shop.musicserver.cz
Dejte si na ně pozor aneb Nová jména pro rok 2011

Dejte si na ně pozor aneb Nová jména pro rok 2011

Vydáno: 08.02.2011 05:00 v sekci Publicistika - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Rok se s osmdesátkami srazil, Lady Gaga i Leoš Mareš na sebe nahodili hovězí (jak) od Versaceho a nejúspěšnějším distribučním modelem se (opět, neoficiálně) stal ten od společnosti BitTorrent, Inc. A protože hudbu nezabíjí kopírování, ale nedostatek invence, pojďme se podívat na to, kdo ji zachrání v roce 2011.

"GAGA rocks (not as much as Justin Bieber tho :)"
Claire Bennet na answers.yahoo.com

Cloud & Ping bez pongu

Cloud
© facebook interpreta
O přežitých distribučních trendech se toho napsalo už mnoho, ale když on je čím dál tím blíže okamžik, kdy se to celé musí zlomit. Základní problém (zdá se) už pochopila i vydavatelství u nás a konečně mění strategii: když prodělávám, zvyšováním ceny či snižováním kvality zboží (ano, regionální verze bez bookletů) se nezachráním. Ale můžu se pokusit snížit výdaje, tedy v tomto případě změnit způsob, jakým hudbu distribuuji a prodávám. JetStream, respektive JetMusic je dobrá cesta. Volám po tom už dlouho a konečně máme nakročeno správným směrem: opravdový hudební fanoušek nechce hudbu vlastnit, ale poslouchat. Bravo.

Problém však pořád bude přetrvávat v samotné nabídce, protože v těchto streamovacích programech přece jen nenajdete všechno, co byste rádi slyšeli. A tady má šanci trend číslo dvě: artsits go social! Sociální sítě se pomalu stávají příjemným byznysovým lákadlem a jejich potenciál by byla škoda pro hudbu nevyužít. Co když někdo vytvoří facebookovou aplikaci, která bude schopná stremovat mediální obsah z profilů skupin? A co má vlastně v hlavě Steve Jobs? Vždyť distribuční model iTunes by na ten cloudový, v němž dřímá budoucnost "distribuce" hudby, nebylo těžké překlopit. A k Facebooku či další inkarnaci Pingu už je to odtud jen pár kroků a miliard dolarů, které Apple má...

Uvidíme. Odpovědi rok 2011 asi ještě nepřinese, ale rozhodně leccos napoví.

BBC Sound Of: Škola základ úspěchu

Doba, kdy budoucí hvězdy rokenrolu / metalu / (electro)popu / taneční muziky houfně opouštěly střední a vysoké školy a s podporou v kapse nad kytarou / (pod)rozladěnou kytarou / klávesami / Apple MacBookem Pro dávaly dohromady melodie, které o pár let později ovlivňovaly celé generace je - zdá se - nenávratně pryč. Alespoň soudě podle výsledků letošní ankety BBC Sound Of. Kdo totiž hudbu nestudoval, nemá šanci. Ony už i v minulosti britské hudební školy chrlily jedno trendy jméno za druhým, ale letošní rok definitivně potvrzuje buď to, že Britové čich na silné melodie umějí předat skrze vybrané pedagogy na školách, nebo se zdejší teenageři stali zodpovědnějšími a chtějí předtím, než nafotí svou první NME obálku, získat nějaké teoretické základy hudební lascivnosti. Myšleno - případ od případu - v dobrém i zlém.

Tip musicserveru: Jacques Greene

Jacques Greene
© myspace.com/jacquesgreene
Tenhle jednadvacetiletý mladík z Montrealu je jedním z těch, kteří svým zářezem přispěli na skvělou kompilaci nového labelu Night Slugs. Mimochodem z té by se dalo pár jmen ještě vytáhnout. Jacques Greene ale své debutové EP vydal u skotského LuckyMe Collective, kterému šéfuje Hudson Mohawke. Z toho na svoji nahrávku deportoval vysamplovanou infantilnost, která mezi ty temné house zvuky, devadesátkovou UK garage a různě překroucený dubstep perfektně sedí. Jeho EP "Look" nemůžu dostat z hlavy a podpora rezidentů Rinse FM jako Bok Bok, Ben UFO nebo killerů HudMo či Floating Points zaručuje dostatečně silnou reklamu pro tuhle vynikající záležitost. Už se nemůžu dočkat dalších věcí od tohohle divocha.


Jacques Greene - The Look

Patron: Tomáš Bláha

Nejlepší zpěvačka na světě

Jessie J
© myspace.com/jessiejofficial
Jessica Cornish navazuje na úspěchy svých předchůdkyň, které ovládly anketu BBC Sound Of v letech minulých, a v očích ostrovních novinářů je odpovědí na transatlantický fenomén Lady Gaga. Na rty se tak dere očekávaná otázka: jde jen o další popovou princeznu pokukující naivně po ultrapopovém trůnu, která své vlastní jméno schovává za pseudonym a nedostatek hudební invence pro změnu za magickou formuli úspěchu I [HEART] 80s? Kéž by to alespoň zkusila po vzoru La Roux přes vyšinuté účesy... Ale Jessie J do roku 2011 provází nejen úspěch v posledních letech trochu stagnující ankety BBC Sound Of, ale i velká slova velkých hudebníků - Justin Timberlake o ní prohlásil, že je nejlepší současnou zpěvačkou na světě. Když napsala písničku "Do It Like A Dude" pro Rihannu, label jí doporučil, aby ji nahrála sama za sebe. Důvody mohou být jen dva: a) jde o natolik špatnou písničku, že by ji ani hajp okolo drobné lejdy R nezachránil, a za b) jde o natolik dobrou písničku, že by mohla labelu zajistit dalšího úspěšného koně.

Pravda je jako obvykle někde uprostřed, ale podstatné je, že z posledních tří vítězek má jednoznačně největší charisma a mohla by to klidně dotáhnout někam na úroveň Florence Welch aka Florence And The Machine. Její debutová deska "Who You Are" vtrhne na scénu poslední únorový den.

Mezi The xx a Burialem

James Blake
© myspace.com/jamesblakeproduction
Až dvojku uzmul pro mnohé ten opravdový vítěz, outsider, jemuž otevřel uši dubstep. Uchvátil jej natolik, že když poprvé se svými přáteli zavítal do klubu na dubstepovou noc, zapomněl na svět okolo sebe. Z transu se probral o tři hodiny později, které strávil na parketu úplně sám. James Blake vystudoval populární hudbu na londýnské univerzitě Goldsmiths, kterou úspěšně absolvoval například i Damon Albarn, a svou fascinaci dubstepem se rozhodl rozvíjet také autorsky. Vyzývá minimalismus The xx, intimitu Antonyho Hegartyho, náladotvornost i genialitu Buriala. Na svých prvních čtyřech épéčkách prošel proměnou, jakou mnoho interpretů nezvládne za celý svůj autorský život, přitom každý jeho krok směroval k neustále civilnější tváři. Zároveň se mu však dařilo s kvalitou stoupat výše a výše, což je příměr v hudbě zřídkakdy vídaný.

Své eponymní debutové album nahrával James Blake v podstatě celý minulý rok, a pokud vás minul jeho vánoční leak, od 7. února můžete litovat, že jste si jej ještě nekoupili.

Tip musicserveru: Smith Westerns

Smith Westerns
© imposemagazine.com
Kapela, co vás ještě nějakou dobu udrží při psychedelických kytarovkách. V Praze jsem je viděl živě před MGMT - kde tito extra mladí a zapálení kids byli lepší než hlavní atrakce - a od té doby o nich ani minutu nepochybuju. Abych neklamal: není to úplná novinka: album "Dye It Blonde", co vyšlo 25. ledna na respektovaném labelu Fat Possum, je už jejich druhé; debut - pojmenovali ho po sobě - pro značku HoZac Records starý méně než rok si už ale asi nikdo nepamatuje; není totiž proč. Pokud byste chtěli poslouchat vzory chlapců ze Smith Westerns, brodili byste se několikadílnými kompilacemi prvních garážových interpretů Nuggets a Back To The Grave, pak byste se dostali k Ramones a pak možná - podle wikipedie - k Bowiemu a T. Rex. Od Smith Westerns ale žádný nářez nečekejte, byli byste zklamaní. Až si je budete chtít pustit, tak mějte náladu na lehounce psychedelický pop na melodiích.


The Smith Westerns - Weekend

Patron: Benjamin Slavík

Britská odpověď na The Strokes

The Vaccines
© myspace.com/thevaccines
Pro mnohé jsou The Vaccines britskou definitivní a dlouho vzývanou odpovědí na The Strokes, které v podstatě ostrovní tisk svého času udělal. Čistokrevná lo-fi rokenrolová facka, pro kterou si na jejich koncerty chodí i britská kytarová smetánka - Alex Kapranos, Nick Hodgson, Marcus Mumford a další. Frontman Justin Young se svého času proplétal folkovými kolovrátky společně s Laurou Marling a Noah And The Whale, ale seberealizaci našel až v kolektivní extázi ze špinavých chytlavých refrénů. Za kytarou najdete Freddieho Cowana, mladšího bratra z The Horrors známého basáka či synťáka Toma. Ačkoli bývají často přirovnáváni k The Jesus And Mary Chain, The Vaccines nezapírají ani výraznou inspiraci The Ramones. A do širšího povědomí vpadli se stejnou vervou: jejich debutový singl "Wreckin' Bar (Ra Ra Ra)" vás položí na lopatky za minutu a čtyřiadvacet vteřin a jeho nahráváním se zabývali jeden den. Snad hajp okolo nich vydrží déle než jeden rok...

Debutová placka "What Did You Expect From The Vaccines?" (koho napadla paralela k dlouhým názvům raných desek Arctic Monkeys, ruku nahoru!) dorazí v druhé polovině března.

Proměněný soulový trubadúr

Jamie Woon
© myspace.com/jamiewoon
Jamie Woon, soulman z předměstí jižního Londýna, se dá jen horko těžko nazvat čerstvým objevem, protože již od roku 2007 bývá jeho jméno pravidelně skloňováno podle vzoru sakra-talent po diskuzních fórech a music barech, ve kterých umě očaroval publikum. Ostatně jsme se o tom mohli přesvědčit i osobně, protože v témže roce se objevil i v Praze; a ne naposledy. Woon během poslední pětiletky stihl spolupracovat s dubstepovými esy, jakými jsou James Blake, Mount Kimbie či samotný Burial, se kterým spolupracuje až dodnes. Velký vliv na něj měla i jeho hudební rodina, obzvláště pak matka, která dělala vokální křoví Michaelovi Jacksonovi či Kylie Minogue. Hlavním impulsem pro zapojení loop pedálů, které navždy změnily jeho tvorbu, byla však až vystoupení Benjamina Darvilla aka Son Of Dave a Reggieho Wattse.

Debutová deska Jamieho Woona "Mirrorwriting" by měla do obchodů dorazit 4. dubna a cestu jí prošlapávají zatím dvě příjemné (jak jen soul může být) singlovky - "Night Air" a "Lady Luck".

Tip musicserveru: Chasing Pluto

Chasing Pluto
© myspace.com/chasingpluto
Jamala Hadawaye od útlého dětství přitahovaly klávesy klavíru, který měli doma. Táta mu zaplatil lekce, které ho po čase omrzely, obtěžovala ho disciplína a všechny ty věci okolo, díky kterým by byl oficiálně vyškolený. Prošel několika projekty, nejvíc ho však rajcovaly žánry jako reggae a svižné, rytmické a perkusí plné beatoviny. Nakonec ho ale dostalo pole produkce. Corinne Shields hrála jako dítko na piáno a flétnu, ze které přešla na přepychový hoboj. K tomu si poslouchala nejen ty klasičtější nutnosti dané oborem, podlehla soulu, punku, reggae a irskému folku. Jednou v Londýně, po nějakém koncertě, se potkali. Těžko říct, co se doopravdy "stalo tak nadpřirozeného", jak se píše, jisté je, že po kalbě, na které se našli, šli spolu do ložnice, kde si udělali studio. Jejich odlišná prostředí a vlivy jim umožňují vytvářet něžný a hutný electropop s hořkosladkými texty, který by měl lidem dát něco od srdce. Od loňského srpna Chasing Pluto vystupovali po Londýně, udělali řadu remixů zajímavým i méně známým hudebníkům a jejich debut by měl přijít letos.


Chasing Pluto - Hold On

Patron: Adam Eff

Talent v očích a sklenička s Jay-Zm

Clare Maguire
© neumagazine.co.uk
Představte si, že jste mladá singer-songwriterka plná snů o profi kariéře, jednoho dne se probudíte, zazvoní vám telefon a na druhém konci je... Jay-Z. Řekne vám ahoj a zeptá se, jestli byste nešla na skleničku. Jdete a on vám říká, že se mu líbí vaše hudba a že je ve vás hvězdný potenciál, protože je to všechno zapsané v očích. Protože je to všechno zapsané ve Vašich očích. A za pár dní jste pro změnu v Malibu, v baráku, kterému Rick Rubin říká doma, a nabízí vám, jestli byste se s ním nešla podívat do studia za Leonardem Cohenem. Clare Maguire šla, a ač se štípala sebevíc, neprobudila se. Letos se může pochlubit nejen pátým místem v BBC Sound Of 2011, ale i prvním místem v anketě nových jmen magazínu Q.

Na podzim doprovázela na turné Plan B a Hurts, jeden z největších objevů loňského roku. Jestli podobná budoucnost čeká i tuhle třiadvacetiletou hitgirl, napoví debutová deska "Light After Dark", na které pracovala již od roku 2008, kdy nakonec podepsala smlouvu s Universalem. Vychází 28. února.

Muži a ženy ve stínu

Anna Calvi
© Emma Nathan
Mimo pořadí, v desetičlenném long-listu méně úspěšných, najdeme londýnsko-americko-japonský indie kvintet Yuck, po kterém hladoví jak grungeová, tak shoegazeová blogová komunita, romantikou, intimitou i pokušením sžíranou písničkářku Annu Calvi, kterou Brian Eno nazval největší věcí od Patti Smith, manchesterského rodáka Daleyho, jenž se podílel autorsky i vokálem na singlovce Gorillaz "Doncamatic", indierockovou sestavu Esben And The Witch či falset z hrdla Jaie Paula. Do širšího výběru se protáhli také klubovka Nero, zbloudilci mezi MGMT a electropopem The Naked & Famous, maloměstský rock značky Mona a dámský zasněný art-rock made in L. A. v podání Warpaint.

A v neposlední řadě by měl po Dizzeem Rascalovi a Wileym prapor grime scény pozvednout zase o kousek výše tottenhamský rapper Wretch 32, vlastním jménem Jermaine Sinclair, který vydal v lednu svůj debutový singl "Traktor".

Tip musicserveru: Cults

Cults
© weallwantsomeone.org
Rozmázněte psí lo-fi pohled Zooey Deschanel (Ona) a haléřové riffy M. Warda (& Jeho) v druhém hektolitru šedesátkových girl-groups harmonií. Vynásobte psychedelii na druhou. Utřete si slinu u brady. Ona je zpěvačka Madeline Follin, on kytarista a vokalista Brian Oblivion a oba jsou hot'n'sexy, ale jestli jim to v ložnici klape stejně dobře jako na tracku "Go Outside", můžete si nechat zajít chuť. Protože jsou zatraceně dobře fungující pár. Lov na ně byl pořádný (Oblivion se nechal slyšet, že jeden label je chtěl obléct do oblečků, které by donutily Lady Gaga cítit se trapně...), a ač se nakonec přece jen jednomu upsali - jde o label In The Name Of, za kterým stojí Lily Allen -, stále si stojí za svými ideály: Cults chtějí prorazit postaru, jako se nosilo v 60s - bez MySpace profilu... Ještě že jsou i jiné cesty, jak si k nim můžete najít cestu. Byla by škoda je minout.


Cults - Go Outside

Patron: Miroslav Böhm

ANKETA
Komu z první pětky BBC Sound Of dáváte největší šance na úspěch v roce 2011?






Podívat se na výsledky


NÁZORY
  • James Blake (Lucka, 08.02.2011 12:16) Reagovat

    Myslim si, že tenhle kluk má opravdu velký talent a potenciál stát se jednou velmi slavným. No držim mu palce ať mu to vyjde, jeho album je fakt úžasný!

  • ... (johnydean, 08.02.2011 13:27) Reagovat

    Nejvíc mě baví Jessie J a ten song od Clare Maguire se mi taky hodně líbí. Nepřišel jsem na chuť Jamesovi Blakovi, kterého tenhle server tak propaguje, ale to neznamená, že nevěřím, že je to hudba, která by mohla bavit lidi. The Vaccines není vůbec můj styl a Jamie Woon mě taky nezaujal. Ale svoje koně jsem si letos našel, takže jsem spokojenej :)

  • Vinyl a MP3 (chiibo, 08.02.2011 14:13) Reagovat

    Podle mého názoru by se mělo klasické audio CD poslat do věčných lovišť. CD přehrávače jsou minulostí a MP3 přehrávače už pomalu koupíte za cenu rohlíku. Distribuovat hudbu jen elektronicky a fyzicky vydávat vinyly v omezeném množství pro sběratele a audiofily. Jednak to vypadá lépe než ta stříbrná placka zabalená v kusu plastu, krasně to voní a taky to lépe zní.(ano pochopili jste, miluju vinyly :))


    • Re: Vinyl a MP3 (ian69, 08.02.2011 19:26) Reagovat

      A já zase myslím, že děti, které v životě nedaly za hudbu evidentně ani korunu, by měly šoupat nohami a držet pysk o tom, co se má nebo nemá prodávat. CDčka se samozřejmě nabízejí v různých obalech od plechu, přes kartón po ten nešťastný plast

      • Re: Vinyl a MP3 (chiibo, 08.02.2011 21:34) Reagovat

        To je naprosto irelevantní, co sis tímhle chtěl jako říct ? A ty předčasné soudy a chlapacké řeči si nech až půjdeš s klukama do hospody !

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Warpaint slaví 20 let existence novým singlem "Common Blue". V klipu nás nechají nakouknout do backstage (20.02.2024 17:09)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Naživo: The Vaccines si při své pražské premiéře vyzkoušeli i ještě horké písně (25.01.2024 15:20)
- Fotogalerie: Koncert The Vaccines v obrazech (25.01.2024 14:18)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- "Jsme jedna z nejlepších živých kapel," tvrdí The Vaccines před pražskou premiérou (20.09.2023 17:11)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- James Blake vydá na podzim novinku "Playing Robots Into Heaven" (03.07.2023 14:47)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Kytarista The Vaccines Freddie Cowan odchází z kapely. Chce se věnovat sólové dráze (17.03.2023 18:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu