shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar II, 2. semifinále - chlapci, 26.3.2011

Kluci vs. rytmus - 0:1

Vydáno: 27.03.2011 08:53 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Týden se s týdnem sešel a opět je tu semifinále SuperStar. Zatímco minulou sobotu se představily s klavírem holky, tentokrát tento úkol připadl na kluky. Většina z nich zazpívala lépe jak naposledy, ale nedá se říct, že by to bylo bez ztráty kytičky. Pánové se totiž prali s rytmem a jen málokdy měli navrch.

Live: Česko Slovenská SuperStar II

kolo: 2. semifinále - chlapci
datum: 26. března 2011
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Vůbec první, kdo okusil v sobotu večer pódium v pražské Incheba Aréně, nebyli semifinalisté, ale poměrně nesourodá dvojice Ewa Farna a Jan Bendig, která si střihla písničku z filmu "Camp Rock 2" "Stejný cíl mám dál". Přestože bylo jejich vystoupení mimo soutěž, stejně mi to nedá. Bude to nejspíš dané onou písničkou, respektive tím, jak je napsaná, nicméně jisté pasáže byly katastrofálně disharmonické, a to v každém slova smyslu. Navíc se ukázalo, že Ewa Farna je daleko lepší zpěvačka než Jan Bendig zpěvák.

Prvním soutěžícím byl tentokrát ten, který minule celé semifinále uzavíral, a sice Martin Kurc. Jeho volba byla logická a současně taková sázka na jistotu. Richard Marx a jeho "Right Here Waiting" je pro klavír přímo napsaná a Martin se pro tento žánr snad narodil. Nikdo se tedy nedivil, když píseň zazpíval naprosto bezchybně, vkusně a s přehledem. Ovšem už ve druhém kole spadnout do škatulky "slaďák" mu bude v těch dalších kolech házet klacky pod nohy.

Benjamínek soutěže Martin Harich tentokrát sáhl do domácí kuchyně. Společně s Desmod kuchtil "Som na tebe závislý" a dařilo se mu to daleko líp než minule s Green Day. Přesto ale musím souhlasit s Palem Haberou, že tam byly místy menší, ale i o poznání větší problémy s rytmikou. Být to jiná písnička, asi by se to v ní ztratilo, jenže když zrovna písničky Desmod na rytmice hodně staví. Ale zase na druhou stranu, vzhledem k tomu, co předvedli někteří jeho kolegové, to byl opravdu jen detail.

Podobné je to i u Bruna Marse a jeho "Just The Way You Are", která naopak stojí na určitém stylu frázování, což úplně nedotáhl Noah Elenwood, a to i přes to, že jeho angličtina je samozřejmě skvělá. Jestli ostatním nevadily falešně zazpívané fragmenty, pak já musím říct, že mně ano. Opět je tu ale ještě druhá strana mince, kde musím souhlasit s porotou, že ačkoli tyto detaily vadily, celkové vyznění bylo natolik osobité, že se mi Noahovo vystoupení vlastně líbilo.

Matěj Piňák překvapil všechny nejenom změnou vzhledu, ale i výběrem "Láska moja" od Elánu a především tím, že sám zasedl za piáno. Následně sice za to dostal neskutečnou čočku od Pala Habery, ale i já, ačkoli jsem v ten samý večer viděl jednoho z nejlepších světových klavíristů, budu chválit. V SuperStar jde především o to něčím odlišit a pokud možno v pozitivním slova smyslu, a pokud je to tím, že umím na něco zahrát, pak je to jen dobře. Ono rytmické větvení běžný posluchač opravdu neslyšel a zbytek byl v podání Piňáka výborný, včetně těch výšek, kde si pomohl staženým chraplákem.

Odlišení přinesl i rastaman Michal Šeps, ovšem bohužel ne to pozitivní. Do klavírního reggae znásilnil "Eternal Flame" od The Bangles a já doufám, že tohle nikdy neuvidí Susanna Hoffs. V případě tohoto "zpěváka" půjdu proti proudu a ptám se, jak se vůbec může někomu líbit? Skoro mi to přijde jako test národa - Kam až s touhle blbostí dojdu? To opravdu nikoho neirituje to šlapání na jazyk nebo totální rytmický chaos, o angličtině ani nemluvě? Někteří jistě namítnou, že SuperStar je v podstatě estráda, nicméně tohle mi přijde jako pád do dob Petra Novotného. Jan Werich ale už před lety tvrdil: "To je blbý, to se bude líbit".

O moc lepší dojem nezanechal ani Lukáš Ondruš s "Can You Feel The Love Tonight" Eltona Johna. Možná to bylo lepší než minule, nicméně pořád to nestačilo na ostatní soutěžící. Především by se neměl dopouštět tak častých intonačních nepřesností, co je ale nejdůležitější: Lukáš je typ zpěváka, který ani Česku, ani Slovensku rozhodně scházet nebude.

Střídání stráží bohužel zlepšení nepřineslo, spíše naopak. To, co předvedl Tomáš Jurenka s českou verzí "When I Need You" Lea Sayera, se dá jen těžko nazvat jinak než rytmický armagedon. Klavírista se velmi snažil alespoň zdánlivě udržet s ním jakous takous souhru, ale bylo to nad jeho síly. V tu chvíli pak bylo jedno, jestli zazpíval tak, či onak. To by tam musel dodat nádech originality a charisma jako Václav Neckář, ovšem tímto Tomáš bohužel neoplývá.

To není ovšem případ dalšího semifinalisty. Jerguš Oravec oproti minulému kolu totálně změnil styl a navíc donutil přepracovat "Under The Bridge" Red Hot Chilli Peppers do klavírní podoby, což už je samo o sobě dosti zajímavé a zároveň drzé. Jeho proklamovanou nemoc jsem zaregistroval spíše v náznacích, jinak si ale troufnu tvrdit, že tenhle kluk by neměl mít problém propracovat se až do Top 5. Trable ostatních se ho prakticky netýkají, je muzikální a má velké charisma, ať s brýlemi, či bez nich

Předposledním soutěžícím byl Lukáš Adamec, kterému sedlo toto kolo snad nejlépe. Prokázal výborný vkus už výběrem Vaša Patejdla a jeho "Nepriznané", byl naprosto přesvědčivý, přirozený a hlavně bez intonačních, či jakýchkoli dalších technických problémů. Jednoduše perfektní.

V podobném duchu se pak nesl i i výkon posledního semifinalisty Petra Ševčíka. Ten snad ještě s větším přehledem vystřihl Keane a jejich "This Is The Last Time". Jeho zpěv opravdu neměl chybu, což nejlépe vystihla porota, když ho vychválila do nebes. I mně se jeho výkon hodně líbil, ale přesto s ním mám jeden nebo dva problémy. V první řadě to byly až nepřirozené výšky v úvodu a pak, když Petr Ševčík zpívá, nemůžu se na něj dívat. V jeho projevu na kameru je cosi afektovaného, co k němu jako rockerovi absolutně nesedí.

Tento týden by se mohlo zdát, že bude problém na někoho ukázat prstem, protože částečně se kluci zlepšili a naopak někteří z nich se zhoršili. Nicméně po klavírním semifinále bych nepustil dál Lukáše Ondruše a Tomáše Jurenku. Proč Jurenku a ne Šepse? To je jednoduché - nuda a chaos jsou daleko horší než estráda a chaos.

Jak to viděl Honza Průša

Postavit večer na romantických skladbách přináší velká rizika. Jednak se daly očekávat kýble patosu, nešťastné výběry skladeb a naivní dětský sladkobol. To vše se ve druhém chlapeckém semifinále odehrávalo před obrazovkami a není se čemu divit.

Zajímavé bylo všímat si kontrastů. Mezi pány Kurcem, Ondrušem a Harichem na straně jedné a Jurenkou na té druhé jako by byla propast několika desetiletí. I když všichni čtyři předvedli hlasově slušné výkony, u prvních tří mi vadí jejich naivní sladkost, u Jurenka jeho stařecká, super stará statičnost. Ani jeden z nich nemá jiskru, žádného si nedokážu představit jako muzikanta, který by si svou hudbou dělal s lidmi, co chce.

To se z desítky semifinalistů daří jen dvěma samorostům, osobnostem Jergušovi a Šepsovi, a kdyby tu nebyli, šlo by o neskutečně nudný večer. Zbytek to bere moc zodpovědně (což je na škodu věci), anebo působí strašně přeslazeně a nezrale (což se na druhou stranu není čemu divit).

Martin Kurc je pro mě nepřirozený slaďoch, který bude mít stejný problém, jako měl Petr Bon Jovi Poláček v první sadě, totiž, že vše má postavené na podobě s Bryanem Adamsem. Martin Harich zpíval velmi uvěřitelně a s obrovským nasazením, takže mu sedla i tak strašná písnička. Proto mi to nic neříkalo, i když to bylo hodně přirozené, a to se cení. U Noaha Elenwooda mi stejně jako u Tomáše vadila jeho intonace, navíc mě neskutečně vytáčí jeho přeslazenost a neustálé usmívání. Nevěřím mu ani slovo a na rozdíl od Tomáše se mi jeho vystoupení nelíbilo. To Matěj Piňák byl naopak velmi přirozený a i když změnil image k horšímu, jeho výkon patřil včera k nejlepším a mohl bych podepsat vše, co o něm napsal Tomáš.

V pohledu na Michala Šepse se ale budeme vždy dramaticky rozcházet. Michal je král. Michal je i kašpárek, co neintonuje, ale kdyby tu nebyl, byla by SuperStar neukoukatelná nuda (zvlášť včera). Baví mě víc a víc. Je neuvěřitelný pohodář a to, co dělá, není rozhodně blbý. Zda to připomíná estrády Petra Novotného, nevím (neviděl jsem), ale pokud ano, mohla to být ve své době docela zábava. I Lukáš Ondruš mě zaujal víc než Tomáše, sice patří do té kategorie přeslazených naivních chlapců, ale v rámci možností a díky dobrému výběru se jeho vystoupení dalo snést.

Tomáš Jurenka byl jak z estrády z 80. let. Tam taky ti lidé většinou uměli zpívat, ale bavit to nemohlo ani štáb, který ty pořady připravoval. A to nekoukám na rytmus, ale na energii, kterou Jurenka neumí předávat dál. Jerguše Oravce přesně vystihl Tomáš (za obrazovkou nebyly žádné bacily vidět), stejně tak Lukáše Adamce (pro mě třetí nejlepší výkon večera). Petr Ševčík sice všechny nadchl, ale mně vadí čím dál tím víc. Moc se snaží, moc chce, a i když zpívá dobře (výborně), je to z něj poznat a souhlasím s jeho neskutečnou afektovaností, kterou popsal Tomáš.

Příště už nechci slyšet Tomáše Jurenku (mohli bychom se unudit k smrti) a Martina Haricha (ten byl sice dnes mnohem lepší než minule, ale ze Slováků baví nejméně).


NÁZORY
  • 2. Semifinálové kolo - kluci (Lucka, 27.03.2011 11:32) Reagovat

    Tak podle mého názoru byli nejlepší včera Jerguš Oravec(taky jsem u něj žádnou nemoc ve zpěvu nepostřehla), Lukáš Adamec, Martin Kurc a Matěj Piňák a Petr Ševčík i když u něj musím souhlasit s autory článku, protože i mě přijde afektovanej a vůbec mi neni sympatickej.
    Dále i když to nebylo čistě zazpívané se mi líbili Michal Šeps, Noah, Martin Harich, Tomáš Jurenka
    A nelíbil se mi slizce sladkej Lukáš Ondruš.
    Já osobně fandim Jergušovi, kterej má charisma a navíc umí i zpívat.

  • 2. Semifinálové kolo - kluci (Martin, 27.03.2011 12:08) Reagovat

    Michal Šeps mě naopak mile překvapil, jak dokáže zpívat, ale hlavně jakou má hrozně zajímavou barvu hlasu, která mě fakt baví, OK byli tam nějaké intonační nepřesnosti, což se ale kvůli jeho "osobnosti" musí snad i přehlédnout:-) ).a jsem rád, že to nepříjde jenom mě, ale pan Ševčík i přes to, že je výborný zpěvák, mě přijde hrozně afektovaný a také se na něj nemůžu koukat:( Vyhodil bych pro tento týden: Lukáše Ondruše, a Tomáše Jurenku

  • ... (Jenik, 27.03.2011 12:23) Reagovat

    "ačkoli jsem v ten samý večer viděl jednoho z nejlepších světových klavíristů"

    to tam byl ještě jiný klavírista než tatár? jinak si tu větu neumím vysvětlit...

    • Re: ... (Tomáš Parkan - autor, 27.03.2011 12:30) Reagovat

      Ne nebyl, jen já jsem dal přednost Chicku Coreovi a Gary Burtonovi před přímým přenosem SuperStar. :-)

  • Seps (lucassos, 27.03.2011 13:41) Reagovat

    Nova to podle me dost prepiskla s propagaci tohoto cloveka, protoze je treba si uvedomit, ze porad sleduji deti, ktere jsou snadno ovlivnitelne a nachylne na jakousi cool imidz, a co jim timto ukazuji za pozitivni priklad. Meli by taky soucasne ukazat, jak tihle, co jsou v patnacti strasne pohodovi husty vyhuleny typci nebo jak se tomu rika dopadnou za par let. Jestli kvuli tomu poradu jen jedno dite si vezme takovy priklad, meli by se vsichni tvurci toho poradu zahrabat navzdy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Diváci volili, volili až odvolili Šafu (20.05.2013 00:21)
- Naživo: Mírně fousaté devadesátky v SuperStar (13.05.2013 00:43)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu