Tmavomodrý svět - až moc krásné melodie pro válku

15.06.2001 05:00 - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

"Tmavomodrý svět" je spojen nejen se Svěráky, ale také s autorem hudby Ondřejem Soukupem.
7/10

Ondřej Soukup - Tmavomodrý svět (soundtrack)

Skladby: Svítá, Věznice Mírov, Americká polka, Ořechy, 15.3.1939, Loučení, Pochod karnevalu, Spitfire, V širém poli studánečka, První boj, Susan, Babička "Mary", Kriminal - Dr Blaschke, If I Had My Way, Návštěva u Susan, Konice - Konitz 1941, Pohřeb Sgt. Juraje Sysla, Susan a Franta, Let na Brest, Noční přiznání, Setkání v aleji, Hitlerovy koule, "Na vláčky" do Francie, Start z francouzské louky, Nad susaninym domem, Tmavomodrý svět, Pan velitel má tvrdá kamna, Kanal La Manche, Návrat domů, Svítá

Kupte si soundtrack k filmu Tmavomodrý svět za skvělých 244,- Kč na CD!

Celkový čas: 54:46
Od rozverných popěvků a melodií přes tklivou lidovou píseň, humoristický popěvek, monumentální energické suity s dominantními smyčci až k pár tragicky prodchnutým depresivním pasážím vede letová dráha hudebního zachycení tuzemského velkofilmu "Tmavomodrý svět".

Vidět nejdříve film není při poslechu tohoto soundtracku podmínkou. I bez představy napjatých bojových scén na nebi, zamilovaného bláznění scénářem určeného trojúhelníku a beznadějně úzkostné atmosféry věznice Mírov, je možno si každý ze třiceti (!) na kompaktu uložených kousků řádně vychutnat - stačí jen vlastnictví průměrné dávky fantazie. Ondřej Soukup, jemuž patří hlavní díl skladatelské práce, si pohrál se spoustou motivů, a tak je jeho už tak dostatečně famózní mistrovská práce protkána vděčnými "drobnostmi", jako je třeba hřmotný průlet letadla jako entré skladbě "Spitfire" (jen nevím, proč po tomto burácejícím úvodu melodie přechází do nasládlého hladivého aranžmá - že by oslava krás války…?) nebo intermezzo v podobě tolik výmluvného šumění vln v dílku nazvaném "Kanál La Manche".

Pozorným hledačům souvislostí neunikne na CD, neřku-li pak ve filmu, ani dějově-tématické svázání některých kousků. V prostřední části kompaktu si například mohou vysledovat milostnou romanci o čtyřech dějstvích ("Susan", "Návštěva u Susan", "Susan a Franta", "Nad Susaniným domem"), vykreslující zaláskované scény válečně krásného života - vykvétání kytičky, zazelenání se stromečku, první polibek šťastného páru…to vše vás při poslechu určitě napadne! Další obdobné hudební "seriály" už nemají takový optimismus. První přehrání lidovky "V širém poli studánečka" vás rozněžní, druhé - zabalené v pohřebním aranžmá - zcela jistě dojme. Podobně tak bojové akce. Mají rovněž "svůj" nápěv, Ondřej Soukup napíná, dynamicky stupňuje, nechává odeznít, následně opakuje - a pak vybuchne, vytryskne s hudbou v nejpádnější okamžik.

Mezi hudební skvosty patří kromě snad zcela bezchybných instrumentálních opusů zmíněného Ondřeje Soukupa také titulní "Tmavomodrý svět" Jaroslava Ježka. Vynikající, osobitá nterpretace Oldřicha Kaisera, mimo jiné stejně jako jeho herecký výkon, jsou jedním z překvapení filmu. Titulní píseň má navíc také pointu, přednesenou v dialogu klavíristy a mladého pilota Vojtíška představitelem druhé zmíněné postavy, Kryštofem Hádkem: "Ono se piano do zemědělství nehodí. Hraješ a do toho ti bučí krávy…"

Ondřej Soukup pojal svou práci velmi svědomitě. V některých pasážích trošku rozverně a hravě, jindy jemně a smutně, vznosně a vojensky či tragicky a mrazivě. Ale především líbivě. K tomu není co dodat. Snad jen, že ono se tolik krásných melodií k válce skoro ani nehodí. Hraješ a do toho ti umírají lidi...

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album:


DOPORUČENÉ ČLÁNKY