shop.musicserver.cz
Debbi - Mohla jsem být veterinářkou

Debbi - Mohla jsem být veterinářkou

Vydáno: 04.02.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Debbi Kahlová se k muzice dostala jako slepá k houslím. Dříve prý o kariéře zpěvačky ani nesnila, což mi připadá u dívky s jejím hlasem skoro až neuvěřitelné. Zpěvačka se zatím se světem hudebního průmyslu teprve seznamuje a doufá, že se v něm udrží navzdory své účasti v SuperStar.

Debbi, studio Martina Ledviny, Praha, 27.1.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Debbi jsme zpovídali ve studiu Martina Ledviny, kde se už docela zabydlela. Podívejte se na fotogalerii ze studia.

O SuperStar prý mluvíš jako o "soutěži rychlokvašek"...

To je pravda, ta soutěž je příliš komerční. Ti lidé možná umějí výborně zpívat, ale je to bohužel většinou hrozně rychlý vzestup a pak hrozně rychlý pád. V té hře je třeba čtyřicet lidí, kteří umějí zpívat, ale vyhraje to jenom jeden. A ten zbytek, který zpívá mnohdy i lépe než vítěz samotný, už nikdo nezná.

Z tebe rychlokvaška nebude?

Doufám v to. Když jsem v semifinále vypadla, tak se o tom pak zhruba týden psalo a pak bylo zase ticho. Ale pak se mi ozvali ze Sony a už to jelo. Opravdu doufám, že rychlokvaška ze mě nebude, zatím to tak nevypadá.

Co pro to chceš dělat?

Zpívat, zpívat a hodně pracovat. Lidi ze SuperStar určitě taky pracují, ale nemají tu svou kariéru tolik vydřenou. Ostatní musejí víc makat. Pro mě to samozřejmě byla obrovská šance, takový kopanec do zadku, abych vůbec dostala šanci začít zpívat. Řekla bych, že lidi ze SuperStar to mají hodně darovaný. Pro mě jediný člověk, který se fakt dokázal udržet, je prostě Aneta Langerová.

Hudební scéna je už teď dost zaplněná. Jak se tam chceš udržet?

Já doufám, že všechny okouzlí můj úžasný charakter a krásný hlas (smích). Ale vážně, já o tom představu nemám. Budu dělat, co bude v mých silách, a buď to vyjde, nebo ne.

Deborah Kahlová…

Debbi, studio Martina Ledviny, Praha, 27.1.2011
… alias Debbi. Z Česko Slovenské SuperStar vypadla už v semifinále, kde se blýskla svou interpretací "I Try" od Macy Gray. Když ji z televize slyšel producent Martin Ledvina, napadlo ho, že ji musí ulovit pro sebe. Kontaktoval tedy Martina Červinku z vydavatelství Sony, který na mladou zpěvačku obratně sehnal telefon. Domluvili si schůzku a už to bylo - zavřeli se do studia, odkud vypustili do éteru už dva singly, "Možná se mi zdáš" a "Touch The Sun".

Myslíš, že by ses dokázala prosadila i bez SuperStar?

Mě by to v životě nenapadlo.

Vážně?

Ne. Já jsem nikdy neměla v plánu se hudbou živit. Ráda jsem si zpívala sama pro sebe někde pod sprchou, ale nikdy mě nenapadlo, že bych třeba někdy natáčela desku nebo videoklip, nebo že jednoho dne dokonce uslyším sama sebe v rádiu... Ani to nebyl můj zásadní sen.

Co sis přála dělat?

Veterinářku. Ale to je hrozně těžký studium, spojit veterinu se zpěvem je prakticky nemožné. Kdybych se v té hudbě neudržela - nikdy nevíš - tak bych to možná zkusila.

Co ty a muzikály...?

Ne, to mě vůbec neláká. Já sama je nemám moc ráda, jediné, co mě fakt bavilo, byl "Jesus Christ Superstar", "Mamma Mia" nebo "Lví král", z českých třeba "Robin Hood". Ale jinak je to pro mě opravdu nezajímavé a hrát v muzikálech je to poslední, co bych chtěla.

Debbi, studio Martina Ledviny, Praha, 27.1.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vraťme se ještě naposledy k SuperStar. Sleduješ kariéru ostatních souputníků?

Asi se nedá přímo říct, že bych ostatní nějak zvlášť sledovala. Vím, že Markéta Konvičková vydala desku, celou jsem ji neslyšela, jen asi dva nebo tři singly.

A co jí říkáš?

Zajímavé (smích). No… Neříkám, že je to vyloženě špatné, ale myslím, že by mohla dělat jinou hudbu. Já bych tímhle směrem rozhodně nešla, ale já jsem spíš na soul a podobné styly, takže těžko říct, jestli můžu soudit… Markéta má ale krásný hlas.

Ráda bych se teď zeptala na "Touch The Sun". Vyšel až koncem listopadu a teď je nominovaný na Anděly 2010. Je to podle tebe fér?

Těžko to můžu zhodnotit. Když jsem se to dozvěděla, byla jsem uchvácená - nevěřila jsem, že písnička, která se hraje dva měsíce, dostane nominaci na skladbu roku. Ale samozřejmě z toho mám nesmírnou radost, jsem zvědavá, co se tam bude dít, a těším se na to.

Jak vnímáš podobné ankety?

Chápu to jako prestižní cenu. Myslím, že je fajn, když jsou umělci za svoji práci uznaní.

Kdy ses dozvěděla, že držíš nominaci?

Před pár dny od Martina Ledviny. Řekl mi to tady ve studiu, tak jsem tu pět minut skákala radostí a nemohla se soustředit na nic jiného. Potom ještě přišla informace, že na slavnostním večeru budeme vystupovat, což jsem zpočátku ani nevěděla. Budu zpívat právě "Touch The Sun".

Jak ten singl vznikl?

Původně to byl asi padesátivteřinový úsek do reklamy na Metaxu. Pustila jsem ten kousek Martinovi a jemu se to moc líbilo, tak jsme si řekli, že z toho uděláme celou písničku, a to nakonec vyšlo.

Někde jsem viděla úryvek videa k písničce "How Can I Stay With You All Night"... Objeví se na albu?

(smích) Tohle byl zrovna trošku úlet, prostě jsme ve studiu blbli a bavili se. Občas tu máme taková veselá setkání, kdy si prostě sedneme a vymyslíme totální pitomost. Na desce ta skladba bude, ale myslím, že v lepším podání.

Nemůžu si pomoct, ale slyším v tom "Rehab" od Amy Winehouse...

Martin: Tak to mi vůbec nepřipadá (smích). Ona je taková bluesová, možná má podobnou náladu. My jsme vlastně celkově řešili, jak má ta deska znít. A Debbi chce, aby to bylo soulové, k jejímu hlasu se ten soul nejvíc hodí. Většina věcí bude znít oldschoolově a to možná Amy trochu evokuje...

Martin Ledvina, studio Martina Ledviny, Praha, 27.1.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jak se ti s Martinem dělá, Debbi?

Nejlíp! Fakt, to je úplně nejlepší práce.

Jaký je poměr anglických a českých písniček na albu?

Máme tam tři české, sedm anglických a jeden takový německý joke, ale s tím je to tak, že jsme si prostě udělali legraci. Jmenuje se "Mein Kleiner Grüner Kaktus" a je ze 30. let minulého století. (smích)

Můžeš mluvit do tvorby té desky? Nebo je tvoje úloha "jen" zpěv?

(smích) Já mám ke každé písničce nějaké připomínky, vždycky chci něco škrtnout nebo změnit. Většinou moje protesty žádný velký ohlas nemají, ale to je dobře, protože stejně nakonec zjistím, že je ten song nejlepší tak, jak byl původně. Občas si trochu upravím text, když ho nestíhám zazpívat nebo to pro mě není pohodlné. Nemůžu zpívat něco, co se mi nelíbí, to by nešlo.

Kolik lidí na tom albu dělá?

Asi šest nebo sedm. Honza Ponocný něco napsal, Martin taky napsal jednu písničku... Celá "Touch The Sun" se zase točila na Slovensku v Creative Music House. Tady v Praze nám aranže točí z velké části kapela Anety Langerové, hodně věcí nahráváme i sami, Marek Ztracený na piano, budou tam i nějaké dechy, ale to jsme zatím neřešili.

Chtěla by sis s Anetou něco zazpívat?

Chtěla, ale nejsem si jistá, jestli bychom se k sobě hlasově hodily. Zkusit bych si to ale určitě přála, Anety si moc vážím.

Na rok 2011 už je naplánováno několik zajímavých koncertů. Půjdeš se na nějaký podívat?

Přiznám se, že zatím moc nevím, kdo všechno tu bude. Jsme teď pořád zavření ve studiu a trochu odříznutí od světa. Až to tady všechno skončí, určitě se podívám a vydám se pro inspiraci. (smích)

NÁZORY
  • Debbi (Kaja, 04.02.2011 12:58) Reagovat

    Má pekný hlas, to je fakt, ale inak je to ešte taká malá trúba. Neviem, či sa aj ona počíta k tým zo superstar, čo to majú ľahšie, alebo prečo v sebe vidí výnimku? Okrem víťaza, ktorý dostal navyše nejaké peniaze, tí ostatní sú na tom tak isto ako ona - upozornili síce na seba, ale musia robiť to isté čo ona - pracovať, aby sa udržali nad hladinou. Navyše, ona do toho vkladá svoj hlas, inak má komplet servis, všetko za ňu robí niekto iný. Kým obaja z veľkého finále si sami skladajú hudbu, texty, starajú sa o svoj program, zamestnávajú ďalších ľudí - oni sú proste úplne iný level, takže keď bude Debbi po rokoch tam, kde oni, potom budú jej vyjadrenia zaujímavejšie, takto sa mi zdá, že iba závidí a nevie o čom hovorí. Malé decko je to. A prajem jej, aby ju len niekto nevyužil a neodkopol, ak nebude dosť zaujímavá.

    • Re: Debbi (Paulie z malého města, 07.02.2011 21:01) Reagovat

      Kdo nebyl v 17 ještě "trúba". :-) Hlas má opravdu úžasný, s takovým má imho šance prorazit i venku ... Doufám a přál bych jí, aby se z ní nestala další loutka naší nemocné hudební mašinérie a aby si šla za svým jako třeba Dusilka nebo Jana Kirschner ... Takových lidí je u nás bohužel hrozně málo. :-(

      • Re: Debbi (Jana, 08.02.2011 14:31) Reagovat

        A co dokázala Dusilka? Ta jednou za tři roky vydá nové CD, dostane Anděla a pak o ní není slyšet. A Kirschner si myslela, jak uspěje v Evropě a její CD kvůli kterému se odstěhovala do Londýna byl vcelku propadátk.

        • Re: Debbi (Luke, 09.02.2011 18:56) Reagovat

          To, že vydá jednou za tři roky Dusilka kvalitní album je málo? Co pro tebe znamená u českých zpěvaček alternativních žánrů "něco dokázat"? Přece nemůžeš čekat, že s jejím typem hudby bude věčně v rádiu a vyprodávat arény. To by se musela narodit v Americe...

        • Re: Debbi (Paulie z malého města, 09.02.2011 22:57) Reagovat

          Dusilka vydala Eternal Seekers a Kirschner Krajinu rovinu. Pro mě osobně jsou to dvě naprosto zásadní, osobitá alba, která se u nás slyší jednou za 10 let a spousta recenzentů by se mnou jistě souhlasila.

          Podle mě "jít si za svým" rovná se toto, ne být dokolečka omílán na Evropě 2 ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Rozhovory: Tereza Balonová - U svých písní mám ráda dobrou špínu (13.09.2023 08:00)
- Video: Jan Bendig a Markéta Konvičková nabízejí v klipu k letnímu hitu "Nebe peklo ráj" příběh jako z telenovely (14.07.2023 14:34)
- Audio: Debbi s písní "Sunshine" jede na letní vlně (21.06.2023 11:18)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Sia Bono Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu