shop.musicserver.cz

Nesnesitelná lehkost bytí...

Vydáno: 22.01.2011 13:00 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Od vydání posledního řadového alba kalifornských Incubus uplynuly už čtyři roky a během této i oficiálně potvrzené pauzy se jejich fanoušci kromě živého DVD a výpravné výběrovky dočkali také prvního sólového počinu jejich charismatického frontmana Brandona Boyda s názvem "The Wild Trapeze".

8/10

Brandon Boyd - The Wild Trapeze

Vydáno: 6.7.2010
Celkový čas: 35:46

Skladby: The Wild Trapeze, Here Comes Everyone, Dance While The Devil Sleeps, A Night Without Cars, Revenge Of The Spectral Tiger, Courage And Control, Runaway Train, Last Night A Passenger, Mirror Of Venus, All Ears Avow!

Vydavatel: Sony Music

Tento počin vyšel v polovině minulého roku poměrně v tichosti, byla by však velká chyba ho nějak opomíjet nejen ve srovnání s diskografií domovské formace, protože je to počin velice povedený.

Samozřejmě se nedá čekat, že by se Boyd na své sólovce nějak radikálně odklonil od stylu své domovské formace, spíš jen ohlodal její výrazové prostředky až na kost. Zatímco na svých albech Incubus přinášejí propracované aranžérské postupy, doplněné o samply, na "The Wild Trapeze" se dočkáme prakticky jen Brandonova vokálu, akustické kytary a sem tam nějakého piana či jiného doprovodného nástroje. Právě tento fakt ovšem ukázal v plné síle onen nesmírný skladatelský talent na to s naprostou lehkostí a přirozeností napsat nenucenou a inteligentní, přesto maximálně hitovou skladbu. Právě díky tomuto daru se v mých očích Incubus vyrovnají legendárním Faith No More nebo Red Hot Chili Peppers, kteří se mohli pyšnit podobným potenciálem.

Deska "The Wild Trapeze" je vzácně vyrovnaná, žádná skladba na ní nevyčnívá ani nepřebývá a jde o kolekci deseti v zásadě podobných písní, z nich by se však kterákoliv mohla stát oficiálním singlem a navíc díky rozumné stopáži nezačne toto album nudit ani při opakovaném poslechu. Pokud bych měl vyloženě některé skladby vyzdvihnout, byly by to kromě po právu singlové "Runaway Train" titulní "The Wild Trapeze", naprostá pohodička v podání "Here Comes Everyone", která dává vzpomenout na velký incubusácký hit "Drive", v poklusovém tempu se nesoucí "Dance While The Devil Sleeps" nebo čistě baladická "Courage And Control", která prostě musí rozněžnit každou dívku.

Brandon Boyd natočil album, ze kterého přímo tryská uvolněnost a nenucenost, přesto nabízí natolik hitový potenciál, že by za každou z deseti položek tracklistu prodala řada upocených poprockových stálic svoji mámu. Ideální muzika do krásného letního dne. Při poslechu "The Wild Trapeze" se nemůžete ubránit srovnání s rovněž nenápadnou sólovkou Eddieho Veddera z Pearl Jam, která nabízí rovněž spoustu krásných a přitom nepatetických skladeb. Obě desky byly navíc natočeny především pro radost samotných interpretů bez tlaků médií a labelů jako v případě řadovek jejich mateřských kapel a z jejich uvolněnosti to jde sakra poznat.

NÁZORY
  • To sedí.... (Wdz, 22.01.2011 18:56) Reagovat

    Moc hezky se to poslouchá. Brandon nezklamal...

  • ...to mi teda úplně uniklo (eagle-eye, 22.01.2011 22:26) Reagovat

    se přiznám, ale deska je to parádní... díky za recenzi, i když opožděnou, ale nemůžu jinak, než s ní souhlasit. Podle mě je ještě lepší, než sólovka srovnávaného Veddera a to už ani nemluvím o Cornellových pokusech, s ním to jde pěkně z kopce, bohužel...:-( PS: Když už jsme u pozdních recenzích, což takhle David Koller nebo Ginger Ninja?

  • Skrytý poklad (Marek Odehnal, 23.01.2011 00:00) Reagovat

    Jsem rád, že se prostřednictvím této recenze k desce dostala už řada lidí a všem se moc líbí (jako ta deska :) Byla by opravdu škoda, kdyby zapadla. Poslední dvě sólovky Cornella raději nekomentovat, Euphoria Morning je ale výborná (taky už má 11 let že).

    S Vedderovou sólovkou srovnávám hlavně ten pocit nenucenosti a čiré radosti z hraní a zpívání, který z obou desek cítím, z hudebního hlediska mi ale Boydova placka taky přijde ještě o něco zajímavější.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)
- Video: Eddie Vedder vzdal dvojí poctu U2. Na Kennedy Center Honors zahrál covery "One" a "Elevation" (15.01.2023 10:15)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu