, který kdy napsal písničku o smrti a pohřbu svého vlastní psa. Narodil se v Meridenu ve státu New Hampshire, blízko kanadských hranic, ale do širšího povědomí se dostal až u hranic mexických, když v texaském Austinu stál v roce 1998 u zrodu skupiny Okkervil River. Stal se jejím hnacím motorem (je výhradním autorem všech skladeb) a v současné době je také jejím jediným původním členem. Proslulé jsou především jeho texty, ve kterých se snaží o jakousi dokumentární poezii - ve svých písničkách vždy vypráví příběhy, které se v jeho okolí opravdu staly, ale rád si hraje s jejich perspektivou a přidává do nich fiktivní prvky a linie. Mezi jeho vzory patří Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Elvis Costello či Jeff Mangum z Neutral Milk Hotel. Kromě Okkervil River dlouhodobě působil také v kapele Shearwater.

Paradoxně se ale přesto daří nemožné - ačkoli jsou jednotlivé skladby v náladě, rytmu, instrumentaci i naléhavosti zcela mimoběžné, mají tři snadno a jasně definovatelné průsečíky (čímž se dostáváme mimo klasický třírozměrný prostor, přesto nebudou pokročilejší znalosti lineární algebry v dalším čtení nezbytně nutné). Celé album totiž spojují tradičně hořké a tradičně dobré texty, Sheffův nezaměnitelný hlasový projev a ojedinělá schopnost vygradovat jakoukoli písničku.

Charismatický hlas Willa Sheffa je poznávacím znakem Okkervil River již od prapočátků. Sheff patří do oné skupiny zpěváků, kteří znějí dobře v jakémkoli žánru, stylu a poloze a které bezpečně poznáte po třech sekundách. Jeho hlas je navíc jedním z důležitých aspektů dalšího bodu - gradace. Okkervil River se na "I Am Very Far" vysmívají pojmu album filler. Každá písnička je ambiciózní a vypiplaná do posledního detailu a každá si během své stopáže projde kompletním vývojem až k explozivním finálovým pasážím, při kterých vám běhá mráz po zádech.

Samotnou kapitolou jsou pak již tradičně texty. Will Sheff si nikdy nebral servítky. Je vypravěčem typu co na srdci, to na jazyku, nebojí se velkých témat a nemá problém s konfrontací. Na "I Am Very Far" je ale oproti předchozím deskám více emocionální, lyrický. Stále vypráví fatální příběhy, ale na jejich přečtení budete tentokrát potřebovat mnohem více představivosti. Pořád je to ale on, což potvrdí hned na úvod a celé album otevře mrtvolou:

"Watch the sun switching in the sky, off & on / where our friend stands bleeding on the late summer lawn / a slicked back bloody black gunshot to the head / he has fallen in the valley of the rock & roll dead."

Okkervil River špatné desky prostě neumí. Will Sheff je jedním z hlasů a textařů generace a momentálně na indiekytarové scéně nemá mezi singer-songwritery konkurenci, což se již poněkolikáté nebojí dokázat. "I Am Very Far" je grover, který roste s každým poslechem a neoposlouchá se. Nejde na ruku, na první poslech působí nesourodě, ale je výjimečný v tom, že v kterékoli z jedenácti písniček nabízí větší množství emocí a geniálních momentů, než jaké mnoho kapel sbírá celou svou kariéru.

Austin je možná daleko, ale láska a hudba (v dnešní moderní době především díky internetu) i hory a oceány přenáší. A je to sakra dobře. Tuhle desku totiž rozhodně nesmíte minout.

NÁZORY
  • Jako od maminky (Jindra, 17.06.2011 09:57) Reagovat

    „Jako od maminky. Temné, hudebně precizní, se silnými texty a několika OMG-momenty.“ – Musím říct, že tohle mi mojí maminku moc nepřipomíná. Rozhodně nikdy nedělala nic temného nebo hudebně precizního. Jedině mi snad čas od času připraví nějaký ten OMG-moment :-)

    • Re: Jako od maminky (Miroslav Böhm, 19.06.2011 13:33) Reagovat

      Preci jen jsem chtel spise zduraznit to, ze maminka vi nejlepe, co mame radi. Ze pokazde, kdyz se k ni vratite na obed, tak si uvedomite, ze nikde jinde vam nechutna vice. Ze se proste citite byt doma. Ale za komentar diky moc, protoze je skvele napsany a vazne jsem se pobavil o))

  • Každopádně... (Pan Tau, 25.06.2011 00:38) Reagovat

    ...je to skvělé cd. Pro mě společně s jejich předpředposledním Stands Inn (2007) jejich nejlepší

    • Re: Každopádně... (Pan Tau, 25.06.2011 18:13) Reagovat

      ..jsem to poplet. Měl jsem namysli album The stage names. The stand ins, které je jejich předposlením albem, má až trochu moc country nádech..ale i tak určitě stojí za poslech. I am very far však doposud vede ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Shearwater v "Quiet Americans" sahají společnosti do svědomí (27.01.2016 18:15)
- XPlaylist: hudba týdne od 18. do 25. ledna 2016 (18.01.2016 09:50)
- Naživo: Na ptáky jsme krátký... (07.11.2012 19:46)
- 6. listopadu startuje Radio Wave Stimul festival (06.11.2012 09:51)
- Flying Lotus či DJ Shadow se díky Radio Wave Stimul festivalu zastaví v Praze (20.09.2012 14:57)
- Na novince Norah Jones si zahostoval Ryan Adams i Will Sheff (24.08.2009 14:02)
- Audio: MP3 Jukebox 22/2009 (17.06.2009 05:00)
- Naživo: Okkervilská řeka zaplavila Rock Café emocemi (25.11.2008 08:10)
- V Praze vystoupí Okkervil River (29.10.2008 15:20)
- Video: Video Jukebox 32/2008 (03.10.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu