shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Teď a tady" Davida Kollera

Makrorecenze "Teď a tady" Davida Kollera

Vydáno: 18.03.2011 12:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Ex-člen Lucie, čerstvě titulované jako kapela dvacetiletí, David Koller se kromě rodiny neustále věnuje i muzice. Po peripetiích kde, jak a u koho nakonec deska "Teď a tady" do obchodů dorazila. Recenze sbírá rozpačité, a tak se na album zaměřila i pětka vyvolených z musicserveru.

David Koller - Teď a tady
© facebook interpreta
Když se rozpadne nějaká kapela, jistý zármutek ze strany fanoušků vystřídá jakési zvrhlé zjištění, že od svých oblíbenců vlastně můžou získat nakonec daleko víc. Svou sólovku může totiž vydat každý člen. Čím víc členů, tím víc potenciálních alb. Novou desku takzvané skupiny dvacetiletí Lucie už čekat nelze, její hlavní pohrobci Robert Kodym a David Koller však tvořit nepřestávají a svými alby fanoušky celkem pravidelně zásobují. Aktuálně je na řadě padesátiletý bubeník Koller s nahrávkou "Teď a tady". S nahrávkou, která ovšem evidentně nebude pro každého. "Skládat jenom hity? Asi bych se styděl," nechal se slyšet muzikant v našem nedávném rozhovoru a na důkaz toho předložil desku, kterou Lukáš Benda v hlavní recenzi ocenil potupnou dvojkou s tím, že "David Koller má ve svém repertoáru desítky kvalitních, autentických písní. Z alba 'Teď a tady' k nim ale žádná nepřibude". V redakci musicserveru se ovšem našli i tací, kteří s ním nesouhlasí. Teda... tací... Vlastně byl jen jeden. A David Koller tak od nás odchází s čistou pětkou.


Honza Průša - Muzikantská radost (8/10)
Vztah k interpretovi: Respekt. Velký respekt.

David Koller je ke své vlastní škodě vizionář. S většinou svých alb předběhl dobu. Kdyby je vydal o několik let později, byla by úspěšnější (třeba ve své době kritiky strhaná Pusa). Jeho druhý problém jsou texty. Víme, jak napsal "Majolenku", básnické neobratnosti s Lucií často dokázal dokonale přebít muzikou ("Země"), takže to ve finále nevadilo. Na "Teď a tady" vybral texty od různých autorů. S některými si skvěle sedne (Oskar Petr, což se ví už dlouho), ale třeba Márdiho poetika se podle mě hodí jen k jemu samému (zase jen jeden z příkladů). A výsledek? Výborná deska. Minárikova basa je dokonalá, i jasné hity jako Kralova "Nech to být" jsou aranžované tak, aby to zas takové hity nebyly. Komplikovaně, je radost je poslouchat a neohrajete je. Ale nejde o schválnost, spíš o muzikantskou radost. Výhradou zůstávají texty, které se ke Kollerovi často nehodí nebo jsou slabé. Jenže hudba a skvělí muzikanti to, podobně jako u Lucie, nezřídka přebijí (fantastická "Začnu s tebou" s druhým, o oktávu níž položeným vokálem a la Robert Kodym). Ale nedivím se, že řada lidí desku neskousne. Vizionáři to mají těžké.

Marek Odehnal - Poklidné stárnutí teď a tady (5/10)
Vztah k interpretovi: Lucii považuji za nejlepší českou kapelu, minimálně porevoluční určitě. Podobně jako velikánům U2 se jim v českých poměrech povedlo skloubit hitparádové trháky, zlaté desky a plné koncertní haly s umělecky cennou muzikou. Sólovou Kollerovu tvorbu jsem pak už moc nesledoval, o to jsem byl zvědavější, s čím mě na novince po letech (ne)překvapí.

Nová sólová deska někdejšího lídra Lucie vyšla poměrně v tichosti a dost možná se na tom podepsal fakt, že vyšla u menšího vydavatelství a ne u jednoho z majors. To, že má Koller svá nejlepší léta už dávno za sebou, snad musí být při tak dlouhé kariéře jasné každému, přesto se u "Teď a tady" rozhodně nejedná o vyložený propadák, jak by se dle hlavní kolegovy recenze mohlo zdát. Při poslechu úvodní, naprosto příšerným křečovitým textem obdařené "Začnu s tebou" by se to tak sice mohlo jevit a na desce uslyšíme i další podobné textové úlety (například "Nech to být"), zároveň tu ale najdeme několik opravdu dobrých věcí. Jsou to singlová "Ty a já" nabízející inteligentní pop se vším všudy, silným feelingem a atmosférou starší Lucie nasáklá "Prázdný místa", tajuplná a silně atmosférická "Extáze" odkazující až někam k synthpopovým dobám a potěší i závěrečná snová "Zhasněte lampióny". Ano, ta deska je jenom průměrná a navíc bych od Kollera po čtyřech letech čekal delší album, než je necelá půlhodinka autorského materiálu, o žádný kardinální průšvih ale rozhodně nejde.

Martin Višňa - Experiment pro starší? (5/10)
Vztah k interpretovi: Lucií odkojen, Kollerem občas šokován.

David Koller - rozhovor
© Honza Průša / musicserver.cz
Nechci zastírat, že jsem vždy byl spíše kodymista než kollerista, v poslední době jsem ale častěji než písničky Wanastowek protočil přehrávačem Kollerovo stařičké "Na mě zapomeň" z jeho sólo debutu. Už tehdy ukázal, že sám chce hudbu dělat malinko jinak, stejně tomu bylo i na dalších deskách. Na rozdíl od té první sólovky a částečně albu Kollerbandu mě ale ty poslední dvě moc nebaví, nemůžu si v nich najít dostatek toho svého - na "Teď a tady" je ho asi nejméně. Jeden dva songy, určitě svižnější stejnojmenná "Teď a tady", o trochu méně "Prázdný místa". Zbytek je Koller hračička, hůře uchopitelný, nikoliv však překombinovaný, naopak zajímavý, hudebně i textově. I když někdy nad slovy začíná rozum zastavovat. Co to pěje třeba v úvodní "Začnu s tebou"? Psal ten text Márdi určitě pro něj? A co ta vostříkaná černoška v "Nech to být"? Snaha o přiblížení se mládí, když zbytek působí spíše jako hudba určená pro starší posluchače, kteří navíc hledají v hudbě už ne zábavu, ale umělecký požitek? Jako by se těch šestadvacet let věku mezi mnou a ním zase o pořádný kus přiblížilo označení propast. Proto ten průměr v hodnocení.

Petr Adámek - Dobrý úmysl, špatný výsledek (4/10)
Vztah k interpretovi: Pusu jsem nikdy neslyšel, jinak mě s Kollerem (od Kollera) baví všechno. Kollerband nejvíc.

Na rozdíl od Lukáše Bendy tvrdím, že David Koller nikomu nic dokazovat nemusí. Odskládal a odehrál si svoje, získal zasloužený respekt, k tomu vyprodukoval větší než malé množství hitů, zkrátka toho během svého působení na české scéně dokázal dost. Na nové desce upustil od písničkářské formy z předchozí "Nic není na stálo" a kromě jediné čistokrevné rockoviny "Teď a tady", kterou jako by vytáhl z šuplíku s nálepkou Kollerband, se celá deska nese ve znamení experimentů, hledání nových cest a zvuků. To samo o sobě není špatné, naopak - krok dopředu se vždycky cení. Jenže dobrý úmysl je tentokrát pohlcen špatným provedením. Devítku skladeb nedrží nic pohromadě, materiál nemá hlavu ani patu. Koller ví, že chce jít jinam, ale sám neví kam. Podobné je to s texty, kterým až na výjimky (Márdiho "Začnu s tebou") chybí vtip i nadhled. Nepochopil jsem připitoměle infantilní "Nech to být" se všemi těmi chlapečky, tabáčky, kopečky zmrzliny a zvířátky, nepochopil jsem přeplácané aranže ani ty hořící bicí za Kotvou. Celou tu desku jsem asi nepochopil.

Jakub Malar - Když to sólově nefunguje (3/10)
Vztah k interpretovi: V podstatě to nechápu. Jak může někdo působit skoro dvacet let v nejúspěšnější české kapele, podílet se na nespočtu úspěšných singlů a sólově úplně propadnout?

Pokud nebudeme počítat Kollerband (což byla více kapela než sólový projekt), tak je "Teď a tady" třetí Kollerovou deskou. A stejně jako ty předchozí to není žádná pecka. První album ještě alespoň obsahovalo hit "Chci zas v tobě spát", ale jinak? Schválně si teď zkuste jen tak z hlavy vzpomenout na nějaký jiný Kollerův sólový song. Ještě tak možná titulní píseň z druhé desky "Nic není nastálo", ale ani tu spousta lidí nezná. A není to dáno tím, že by se skladby neprotáčely v rádiích. Ono totiž není co protáčet. "Teď a tady" je snad vůbec to nejslabší, co Koller kdy vytvořil. Materiál nám zde prezentovaný je nevýrazný a nebýt to David Koller, tak nikoho nezajímá. Jediná trochu zapamatovatelná skladba je titulní "Teď a tady" a povedla se i závěrečná "Zhasněte lampiony". A tím to končí. Tentokrát nepomohli ani Oskar Petr, ani Ivan Kral (kteří se na albu podíleli autorsky). Je to jen doklad toho, jak unikátní bylo autorské propojení všech členů Lucie. David Koller je schopný muzikant a interpret a jako takového si ho moc vážím. Doufám, že nás v budoucnu ještě všechny mile překvapí.


Album: David Koller - Teď a tady
Průměrné hodnocení: 5/10
Celkový čas: 30:50
Skladby: Začnu s tebou, Ty a já, Teď a tady, Prázdný místa, Nech to být, Chlapcům hoří oči, Extáze, Best of Ty a já, Zhasněte lampióny

NÁZORY
  • no (Honza, 18.03.2011 14:32) Reagovat

    Myslím, že je to adekvátní. Díky těm textům jsem se dostal dočasně do kómatu.

  • Šité horkou jehlou... (James, 18.03.2011 14:36) Reagovat

    ...hned v úvodním odstavci chybí čárka a slovo "hodnocení" ;-)

  • vizionář, tak to snad, né!!! (Tonda, 20.03.2011 14:00) Reagovat

    Mam rád Lucii a ještě víc mám rád Pusu, byla to skvělá kapela, ale ruku na srdce, vizionáři to nikdy nebyli. Vždyť je to obyčejný, byť zajímavý melodický rock. Nedávno v anketě soutěžili o prvenství Tatabojs s Lucií, Futuretro vyhrálo zaslouženě, na českou scénu to byl unikátní mix elektoroniky a rocku, Lucia byla jen výborná rocková kapela, nic víc, nic míň.

  • Vy jste ale kreténi! ..sorry ale jinak to nejde (čenda, 21.03.2011 16:52) Reagovat

    Až na nějaké vyjimky, nepoznáte kvalitní muziku. Teď a tady je podle mě skvělá deska a hodnocení 5/10????..sranda!
    Kde jakou HIP HOP blbost vynášíte do nebe a v rocku a folku jste uplně mimo...už mě to nebaví číst

    • Re: Vy jste ale kreténi! ..sorry ale jinak to nejde (Jirka, 21.03.2011 17:00) Reagovat

      Jo jo, zvykej si... A to v klasické recenzi dostala deska 2/10!!! Nejsem zarytý fanoušek D.Kollera, ale uznávám ho. Desku jsem slyšel a vůbec není špatná... Holt Musicserver už není prostě odborný hudební server...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: David Koller v akčním klipu "My jsme se chtěli" ukazuje, kdo je u něj doma kapitán (02.07.2023 14:19)
- Fotogalerie: Metronome Prague 2023 zahájili David Koller a Queens Orchestra (22.06.2023 08:38)
- David Koller s ukrajinským Queens Orchestra zahájí Metronome Prague. Dámský orchestr vystoupí v Praze poprvé (19.04.2023 11:47)
- Nové desky 13/2023 - od Davida Kollera přes Melanii Martinez po Bury Tomorrow (05.04.2023 09:00)
- Rozhovory: David Koller - Nenávisti je tolik, že je lepší zpívat o tom, co se nás dnes a denně dotýká (29.03.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu