shop.musicserver.cz

Bez fanoušků ani ránu

Vydáno: 08.04.2011 05:00 v sekci Na okraj - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Doby, kdy hudební hvězdy byly nedostižnými idoly, o kterých se fanoušci dozvídali pouze prostřednictvím tisku, televize a koncertů, jsou ty tam. Internet jako komunikační kanál možnosti hudebníků a jejich příznivců v mnohém rozšířil a posunul i samotný proces tvorby na nový level. Revoluce? Dost možná.

Imogen Heap
© imogenheap.com
Zářivým příkladem za všechny může být zpěvačka Imogen Heap, která nikdy neměla problémy být originální. Když tato britská multiinstrumentalistka a tak trochu pošuk (v nejlepším možném významu slova) v jedné osobě předloni vydala výbornou desku "Ellipse", rozjela se do všech koutů světa, aby své písně představila živě. Nevynechala ani Prahu a odehrála v divadle Archa na emoce výživný koncert.

Jak je vidět v dokumentárním DVD "Everything In-Between", Imogen to neměla s nahráváním "Ellipse" vůbec jednoduché. Neustálé průtahy, tvůrčí krize, nedostatek spánku a sil se podepsaly na psychice zpěvačky, která si celou desku nahrála a vydala zcela bez cizí pomoci. Napsala si veškeré texty, naaranžovala veškeré songy, hlavním producentem byla ona sama.

Imogen Heap - Lifeline
© facebook interpreta
Po dokončení všech prací pak došla k názoru, že podobně náročný výkon nechce již nikdy (nebo hodně dlouho) zažít znovu. Proto až skoro po dvou letech (letos v březnu) přišla s nápadem, že na nových písních využije vydatné pomoci fanoušků. Poprosila je o samply, úryvky textů a instrumentálních sól, vlastní záběry pro videoklip, obrázky pro booklet a obal singlu, z čehož po čtrnácti dnech dlouhých živých vysílání a diskuzí vzešel song "Lifeline". Své díky Imogen vyjádřila pomocí večírku u sebe doma, kam pozvala všechny zainteresované fans a představila jim hotový výsledek. Sofistikovaný pop s velice sdělným textem, velkým počtem vrstev a fanouškovských samplů (Immi jich nakonec využila jednačtyřicet) rádiové žebříčky zřejmě nedobude, přesto jde o nadprůměrný song. A to především nevšední produkcí.

Celý tvůrčí proces byl ale natolik podnětný a zároveň divácky atraktivní, že se loňská držitelka ceny Grammy za nejlépe řemeslně zvládnuté album rozhodla natočit v podobném duchu celou nadcházející desku. Možnost sledovat umělce živě ve studiu, dokonce s ním i komunikovat a celou skladbu v podstatě formovat totiž nadchla mnoho diváků a fanoušků zpěvačky. Ta naplno využila weby jako soundcloud.com (kam byly nahrávány samply a úryvky) nebo USTREAM.com, kde každý večer pořádala videochaty. Na první finální výsledek se můžete podívat pod tímto odstavcem.

Takovýto postup jistě nebyl využit poprvé. Neustálý kontakt se svými ovečkami je v dnešní době jedním ze základních pilířů, na kterém stojí popularita nejúspěšnějších umělců. V čele arzenálu komunikačních zbraní pak stojí Facebook a Twitter. Váhu sociálních sítí potvrdilo i zavedení nového žebříčku Billboard Social 50, jenž reflektuje důležitost internetu a oblíbenost jednotlivých umělců na něm.

Röyksopp
© Röyksopp
Moderní doba však kromě mnohých technologických vylepšováků přinesla i nová úskalí. Leaky jsou postrachem snad každého umělce, který do nového materiálu vložil spoustu energie a peněz. Případy, kdy se celá deska dostane na internet i o měsíce nebo týdny dříve (viz "Senior" severských Röyksopp), nejsou dnes již ničím neobvyklým. Na vině je pokaždé lidský faktor, kdy někteří zaměstnanci hudebních vydavatelství nebo obchodů s hudbou prostě nevydrží lákadlo a přesně pak platí, že příležitost dělá zloděje.

České luhy a háje jsou v tomto směru však výjimečné. Zatímco USA si mohly zuby ukousat při čekání na třetí studiovku countrypopové megastar Taylor Swift a na internetu nebyla deska jakkoliv k sehnání, v ČR se již povalovala s téměř týdenním předstihem na pultech obchodů. Že se nenašel jediný člověk, který by desku koupil, grabnul a nahrál na internet, svědčí buďto o dobrosrdečnosti a loajálnosti českých fanoušků, anebo o tom, že je jich u nás zoufale málo.

Až blízká budoucnost ukáže, zda přístup, který využila éterická Imogen Heap bude jednou z nových cest, na kterou hudební svět postupně najede, anebo zapadne jako zajímavý experiment. V masovém měřítku totiž nic podobného zřejmě fungovat nebude. Ovšem v době, kdy se lidé houfně odvracejí od sledování televize, protože si přece nenechají diktovat, co, kde a v kolik budou sledovat, je dost možné, že si hudební producenti do své práce za chvíli nechají trochu mluvit, aby fanoušci odcházeli vždy spokojení. Přece jen - hudba je tu především kvůli nim.

NÁZORY
  • přínosný a originální text (t., 08.04.2011 13:30) Reagovat

    Asi jako: "Dneska ráno jsem vstal, umyl jsem se - víte že v Anglii se taky mejou? - a nedal jsem si ani müsli, ani pomerančový džus, ale jen obyčejný chleba s taveňákem. Pak jsem si teda vyčistil zuby. Někde jsem mimochodem četl, že kdo si je nebude čistit, bude muset platit za plomby. No a pak jsem vyrazil do školy. Ještě že bylo celkem hezky." Samé pěkné a překvapivé informace, které nikdo nezná. Asi jako ty v tomhle článku.

    • Re: přínosný a originální text (FieserGarfield, 08.04.2011 20:16) Reagovat

      asi tak :-D

    • Re: přínosný a originální text (Turbolachtan, 11.04.2011 17:39) Reagovat

      Nenapsal bych to lépe.

  • nechapu komentare nahore (neko, 10.04.2011 20:59) Reagovat

    ja musim rict, ze mne se clanek libil hodne. Imogen jsem neznal a cely to zni zajimave (i pisnicka). Ja si rozhodne nemyslim, ze by to byl zbytecnej text. mne to bavilo cist a cele sdeleni se mi taky moc libilo. takze ste si ty reci mohli odpustit :)

    • Re: nechapu komentare nahore (tomas, 11.04.2011 00:41) Reagovat

      A já při druhý větě začal zívat a na konci jsem zjistil, že jsem ztratil dvě minuty svýho času - obsah žádnej, názor žádnej, sdělení žádný, smysl pro humor žádnej, svižnost článku žádná... Musicserver je prolezlej nudou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Taylor Swift smutní: před koncertem zahynula na stadionu jedna z jejích fanynek (20.11.2023 15:22)
- Taylor Swift prosí fanoušky: "Neházejte po mně věci" (16.11.2023 17:38)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu