shop.musicserver.cz
Tiësto - Hodně tvrdě jsem makal, abych to dotáhl takhle daleko

Tiësto - Hodně tvrdě jsem makal, abych to dotáhl takhle daleko

Vydáno: 29.03.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Jaromír Koc | foto: tiesto.com

Holandský DJ Tiësto přijel v únoru tajně do Prahy, aby zahrál na soukromé akci automobilky Škoda. Rozhovory poskytl pouze televizním a hudebním kanálům, jedinou webovou výjimkou byl právě musicserver.cz. Tiësto bývá často dost nemluvný, ale během našich vyhrazených patnácti minut se pěkně rozpovídal...

DJ Tiësto
© Škoda Auto
Tipuju, že "škodovkářům" určitě představíš i svůj nový singl, který jsi ukuchtil s kolegou Hardwellem. Jak ke spolupráci na tracku "Zero 76" vůbec došlo?

Já Hardwella znám už nějaký čas. Často jsme hráli kus od sebe na Ibize. Když jsme zase byli jednou ve stejnou dobu právě na Ibize, pozval jsem ho k sobě na akci, kde jsme následně hráli na jednom pódiu, a on mi najednou říká: "Měli bychom spolu něco natočit." Oba jsme se narodili ve stejném městě, v malinkém městečku jménem Breda. Když jsme track po několika týdnech natočili, přemýšleli jsme, jak ho nazveme. Víš, ona je velmi malá pravděpodobnost, že se v jednom městě narodí dva kluci, kteří se následně stanou celosvětově známými dji, navíc Breda je opravdu velmi malé město, které leží na odlehlém místě, a tak jsme si řekli, že tu skladbu pojmenuje podle směrovacího čísla toho našeho milovaného rodiště.

To je dobrý nápad. Ale udělal jsi toho v poslední době o dost víc. Například i hodně remixů pro interprety, kteří zrovna nepatří do taneční hudby - Amy MacDonald, HIM nebo například Katy Perry. Jak si vlastně vybíráš, pro koho děláš remix? Musí se ti líbit originál té písně, nebo to bereš prostě podle toho, kdo tě osloví?

Mám opravdu hodně poptávek po remixech a je pravda, že je hodně těžké vybrat. Ale aspekty jsou dva - buď se mi musí líbit originál, nebo musím při poslechu dotyčné písně okamžitě dostat nápad, jak do toho remixu dát tu typickou Tiëstovu pečeť kvality...

Před časem jsi získal prostřednictvím ankety časopisu MIXMAG cenu jako nejlepší DJ všech dob. Jaký to byl pocit?

Je to úžasný pocit a velký kompliment. Prostě nádherný pocit, že lidé z celého světa hlasovali právě pro mě jakožto nejlepšího dje všech dob...

Možná tě to těší taky proto, že jde o cenu, kterou nedávají novináři nebo odborníci, ale protože jde o hlas lidu…

Ano, přesně, je úžasný vědět, že mám takovou podporu, je to takové zadostiučinění...

Tvoje poslední deska vyšla v říjnu 2009. Kdy se dočkáme další?

No, další album vyjde v nejbližších dnech. Bude se jmenovat "Club Life Volume One", bude to mixovaná kompilace, kde bude hodně nového materiálu.

Když se bavíme o nové muzice. Ty máš vlastně v současné době ještě jeden singl, který ses navíc rozhodl dát fanouškům zdarma po dosažení sedmi miliónů fanoušků na Facebooku. Když si vybavím novinku s Hardwellem, o které jsme již mluvili, ta má něco kolem 130 BPM (beats per minute), tento singl, který je navíc použit na novou reklamní kampaň pro BlackBerry, je někde kolem 140 BPM. Jak vidíš vývoj taneční hudby? Celý se nám to pěkně zpomalilo, viď?

Jo jo, rozhodně se hudba pěkně zpomalila, co se BPM týče. I já jsem hodně změnil svůj styl. Já samozřejmě nechci zapomenout na ty staré fanoušky, kteří měli raději produkci, co jsem coby Tiësto dělal před pěti lety, kdy to bylo ještě hodně tranceové, proto čas od času udělám nějaký podobný rychlý track, jako je třeba novinka "Young Lions", kterou jsem nabídl zadarmo. Chci tak těm věrným fanouškům dát to, co měli vždy rádi, protože ne všichni přijali můj nový styl.

DJ Tiësto
© last.fm
Tím jsi mi nahrál na další otázku. Jaké byly tvoje djské začátky a jak ses dostal k tomu být profesionální dj?

Já jsem nad tím takhle nepřemýšlel. Jednoduše jsem miloval hudbu, a tak jsem hrál v klubu u nás v Bredě a okolí, přičemž za noc jsem měl gáži nějakých 45 dolarů. Ale byl jsem šťastný, že to mohu dělat. V té době neexistovalo, že byl dj byl zároveň umělcem, to se stalo až někdy v roce 1996, pokud si dobře pamatuji. Měl jsem velké štěstí v tom, že jsem byl ve správnou chvíli na správném místě a poznal ty správné lidi. Ale musel jsem hodně tvrdě makat, abych to dotáhl takhle daleko...

Vzpomeneš si na okamžik, kdy jsi z rádia slyšel poprvé nějaký svůj track? Tedy, kdy jsi poprvé na sebe byl hrdý. Vzpomeneš si, co jsi tehdy právě dělal?

Jo jo, jasně si to pamatuju. Nebyl to ale první track, který jsem udělal, poprvé jsem se slyšel v rádiu, když hráli můj remix k pecce "Silence" od Delerium. Tehdy to bylo na britském Radiu 1, byla to úplně první písnička, kterou tohle rádio zahrálo po silvestrovské noci. Ten okamžik byl pro mě opravdu velmi zásadní a výjimečný. Od té doby se to pak hrálo všude a vlastně je tento remix považován dnes už za klasiku, ale to první zahrání v rádiu mám stále v mysli.

Když jsi začínal s djingem, určitě jsi měl nějaké vzory...

Nedokážu nikoho jmenovat, prostě mě jen fascinovalo, když jsem viděl dje v klubu, jak pouštějí hudbu a mají všechny lidi na parketě úplně v hrsti. Snažil jsem se chodit na vystoupení těch nejznámějších holandských djů a vždy je s velkým obdivem pozoroval, co s publikem dělají. Tohle byl asi ten největší hnací motor i pro mě, prostě jsem je chtěl následovat a dokázat totéž.

DJ Tiësto...

DJ Tiësto
... vlastním jménem Tijs Michiel Verwest je dvaačtyřicetiletý holandský dj, producent a remixér. Na svém kontě má desítky úspěšných tanečních hitů, nespočetné množství kompilací a několik autorských alb. Podle prestižní ankety časopisu DJ Mag je třetím nejlepším djem světa. Jeho djská vystoupení patří k těm nejpropracovanějším, což už několikrát předvedl i v České republice, kde byla každá jeho show již týdny dopředu vyprodána. Obrovskou základnu fanoušků si získal i díky svému pravidelnému rozhlasovému pořadu s názvem "Tiësto Club Life", ke kterému v těchto dnech poprvé vydává i doprovodnou djskou kompilaci.

Vraťme se ještě na chvíli k tvé produkci. Jedna z nejlepších věcí, kterou jsi v poslední době udělal, byla kolaborace s Diplem s názvem "C'Mon". Zhruba po roce se ta skladba vrací v nové úpravě, kde je ke slyšení i rapper Busta Rhymes. Koho tohle napadlo?

No, Busta s tímhle nápadem přišel za mnou. Víš, když dělám tracky, jako je "C'Mon" nebo "Zero 76", soustředím se především na hudební zvuky. Ale pro účely rádia na tomto způsobu tvorby stavět moc nejde. Samozřejmě že jsem rád, když se moje věci hrají i v rádiu, a tak pokud někdo přijde s něčím kreativním, mám radost. Neznamená to, že tu věc budu hrát ve svých setech, ale v případě nové verze "C'Mon" s Bustou jde fakt o hodně dobrý nápad, který po světě ukazuje, že Tiësto nedělá jen undergroundovou taneční muziku.

Určitě to ale pomáhá i na té druhé straně. Navíc v dnešní době je téměř pravidlem, že se rap a r'n'b přibližují k taneční hudbě...

To máš pravdu, já se s Bustou Rhymesem znám už hodně dlouho a on má čas od času dost bláznivé nápady, jako onehdy ten remix s melodií ze seriálu "Knight Rider". U něho se mi líbí, že má velmi silný hlas a navíc "C'Mon (Catch 'Em By Surprise)" má i hodně silný text.

Ty celkově dost často využíváš hosty na svých písních. Když vzpomenu na poslední album "Kaleidoscope", tam to byla například Nelly Furtado, Jónsi ze Sigur Rós nebo Tegan And Sara. Jak si tyhle lidi vybíráš?

Pro mě je nejdůležitější, abych měl rád toho dotyčného umělce a jeho originální produkci. Vlastně všechny, které jsem pro "Kaleidoscope" oslovil, mám moc rád a jsem jejich fanoušek. Znám je osobně a znám i jejich produkci od začátku do konce. Takže jsme si vždy sedli, já jim pustil tracky, na kterých jsem chtěl jejich vokály, řekli jsme si, co se líbí jim, co by se naopak líbilo mně... A takhle to celé vzniklo.

DJ Tiësto
© Škoda Auto
No, jak se zdá, tak na ty správné interprety máš čuch, protože to hodně dobře funguje. Ty ale vlastně nejsi jen hvězdou hudební, ale nějaký ten měsíc už i počítačovou díky hře "DJ Hero 2". Jak došlo k této spolupráci?

Autoři této počítačové hry se obrátili na můj management, neb chtěli použít několik mých tracků. No a nás napadlo, že bychom mohli společně udělat něco mnohem většího. Že bych prostě v té hře byl i já sám. Vzhledem k tomu, že jsem obrovský fanda počítačových i video her, být sám součástí takovéto hry je pro mě něco nepopsatelného.

A už sis tu hru i zahrál?

Samozřejmě, opravdu video hry zbožňuju, a když jsem sám sebe v té hře viděl, byl jsem úplně jako malé dítě… (smích). Když třeba hraješ fotbal a následně vidíš své idoly v televizi, tak bys strašně rád byl jako oni. Když jsem hrál hry jako malý, taky jsem chtěl být tím hlavním hrdinou, no a nyní se mi to konečně splnilo…

Je pravda, že není moc lidí, kteří by tohle mohli říct...

To je pravda, jsem nejen hrdý, ale celá ta příprava byla strašně zábavná.

Zníš velmi spokojeně a šťastně. Co je pro tebe nejdůležitější, aby ses tak cítil?

Už jsem to vlastně trošku zmínil. Štěstím mého života je, že se moje hudba líbí tolika lidem, že si lidi váží toho, co dělám, a svoji náklonnost mi pravidelně ukazují. To je asi to, proč tohle dělám.

NÁZORY
  • Tiesto (Jan, 29.03.2011 12:21) Reagovat

    Nemůžu říct,že bych byl nějakým fanouškem Tiesta,ale z tohoto rozhovoru je cítit,že to je inteligentní a pohodový borec.Respect...

    • Re: Tiesto (Jaromír, 29.03.2011 13:42) Reagovat

      Honzo, děkuju za názor, naprosto s Tebou souhlasím. Tiësto i mě byl prezentován jako arogantní blb, ale pohodový rozhovor s ním bylo jedno z velkých překvapení posledních měsíců...Navíc to má ten chlap v hlavě vážně srovnaný...

  • .. (jozka cerny, 29.03.2011 22:07) Reagovat

    jen trochu nerozumim tomu, co myslel tim,ze dela undergroundovou muziku.

  • Vyborny rozhovor! (B@Dik, 30.03.2011 12:15) Reagovat

    Chvalim autora za clanok... Konecnce poriadne otazky. Najskor som sa bal, ze budem dookola citat to iste (co priniesli ine media), ale vidno, ze autor ma prehlad a kreativitu ;)
    A neviem, ja som vzdy Tiesta videl ako pohodoveho, uvolneneho a inteligentneho cloveka v rozhovoroch...

  • Pff (m4xp4yn3, 31.03.2011 11:50) Reagovat

    Jsem tu jediný, komu tenhle chlápek připadá jako průměrný, nesympatický a homosexuální muzikant?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- Nejvíc nej: Pět důvodů, proč letos vyrazit na Beats For Love (03.07.2023 13:30)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Video: Tiësto v klipu k "All Nighter" ukazuje, že 24hodinová party není vždy dobrý nápad (07.05.2023 17:47)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Tiësto má hotovo. Na Beats For Love přiveze i nové album "Drive" (14.03.2023 09:22)
- Fotogalerie: Ville Valo v obrazech (17.02.2023 09:07)
- Beats for Love odhaluje další megastar - do Ostravy míří i Hardwell (16.02.2023 15:55)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu