shop.musicserver.cz
Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011

V obýváku s Burianem a Růžičkou

Vydáno: 23.03.2011 13:12 v sekci Naživo - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Existuje několik věcí, které byste o Republic Of Two měli vědět. Nejsou totiž dva, ale hned čtyři. Naživo znějí tisíckrát lépe než z desky, a co je nejdůležitější - v hudební sféře si určují vlastní pravidla. Jak se jim tedy povedl jediný samostatný jarní koncert v Praze?

Live: Republic Of Two

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 22. března 2011
Fotogalerie

Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ať už jsou hudební ceny Anděl jakkoliv pochybné ocenění, alespoň letos osvítil akademiky Duch svatý. Titul objev roku po právu přiřkli právě indie folkovému překvápku Republic Of Two. Ne že by se bez Anděla pánové (a dáma) ztratili, je ale dobře, že se na tak skvělou desku jako "Raising The Flag" nezapomíná. Možná i díky nenadálé publicitě a díky zlatým soškám, které Mikolášovi s Jiřím stojí na pianě a na rádiu, přilákali pořadatelé do klubu tolik příchozích. Koneckonců nezáleží na tom, proč dorazili, hlavně, že sál zaplnili. Byli tak zároveň svědky historické chvíle - prostor před pódiem malé Lucerny snad poprvé obsadily židle.

Music Bar návštěvníci v minulých letech vyhodnotili jako nejlepší klub v Praze. Atmosféra se ale předem určit nedá. A tak kdo v lednu navštívil křest Republic Of Two v Paláci Akropolis, mohl v úterý jen vzpomínat na semknutější publikum a útulnější prostředí žižkovského podniku. Dva hlavní lídři toho tentokrát ani moc nenamluvili, takže je ze zdánlivě studeného dojmu vytáhla jedině vstřícnost jejich hudby. Jenže kdo by se na ně zlobil, když ke svému tradičnímu repertoáru přidali ještě vynikající předělávku "It Won't Be Long" od The Beatles či cover Southpaw? Na ten zpoza baru dohlížela Klára Nemravová, která si tu samou píseň střihla před nedávnem na jejich rozlučkovém koncertě. Publikum se navíc dočkalo i promítání zbrusu nového videoklipu ke skladbě "All I Can Hear Is Gunshots", jenž sklidil za večer zdaleka největší potlesk (někdo se odvázal a dokonce zahvízdal).

Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Všichni ji neustále opěvují, ale copak na tom pódiu stojí jen ona?" postěžoval si nedávno naoko manažer jedné nejmenované kapely. Řeč je o cellistce Terezii Kovalové. Jenže víte co? Ona vážně skvělá je. Kdyby nebylo téhle drobné blondýnky, ztratila by kapela polovinu svého kouzla. Spojení cella s kytarami tvoří odzbrojující kombinaci, a co teprve když Terezie připojí do pozadí svůj jemný vokál? O úspěchu v prolínání mužského a ženského hlasu by vám mohli vyprávět The Subways, i když v trochu ostřejší rovině... Ženský prvek dokresluje genialitu celé formace, takže můžeme s klidnou duší Terezii obdivovat i nadále.

Pohodlný obývací pokoj - asi tak by se dala ve zkratce vykreslit podoba pódia - ošuntělá křesla, gramofon a jedna nepříliš vkusná tapeta. Největší pohodář, basák Štěpán Růžička, měl ze svého křesílka výhled na malířské plátno ožívající pod štětcem Aleše Růžičky. Kresba se rýsovala do veselých barevných tónů. Malíř prý kreslí bez rozmyslu podle toho, jaký pocit v něm vyvolávají aktuální set a atmosféra koncertu. Těžko tedy říct, čím ho museli přítomní naštvat, aby své hodinu rostoucí dílo začmáral černou barvou. Nebo se možná jen pletu a šlo o umění...

Republic Of Two, Lucerna Music Bar, Praha, 22.3.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Čtveřice odehrála skladby jak jinak než ze svého debutu. S "The Pillow" se sál nořil do hlubokého snění, u "Home" si zase většina poklepávala nožkou do rytmu a "Prisoners" nasadila husí kůži. Takoví jsou tuzemští Republic Of Two - mají mnoho poloh, přesto všechno udržují v jedné rovině folku. S nástroji čarují, a přestože nehrají na své kytary zubama, ani nevyplazují jazyky, baví se na ně dívat. Obrovská přednost českého seskupení je skromnost a lehká éteričnost. Mají navíc neuvěřitelnou schopnost vtáhnout posluchače do děje, ačkoliv ten ještě před chvílí na klidnou muziku neměl vůbec náladu. Kritici měli plnou pusu řečí o velké budoucnosti, což je sice klišé, ale každý, kdo navštívil úterní akci, si to mohl jen potvrdit. Republic se snad nikdy neomrzí!

NÁZORY
  • pózy (Martin Sik, 23.03.2011 14:22) Reagovat

    Sorry, ale těm moderním retro oblečkům, těm stejným účesům a té uměle vytvořené avantgardě nevěřím...Všichni jsou teď indie a retro a tím pádem je to objev roku? Za každou cenu jsou všichni tak jiní, až to působí pořád stejně...Samozřejmě ale pořád lepší než tepláky.

    • Re: pózy (kofo, 24.03.2011 11:50) Reagovat

      Moderní retro obleček? Jen proto, ze vyjimecne nemaj na podiu dziny a triko jako vetsina kapel? nic radoby retro vintage cool look tam fakt nevidim. nehlede na to, ze v hadrech ta muzika urcite neni, takze tvuj prispevek vubec nechapu...

      • Re: pózy (rokx, 26.05.2011 21:53) Reagovat

        to já zase přispěvovatele výše chápu. Také mi přijde že si kapela hraje na trochu moc "cool indie", na druhou stranu to trochu souvisí i s muzikou, kterou kapela hraje. Kdyby tam pobíhali v šortkách, nebo zmiňovaných teplákách, tak to bude působit daleko hůře. Navíc kdo na podobnou hudbu jde, tak s tím počítat musí.

  • Ro2 se prostě podařilo vyhmátnout mezeru na trhu (andy, 24.03.2011 12:19) Reagovat

    Styl zvaný unplugged dosáhl svého vrcholu někdy v polovině 90. let, ovšem nikoliv u nás. V Česku tehdy tato módní vlna inspirovala hlavně několik velkých rockových skupin k projektům se symfonickým orchestrem, ovšem klasických unplugged desek tu tolik nevyšlo. Jednou z mála čestných výjimek byl počin Dušana Vozáryho, jehož jméno je téměř synonymem synthpopových experimentů, takže příliš nepřekvapí, že album zapadlo - pro rockery to byl nezajímavý pokus o rockovější Shalom, ti druzí zase nebyli na nějaké španělky příliš zvědaví. V tomto kontextu je tedy jasné, že už jenom nástrojovým obsazením působí Ro2 neotřele.
    Zadruhé: Češi jsou národ kotlíkářů, přičemž po letech notoricky negativních kritik Nedvědů se naučili brát to jako guilty pleasure. Takže kdo se chce prosadit po boku Plíhala, Nohavici a Ebenů, musí po stránce hudební, textové i image přijít s něčím dostatečně postmoderním a trendy. Asi první, komu se to v prvních dvou bodech podařilo, byli Orffové, naopak na druhých dvou faktorech postavil svou produkci Baumaxa a skutečně ve velkém to rozjel Xindl X. Ro2 ale mají ze všech jmenovaných image nejdotaženější - jaká jiná folková kapela vám nabídne hned 2 intelektuální modely a modelku?
    A konečně: Jestli se v něčem Jiří Burian opravdu hodně potatil, tak je to schopnost vymýšlet texty, které sice neřeší bůhvíjak zásadní problémy, ale přesto jsou originální a vkusné, aniž by se příliš uchylovaly k samoúčelným jazykovým hrátkám. Takže i v tomto ohledu se Ro2 vymykají - zatímco případná konkurence se 15 let od doby největší slávy Haliny Pawlovské a dva a půl roku poté, co Ebeni dobyli hitparády s Chlebíčky, pořád nedokáže rozhodnout, jestli je raut in nebo out, tak Ro2 přichází s anglicky zpívanými verši o vzkazech pod polštářem, což je pro romantickou duši věčně aktuální téma.
    Takže abych to shrnul: Jiří Burian se více než 10 let snažil prorazit s hudbou, která reflektovala aktuální trendy, leč bez výraznější odezvy. A když teď s kapelou, která oproti jeho předešlým projektům hudebně příliš nového nepřináší, odezvu konečně najde, lze se mu divit, že v tom chce pokračovat a co nejvíc si to užít? Vůbec ne, a každý normální člověk by na jeho místě udělal přesně to samé.

    • Re: Ro2 se prostě podařilo vyhmátnout mezeru na trhu (tomew, 26.03.2011 11:24) Reagovat

      "jestli je raut in nebo out" :-) tak to mě dostalo :-) jinak můžu jen souhlasně přikyvovat!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Ash vydávají novou desku, do Prahy přijedou s The Subways (23.06.2023 17:23)
- Fotogalerie: The Subways řádili v Lucerna Music Baru (29.03.2023 09:13)
- Recenze: The Subways se na "Uncertain Joys" žánrově rozkročili (04.03.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu