shop.musicserver.cz
Avril Lavigne - Goodbye Lullaby

Pozdní dospívání

Vydáno: 07.03.2011 05:00 v sekci Recenze - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Čtyři roky svět čekal, než se Avril Lavigne rozhoupe k dalšímu počinu. Novinka "Goodbye Lullaby" je překvapivě nabitá klidnými, skoro až akustickými, fláky, které zřejmě příliš nepotěší milovníky její předešlé tvorby. Jedno velké pozitivum ale placka skýtá: z Avril je konečně velká holka.

6/10

Avril Lavigne - Goodbye Lullaby

Vydáno: 7.3.2011
Celkový čas: 52:11

Skladby: Black Star, What The Hell, Push, Wish You Were Here, Smile, Stop Standing There, I Love You, Everybody Hurts, Not Enough, 4 Real, Darlin, Remember When, Goodbye, Alice

Vydavatel: Sony Music

Vyčítal jí někdo před čtyřmi lety, že deska "The Best Damn Thing" je na vdanou ženu příliš potřeštěná a nedospělá? Tak konečně jste se dočkali, Avril Lavigne natočila desku korespondující s jejím věkem, a to možná někteří z fanoušků, kteří jsou zvyklí na divočejší zpěvaččiny počiny, nemusí rozdýchat.

"Goodbye Lullaby" je hořkosladké album zpěvačky, kterou semlel život a hledá sama sebe. Povídačky o vdané paní, o které jsme se otírali před čtyřmi léty, už pozbyly aktuálnosti, Avril má v občanském průkazu napsáno "rozvedená". A právě toto partnerské selhání se nejvíce promítá na aktuální novince. I když fráze, kterou vypouští do éteru každá celebrita, že zůstává se svým ex v dobrém rozpoložení, je zde více než pravdivá - Deryck Whibley se na celém počinu producentsky podílel. Rozohněná Kanaďanka se očišťuje od svých boláků pomocí hudby, stejně tak dává najevo ale nově nabytou nezávislost a vztahy, kterými prochází.

Celé album se vrací na počátek minulé dekády, kdy zpěvačka bodovala s prvními dvěma deskami "Let Go" a "Under My Skin". Bláznivost z "The Best Damn Thing" je ta tam. Z většiny jsou písně klidného ražení v down tempu, žádná divočina se nekoná. Avril se neopírá ani o miliony zvukových efektů, ani o auto tune. Je to intimní počin, nezvykle vyrovnaný. Chybí mi ale zpěvaččina obvyklá živočišnost - pokud nejste ve správném rozpoložení, tak vám při poslechu písní v mírnějším tempu bude vyskakovat na mysl jedno jediné slovo: monotónnost. Avril neriskuje. Nezkouší nové hudební polohy. Písně odsýpají podle sympatického, leč stejného mustru.

Pokud Avril opravdu prohlásila, že jiná píseň podobná "What The Hell" se na albu už neobjeví, nelhala. Rychlý, euforický a hutný zvuk kombinovaný se starou zpěvaččinou drzostí už v ostatních sonzích není k nalezení. Ve zbylé třináctce je těžké určit jednoznačný hit, který by zburcoval rádia. Chytlavě se tváří ohnivější "Smile" nebo napjatá, ale ambiciózní "Everybody Hurts". Moc mě baví "Darlin", kde se Avril nechá doprovázet jen kytarou a vynikne její dívčí hlas.

Avril, která si sama napsala všechny písně, se projevila jako zručná autorka, která pokud se bude ubírat touto cestou, může toho ještě hodně povědět. Zatím jí pod nohama zůstalo příliš mnoho kamení, o které párkrát zakopla. Avrilino rockerské a dovádivé období je nenávratně v prachu, i přesto, že kus břitkosti si pořád ponechala. Zpěvačka překvapila svou jemnou, klidnou a citově vyrovnanou deskou, která jí ale ubere několik fanoušků, protože postrádá u Avril Lavigne kdysi jasnou prvoplánovost a tah na branku.

NÁZORY
  • Dobrá deska (Ramirez, 07.03.2011 13:55) Reagovat

    Po tý hrůze TBDT je tohle přeci jen posun k lepšímu, čekal jsem to rozhodně horší... Album UMS zůstane nejspíš už nepřekonáno, páč Avril nám sice dospěla, ale bohužel ztratila i kus své "rebelské" duše :-/ A nemyslím si, že by touhle deskou přišla o fanoušky, je to stejnej střední proud jako její CD předešlá, i když je pravda, že GL není ani zdaleka tak podbízivé jako ta cukrová vata z minulého alba...

  • ? (D, 07.03.2011 19:54) Reagovat

    Moc nechápu to hodnocení, recenzentka ho v článku nijak neobhájila, spíš nám jen řekla, jak Avril Lavigne dospěla, a které písničky ji osobně nejvíc baví. Čekala jsem něco mnohem podrobnějšího, obvzláště když se na tohle album čekalo čtyři roky. Rozhodně mi tohle ani jako recenze nepřipadá, vůbec tu nejsou vypsány nějaké pro a proti nebo alespoň víc aspektů a informací o tomhle CD. To je docela škoda, ačkoli mám Avril celkem ráda, už jsem se těšila na břitký humor nějakého kritika, co si nebere servítky, ale zdráhavě připustí i světlou stránku alba. Bude aspoň makrorecenze?

  • haha! (Peggy, 07.03.2011 22:42) Reagovat

    No tak že album napsala sama neni pravda. Fanoušky nestrati. Neni pryč ta stara rockova Av jen je to zas neco jineho. Prosla si tezkym obdobim. A Darlin je opravdu nadherna. Napsala ji v 15 letech a ke konci pisnicky se ke kytare pridaji bicí a je to lahoda pro usi co znaji opravdovou hudbu. Jednotvarne to neni urcite. Je tam spoustu krasnych promen melodii! Nejvyzrálejsi deska Avrilky!

  • Avril jede ! (skorumpovana kočikaren, 07.03.2011 23:32) Reagovat

    Je pravda že na atmosféru Let Go ani Under My Skin sa to už len kvôli inému štýlu pesničiek nechytá, kvalitne je však GL minimálne na úrovni prvej desky. Po trapnom TBDT je GL ako vyslobodením. Pesničky sú super, nenudia a majú nejaký spád. Bravo. A som si istý že o fans určite nepríde. Skôr naopak.

  • :) (Adiiiisek, 08.03.2011 10:46) Reagovat

    Recenze je krátka. Mohlo se rozebrat více písniček. Tohle je jako kdyby si recenzantka poslechla 3písničky a ani ne celé. A rychle napsat recenzi, ať jsme první kdo jí má.
    Či třeba nějaké zajímavé info o písničkách, které je např. na tom DvD, aby to některé lidi přesvědčilo k tomu, album si zakoupit. Trošku více to propracovat, sakra .. tohle je jako kdyby to psal někdo v šesté třídě jako slohovku, a ještě za to dostal čtyřku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Avril Lavigne svůj stín ani na potřetí nepřekročila (27.04.2023 18:36)
- Fotogalerie: Avril Lavigne v obrazech (27.04.2023 13:53)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Audio: Avril Lavigne se pustila do epické balady "Hello" od Adele (29.06.2022 17:18)
- Video: Avril Lavigne se v klipu k "Love It When You Hate Me" ocitne ve vězení. Za lásku (09.03.2022 14:47)
- Nové desky 8/2022 - od Avril Lavigne přes Scorpions po Tears For Fears (02.03.2022 08:00)
- Recenze: Avril Lavigne se vrátila ke kořenům. Na "Love Sux" zní energicky a svěže (01.03.2022 08:30)
- Avril Lavigne opět posouvá turné, do Prahy přijede až v dubnu 2023 (08.02.2022 12:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu