Geniální zrzek hodlá vykoupit svět

04.06.2001 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Megadeth vydali po dvou letech nové studiové album "The World Needs A Hero".
7/10

Megadeth - The World Needs A Hero

Skladby: Disconnect, The World Needs A Hero, Moto Psycho, 1000 Times Goodbye, Burning Bridges, Promises, Recipe For Hate...Warhorse, Losing My Senses, Dread And The Fugitive Mind, Silent Scorn, Return To Hangar, When

Kupte si nové album Megadeth The World Needs A Hero za skvělých 500,- Kč na CD!

Celkový čas: 57:56
Když Megadeth vyšlo v roce 1999 album "Risk", příliš úspěchu nesklidilo. Skupina se sice snažila jít tak nějak s dobou, tedy použít nějaký ten samplík, nejaký ten šumík, ale jak vidno, publikum si přálo starý dobrý trash a nebylo ani zbla zvědavo na kotrmelce, jichž se mu v podobě "Risk" dostalo. Co dělat? Nejlepší bude vydat best of ("Capital Punishment" - 2000), přejít k nové firmě, a pak hurá do studia. A tak se stalo, že se nám v obchodech v posledních dnech vylouplo nové album Megadeth nazvané "The World Needs A Hero".

První, co na desce upoutá, je obal. Jakmile si jej prohlédnete, a nemusí se jednat o pohled nijak horlivý či bedlivý, ihned prozřete, s čímže to vlastně máte čest. Kostra, rvoucí se ze zakrvácené mrtvoly, vyzývavě hledící vstříc dálavám... toť první signál, že si kapela vzala poučení z minulosti - tzn. metal = morbidní obrázky. Pokud skeleton obejdete a švihem jedné ruky jej odmetete kamsi na desku stolu, budete moci nerušeně vsunout kotouč do přehrávače a poslouchat.

Deska je dvanáctipísňová a nese se povětšinou v klasickém (možná trochu pomalejším) trashovém tempu. Kytary mají vcelku solidní říz, ač by místy intenzivnější zvuk nebyl na škodu, sólové party Mustainovy a Pitrelliho jsou patřičně zvučné a řádně se předhánějí, až jakoby spolu soupeří ("Recipe For Hate"), buben kope, heká a chrastí, lidově řečeno o 106 ("Moto Psycho"). Najdou se však i místa téměř romantická - to zvláště tehdy, když se z reproduktorů line "Promises", textově i hudebně vybraná oddechovka, u níž se mnohý nostalgik dozajista dojme. Rychlost a razance mají ale vůči romantice silně navrch. Někdy jich je možná trochu přespříliš, to je však povinnou daní žánru, jenž odpadlíky a vyměklouše jen těžko přijímá.

Kdo po předloňském neúspěchu Megadeth odepisoval, udělal velkou chybu. Mustaine se poučil, uvědomil si, který žánr jej proslavil, kde vyrostl a za spíše nenápadného přispění moderních technologií natočil se svými nadmíru zručnými kolegy dobré album, které se neztratí dnes (o čemž svědčí čelní místa v hitparádách), ani by se neztratilo v letech osmdesátých. Stalo se tak to, co muselo - Mustaine a spol. se vrátili a s nimi přišel zákon!

CD k recenzi poskytla firma


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY