shop.musicserver.cz
Satisfucktion - Nechceme se jenom ohlížet dozadu

Satisfucktion - Nechceme se jenom ohlížet dozadu

Vydáno: 13.05.2011 12:00 v sekci Rozhovory - Marek Odehnal | foto: www.bandzone.cz/satisfucktion

Českobudějovická čtveřice Satisfucktion, která se na tuzemské crossoverové scéně pohybuje už bezmála dvacet let, vydala začátkem tohoto roku svou očekávanou novou desku "Penumbra". Nejenom o ní jsem si povídal se zpěvákem Broňou Míkou a bubeníkem Radimem Píglem.

Satisfucktion
© Ondřej Kinkor (www.ondra-kinkor.cz)
Mezi vydáním desek "Motionless" a "Penumbra" uplynuly čtyři roky, pauza mezi předchozími dvěma nahrávkami pak byla podobná. Můžete objasnit, co za těmito prodlevami stojí a jak (a jestli) se to podepsalo na výsledném materiálu?

Broňa Míka: Pauza mezi "Keep It Your Way" a "Motionless" byla způsobená tím, že nás opustil bubeník, takže nějakou dobu trvalo, než jsme za něj našli náhradu. Pak jsme také řešili otázku, co vlastně s novou deskou. Jestli najít vydavatelskou firmu (ty se o nás zrovna moc nepřetahovaly, víme, jaká je situace na trhu s muzikou), anebo si to vydat sami. Což ale znamenalo sehnat peníze na všechno, co k tomu patří. A to není zrovna malá částka, takže proto ta pauza.
Radim Pigl: Co se týče "Penumbry", tak to úplně čtyři roky nebyly, jsou tam zavádějící roky vydání, ale "Motionless" vyšlo v červnu 2007 a "Penumbra" byla hotová už v únoru 2010 a natáčela se kvůli vytížení studia Šopa až v září, takže ta pauza byla nějakých dva a půl roku k hotovýmu materiálu, ale jinak máš pravdu, že se to protáhlo. (smích) Co se týče výsledku, tak jsme opravdu nad míru spokojení s věcma, se zvukem i s obalem, což se nám u každý desky nestává.

Novinka se pyšní grafikou od Dana Kurze z Atari Terror a hlavně se vám konečně podařilo dotáhnout do konce záměr s vydáním desky jako digipacku. Jak moc velký důraz tedy kladete na fyzické zpracování vašich desek a vizuální stránku vaší hudby obecně?

Broňa: Myšlenka na digipack padla už u "Motionless", ale jak už jsem řekl, je to docela finančně náročný, takže jsme od toho upustili. Ale jsem rád, že se nám to podařilo alespoň teď. Splnil jsem si takovej malej sen, že aspoň jednou vydám album na digipacku. Dneska to možná zní divně, ale jsem ze starý školy, kdy mě u každý desky zajímal obal, vyrostl jsem na vinylech a obal byl prostě nedílnou součástí každýho z nich. Jinak co se týká vizuálního zpracování naší hudby, tak mimo obalů desek leckdo možná zaregistroval naše všelijaké upoutávky, které šíříme na serverech, a taky, pokud je to možné, začínáme oživovat koncerty projekcemi, takže vizuální stránku nepodceňujeme.

V čem se podle vás samých nejvíc liší "Penumbra" od starších desek Satisfucktion?

Broňa: Těžko se to posuzuje, ale myslím si, že je zase o kus vyzrálejší, trochu tvrdší a pro posluchače pestřejší.
Radim: Myslím, že se posunula i zvukově, a kladli jsme důraz na to, aby byla dynamická a zvukově víc živelná.

Natáčeli jste docela překvapivě až na jihu Moravy v renomovaném studiu Šopa. Proč padla volba právě na toto studio a jak jste spokojení s výsledkem?

Broňa: Dlouho jsme přemýšleli, kam jít točit. Původně jsme uvažovali znovu o Loco studiu, kde jsme natáčeli předchozí desku, ale vzhledem k tomu, že Rena z Locomotive, kterému studio patří, je poměrně dost zaneprázdněný, začali jsme uvažovat i o jiné variantě. Po poslechu několika nahrávek ze studia Šopa jsme byli pevně rozhodnutí, že půjdeme právě tam. Taky tu hrál roli fakt, že jsme chtěli zkusit se zavřít někam daleko, třeba na 14 dní, a věnovat se jenom desce, což jsme vlastně ještě nikdy nezkusili. S výsledkem jsme naprosto spokojeni. Staňa Valášek je obrovský profesionál, s ještě větší trpělivostí, protože si tam pustil takový alko hovada, jako jsme my. (smích)
Radim: Rozumíš, 1,5 litru vína za 36 Kč… No nekup to... (smích)

Satisfucktion...

Satisfucktion
... jsou česká crossoverová stálice pocházející z Českých Budějovic. Kapela soustředěná kolem jednoho z nejcharismatičtějších českých zpěváků Broni Míky (souběžně také působí v Atari Terror) a bubeníka Radima Pígla má za sebou například předskakování nesmrtelným Kiss, Faith No More, Waltari nebo Dog Eat Dog, turné po Anglii, Holandsku, Německu, Rakousku, Slovensku a v neposlední řadě vítězství v celostátní soutěži Rock Made In Gambrinus. Není moc českých kapel, které by se mohly pochlubit něčím podobným, a to je jistě samo o sobě zárukou toho, že na jejich koncertech skutečně bývá na co se těšit!

Album jste pokřtili poslední lednový víkend na domácí půdě v českobudějovickém klubu Martys. Jak se křest povedl?

Broňa: Křest byl opravdu parádní, snažili jsme se to pojmout trochu jinak, takže jsme zvětšili pódium, sehnali nejlepšího možného zvukaře, skvělá světla, projekce a pokusili se to zaznamenat na kamery. Takže do budoucna uvažujeme o možném vydání DVD se záznamem z tohoto koncertu, plus by tam byly i bonusy z dřívějších akcí atd. Nakonec byl klub našlapaný, přišlo něco přes 400 lidí, takže jsme si to pořádně užili, a jak bylo vidět, i lidi pod pódiem byli nadšení, což je pro nás vždycky ta největší odměna.

Váš zpěvák Broňa Míka, jak známo, poslední zhruba rok a půl působí souběžně i jako jeden z dvojice frontmanů už zmíněných Atari Terror. Jak se mu to daří zvládat a nemá to vliv na koncertní činnost Satisfucktion? Koncertů máte přece jen méně, než by asi fanoušci vaší kapely čekali. Nebo si koncertně záměrně vybíráte a berete jen ty nejzajímavější nabídky?

Radim: Tak samozřejmě je to trochu složitější se zařizováním koncertů, se zkoušením a tak dál, ale jsme s Atari opravdu kámoši a snažíme se vycházet si vstříc. Broňa má občas dvojáčky, přejezdy, ale dává to. Musí. (smích) Co se týče toho, že hrajeme méně, tak je to přesně tak, jak jsi psal. Akce si vybíráme a naučili jsme se už i odmítat. Někteří už taky mají děti, rodiny, přítelkyně a hnát se přes celou republiku na akci, kde nevíš, jak to dopadne, a promotér první, co řeší, je sleva… tyhle koncerty už prostě nejezdíme.

Další otázka bude věnovaná Dead End Festivalu, který nemá v rámci České republiky obdoby, a to hned z několika hledisek. Jak tento nápad vznikl, jak jste spokojení s dosavadními dvěma ročníky a jak vidíte budoucnost festivalu? Chystáte se třeba zvát i renomované kapely ze zahraničí, nebo zůstane u představení toho nejlepšího, co nabízí česká a moravská klubová scéna?

Satisfucktion
© Satisfucktion
Radim: Začalo to tak, že jsem se Satis pár let objížděl festivaly, kluby po celé ČR a z osmdesáti procent se mi vždycky zdálo, že by se akce mohly udělat lépe. Ať to byl výběr hudby, dodržování časového rozpisu, zázemí pro kapely, propagace dané akce, její image akce. V té době jsme jako skupina měli také manažery, ale co se týkalo jejich práce pro nás, z jejich schopností dobře organizovat jsem měl bohužel ten samý pocit. Určitě se to dá dělat lépe. A tak jsem se rozhodl, že to začnu dělat sám. Postupně jsem začal organizovat koncerty Satisfucktion a začal si uvědomovat, že bych potřeboval prostor pro více než 300 lidí, což v Českých Budějovicích neumožňuje žádný klub. Proto jsem se rozhodl pro KD Vltava. Jelikož KD Vltava je zase naopak dost velká, rozhodl jsem se udělat podzimní festival a využít celý prostor, což znamená dvě pódia. Pak už to šlo rychle, vymyslet název, logo, oslovit správný lidi - DEF tým, sponzory (Budweiser Budvar) -, vybrat super kapely a udělat to prostě na sto procent. Letos 25. 11. chystám třetí ročník. Lidi zatím vždy přišli a byli spokojení, tím pádem jsme i my spokojení. Každý další ročník bych chtěl určitě dál vylepšovat, nabízet něco nového, možná i právě nějakou renomovanou zahraniční kapelu. Uvidíme. Hlavní je však zvát to nejlepší z české klubové scény.

Na závěr se musím zeptat na vaše předskakování Faith No More nebo Kiss v 90. letech a tehdejší šňůry v zahraničí. A jak jste z tohoto pohledu spokojení se současným postavením Satisfucktion na tuzemské scéně?

Broňa: Tak je fakt, že se nám toho přihodilo poměrně dost, ale nechceme se pořád jen ohlížet dozadu. Myslím, že jsme za těch cca 20 let udělali docela dost poctivý práce. Jinak vzhledem k tomu, jak mrňavý je u nás trh a kolik lidí je ochotno poslouchat rockovou muziku našeho ražení, tak na tom asi nejsme úplně tak špatně. Problém je v tom, že nám neustále dorůstá další generace potenciálních posluchačů a my jako kapela se k nim těžko dostáváme. Mám pocit, že se pomalu posouváme do stavu před revolucí, kdy byl rock a metal těžkej underground. Chceš natočit klip, a nemáš ho kde pustit, veškerý pořady, ve kterých bylo možný se ukázat lidem, ať na komerčních, nebo státních televizích, už nejsou, a když jo, tak v hodinách, kdy normální rocker sedí v hospodě anebo je na koncertě! (smích) Takže, přátelé, vzhůru do hudebních serverů, sociálních sítí a hodin strávených u počítačů, abychom už byli konečně slavný a bohatý! (smích)
Radim: Ja ja, pravdu má, ale hlavně všichni potom zvedněte zadky a choďte na živou muziku, podporujte kapely, koncerty, festivaly. Bez vás to prostě dál nepůjde. Nazdar. (smích)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů (06.12.2023 11:14)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: Sedmnáctý ročník punkového svátku Mighty Sounds ve fotografiích (27.06.2023 11:45)
- Naživo: Sbohem a šáteček. Hottest Band In The World Kiss naposledy zamával Praze (11.06.2023 15:43)
- Fotogalerie: Kiss v O2 areně nezklamali a předvedli důstojné odcházení (11.06.2023 09:36)
- Film "Sázka na zlato" o muži, který objevil Kiss, Cher nebo Donnu Summer, vstoupí do kin 13. dubna (04.04.2023 13:18)
- Netflix natáčí životopisný snímek "Shout It Out Loud" o začátcích skupiny Kiss (26.03.2023 17:06)
- Kiss ohlásili (asi) definitivně poslední koncert (04.03.2023 13:17)
- Kiss se v červnu 2023 naposledy vrátí do Prahy (05.12.2022 11:08)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu