Nové desky pro 22. týden

29.05.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po předchozím ochromení Lady Gagou tento týden ovládnou hudební novinky čeští Cartonnage, s druhou deskou tanečně ladění Friendly Fires, dále Death Cab For Cutie, countryový Brad Paisley, matadoři Status Quo, indie rockoví Art Brut, ale především se nám konečně představí další z objevů tohoto roku Katy B.
Pokud se v pondělí 30. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Tip týdne

Katy B - On A Mission (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: taneční pop / house / dubstep

Katy B - On A Mission
Ačkoli Katy B nefigurovala v žádné letošní anketě vybírající talenty, patří k nejočekávanějším nováčkům roku. Je jí jednadvacet let, má titul v oboru populární hudba na Londýnské univerzitě a na jejím debutovém albu "On A Mision", které se k nám dostává s dvouměsíčním zpožděním, uslyšíte neobvyklé spojení lyričnosti a silného hlasu s tanečními rytmy, houseovými fragmenty, dubstepem a inspiracemi v r'n'b, drum'n'bassu a raveu. Zpěvačka si celé album složila sama a k ruce jí bylo pouze producentské trio Benga, Geeneus a Zinc. Ve třináctce songů, včetně jednoho skrytého bonusu, navíc uslyšíte i dva hosty - britskou Ms. Dynamite a trio Magnetic Man, jehož členem je právě jeden z producentů Benga. "On A Mision" prezentuje Katy B na svém webu pomocí několika videoukázek.



Cartonnage - I'm Not Your Computer (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: synth-pop / electropop

Cartonnage - I'm Not Your Computer
Vanda Choco a producent Armin Effenberger, jinak tedy synth-popové duo Cartonnage, navazují po třech letech na předchozí dva počiny novým albem "I'm Not Your Computer". Celou tu dobu jim dělaly společnost syntetizátory, drum machiny, samplery, vokodéry a jiné hračky a výsledkem je jedenáct skladeb v čele s prvním singlem "Don't Stop". Nové album Cartonnage představili již v úterý a propagovali jej na turné se skupinou Oceán. Letmý pohled na nahrávku nabízí krátký teaser na YouTube.com


Death Cab For Cutie - Codes And Keys (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / indie pop

Death Cab For Cutie - Codes And Keys
Je tomu už více než rok, kdy se Death Cab For Cutie pustili do příprav sedmé řadovky. Už tehdy ale věděli, že novinkovou desku představí fanouškům během jarních měsíců, a svým předsevzetím i dostáli. Na pulty míří "Codes And Keys". Album má být podle slov muzikantů zaměřeno více na kytary a sami ho připodobňují k desce "Another Green World" Briana Ena. Oproti tomu ale první ochutnávka "You Are A Tourist" je snad nejméně kytarová v celé historii formace, jak tvrdili koncem března Ben Gibbard a Nick Harmer. Jestli mají pravdu, posuďte poslechem skladby a zhlédnutím příslušného klipu na speciálních stránkách youareatourist.com. Další audio nahrávky najdete na MySpace.com Death Cab For Cutie.


Friendly Fires - Pala (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní taneční hudba / elektronika / shoegaze

Friendly Fires - Pala
Eponymní debut tria Friendly Fires dostal skupinu do povědomí po celém světě a vynesl jí mimo jiné i nominaci na Mercury Music Prize. Nyní, tři roky poté, by pánové na tento úspěch rádi navázali a pomoci jim k tomu má druhý počin "Pala", jehož název vychází z románu Aldouse Huxleyho "Ostrov". Sází v podstatě na podobný koncept jako prvotina. Desku si produkovali především sami, pouze v několika písničkách si nechali vypomoct od Paula Epwortha (Adele, Cee-Lo Green), respektive Chrise Zanea (Mumford And Sons, Les Savy Fav). Vzhledem k tomu, že v zahraničí je deska k dispozici už dva týdny, je jasné, že záměr se povedl. "Pala" je v hitparádách úspěšnější než předchůdce a slušně si vede i u kritiky. Zda jsou tyto výsledky oprávněné, posuďte poslechem několika nových věcí na MySpace.com Friendly Fires.


Status Quo - Quid Pro Quo (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Status Quo - Quid Pro Quo
Půl století na hudební scéně si zaslouží pořádnou oslavu a Status Quo slaví velké jubileum s novým albem. Pětice muzikantů uvádí na trh čtrnáctiskladbovou novinku "Quid Pro Quo". Jako bonus se posluchači mohou těšit na novou verzi hitovky "In The Army Now". Pokud se rozhodnete rozbít prasátko a pořídit si rozšířenou limitovanou edici alba, čeká na vás ještě druhé bonusové CD s titulem "Official Bootleg", jež přináší živý záznam největších hitů Status Quo. Několik písní z druhého disku si můžete poslechnout už teď na MySpace.com stránkách kapely.


Brad Paisley - This Is Country Music (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country

Brad Paisley - This Is Country Music
Americký countryový zpěvák Brad Paisley přichází se svým devátým řadovým albem "This Is Country Music". Kdyby dodržel původní dubnový termín, patrně by konečně dosáhl na vrchol americké albové hitparády. Takhle se musel utkat s Lady Gaga, což byl velmi nerovný souboj. Novinku natočil opět ve spolupráci s dlouholetým spolupracovníkem Frankem Rodgersem a za podpory hvězdné squadry hostů, kde se to blýská jmény jako Don Henley, Sheryl Crow, Blake Shelton, Marty Stuart, Carrie Underwood, Clint Eastwood nebo skupina Alabama, která s Paisleym natočila druhý singl "Old Alabama". Ten a první titulní singl si můžete pustit na zpěvákově MySpace.com.


Různí - V peřině (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - V peřině (soundtrack)
Už za pár týdnů se v kinech představí první český 3D film "V peřině", ovšem soundtrack k této hudební komedii si můžete vychutnat již nyní. Exkluzivitou tohoto cédéčka je doposud nevydaná skladba z pera Karla Svobody napsaná před lety přímo pro tento film. Autorem většiny ostatních písniček je člen Support Lesbiens René Rypar. Zmíněnou skladbu nazpívala Lucie Bílá, která si ve filmu zahrála, a vedle ní ve filmu i písních alba uslyšíme i Elišku Balcerovou, Jiřího Mádla, Karla Rodena, Ninu Divíškovou či představitele dětských rolí. K nim se pak přidali interpreti jako Kabát, Dara Rolins, Kryštof Michal a Helena Zeťová. Album vychází v kombinaci s DVD, kde najdete videoklipy a filmové ukázky. Trailery včetně písniček nabízí web filmu.


Go-Go's - Beauty And The Beat (30th Anniversary Edition)(EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock / new wave

Go-Go's - Beauty And The Beat
Americká rocková formace Go-Go's, jejíž hlavní postavou je Belinda Carlisle, letos slaví velké výročí. Debutu "Beauty And The Beat" je přesně třicet let, a tak není divu, že kvintet tuto událost náležitě připomene. Deska, jež podle časopisu Rolling Stone patří mezi 500 nejlepších alb historie, vedla v roce 1982 měsíc americkou hitparádu a byla prvním albem čistě ženské kapely, která americký žebříček vyhrála. Co tedy přinese výroční edice? V první řadě to bude dvoudisková verze nahrávky, kde na prvním CD naleznete původní album, samozřejmě pečlivě zremasterované. Druhý kotouček bude obsahovat dosud nezveřejněný záznam koncertu z roku 1981, který Go-Go's odehrály v klubu Metro v Bostonu. Kromě vydání na CD bude tato reedice dostupná i na limitovaném růžovém vinylu.


Deep Purple - Phoenix Rising: The Untold Story Of The 1975/76 MkIV (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Deep Purple - Phoenix Rising
Deep Purple se měli už koncem loňského roku přihlásit s obsáhlým dokumentárním setem, nicméně vydání "Phoenix Rising: The Untold Story Of The 1975/76 MkIV" o několik měsíců odsunuli. Nový disk z obsáhlé série potěší fanoušky živým záznamem na CD a DVD-kotoučkem s titulem "Gettin' Tighter". Ten přinese dokument, který měl být původně zaměřený na záznam příprav alba "Come Taste The Band" z roku 1975, ale byl rozšířen o materiál pořízený na turné Mk4. V rámci této koncertní šňůry se v sestavě kapely objevily i hvězdy jako David Coverdale a Tommy Bolin. Pokud vás trailer na stránkách YouTube.com přesvědčí, že si balíček koupíte, máte na výběr z několika edic. Vedle CD a DVD si můžete koupit DVD/CD pack, jenž bude navíc obsahovat knihu. Blu-ray disk je napěchovaný audio i video záznamem najednou.


Jiří Grossmann - Až tě náhodou potkám (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / country

Jiří Grossmann - Až tě náhodou potkám
Dvě výročí letos připomínají Jiřího Grossmanna - nedožité sedmdesátiny a obzvlášť smutných čtyřicet let od jeho smrti. U této příležitosti vychází kompilace "Až tě náhodou potkám", jež si dává za cíl nabídnout co nejkompletnější pohled na Grossmannův hudební odkaz. Na více než šedesáti příkladech je zdokumentován jeho pěvecký, ale především textařský přínos české hudbě, a to jak ve stylu semaforsky popovém, tak i v tom countryovém. Grossmannův cit pro tento styl a čich na písně převzaté stály na začátku slavné části kariéry Pavla Bobka, Milušky Voborníkové nebo Nadi Urbánkové. Právě takovými songy je vrchovatě naplněno třetí, textařské CD. Ta první dvě patří Grossmannovi jako zpěvákovi a najdete na nich také doklad jeho spolupráce s Miloslavem Šimkem.


Black Stone Cherry - Between The Devil & The Deep Blue Sea (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: southern rock / hard rock

Black Stone Cherry - Between the Devil & The Deep Blue Sea
Kromě fanoušků pravověrného hard rocku v podání Deep Purple a Status Quo si tento týden přijdou na své i příznivci jižanského rocku. I když se nové a v pořadí třetí album amerických Black Stone Cherry nahrávalo v Los Angeles, na posluchače čeká opět pořádně řízná hudba. To napověděl už i pilotní singl "White Trash Millionaire", jehož příslušný klip najdete na YouTube.com. Kromě tohoto kousku přináší nahrávka dalších jedenáct songů, a pokud zainvestujete do rozšířené verze alba, dočkáte se celkem patnácti skladeb.


Peter Nagy - More piesní (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / pop rock

Peter Nagy - More piesní
Peter Nagy působí na hudební scéně již čtvrt století. Není proto překvapením, že se rozhodl na dvou CD zrekapitulovat svoji kariéru, a rozšířit tak svoji předchozí bestofku. Na kompilaci "More piesni" vybral dvacítku hitů, šestnáct dalších úspěšných písní a duetů z posledních deseti let a přidal i speciální letošní bonus. Vedle samotného Petera Nagye uslyšíme i spolupráce s Jožo Rážem, Petrem Jandou, Zuzanou Smatanovou, Petrem Mukem, Nicol J. McCloud, Jankem Ledeckým nebo Miro Žbirkou.


Art Brut - Brilliant! Tragic! (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

Art Brut - Brilliant… Tragic!
Pokud jste se už nemohli dočkat nové desky Art Brut, na kterou opět naverbovali Franka Blacka, zpěváka a kytaristu The Pixies, dočkali jste se. Novinka formace "Brilliant! Tragic!" je napěchovaná desítkou skladeb, které reprezentuje pilotní singl "Lost Weekend". Pokud jste ho ještě neslyšeli, můžete to napravit na MySpace.com formace. Sami také posuďte, jestli se zpěvák formace Eddie Argos "naučil zpívat", jak sám v nedávném rozhovoru prozradil k celému procesu nahrávání. Mohli mu totiž nyní věnovat více času a vypilovat projev každého hudebníka.


Ozzy Osbourne - Blizzard Of Ozz & Diary Of A Madman (Legacy Edition) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Ozzy Osbourne - Blizzard Of Ozz
Ve stejném roce jako debut Go-Go's vyšlo i neméně slavné album Ozzyho Osbourna "Blizzard Of Ozz", což stejně jako v případě dámského kvarteta mohou fanoušci oslavit koupí výroční edice. Současně s reedicí této desky se stejné poctě dostalo i o rok později natočenému albu "Diary Of A Madman". Obě nahrávky byly pochopitelně nově zremasterované a v Legacy edition navíc obsahují bonusový disk, na kterém najdeme dříve nevydané živé nahrávky a jiné bonusy. Pro fanoušky se na trhu objeví obě alba na vinylu. V zahraničí pak bude k dispozici i exkluzivní verze "Blizzard Of Ozz", ke které bude připojeno více než hodinové DVD s dosud nezveřejněným koncertem, a můžete narazit i na box set obsahující nejen obě dvě alba naráz, ale i řadu dalších bonusů.


DG 307 - V Katedrálách ticha (Guerilla Records)
web / Bandzone.cz / psali jsme
žánr: alternativa / underground

DG 307 - V Katedrálách Ticha
Český underground stále žije a kapela DG 307 je toho důkazem. Formace vydává novou koncertní nahrávku "V katedrálách ticha", byť materiál na ni byl pořízen už v roce 1994. Písním vévodí především Pavel Zajíček, který nedávno oslavil šedesáté narozeniny, a také Mejla Hlavsa, vůdčí postava kultovních The Plastic People Of The Universe. Na nahrávce "V katedrálách ticha" ale nehraje na baskytaru, ale na bicí. Naživo formaci doplňovali ještě další hudebníci a celkem se na pódiu sešly dvoje klávesy, dvě sady bicích, kytara a smyčce v zastoupení violy a violoncella. Takto byly odehrány i dva koncerty, jejichž repertoár si zakládal především na skladbách z desky "Uměle ochuceno". A právě nový živák je esencí toho nejlepšího z obou večerů.


V krátkosti - Mluvené slovo

  • Se slušnou porcí titulů přichází tento týden Český rozhlas v mluveném slovu. K posluchačům se tak dostane rozhlasová verze autobiografické knihy Filipa Jánského o letcích RAF (Royal Air Force) za 2. světové války ve Velké Británii "Nebeští jezdci", "Deník Anne Frankové" v podání Věry Slunéčkové, dvojice Havlových her "Vernisáž" a "Anděl strážný" z úst Tomáše Töpfera, Jana Hartla, Jiřího Sováka a Jaromíra Hanzlíka, Orwellův román "1984", na jehož nahrání se podíleli například Veronika Freimanová, Boris Rösner, Luděk Munzar, Josef Vinklář, Josef Červinka, Rudolf Hrušínský st., Tomáš Töpfer či Michal Pavlata, a v neposlední řadě kniha Viktora Fischla "Všichni moji strýčkové", kterou do rozhlasové podoby převedl Josef Somr. Pro děti je pak určená "Pošta v ZOO" Ondřeje Sekory převyprávěná dvojicí Marek Eben a Jiří Lábus.
  • Na sedmi CD a jednom DVD vás do minulosti zavedou herci Divadla S+H v titulu "Hurvínkovy dobrodružné výlety do minulosti", kde slavný hrdina pomocí kouzelné flétničky putuje (samozřejmě s Máničkou a někdy i s panem Spejblem) českými dějinami. Scenáristé Helena Štáchová a Pavel Cmíral navíc respektují dobové reálie i historické údaje, a tak si posluchači zpestří zábavnou formou často nezáživné pasáže z učebnic dějepisu.
  • Knihu "Tři tatínci a maminka" mají na svědomí hned tři autoři - vydavatel Martin Reiner, Michal Viewegh a básník Pavel Šrut. Do audio podoby ji načetla Libuše Šafránková a jejím prostřednictvím můžeme slyšet příběh o tom, jak byla maminka malou holčičkou Janičkou, která posléze vyrostla a narodily se jí dvě děti Josífek a Maruška, kteří zažívají něco podobného, co jejich maminka, když byla dítětem. Mají totiž všichni tři stejného strýčka Antonína, moravského samorosta, dobrodruha, blázna a podivína, který je stále velkým děckem, hipíkem, Vinetouem i Manitouem.

Dále vychází:

Alcest - Le Secret (Mystic Production)
Amorphis - Beginning Of Times (EMI)
Anaal Nathrakh - Passion (Mystic Production)
Anna Netrebko - Don Pasquale (BluRay) (Universal)
Arakain - Black Jack + History Live (Popron Music)
Arch Enemy - Khaos Legions (EMI)
Autopsy - Macabre Eternal (Mystic Production)
The Beatles - The Beatles 1962 - 1966 (vinyl) (EMI)
The Beatles - The Beatles 1967 - 1970 (vinyl) (EMI)
Dels - Gob (Panther)
Děti ráje - Děti ráje čtou dětem (EMI)
In Solitude - The World. The Flesh. The Devil (Mystic Production)
Ipsissimus - The Way Of Descent (Mystic Production)
Journey - Eclipse (Mystic Production)
Ken Hensley - Faster (Mystic Production)
Lubomír Brabec, - Guitar Concerto Collection (Supraphon)
Markus Schulz - Do You Dream (The Remixes) (Armada Music)
Pagan's Mind - Heavenly Ecstasy (Mystic Production)
Roxxcalibur - Lords Of The Nwobhm (Mystic Production)
Různí - Best Of Dance 2/2011 (Universal)
Různí - Late Night Tales/Trentemoller (EMI)
Různí - Retroparty 2011 (Universal)
Saga - Heads Or Tales (Live) (Mystic Production)
Slavné případy Sherlocka Holmese 7 - (Český rozhlas)
Stormwarrior - Heathen Warrior (Mystic Production)
Wolverine - Communication Lost (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY