shop.musicserver.cz

Bylo nebylo...

Vydáno: 07.03.2011 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Navazovat na všeobecně úspěšná alba je věc, řekněme, riskantní, protože v tu chvíli interpret začíná, kvůli očekáváním, v minusových bodech. Manchesterský kvintet Elbow vydává své páté album "Build A Rocket Boys!", které je až pohádkovým zamyšlením nad tím, že i po "Seldom Seen Kid" umí udělat skvělé album.

8/10

Elbow - Build A Rocket Boys!

Vydáno: 7.3.2011
Celkový čas: 51:42

Skladby: The Bird, Lippy Kids, With Love, Neat Little Rows, Jesus Is A Rochdale Girld, The Night Will Always Win, High Ideals, The River, Open Arms, The Birds Reprise, Dear Friends

Vydavatel: Polydor

Je zvláštní, kolik interpretů se posledních několik měsíců svými nahrávkami vrací do vlastní minulosti. Tento trend potvrdil i v loňském roce nadužívaný pojem hauntologie, jenž sdružoval umělce, kteří lovili zvuky ze svého dětství, aby si s nimi opět navodili ty opojně radostné vzpomínky. A i když hauntologie byla spíše doménou DIY projektů nebo širšího, ve větší části elektronického, undergroundu, je současně i nosné téma globálně zpopularizované indie kytarové scény (dobře, nyní tomu můžeme říkat mainstream). O hauntologii a její definici jako takové sice již nemůže být řeč, návrat do dětství nicméně předvedli například také Arcade Fire.

Podobnou introspektivní cestu nyní podnikli i Elbow se svojí pátou deskou "Build A Rocket Boys!". Na rozdíl od kanadských (teď už) hvězd se do svého dětství ale nevracejí fyzicky - na místa, kde vyrůstali -, ale mentálně - do pocitů, které prožívali. Koukám, že v té definici lze najít kousky mého básnického střeva.

Přestože Elbow fungují od devadesátých let a debut vydali v roce 2001 ("Asleep In The Back"), na oficiální uznání si museli počkat dalších sedm let, kdy dostali za své čtvrté album "The Sedlom Seen Kid" cenu Mercury Prize, dvě ceny Ivora Novella (ocenění za skládání a psaní písní), cenu Brit Awards za nejlepší britskou kapelu a také NME Award. Zdálo se mi to trochu jako takové gesto zadostiučinění. Po problémech s gramofirmami a novinářským klišé v podobě magického dodatku "jsou dalšími...", přičemž člověk mohl doplnit jména jako Coldplay nebo Radiohead. Nebýt "The Seldom Seen Kid", psal bych na toto místo definici nějaké kletby. Všechna jejich alba byla sice v britské top 20, ale na veřejnoprávní ceremonie to zdaleka nestačilo. Ta deska je vykoupila ze stínu všeho, včetně Radiohead, které ten rok také na Mercury Prize porazili. A ač jsou vymaněni z přítmí svého okolí, stojí nyní ve svém vlastním, ze kterého hledají cestu skrze nostalgický povzdech.

Guy Garvey a jeho kamarádi jako by tomu úspěchu nemohli dodnes uvěřit. Po splnění svých snů se vracejí do doby, kdy ten kolotoč kolem jejich kapely byl jen odvážnou představou introvertních nádeníků. Když se Garveyho ptali, jaký byl v době, na kterou "Build A Rocket Boys!" odkazuje, řekl že byl "trochu troska, šílel jsem z toho, neměl jsem být na co hrdý, ani jsem nevěřil tomu, že bych pro nějakou ženu mohl být atraktivní. Byl jsem trochu defenzivní, ale na druhou stranu plný ambicí... i když jsem neměl žádný peníze." A všechno tohle je obsaženo ve skladbě "Jesus Is A Rochdale Girl", která byla napsaná pro jeho první lásku. V té písni je vše, co na "Build A Rocket Boys!" můžete čekat. Textově i hudebně.

Vzestupy i pády jsou ale časovým odstupem odlíčeny od traumatizující sebedestrukce. Při nahrávání je netížilo svědomí, nebojovali s vnitřními démony. Jsou průvodci minulostí ve svých emotivních vzpomínkách. Vyprávějí do detailů a svůj komentář doplňují zadní projekcí, na které můžete vidět jejich radostné i ztrápené postoje. Radostné dávají důvod se pousmát, ztrápené dojímají, a to i přesto, že cítíte tu vedle stojící šťastnou přítomnost, která má vitálně odlehčující efekt. Je v tom dětská naivnost a zároveň dětinské sklony různé situace okázale dramatizovat. Imaginární pohádka, ve které je to zlé zažehnáno.

"Build A Rocket Boys!" někdy zní také jako introvertní ambice pompézních rozměrů. Skladba "Open Arms" bude jistě koncertně vyhledávaným kusem, kterým je například "On A Day Like This" z minulé desky. Hymnické pojetí, ze kterého menstruují hektolitry kýče, mě při refrénu "We got open arms for broken hearts" vždycky úplně vtáhne. Říkám si, že je to nejlepší skladba, kterou Snow Patrol zapomněli udělat. A i přes tu grandiózní naléhavost mám pocit civilnosti. Dobře, jsem Tomáš, u filmů se umím dojmout, a když tenkrát Pepa v "Poště pro Tebe" našel po letech svoji dceru, svůj obličej jsem na několik dalších hodin obtiskl do polštáře. Já Elbow prostě potřebuju.

A oni nahráli další skvělé album, které díky úspěchu "Seldom Seen Kid" už tak lehce nezapadne. Doufám, protože má potenciál na to, aby bylo opěvováno minimálně dalších 365 dní. Až na singlovou "Neat Little Rows", na níž kytary trochu ztvrdnou (zvuková paralela ke "Grounds Of Divorce"), je většina písní rodinnou rozpravou o tom, jaké to tenkrát bylo. Něžnost minimalistického vybrnkávání střídají velké smyčcové výjevy. "Build A Rocket Boys" je určitě jejich nejčistější album, na kterém jsou konflikty jen rekapitulační historkou pro kamarády. Těm je speciálně věnována poslední skladba "Dear Friends", která je pro mě snad jediným vážnějším nedostatkem (když pominu už jistou schematičnost, která je po čtyřech albech docela zřejmá). Nejsem jejich kamarád a přijde mi, na rozdíl od zbytku, plytká.

Elbow umějí psát velké hity a umějí být velkou kapelou. Když chtějí. Jejich minulost jim může děkovat, že o ní nahráli takhle dobré album. Elbow jsou jedna z mála kapel, které umějí nahrát posmutnělé nebo zasněně melancholické skladby, u kterých vám není trapně. A jasně že je v tom patos, vždyť se celou dobu bavíme o britské kapele, která mimo jiné hraje na kytaru, piáno, používá smyčce a zrovna vypráví příběhy o pocitech prožívaných ve svém dospívání, probůh!

NÁZORY
  • elbow (ludis, 07.03.2011 09:05) Reagovat

    radiohead zklamali, pj harvey fajn, r.e.m. kvalitka jako vždy, elbow to u mě zatím vyhrávají na plné čáře. the birds, lippy kids a open arms. elegantní melancholie a hlavně naprosto nádherný hlas guye garveyho, který zraje jak víno. jinak radši už nic neříkat, nepsat. jen se zaposlouchat... www.youtube.com/watch?v=NItwaz0nLJA

  • ... (ludis, 07.03.2011 13:54) Reagovat

    jinak hudba na vítání jara jako stvořená!

  • the birds (jakub es., 07.03.2011 17:45) Reagovat

    skvělý album, dobrá recenze... jen bych ještě vyzdvihl, že the birds je jeden z nejlepších songů co kdy napsali.

  • Elbow popáté (radek, 11.03.2011 21:59) Reagovat

    ... a opět originálně. Přestože znám všechna jejich alba velmi dobře divím postřehu recenzenta o "zřejmé schematičnosti". Aranžmá některých skladeb jsou hodně (retro) překvapivá a přiznám se, že se s nimi musím ještě zžít. Jinak ale fantastický vokál Guye Garveyho, který jsme v přípravném období slyšeli na poslední desce Massive Attack, a skvělá atmosférická hudba. Prostě Elbow po vysoce nastavené laťce TSSK nezklamali. Pane redaktore, při vší úctě k Vaší poměrně vyvážené recenzi, to že nejste s Elbow kamarád je bude jistě hodně mrzet :)

  • zklamání (Calavera, 15.03.2011 09:05) Reagovat

    Po přečtení recenze a komentářů mám pocit, že jsem asi slyšel nějakou jinou desku - pro mě je novinka spíš zklamáním a minulé album rozhodně nepřekoná. Podobně jako u nových Radiohead postrádám nápady a silnější melodie.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu