Jak Čtvrtníček vypustil do světa Svinskou pržolu...

01.06.2001 06:38 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Report z koncertního křtu "Svinske pržoly" NPSDB je doplněn spoustou fotografií.
NPSDB - kapela
© Karel Šuster
Křty desek bývají zpravidla výjimečnými a povedenými večírky, ani tento nebyl výjimkou. NPSDB si pro příležitost vrhu CD "Svinska pržola" na trh připravili netradiční repertoár, pódium vystrojili atributy z aktuálního bookletu, pozvali spoustu hostů, speciálního moderátora, z archivů vytáhli a na místě promítli pár delikátních klipů... koncert, jaký nám NPSDB dlouho nenabídli a nejspíš zas dlouho nenabídnou.

NPSDB - akt křtu
© Karel Šuster
Večerem provázel s kapelou odjakživa spřízněný Zdeněk Suchý, který tu s více, tu s méně zapadajícími glosami (ach ty nucené oslí můstky v úvodech a závěrech jeho výstupů) uváděl písně z nové desky - respektive předčítal jejich stručné obsahy uvedené v bookletu; na samotný křest bylo jeho uvadající šoumenství příjemně osvěženo Petrem "Pavlem" Čtvrtníčkem - to, že naplánovaný akt křtu dík technickým okolnostem selhal, jsem se dozvěděl až po koncertě, Čtvrtníčkovo mistrovství mystifikace posílené sebevědomým cynismem zafungovalo bezpečně.

NPSDB + Fanánek
© Karel Šuster
Patrně nejvzácnějšími momenty programu byly vsunuté projekce klipů, kromě těch, které můžeme vidět v televizi dnes ("Beze vší poezie", "Na chvíli ven"), došlo i na osmnáct let starý bonbónek společné práce divadla Vrata (se Z. Suchým) a NPSDB - "Živel", který se vším všudy přežil a sklidil zasloužený aplaus, nebo na videosnímek k první desce ("NPSDB 1983-1993") - "Vožeň se" (s reálnými prostřihy ze svatby Marka Brodského). K neopakovatelnosti večera přispěla i hrstka hostů, kteří se - trochu netradičně - chopili vždy hlavního zpěvu jedné z písní křtěného alba. Zahájil Lou Fanánek Hagen s (vpravdě třísesterským textem) "Dokonalou kostí", zanedlouho se objevila Blanka Šrůmová, která ještě posílila příjemně popový duch "Černých ptáků". Největším šokem jistě bylo hostnování Marka Huňáta alias Mardoši v "Dysko songu 95" - jeho poctivě okoukané taneční kreace spojené s pečlivě okopírovanou image Davida Bowieho konce let osmdesátých, zlatou vestičkou a hlavně žánrově čistým disko doprovodem... nemělo chybu.

NPSDB - kapela, detail
© Karel Šuster
Abych nezapomněl, NPSDB samozřejmě hráli pěkně! Lehká nervozita spojená s podivným zvukem na začátku postupem času opadla, aplausy v průběhu koncertu gradovaly a kdyby býval zvukař trochu necitlivě neutnul koncert reprodukovanou hudbou už po třetím přídavku (pravda, po čistých dvou hodinách produkce), jistě by došlo na více klenotů. Takhle mezi ně můžeme řadit dvě běžně nehrané skladby ("Hřmí, kape ze stropu a zvoní poledne", "Nudný deník") ze "Svinske pržoly" (s výjimkou "Svinske pržoly II." přehráli celé album) a pár zaprášených písní z první desky - kromě již dříve obnovených "Třech raket" a "Sbal to" potěšily zejména "Vožeň se" a přídavková "Sestřička Krista". Ani dvě zatím nikde nepublikované ochutnávky ("Country", "Vošklivý holky") nezklamaly. Vlastně dost hodně nabitý a atmosféricky sladěný večírek!

Nahoru po schodišti dolů band - křest desky, Lucerna Music Bar, Praha, 30.5.2001


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY