shop.musicserver.cz

Když se potkají dvě pěvecká esa

Vydáno: 04.09.2011 08:00 v sekci Recenze - Marika Jančaříková | foto: facebook interpreta

Deep Purple se rozhodli vyjít vstříc generaci fanoušků, kterou už nebaví sledovat své, dnes už skoro sedmdesátileté idoly na statických DVD záznamech z koncertů posledních let. Proto DVD "Phoenix Rising" servíruje poctivý rok 1975, kdy v kapele kraloval Glenn Hughes a David Coverdale.

7/10

Deep Purple - Phoenix Rising

Vydáno: 23.5.2011
Celkový čas: DVD asi 120 minut, CD 68:54

Skladby: CD: Burn, Getting Tighter, Love Child, Smoke On The Water, Lazy, Homeward Strut, You Keep On Moving, Stormbringer
DVD: Getting Tighter - 90 minute documentary of the Rises Over Japan, Burn, Love Child, Smoke On The Water, You Keep On Moving, Highway

Vydavatel: Mystic Production

Dobré je si hned na úvod vyjasnit, kdo se pod hlavičkou Deep Purple skrývá tentokrát, protože v kapele již od jejího vzniku byly personální změny na denním pořádku. Ač je název formace spjat především se jménem zpěváka Iana Gillana a fantastického, leč lehce vyšinutého kytaristy Ritchieho Blackmora, v sestavě na DVD nenajdete ani jednoho. Právě na začátku roku 1975 Ritchie Blackmore kapelu opustil z důvodu hudebního směřování směrem k soulu a funku (tyto vlivy prosazovali právě Glenn Hughes a David Coverdale ). Na jeho místo zapadl Tommy Bolin, americký kytarista, který se bohužel o rok později předávkoval heroinem. Ač bych ho ráda vyzdvihla, kvalit Ritchieho ani zdaleka nedosahoval a nejlépe mu to šlapalo vždy s vlastními projekty.

Ze současné sestavy Deep Purple, jež celkem pravidelně obšťastňuje českou kotlinu, je tak na památném záznamu přítomný pouze solidní bubeník Ian Paice. Klávesy obstarává muž na svém místě John Lord, neuvěřitelně talentovaný a pilný muzikant ve všech směrech. Fanoušky tak může právě nejvíce bavit srovnání hlasového projevu tehdy ještě neznámého Davida Coverdala (Whitesnake) a Glenna Hughese, který přece jen je hlasově o skok napřed. Glenn byl v kapele vlastně jen na chvilkový záskok, jak sám říká v navazujícím dokumentu.

V této sestavě se kapela rozhodla pořídit živý záznam ze zastávky na turné v Japonsku. Co překvapí příjemně, je kvalita obrazu, která je na tu dobu velmi slušná, a stejně tak hráčské výkony. Publikum je pak v projevech velmi vřelé. Samotný setlist zahrnuje pět skladeb, nechybí majstrštyk "Burn" či hymna " Smoke On The Water". Kamera svižně střídá záběry na celé pódium a detaily hráčů, které jsou o poznání ostřejší. Nejednou vám přelétne úsměv na tváři, kdy se kameraman snažil o co nejintimnější záběry.

Už v úvodní písni "Burn" je jasné, kdo je ten večer králem. Ač se David Coverdale natřásá za mikrofonem sebevíc, některé party jsou holt nad jeho síly a to už se mikrofonu ujímá Glenn, ověnčený svojí baskytarou a vydává z hrdla zvuky, nad kterými by smekl i sám Steven Tyler. Písně odsýpají jedna za druhou, žádné zbytečné vykecávání. Třetí "Smoke On The Water" začíná mistr Bolin, který vyhrává zády k publiku světoznámý riff, jež tepal dějiny heavy metalu (ostatně záběry na pozadí hráčů má kameraman zjevně v oblibě). Sympatické je, že právě na téhle písni je vidět, jak si ji kapela užívá. Dobře naladěný David nabídne mikrofon Bolinovi a společně pějí. Prostě je se na co dívat, neb dynamika ze hry přímo čiší. Největším showmanem je ale v konečném důsledku zase David Coverdale, který co neutáhne hlasem, doplňuje prýštícím charismatem a pohyby, z nichž by se sexuální napětí dalo krájet. Muzikanti si podávají ruce s fanoušky, jsou v pohodě, smějí se, vtipkují, hrají si s konfetami, vše plyne přirozeně a uvolněně. Úžasná jízda.

Druhá část DVD obsahuje dokument místy až zbytečně zdlouhavý. Otázka je, kdo si chce po tom šťavnatém vystoupení dávat přes hodinu dlouhé dostaveníčko s dvěma starými pány. Nicméně Lord a Hughes líčí počátky a celou story kapely a dotknou se i Blackmora a dalších ožehavých témat. Smysl dokumentu však znají asi jen oni sami, stejně jako důvod, proč vydávat DVD právě s touto sestavou kapely bez Ritchieho a dalších tahounů. A tak je třeba smysl hledat právě v unikátním materiálu jedné epochy a doby. Vždyť v kapele byla v té době velmi dobrá atmosféra, což v žádném případě nebylo pravidlem. Video nám připomíná doby, kdy se zpěváci smyslně kroutili, pili, naplno si užívali všech slastí rock'n'rollu a fanoušci skákali na pódium.

DVD vyšlo spolu s CD, kde najdete oproti DVD setlist lehce rozšířený, takže fanoušci, kteří se DVD záznamu nenabažili, můžou ještě prohnat placku hi-fi věží.

Díky době, kdy záznam vznikl, je to cenný sběratelský kousek, jenž ocení nejen zarytí fanoušci, ale i třeba i dnešní mládež, před kterou se tak rozprostře epocha jedné doby, kdy se psaly dějiny rocku. A to už stojí za to.

NÁZORY
  • recenze (bohous.josev, 05.09.2011 11:09) Reagovat

    Něco tak hrozného a ubohého už jsem dlouho nečetl,je vidět že život kapely ,,Párplů,,znáte povrchně a skalní fanoušek se Vaší recenzi jen vysměje-radši to tu smažte nebo se v pele smažte.

    • Re: recenze (Jirka, 05.09.2011 13:34) Reagovat

      Souhlas s Bohoušem, tohle není povedená recenze. Je těžce nefér jakkoliv srovnávat Bolina s Blackmorem. Stačí si poslechnout "Come Taste A Band" a Bolinovu úžasnou práci ve skladbách jako "You Keep On Moving", nebo "Need Love". Ke srovnávání legendárních zpěváků se nevyjadřuju. A Ian Paice je jen "solidní bubeník"?? WTF!! Paice je jeden z nenapodobitelných a vůbec nejlepších hráčů jaké kdy historie nabídla. A například deska "In Rock" je z hlediska rockových bicích jedno z nejdůležitějších alb historie a to samé se dá prohlásit o většině desek kapely. Mám musicserver rád, ale je kolikrát opravdu lepší, když se soustředí na hodnocení nahrávek Gagy, nebo Britney.

      • Re: recenze (bohous.josev, 05.09.2011 22:49) Reagovat

        Souhlas,mělo to být podané globálně a nezasahovat do muzikantů-staří vědí o co jde a mladým je to jedno.Zvláštˇu takovéto KAPELY.

    • Re: recenze (pavel, 17.07.2012 14:17) Reagovat

      Souhlas, Bolin není Blackmore, každý hraje své. Navíc na tomto DVD je v rozhovorech vysvětleno něco z pozadí historie DP - proč odešel Blackmore, jak vznikaly skladby, proč DP nechtěli vydat záznam z tohoto koncertu, proč Bolin hraje prakticky jedním prstem, jak a kdy došlo k rozpadu DP. Takové recenze by měl psát někdo, kdo dobře zná tuto kapelu a její hudbu!

  • :-) (David, 08.09.2011 16:55) Reagovat

    Velmi hezky napsané, možná si to pořídím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Superskupina Black Country Communion představuje první singl z desky "V", houpavou "Stay Free" (08.03.2024 13:13)
- Superskupina Black Country Communion se vrací s pátou studiovkou (01.02.2024 08:02)
- Zemřel kytarista Bernie Marsden, zakladatel Whitesnake a tichý dříč blues (25.08.2023 19:29)
- Naživo: Deep Purple v Brně zahráli na nostalgickou notu (16.07.2023 22:21)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Fotogalerie: Bývalý člen Deep Purple Glenn Hughes v Olomouci připomněl legendární album "Burn" (30.06.2023 12:14)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Koncerty Deep Purple a Hollywood Vampires se přesouvají ze Slavkova do Winning Group Areny (15.06.2023 15:12)
- Dvoudenní Slavkov Open přiveze Deep Purple a Hollywood Vampires (24.11.2022 09:28)
- Naživo: Starosvětsky solidní duel Whitesnake a Europe vyzněl o chlup lépe pro Švédsko (16.06.2022 10:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu