shop.musicserver.cz
Within Temptation - Vrátili jsme se do doby našeho mládí a dospívání

Within Temptation - Vrátili jsme se do doby našeho mládí a dospívání

Vydáno: 08.04.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Fanoušci holandských Within Temptation se poslední roky poměrně nudili. Čekání na nové album je ale u konce a posluchači se mohou těšit na docela velkou změnu. "Je to svižná deska, chytlavá a neobvyklá," prozradil v rozhovoru kytarista Robert Westerholt. Co dalšího můžete čekat, se dovíte právě tady.

Within Temptation
© facebook interpreta
Naposled jsme spolu mluvili před dvěma lety, tehdy jste vydávali své akustické album "An Acoustic Night At The Theatre". Co se od té doby změnilo?

Tak především máme novou desku. Je to jediná věc, na které jsme od té doby pracovali - všechno to psaní a nahrávání nám zabralo spoustu času. Taky jsme museli vymyslet celý příběh a třeba i krátké filmy.

Měla jsem možnost už slyšet vaše nové album a docela mě dostalo. Musím říct, že je to něco úplně jiného, než jste dělali doposud. Mohl bys novou desku "The Unforgiving" charakterizovat třemi slovy?

Tak to je docela obtížné. Každopádně je to svižná deska, chytlavá a neobvyklá.

Po hudební stránce jste tedy doznali velké změny. Slyším tam správně vlivy osmdesátých let?

Ano, správně. Důvodem je asi fakt, že když jsme na desce pracovali, neměli jsme ani ponětí, co z toho vznikne. Byli jsme otevřeni jakýmkoliv vlivům a myšlenkám. Rádi jsme se vrátili do doby našeho mládí a dospívání, kdy jsme se nechali nejvíce ovlivnit. Najednou se to prostě objevilo, vyplavalo na povrch.

A co vás teda nejvíce poznamenalo, jací interpreti?

Z metalu to byli určitě Iron Maiden, z rocku Sisters Of Mercy. Taky nás určitě ovlivnili Europe a jejich "Final Countdown" nebo hity Kim Wilde. U Sharon to byl taky třeba Chris Isaak. Když jsem poprvé uslyšel kousek "Faster", nemohl jsem si pomoct, ale bylo to jako "Wicked Game". Přímou shodu tam samozřejmě neslyšíš, ale ten feeling to má.

Within Temptation...

Within Temptation
... jsou nizozemská kapela, která si za posledních pět let vybudovala pevnou fanouškovskou základnu na poli symfonického metalu. Formaci vévodí charismatická zpěvačka Sharon Den Adel, která je také autorkou většiny materiálu. Nápomocný je jí její partner a kytarista kapely Robert Westerholt, se kterým čeká třetí dítě. V pondělí 28. března uvedli na trh novinkovou a koncepční nahrávku "The Unforgiving", jejíž významnou součástí jsou komiksy a tři krátké filmy, ze kterých se premiéry dočkaly už dva. Dohromady tvoří jednotný příběh, který můžete detailně prostudovat na oficiálních stránkách kapely.

Vraťme se tedy úplně na začátek. Jak to vše začalo, co bylo inspirací vytvořit takovou desku?

Vždycky jsme se něčím takovým nechali inspirovat, když jsme pracovali na nových skladbách. Velkou inspirací nám byly právě komiksy a samozřejmě i knihy. Jednou nás napadlo, že by bylo fajn vymyslet náš vlastní příběh, ne jen se nechat brát náměty od cizích. Teď na to byl také ten pravý čas. Byli jsme připraveni na něco nového, na novou výzvu. Náš známý je navíc umělec, který se komiksy zabývá. Navíc jsme měli pořád na paměti, že bychom také rádi zkusili něco z filmové tvorby, protože to nás vždy velmi zajímalo. Něco takového, jako jsou třeba snímky k sérii "X-Men".

Within Temptation - The Unforgiving
© facebook interpreta
A proč jste čekali tak dlouho?

Uvědomili jsme si, že s naší poslední deskou "The Heart Of Everthing" jsme tak nějak dokončili práci na zvuku, kterého jsme chtěli docílit několik let.

Takže je to pro vás takový nový začátek.

Ano, přesně tak. Když si to vezmeš, je to docela velký projekt, do kterého jsme se pustili. Riskujeme toho spoustu - buď se to povede a uděláme vše, co bude v našich silách, nebo se to všechno pokazí - právě proto, že je tu kromě hudby také ten příběh a krátké filmy. Sami jsme byli zvědaví, jestli to bude fungovat. Teď, když jsme zjistili, že všechno je tak, jak má, říkáme si, co dalšího můžeme udělat, aby to bylo ještě lepší.

Přesto, i když vsázíte vše na vaši novou tvář, je tu něco, co novou tvorbu spojuje s tou starou?

Po hudební stránce se ta spojitost najde vždy. Sem tam jsme použili orchestrální party, stále tam najdeš spoustu tvrdých riffů a bombastických pasáží. Ale novinka je podle mě ještě více pestrá.

A co přijetí fanoušků, nebojíte se rozpačitých či dokonce odmítavých reakcí?

Ne, nebojím se toho. Na jedné straně jsou vždy fanoušci, kteří jsou jako my nadšení do všeho nového a přijmou album s otevřenou náručí. Vzato z druhého konce, vždycky najdeš samozřejmě i takové, kteří nechtějí žádnou změnu a jsou proti tomu přirozenému vývoji. My jsme se nikdy změnám nebránili - naopak, s každou deskou jsme se pokusili o něco nového. To samé platí, i když budeme hrát naživo. Sice to jsou trochu jiné skladby, ale ne zas až tak. Pořád to jsme my a naše tvorba. Samozřejmě víme, že nemůžeme potěšit každého...

Within Temptation
© facebook interpreta
Jak jste sami hned na začátku nahrávání uvedli, samotná deska je "pouze" soundtrackem k dalším částem projektu - k filmům a ke komiksu. Co nám můžeš říct o motivech celého příběhu?

Celé to je v podstatě o tom dostat druhou šanci a také o tom dělat správné věci. Dalším výrazným motivem je přijetí sebe samého. Pak tady jsou také boje, ať už o život, nebo nějaké vnitřní rozpory. Pokud bych měl vybrat za všechny, určitě bych byl pro skladbu "Iron". Je poznat, že se v ní jedná o dobrého člověka, který ale vše řeší ne slovy, ale pěstmi.

Kromě této postavy je tu také Sinéad...

Ano, té jsme dali docela velký prostor v našem prvním filmu. Samozřejmě se tam nejedná jen o ni. Je jednou z těch, kteří dostanou druhou šanci a mohou zase žít díky té staré dámě, Mother Aiden. Sinéad má čeho litovat a co napravit. Udělala spoustu špatných věcí - brala drogy a zastřelila svého otce.

Když je deska plná takového množství silných příběhů, přemýšleli jste už o pódiové show? Jednu z nich totiž odehrajete 21. října u nás, v pražském KD Vltavská...

Nejprve ze všeho musíme vymyslet nejlepší uspořádání pro setlist. Smíchat starší i nové skladby, aby byly vyvážené. Máme teď taky víc možností, jak je podat naživo, a určitě se pokusíme oživit ten příběh na scéně.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Video: Within Temptation se v klipu k songu "Ritual" zakusují ostrými zuby do krků sexuálních predátorů (26.10.2023 14:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Iron Maiden v Praze odehráli charitativní fotbalové utkání (01.06.2023 09:13)
- Naživo: Iron Maiden si opět podmanili Prahu (31.05.2023 18:34)
- Fotogalerie: Iron Maiden v O2 areně snoubili minulost s budoucností a šlo jim to setsakramentsky skvěle (31.05.2023 08:40)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu