shop.musicserver.cz
Makrorecenze "The King Of Limbs" Radiohead

Makrorecenze "The King Of Limbs" Radiohead

Vydáno: 30.03.2011 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Bude asi jen málo skupin, které by mohly patřit mezi automatické kandidáty na makrorecenzi. Radiohead by ale mezi nimi jistě nechyběli. Inovátoři nejen co do zvuku, ale i co do formy, kterou představují svá díla fanouškům, vydali svou osmou studiovou nahrávku "The King Of Limbs". Co na ni pět zástupců z redakce?

Radiohead - The King Of Limbs
© facebook interpreta
Věční inovátoři a experimentátoři Radiohead zase zaujali. V případě svého nejnovějšího zářezu "The King Of Limbs" to udělali tak, že jednoho krásného únorového dne napsali, že za čtyři dny album prostě vypustí na net, načež ho vypustili ještě o den dřív. Fyzicky pak deska vyšla poslední březnové pondělí. Fanoušci zajásali, kritika se rozchází. Tedy v hodnocení na to, jaká deska je. Jakub Malar v naší hlavní recenzi se nechal unést. Radiohead dle něj přišli s albem, které "nepotěší příznivce alb 'Bends' a 'OK Computer', albem, které nepřepíše dějiny, albem, které bude nudit ty, co se u hudby Radiohead nudí, bude drásat nervy těm, kteří odmítají všechno natočené pod hlavičkou Radiohead." Sám se však zařadil mezi "ty ostatní". Deska je podle něj jednoznačně jedním ze žhavých adeptů na album roku 2011 a zaslouží devět z deseti, což nemohlo v redakci zůstat bez odezvy. A odezva se držela při zemi: všechny známky byly nižší a Thom Yorke si od pětky redaktorů odnáší čtyřiašedesát procent.


Radek Londin - Zapomeňte na Radiohead, tady jsou... (8/10)
Vztah ke kapele: Od počátku jsem je nemohl ignorovat... a ani nechtěl.

Radiohead to za novinkovou nahrávku v Česku celkem slízli. Jako by kritici vytušili, že teď nastala ta pravá chvíle ukázat, že ani jejich dosavadní miláčkové nejsou nedotknutelní. Troufám si tvrdit, že tímto kritickým gestem spíše ukázali svou předpojatost. "The King Of Limbs" zdaleka není tak průměrná deska - tedy pokud je člověk ochoten odstřihnout se od všech očekávání a sentimentů. Ano, zní spíše jako další Yorkeova sólovka a určitě působí vedle epicky klenutých a mimozemsky načančaných kompozic z jejich minulosti tak nějak šedivě a stroze. Právě proto ji ale nelze kritizovat, že hraje na jistotu, což často dělají paradoxně ti, kteří vyzdvihují nejvíce klasicistní kousky z novinky jako "Codex" nebo "Little By Little". Hodnotit nové kusy prizmatem předchozí tvorby kapely není úplně šťastné - více srovnání snesou Yorke & spol. s producenty současné elektroniky, kde se nehraje na melodickou chytlavost. Jejich problém tedy je, že nejsou dost stejní, aby uspokojili staromilce, ani dost okatě (či spíše ušatě) jiní, aby nakrmili ty, kteří od nich nerealisticky očekávají permanentní revoluci. Mám tyhle uvolněné Radiohead rád a rutinu v tom necítím. Možná už je nikdy nebudu milovat jako na "Kid A", ale stejně tak mi už nikdy nebude dvacet, že?

Tomáš Bláha - Akademické zastaveníčko (7/10)
Vztah ke kapele: Nejlepší kapela na světě, ne?!

Radiohead byli vždy známí svojí schopností experimentovat a vizionářsky měnit to zaběhnuté. Na dvou posledních albech ale pokrokové vize ze samotné hudby přesunuli spíše mezi marketingové sítě. Jestliže si ale v roce 2007 u vydání "In Rainbows" rozložili své průkopnické síly mezi album a způsob jeho uvedení na trh, nyní se jisté novátorství odráží pouze v marketingu a distribuci. Bohužel. Album "The King Of Limbs" na svém osmitrackovém rozpoložení v honbou za minimalismem utápí jak košaté nápady, tak nějaký výraznější odklon od své předchozí tvorby. Na jejich osmé desce tak můžeme poznat avantgardní choutky z "Kid A", minimalismus z "In Rainbows" (nebo Yorkovy sólové desky "Eraser") a bohužel i umírněnost z "Hail To The Thief". Radiohead si více než kdykoliv předtím nápady omotávají kolem know how vlastní minulosti. Žádné výrazné melodie ani myšlenky. A je to škoda, protože svojí produkcí nahráli "pěkné" album, které nejvíce trpí tím, že kdysi byli bezchybně uhrančivou kapelou, jež byla vždy o krok napřed. Nyní akademicky uvázla ve svém vlastním já.

Miroslav Böhm - Jen pár momentů, pro které stojí za to umřít (7/10)
Vztah ke kapele: Za "In Rainbows" jsem platil dvakrát. Před i po poslechu.

Radiohead
© Petr Klapper / musicserver.cz
"The King Of Limbs" ukazuje Radiohead v jiném světle - snad vůbec poprvé nepřekvapili. Oproti "In Rainbows" jsou dle očekávání výrazně abstraktnější a... to je vše. Zatímco předchozími počiny definovali trendy, "The King Of Limbs" je "jen" jejich další deskou. Pokud na "In Rainbows" bylo nejpřitažlivější neustálé tření mezi chytlavou fantaskní písničkovostí a neotřelou hudební formou, tentokrát Radiohead písničkovost zcela rozbili a zůstávají jen "divní". Až se zdá, jako by celý ten kult obrátili vzhůru nohama. Jako by se báli ztráty tváře kvůli masové oblíbenosti. Jako by v době, kdy indie desky sbírají ceny Grammy a jedničky v prodejnosti, Radiohead chtěli být ještě více indie. Úspěšný koncept v minulosti opouštěli jen proto, aby nabídli něco ještě více extra. Ale "The Kings Of Limbs" je jen obyčejné album pro fanoušky skupiny. Zdůrazňuje to, co na nich mají fans rádi, a popírá vše ostatní. Je nepřístupné, vyžaduje maximální pozornost, vstřícnost a touhu v něm hledat. Na první poslech nabízí jen pár momentů, pro které stojí za to umřít, a to je na Radiohead (možná) málo. Před fanoušky si to určitě obhájí. Otázkou je, jestli ještě mají zapotřebí dělat hudbu pro někoho jiného...

Pavel Parikrupa - Ano. Ne. Možná. Ne. (5/10)
Vztah ke kapele: Mám raději Radiohead s kytarami, ale nebráním se jim ani ve 21. století.

Tak co s tím? říkal jsem si po prvním, druhém i třetím poslechu. Nuda. Klid, všichni říkají, že je potřeba se pořádně ponořit a těch poslechů musí být mnohem více. Jsou to přece Radiohead! Jenže od prvního protočení uplynulo pár týdnů a velká změna se jaksi nedostavila. Je chyba ve mně? Nechává mne to dost chladným, tedy až na závěrečné dvě skladby, které jsou fantastické. Možná proto, že mají nejnormálnější "melodie" a konečně ve mně vzbuzují nějaké emoce. Těch šest položek předtím je dobrých, jistě, ale... Jak to říct? Přes všechno to tepání, nervní rytmy a Thomův naříkavý vokál (i jeho epileptický taneček) je to nějaké studené a nevýrazné. Kolik posluchačů by tomuto albu věnovalo tolik času, kdyby neneslo nálepku Radiohead? Tohle mi zní jako přerostlá intermezza mezi mnohem silnějšími písněmi, jež tady ale nejsou. Radiohead jsou pro mne kapelou, kterou respektuji (možná nějak ze zvyku a hlavně kvůli "OK Computer"), ale čím dál méně jí rozumím.

Ondřej Trhoň - Prázdný zvuk (5/10)
Vztah ke kapele: Jedna z mých celkově nejoblíbenějších kapel, desky od "OK Computer" k "Hail To The Thief" jsou výborné, jsou to ukázky jak skladatelské, tak zvukařské perfektní práce.

Asi si "odsouzením" téhle desky od této kapely určitě vysloužím hromadu nenávistných komentářů pod článkem. O to horší to bude, že to bude odsouzení téhle desky - "The King Of Limbs" - a téhle kapely - "Radiohead" - kapely, mezi jejíž fanoušky patří i nemálo fanatiků. Ale co dělat, když ta deska prostě není dobrá? Už na "In Rainbows" bylo slyšet, že formaci docházejí nápady, a přesně ve stejném duchu pokračuje i novinka. Zvukově album reflektuje aktuální dění na alternativní scéně - vliv Flying Lotus nebo Mount Kimbie v tomhle směru originální příliš není -, řemeslně je ale zvládnuté dobře. "The King Of Limbs" posunuje nudu z "The Eraser" (kterému je hodně podobná) ještě dál - opakování klasického Thomova afektovaného lkaní do stále stejných podkladů a sterilní, nezajímavé melodie. Aranže jsou jednoduché až příliš - jistě, může to být záměr, ale já jsem od kapely formátu Radiohead čekal něco víc. Možná jsem ani čekat neměl. Tajně tak doufám, že se něco stane a ve skupině dojde k obratu v duchu "Kid A". Ano, jistě, je přehnané chtít něco takového znova, tak alespoň něco, co nezní takto nezajímavě a neinvenčně. Prozatím si pustím "Lotus Flower" nebo libovolnou skladbu z "Amnesiac". A pokusím se počkat.


Album: Radiohead - The King Of Limbs
Průměrné hodnocení: 6,4/10
Celkový čas: 37:24
Skladby: Bloom, Morning Mr Magpie, Little By Little, Feral, Lotus Flower, Codex, Give Up The Ghost, Separator

NÁZORY
  • In Rainbows (Fomas, 30.03.2011 09:05) Reagovat

    Co pořád všichni vidí (slyší) na In Rainbows? Mně to tedy taková pecka a "zase nový" posun nepřišlo. Je ale pravda, že od King of Limbs jsem čekal víc a i přes elektroniku, kterou mám u nich radši, se to přes In Rainbows, bohužel, nepřehouplo..

  • Vztak ke kapele: Trvale rastuci obdiv (Palo, 30.03.2011 09:12) Reagovat

    Ja vobec nechapem, co stale u tohoto albumu vsetci riesia. Mna bavi. To nemaju mat za tych 18 rokov Radiohead ziadny vyvoj? Na rozdiel od inych kapiel ho maju a nikdy to nie je smerom k ubohosti, ako som bol bohuzial svedkom u inych kapel, ktore som maval svojho casu ovela radsej nez Radiohead.
    Nezastavam sa ich preto, ze by boli mojimi oblubencami. Vraciam sa k nim vzdy iba raz za urcite obdobie, ked uz ma ostatne novinky nudia a neviem, co by som prave hudobne konzumoval. Ale vzdy na novom albume zistim, ze hraju presne podla mojho gusta. Asi je to priazniva nahoda, ze vyvoj mojho hudobneho vkusu prebieha synchronne s ich.
    Pre mna teda OK!

    • Re: Vztak ke kapele: Trvale rastuci obdiv (Matěj Horáček, 30.03.2011 09:34) Reagovat

      Vztah k novýmu cd mám zatím neutrální... Ale recenze nenarážejí na to, že se někam vyvinuli, naopak, že toto CD žádný posun není... Což si myslím, že je docela pravda...

      • Re: Vztak ke kapele: Trvale rastuci obdiv (hudba, 31.03.2011 13:19) Reagovat

        To by mě zajímalo, jak si představujete ten posun. Kam? Jaký vývoj? Předchozí desky vám připadají nějak pubescentní? Nebo mají začít hrát metal, nebo techno? Nebo mají vymyslet nové hudební nástroje? Jak si to představujete?

        • Re: Vztak ke kapele: Trvale rastuci obdiv (Limbo, 31.03.2011 13:39) Reagovat

          No ovšem! Thom by měl konečně povolit Jonnymu to banjo! To by pak byl sound! To by byla revoluce!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Video: Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce (08.11.2021 18:42)
- Radiohead vydají desky "Kid A" a "Amnesiac" ve společné reedici (08.09.2021 13:26)
- Zaprášenosti: The Presidents Of The USA - "The Presidents Of The USA" (18.07.2021 09:55)
- Video: Thom Yorke v nové verzi hitu "Creep" svých Radiohead výrazně zvolnil. U klipu možná usnete (13.07.2021 17:44)
- Radiohead jsou na TikToku (04.04.2021 16:26)
- Nudíte se? Pořiďte si puzzle od Radiohead (18.06.2020 15:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu