shop.musicserver.cz

Podivný konec Reportu

Vydáno: 31.01.2011 16:27 v sekci Na okraj - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Ti pozornější z vás jistě postřehli, že se v trafikách v polovině měsíce neobjevilo tradiční zimní dvojčíslo časopisu Report. Jakkoli to čtenářům tohoto hudebního magazínu, který pořádá i anketu Žebřík, dosud nikdo oficiálně nesdělil, další číslo už s velmi vysokou pravděpodobností (rovnající se jistotě) nevyjde.

Lukáš Benda

Autorem článku je bývalý redaktor Reportu Lukáš Benda. Je v celé kauze zainteresován a v následující glose nabízí svůj subjektivní pohled na fungování časopisu a jeho konec. Samotný článek si rozhodně neklade za cíl jakkoliv zdiskreditovat magazín Report či jednotlivé členy redakce.

Report 05/10
© facebook interpreta
"O konci Reportu nesmí být v prosincovém čísle ani zmínka," zněly Hudcovy pokyny, které začátkem listopadu tlumočil skrze šéfredaktorku Janu Kománkovou k redaktorům. Abyste byli v obraze, Jarda Hudec byl majitelem (v posledním roce jen polovičním) Reportu, časopisu majícího na tuzemském trhu dvacetiletou tradici.

Za své tak díky jeho nařízení vzaly představy redaktorů o důstojném rozloučení se, sepsání nekrologu a odkázání na nové projekty jednotlivých aktérů. Za své vzaly ideály snílků o transparentnosti tuzemské publicistiky. V období, kdy již bylo o konci Reportu zcela jasno, se tato skutečnost před čtenáři usilovně tajila.

Že časopis jako takový nebude dále vycházet, Hudec věděl určitě nejpozději v listopadu. Dle výpisu z obchodního rejstříku se totiž počátkem tohoto měsíce majitelem i jednatelem firmy REPORT media s.r.o., která časopis vydávala, stal Pavel Koribský, zatímco Hudec si zaregistroval novou firmu iREPORT s.r.o. Ta nyní provozuje stejnojmenný web, na němž se o konci či pokračování časopisu také nic nedozvíte, a hudební ceny Žebřík.

Vzhledem k tomu, že žádné oficiální stanovisko nový ani bývalý majitel Reportu prozatím nevydal, je samozřejmě možné, že časopis má jen pauzu a začne opět vycházet. Jenže celá redakce včetně šéfredaktorky s vytvářením magazínu skončila v listopadu minulého roku, tudíž je to velmi nepravděpodobné. Není třeba hádat, že za koncem časopisu byly ekonomické důvody, vždyť shodou okolností o rok dříve stejně nečekaně skončil jiný hudební magazín Filter. Jeho redaktoři se však měli možnost rozloučit alespoň ve speciálním čísle, které bylo zdarma dostupné v pdf podobě. Podobně důstojné rozloučení si určitě zasloužil jak samotný Report, tak i jeho redaktoři a čtenáři. Těch dvacet let za to přece stálo, ne?

O vyjádření jsme ještě před vydáním glosy požádali bývalého majitele REPORT media Jardu Hudce a bývalou šéfredaktorku časopisu Report Janu Kománkovou:

Reakce Jardy Hudce - Podivný mindrák Lukáše Bendy

Výmysly a lži, dohady vydávané za fakta, laciné provokování a hledání "kauzy" tam, kde není… Ostrý jazyk autora zřejmě pramení z toho, že si chce připadat jako investigativní novinář a hodlá házet klacky mezi zástupce tohoto časopisu. A to jste neviděli původní verzi jeho glosy, kde se to urážkami a mystifikacemi jen hemžilo. I tato zveřejněná, výrazně zkrácená verze, však nemá s realitou mnoho společného. O definitivní budoucnosti Reportu totiž nebylo rozhodnuto ani do těchto dní.

Bohužel. V listopadu bylo ještě vše zcela otevřené, variant se nabízelo hned několik. Nikdo nic striktně nezakazoval a v redakci se jednalo úplně jinak, než se to Benda snaží vylíčit.

K vlastnickým změnám došlo během historie Rock Reportu a Reportu několikrát a každý, kdo se trochu orientuje v médiích, ví, že to s existencí vydávaných titulů nemusí mít nic společného. A do těchto zásadních rozhodnutí má dost co mluvit zastřešující mediální dům… Prostě brand Report stále žije a my se s ním nehodláme loučit předčasně, jen proto, že si to přeje jeden namachrovaný studentík.

Jsem přesvědčen, že kdyby někdy aspoň na měsíc vedl časopis nebo jiné médium, styděl by se něco takového sesmolit. Alibistickým úvodem svého textu jen podtrhl vlastní zmatenost a unfair přístup, protože šéfredaktorkou Reportu byla tatáž žena, jíž by měl vděčit za mnohé a díky které dostal pořádnou novinářskou školu. Vydává se za znalce poměrů, přitom jsem ho viděl snad jednou v životě a samozřejmě nikdy nebyl u žádného jednání či porady vydavatelství (proč také?).

Největší ubohost a neprofesionalita tkví v tom, že Benda neměl odvahu zvednout telefon a zeptat se, jak to skutečně je (o to spíš, když jako externista o interních věcech neví evidentně zhola nic). Dostalo by se mu věcných odpovědí a nemusel by si vymýšlet. Vrcholem všeho je, že v mailové komunikaci mezi mnou a naší šéfredaktorkou se vše snažil ospravedlnit tím, že v tomto literárním útvaru nejde o fakta a že vlastně může napsat cokoliv. A to taky udělal.

Závěrem bych se rád omluvil čtenářům musicserveru, že prostor určený hudebním informacím zabírá tato nudná výměna názorů, naší povinností však bylo na Bendův útok reagovat a uvést věci na pravou míru. Poprvé a naposledy.

Jarda Hudec, www.ireport.cz

Reakce Jany Kománkové

Kvůli téhle glosičce, která byla původně úžasně dlouhou a úžasně dramatickou kovbojkou, už ztratila spousta lidí spoustu hodin. Nehodlám marnit čas čtenářů dalšími zbytečnými slovy, proto jen krátce:

Realita celé vybájené "causy" je podstatně nezáživnější, než by se chtělo vidět. Napsat, že osoba A odchází z organizačních důvodů z firmy B a rozjíždí server C, zatímco firma B jede dál v mírně jiné formě, není žádné drama. Snad proto se chtělo napsat cosi, co dělalo dojem, že šéfredaktorka s výrazem šílenkyně vede lid (redaktory) na barikádu, na jejímž vršku stojí běsnící monstrum (vydavatel) a napichuje redaktory na vidle, kterými do té doby přehazoval miliardy. Zní nářek umírajících, supi se slétají… přes spáleniště, přes krvavé řeky. Nebylo by lepší psát něco pořádného a nevyrábět rádoby dramatické rádoby causy z ničeho? Já myslím, že ano.

Jana Kománková (Radio 1, www.protisedi.cz, ex-Report)


NÁZORY
  • .. (jozka cerny, 31.01.2011 17:00) Reagovat

    No dobre a co teda? Tistena podoba Reportu konci nebo jak? uz neni listopad,tak jste se k tomu mohli strucne,jasne,konkretne vyjadrit

  • pro Jardu Hudce (zirafa, 31.01.2011 17:23) Reagovat

    Dobry den,

    minuly rok jsem si zaplatila predplatne Reportu na rok pristi a az doted me nikdo neupozornil, ze nevyjde lednove cislo. Mohla bych se zeptat, kam si mohu prijit pro penize?

    Dekuji

  • A vyjde tedy Report nebo ne? (Jiří Sedlák, 31.01.2011 17:38) Reagovat

    Díky za info...

  • pane hudec (Alex, 31.01.2011 17:41) Reagovat

    tak čekáme na ty věcné odpovědi

  • zloději!! (v, 31.01.2011 21:24) Reagovat

    Okradli nás, chudé občany, o naše peníze!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hlasování o hudebních cenách Žebřík 2010 se blíží (03.12.2010 10:18)
- Vánoční titulka Reportu patří Nightwork (02.12.2010 13:14)
- Titulní straně nového Reportu vládne David Koller (05.11.2010 10:15)
- Hudební ceny Žebřík 2010 startují v lednu (15.10.2010 10:42)
- Obálku Reportu ovládl Kamil Střihavka (01.10.2010 12:33)
- Titulka zářijového Reportu patří Chinaski (31.08.2010 10:29)
- Titulce Reportu kraluje metalový veterán Ozzy Osbourne (01.07.2010 17:08)
- Titulka květnového Reportu nabízí Navigators (02.05.2010 12:04)
- Na titulce dubnového Reportu jsou AC/DC a Iron Man (05.04.2010 19:40)
- Žebřík ovládli UDG, Langerová a Chodúr (08.03.2010 18:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu