shop.musicserver.cz
FiHa - We Are Angry. So What?!

Debut roku?!

Vydáno: 25.02.2011 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Jsou variabilnější než Charlie Straight, melodičtější než The Roads, uvěřitelnější než Fake Tapes a zábavnější než 99 % tuzemské kytarové produkce. Po úspěchu jejich loňského dema se kritici naučili za jejich jméno psát ostravská odpověď na Beatles. FiHa. A jaký je její debut "We Are Angry. So What?!"?

8/10

FiHa - We Are Angry. So What?!

Vydáno: 28.1.2011
Celkový čas: 45:39

Skladby: Angry, Family, Tell Everybody, In The Short Time, Baby I'm Down, It's Gone, Don't Leave Me Now, Last Spike, Music Should Be Loud, Is It Me?, Secret Love

Vydavatel: vlastní náklad

FiHa je příkladem jedné z mála skupin, kterým soutěž pomohla ke zviditelnění se (a nikoliv ke zdiskreditování se). Když vloni uspěla v klání mladých kapel na jarním Sázavafestu, zahrála si později i na tom velkém, letním. Mnohem důležitější byl ovšem fakt, že se o talentované hudebníky díky tomu začala zajímat i média mimo ostravský region. Přibývalo rozhovorů, reakcí na demonahrávku, slávy a koncertů. Když frontman Filip Rácz na začátku léta oznámil nahrávání plnohodnotného debutu ve studiu SONO, stála FiHa poprvé před výzvou někomu něco dokazovat. Dosud se o ostravských mladících hovořilo v souvislosti s potenciálem a po čase bylo na čase potenciál přetavit ve stříbrný výlisek.

"Prakticky každou z jedenácti písní, které se na našem debutu objeví, bych si troufl nasadit jako singl," nešetřil Rácz před vydáním nahrávky "We Are Angry. So What?!" sebevědomím. Měl totiž v ruce poklad, respektive téměř hotové podklady k naplnění svého snu.

Pravda, ne každý z jedenácti songů na desce může singlové ambice opravdu mít, přesto se Ráczovi & spol. podařilo původní potenciál zněkolikanásobit. Kdo předpokládal, že se ostravští Beatles budou bát experimentovat a setrvají ve stejné póze a poloze jako na demáči, ten se zmýlil. "We Are Angry. So What?!" je pestrým, přitom kompaktním debutem, trpícím všemi duhami i neduhy mládí. Hravost, dravost, bezstarostnost, taky občasný patos. Za závěrečné zvrhle zvlhlé "Secret Love" se bude v dospělosti FiHa zaručeně stydět.

Když se zrovna nesnaží znásilňovat bratry Gallaghery a slizkostí a vtíravostí dávat vzpomenout na lapače sněhových vloček East17 ("Don't Leave Me Now"), působí tahle parta studentů docela sympaticky. Na debutu odhodila zábrany a pustila se i do hard-rockových ("It's Gone") či elektronických ("Music Should Be Loud") improvizací. Většinu času nerecykluje, spíše volně navazuje tam, kde ostatní nechali při šití motivů navlečenou nit.


FiHa - Family (demonahrávka "Baby I'm Down")

Ale hlavně ta hitovost! Šest nadprůměrných skladeb, ve kterých lehce zapamatovatelné anglické texty jen nevyplňují prostor, ba dokonce i dávají smysl. Oproti ostatním kapelám má FiHa navíc tu výhodu, že se může spolehnout na velkého hráče a rváče Filipa Rácze - schopného zpěváka, věčně převlékajícího identity a žánrové kabáty. Při fúzi grunge a popu v "Tell Everybody" zní jako Freddie Mercury s koulema Kryštofa Michala. Ve "Family" se z něj zase na tři a půl minuty stal ostravský Mika s Travoltovou pomádou na hlavě.

Dále rádiový "Last Spike" - příjemný, inteligentní a vkusný poprock, u kterého nenesou slova rádio a pop pejorativní nádech. Píseň má v sobě navíc víc punkové entity než přetetovaní a přearanžovaní Good Charlotte, kteří kdyby "Last Spike" přezdobili po svém, školačky by jistě zaplesaly nad kýčem. FiHa ale dokázala, že jde plesat i bez něj.

Kdyby byl song "Baby I'm Down" vydaný jako B strana titulního singlu "Angry", koupil bych ten vinyl všem svým gramofon vlastnícím přítelkyním, aby věděly, jak zní Ostrava. Sakra světově, pičo. A co teprve, když si Rácz přes svůj ksicht přetáhne masku Lennyho Kravitze ("Is It Me?"), která mu ze všech ozkoušených sluší dost možná nejvíce.

Zbylí členové FiHy za Ráczem ale nijak nepaběrkují. Baví především klávesy - a to původní klávesák pár hodin před natáčením debutu od kapely odešel. Bál se prý přílišné popularity. FiHa udělala všechno proto, aby se strachoval oprávněně. Natočila debut roku. Počkejme si ještě na budějcké Vees, ale pokud ve svém studiu nepořídí druhého "Sgt. Peppera", připadne tento primát právem albu "We Are Angry. So What?!" ostravské supernovy FiHy. Myslete si, co chcete, nejdřív si je ale poslechněte.


FiHa - Angry

NÁZORY
  • FIHA (vladimír, 25.02.2011 09:55) Reagovat

    pane Bendo zpamatujte se větší sračku jsem už dlouho neslyšel

    • Re: FIHA (Dejv, 25.02.2011 17:35) Reagovat

      Co to je za komentář? Vyjádření nějakého komplexu nebo co? Kritika to totiž není a už vůbec ne konstruktivní.

    • Re: FIHA (marta, 26.02.2011 13:22) Reagovat

      Važeny tak to jste toho teda ještě moc neslyšel a nebo mate totalní hluch,ja posloucham trošku tvrdší hudbu ale toto bych si na tuto kapelu nedovolila říct.A ted pro vas FIHO jste fajn držte se abyste postupovali vzhuru ,každa hudba ma sve lidi .

      • Re: FIHA (vladimír, 27.02.2011 08:56) Reagovat

        slyšel pane bendo a určitě víc než vy ale tato hudba je dělaná jen na efekt a pro malé holčičky není tam nic co by bylo trošku originální

        • Re: FIHA (marta, 27.02.2011 11:50) Reagovat

          Važeny pane,vy snadn neumíte ani číst nevím proč mě oslovujete pane Bendo.Myslím že tady tyto reakce a příspěvky jsou uplně zbytečné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lenny Kravitz získal svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu a vydává nový singl (26.03.2024 13:48)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu