Foo Fighters a Rihanna nově vedou americké žebříčky

22.04.2011 19:52 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Sedmá řadovka "Wasting Light" zařídila Foo Fighters jejich první zlato v hitparádě, pro desku si přišlo 235 tisíc Američanů. Vysoko debutovali i Alison Krauss, Paul Simon a Maná. V singlech se Rihanně nakonec povedlo díky remixu s Britney Spears dostat "S&M" na čelo, "Judas" Lady Gaga odstartoval na desítce.
Rihanna - S&M
© facebook interpreta
SINGLY - Wow, tak ono se jí to přece jen povedlo, Rihanna díky "Rih-mixu" "S&M" s Britney Spears dosáhla svého desátého singlového zlata jako teprve devátý interpret historie. Zároveň jako nejmladší interpret a třetí nejrychlejší, povedlo se jí to za necelých pět let. K vedení v rádiích z minulých dvou týdnů přidala díky více než dvojnásobnému boostu i vítězství v digitálních prodejích (celkem 293 tisíc stažení, z toho remix asi dvě třetiny), a celkové #1 tak bylo jasné. Po třech týdnech tak nejvyšší stupínek opouští "E.T".

V Top 10 si pak polepšili zejména Jeremih a Adele, rovná desítka pak patří novince "Judas", dalšímu singlu Lady Gaga. Ohromný start jako v případě "Born This Way" se nekonal, suma downloadů byla 162 tisíc versus 448 tisíc u "Born". Starší singl minule byl stále ještě pátý, s hypem novinky však spadl až na třináctku. Příští týden se Jidášovi započítá výkon plných sedmi dnů, určitě tedy bude v pořadí výše než na desítce.

Debutů se objevilo ještě šest. Dalším v pořadí bylo "Motivation" Kelly Rowland a Lila Waynea na padesát pětce. Na video se můžete podívat výše, já si nemůžu pomoct, ale celkovým stylem se to příliš blíží Keri Hilson. Lil Wayne jako host figuruje i na místě šedesát dva, Game tam startuje s "Red Nation". Singl producentů Cool & Dre se velmi povedl, třeba se někdy dočkáme i toho celého alba. Devadesátá pozice patří Chrisu Brownovi a novému singlu "She Ain't You", ještě níže je popová kapela Hot Chelle Rae s "Tonight, Tonight", "Determinate" z Disneyovky "Lemonade Mouth" a (tipněte si žánr) zpěvák Jake Owen s "Barefoot Blue Jean Night".

    Top 10 - singly:
  1. Rihanna - S&M
  2. Katy Perry feat. Kanye West - E.T.
  3. Black Eyed Peas - Just Can't Get Enough
  4. Jeremih feat. 50 Cent - Down On Me
  5. Cee Lo Green - F**k You
  6. Adele - Rolling In The Deep
  7. Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes - Look At Me Now
  8. Jennifer Lopez feat. Pitbull - On The Floor
  9. Britney Spears - Till The World Ends
  10.  N Lady Gaga - Judas

Foo Fighters - Wasting Light
© facebook interpreta
DESKY - Z nové desky Foo Fighters "Wasting Light" je kritika velmi nadšena a byli po ní lační i kupující Američané, díky 235 tisícům prodaných kusů tak Foo poprvé v sedmnáctileté kariéře dosáhli zlata. Prodejně lepší týden zažili pouze s předminulým albem "In Your Honor", tehdy ale 311 tisíc stačilo jen na dvojku. Na Adele zbyla stříbrná pozice, přestože zaznamenala vzácný pětiprocentní nárůst prodejů.

Na dalších třech místech máme novinky. Jméno Alison Krauss by vám nejspíše mělo něco říct, tato skladatelka, zpěvačka a houslistka například drží ženský rekord v počtu Grammy. Třetí místo bluegrassového alba "Paper Airplane" s vlastní kapelou Union Station je jejím nejlepším v kariéře, nepočítaje pouze kolaborační album s Robertem Plantem, které bylo druhé. Člověku s běžným hudebním přehledem by mělo také něco říct jméno Paul Simon; minimálně něco od jeho Simon & Garfunkel musí znát každý. Paul letos oslaví sedmdesát let a stále čile nahrává, "So Beautiful Or So What" na čtyřce je jeho dvanácté sólo album. Mexická rocková kapela Maná, jinak velká hvězda v Latinské Americe, se v USA s osmým albem "Drama y Luz" umístila na pětce.

Zajímavé debuty se nacházejí i v druhé desítce, Jessie J po druhém místě "Who You Are" v Británii přidala jedenácté místo ve Státech, dvanáctí skončili rockeři TV On The Radio s pátou řadovkou "Nine Types Of Light", žel poslední, na které hraje zesnulý basák Gerard Smith. Třináctá je hiphopová formace Atmosphere se šestým albem "The Family Sign" a na osmnáctce debutuje v singlech zmiňovaný soundtrack k filmu "Lemonade Mouth".

    Top 10 - alba:
  1.  N Foo Fighters - Wasting Light (235)
  2. Adele - 21 (93,+5 %)
  3.  N Alison Krauss & Union Station - Paper Airplane (83)
  4.  N Paul Simon - So Beautiful Or So What (68)
  5.  N Maná - Drama Y Luz (47)
  6. Britney Spears - Femme Fatale (43, -43 %)
  7. ▬ Různí - Songs For Japan (37, -28 %)
  8. Wiz Khalifa - Rolling Papers (37, -38 %)
  9. Chris Brown - F.A.M.E. (35, -32 %)
  10. Mumford & Sons - Sigh No More (35, +1 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY