shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Born This Way" Lady Gaga

Makrorecenze "Born This Way" Lady Gaga

Vydáno: 07.06.2011 13:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

"Možná se tak narodila, možná je to... talent. A možná je to... marketing." Tak bychom mohli parafrázovat titulek recenze na jedno z marketingově nejmasírovanějších alb roku 2011. "Born This Way" prostě nemohlo makrorecenzi uniknout... VAROVÁNÍ: Čtení následujících řádků není vhodné pro fanoušky Lady Gaga!

Lady Gaga - Born This Way
© facebook interpreta
Bylo toho tolik, že se to skoro až nehodilo. Gaga kam se podíváš. A i když jsme to předvídali, záplava článků o každém předalbovém pšouku z tábora slečny Stefani Joanne Angeliny Germanotty byla skutečně maximalistická. Poslední týden v květnu si všichni mohli oddechnout. "Born This Way" konečně vyšlo. Už žádná pre-proma, pre-singly, promo-pre-pre-... Jen deska. Deska, o které se hodně mluví. Umění, poselství, nebo obyčejný marketing? Lukáš Boček měl jasno. Devítka v hlavní recenzi a označení za dost možná nejlepší popové album dekády hovoří za vše. To všechno nemohlo zůstat v redakci bez povšimnutí. Boje o místo v pětici vyvolených makrorecenzentů byly urputné, dokonce se uvažovalo, že se po dlouhé době pro jednou vrátíme k desetičlennému týmu. Nakonec hodnotila standardní pětice, ovšem Lejdy Dží si výsledek její práce asi nevytiskne. Redaktoři a redaktorky musicserveru jdou až na jednu světlou výjimku tvrdě takřka proti všem (metacritic - 71 %) a stejně jako čtenáři ji buď milují, nebo nenávidí. Aktuální počin Lady Gaga svými procenty zadupali hluboko do země. Dvaačtyřicet procent.


Katka Guziurová - Yeah, she was born this way (9/10)
Vztah ke zpěvačce: Týden před leakem desky jsme ji s kolegou v rádiu šeredně pomlouvali a nutili posluchače diskutovat na téma, jestli už je dávno za zenitem.

O tom, že u Lady Gaga nejde jen o hudbu, se nemusím dalekosáhle rozepisovat. Ona i její management to umí. Lady Gaga se umí naservírovat na zlatém podnose, ale vůbec ne jako ušmudlané obědové meníčko, ale jako pokrm v super luxusní restauraci. Hraje posluchačům a fanouškům na všechny smysly. Ber, nebo nech být. O nic v kariéře newyorské zpěvačky nejde. Buď podlehnete excentrickému kouzlu bláznivé pěnice a vychutnáte si to, nebo odmítnete a raději si pochutnáte na béčkovějších záležitostech. "Born This Way" je nejmainstreamovější mainstream posledních let. Mainstream tak voňavý, že se ho nemůžu nabažit. Jak vnímám pindy, že už jste to někde slyšeli? Když jdete do restaurace, tak při objednávce vepřového taky přece nečekáte, že to bude chutnat jako cukrová vata. Je to prostě pop. Možná mě mrzí absence intimnějšího momentu ("Yoü And I" mi přijde příliš dřevorubecká), ale s tím se dokážu popasovat díky té další rundě nálad, které nám ve svých písních Lady G. nabízí. Odpusťte mi, ale musím konstatovat jediné: Já jí to celé žeru. Btw, highlight alba? "Heavy Metal Lover".

Jakub Malar - Když je hudba v pozadí... (4/10)
Vztah ke zpěvačce: Dobrý, až na tu hudbu.

PR a promo slečny Gaga by mohlo sloužit jako učebnicový příklad. Od extravagantní image, která má šokovat a šokuje, přes promyšlenou koncertní show až po skvěle naplánovanou propagaci alba. Lady Gaga je momentálně nejsledovanější popová hvězda a média o ní pravidelně píší (stačí, aby si uprdla, a už o tom ví celý svět). Ve všem tom humbuku se pak ztrácí fakt, že nová deska je vlastně více než podprůměrná. Pravda, spousta skladeb má singlový potenciál, ale chybí alespoň nepatrný náznak originality. Hudba, kterou najdete na desce "Born This Way", se hrála na přelomu osmdesátých a devadesátých let a většina skladeb pouze opisuje své vzory (například "Born This Way" kopírující "Express Yourself" Madonny). Ve skladbě "Judas" dokonce vykrádá samu sebe (refrén je příliš podobný tomu v "Bad Romance") a výkřiky o tom, že je super, jak si to všechno píše sama, působí docela směšně. Korunu tomu nasazuje hodně nepovedený obal alba. Kdosi řekl, že tohle je album dekády. Já říkám, že tohle je stěží album týdne.

Adam Eff - Pokud je toto 'popová deska roku', obejdu se. Ale nejen proto, že it's been done (3/10)
Vztah ke zpěvačce: Citově žádný, jinak spíše "vaginální".

Lady Gaga
© gagadaily.com
Počet prodaných desek nevypovídá o kvalitě desky, ten svědčí jen o tom, že obor marketingu není zbytečný. A v případě "Born This Way" bylo použito adekvátně mnoho strategií. Album se mi jeví jako průměrné. Možná jen si ještě musím počkat na osvícení, protože mi nejspíše pořád něco o fenoménu slečny Germanotty uchází, něco, co všem těm nadšeným už dala. Misi Gagy, spasitelky menšin (viz prototypy "Born This Way a "Americano"), beru jako triviální a méně vkusnou vyčůranost. Poslech desky byl méně příjemný, očekávání jedinečného počinu skončilo u dancepopového paskvilu, při jehož konzumaci si každých šest sekund vybavím věci, které dříve fungovaly, kromě sebevykrádání Lejdy Dží jsem zaslechl kusy Madonny, Irene Cara, The Beatles, paradoxně i Emilie Autumn, ale nejen. Imitování a standardní inovátorský um této slečny nepovažuju za něco lepšího, co by se mělo cenit. Věřím, že neošacená Gaga (ač je šikovná) je průměrná. Tak jako tato obsahově vyprahlá deska. Bod dolů za omezenost v mnoha sférách, druhý dolů za ten nevkusný obal. A vím, jsem ten slepý, hluchý a hloupý a zakomplexovaný.

Pavel Parikrupa - Hovězí po datu spotřeby (3/10)
Vztah ke zpěvačce: Je mi šumák.

Po všech bombastických prohlášeních o popovém albu desetiletí mne překvapilo, jak je "Born This Way" slabá deska. Tak jsme tady, v roce 2011, dospěli do stadia, kdy davy konzumentů hýkají štěstím, protože zpěvačka fakt umí zpívat (a považte, dokonce si sama písně skládá), šokuje, má upe super oblečky, šokuje, bojuje za lůzry, šokuje, má strááášně drahé klipy o hovně, šokuje, vyzývá a prohlašuje, no a hlavně šokuje, že. Abych parafrázoval Lennona, Gaga je větší než Ježíš (ne že ne) - a jak málo jí k tomu stačí. Když si odmyslím všechen ten cirkus kolem, zůstávají stokrát převařené písničky, ve kterých Lady Gaga vykrádá vykradené a ty řídce se zjevivší jiskřičky originality se tváří jako něco neuvěřitelně geniálního. Stačí to stokrát zopakovat a začnete tomu věřit. A protože sám nic neumím, jsem ubohý pisálek a nula, co nic nedokázala, opět zacituji někoho moudřejšího, tentokrát Oliviera Toscaniho: Reklama je navoněná zdechlina. To stejné je i "Born This Way".

Lukáš Benda - Doj it! (2/10)
Vztah ke zpěvačce: "TFM" po xyz posleších pořád miluju, "BTW" už po prvním nenávidím.

Řadím se k jejím fanouškům, tedy k těm, kteří celebritě dekády odpustí i - s odpuštěním - šit dekády "Born This Way". Na Lady Gaga si v osobní, anebo spíše osobnostní, rovině cením jejího zatvrzelého boje proti homofobii, v té hudební zase odvahy experimentovat, snahy rozvíjet se a touhy recyklovat vlastní i cizí ideový arzenál. Cením si na ní přesně toho, čím desítkové "Fame Monster" oplývalo a co aktuální nahrávce tolik schází. Stran té recyklace - neslyším na argument, že se Lady Gaga vykrádá. "Judas"? Více nadstavba "Bad Romance", méně její plagiát. "Judas" je ale také jedinou novou poslouchatelnou písní. Teorie nadstavby neselhává v případě, kdy jde Lady G ke kořenům Madonny. LG je o mnoho levelů výš - jestli mi rozumíš. Teorie nadstavby selhává v případě, kdy Gaga naprosto nepochopitelně kompostuje lacině lascivní materiál, který nás v čase vrací k disco-teroru let 95-96, kdy strašilka Pergnerová vedla Eso, ve kterém vedl Scooter, před 2 Unlimited a třetím "Doj it!". Vlastně vůbec poprvé na místo nadšení převládá z tvorby Lady G pocit zmaru, že chce své posluchače také jen pořádně podojit.


Album: Lady Gaga - Born This Way
Průměrné hodnocení: 4,2/10
Celkový čas: 61:09
Skladby: Marry The Night, Born This Way, Government Hooker, Judas, Americano, Hair, Scheiße, Bloody Mary, Bad Kids, Highway Unicorn (Road To Love), Heavy Metal Lover, Electric Chapel, Yoü And I, The Edge Of Glory

NÁZORY
  • Lady G. (pan.jednicka, 07.06.2011 13:06) Reagovat

    Souhlasím s tím, že tato deska je především marketing. Jdu se na počest této zpěvačky vykadit. Alespoň na ní pomyslím při mém odpoledním kaků.

    • Re: Lady G. (pan.jednicka, 07.06.2011 13:07) Reagovat

      PS: Takové silné výrazy jako "hudba" si nechte na někdy jindy. :)

  • ČR (Tomáš, 07.06.2011 13:18) Reagovat

    ..Bože! ...ty český názory

    • Re: ČR (pan.jednicka, 07.06.2011 13:41) Reagovat

      V poslední době mě opravdu ohromuje naše národní hrdost, nejen tady, ale tak všeobecně. :)

    • Re: ČR (Turbolachtan, 07.06.2011 16:01) Reagovat

      Gratuluji! Stačily ti jen čtyři slova aby jsi ze sebe udělal dokonáleho retarda.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Lady Gaga si zahraje po boku Joaquina Phoenixe v pokračování "Jokera" (06.08.2022 15:07)
- Nové desky 21/2022 - od Liama Gallaghera přes Def Leppard po Tate McRae (01.06.2022 08:00)
- Video: Lady Gaga v klipu k topgunovce "Hold My Hand" hraje na piano na ranveji (10.05.2022 08:11)
- Lady Gaga ohlásila pokračování rezidence v Las Vegas (02.02.2022 14:32)
- Lady Gaga a Tony Bennett natočili MTV Unplugged (29.11.2021 13:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu