Jedenáct hodin s Petrem Novákem

08.02.2011 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Jeho první písničky patří paradoxně k těm nejznámějším, i když jim je už více než čtyřicet let. Kompletní balík tvorby Petra Nováka ale ukazuje, jak pestrý byl jeho repertoár. A i když už svými písněmi přežil sám sebe, stojí za to si i dnes objevovat v deskách, které jsme v minulosti třeba opomněli.
9/10

Petr Novák - Komplet 1967 - 1997

Skladby: kompletní alba Kolotoč svět (1970), Modlitba za lásku (1971), Ve jménu lásky (1972), Kráska a zvíře (1975), Co je to láska (1980), Sladké trápení (1982), Ahoj tvůj Petr (1983), Zpověď (1985), Memento (1990), Dávné sliby (1996), 60. léta, 70. léta, 80. a 90. léta (celkem 191 skladeb)
Vydáno: 24.9.2010
Celkový čas: 649:33
Vydavatel: Supraphon
I když už třináct let nežije, stále je hraný v rádiích a jeho skladby znají lidé napříč mnoha generacemi. Petr Novák ale nejsou jen nejznámější hity jako "Povídej" nebo "Já budu chodit po špičkách". Za třicet let aktivní muzikantské činnosti nahrál deset řadových desek a ty všechny, doplněné třemi dalšími alby singlů a rarit, patří do obsáhlého boxu "Komplet 1967 - 1997". Třináct desek pohromadě.

Pokud byste chtěli poslouchat kompletní tvorbu Petra Nováka v kuse, trvalo by to bez deseti minut jedenáct hodin. A během té doby byste brzy objevili mnoho zajímavých věcí, které si člověk často ani neuvědomuje.

Tak předně - největší Novákovy hity nevyšly na jeho řadovkách, ale pouze na singlech a později například na kompilaci "12 nej". Notorické skladby "Povídej", "Já budu chodit po špičkách", "Náhrobní kámen", "Klaunova zpověď" a mnoho dalších proto najdete až na jedenáctém albu "60. léta".

Dále je to Novákova schopnost nebo štěstí obklopovat se osobitými textaři. Ať už to byl Ivo Plicka, Zdeněk Rytíř, Eduard Krečmar, Pavel Vrba, Michael Žantovský nebo Pavel Šrut, Petr Novák se mohl bez problémů ztotožnit s jejich verši. A často se jedná o silné osobní výpovědi samotného zpěváka, souznění s autorem slov je tu neuvěřitelné.

A také velké množství koncepčních desek, které desítka Novákových řadovek obsahuje. Ať už jde o moderní verzi "Krásky a zvířete" (Novák coby zvíře znetvořené autonehodou a Věra Mazánková jako kráska), hudební adaptaci Johnova "Mementa" nebo autobiografickou "Zpověď" s fantastickým prologem Rudolfa Hrušínského, jehož poslech vás uhrane i dnes, po čtvrtstoletí od jeho vzniku.

Díky luxusně vytvořenému boxu Supraphonu (takový přístup k reedicím si zaslouží poklonu) máme v pěkné krabičce nejen třináct CD replik původních vinylů (škoda že nebyly přetisknuté původní zadní strany obalů desek), ale i opravdu obsáhlý booklet, který jednak stručně rekapituluje Novákovu dráhu (aktuální sleevnote Jaromíra Tůmy), jednak obsahuje i ty původní, historické, z dob vydání alb.

Dráha Petra Nováka byla skvostně zkompletována. Romantický a emocemi protkaný zpěvák si takový ucelený soubor svých písní rozhodně zasloužil. A my už můžeme jen spokojeně a s úctou poslouchat a hledat souvislosti. Jsou to příjemné a náramně obohacující hudební zážitky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY