shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Danger Days..." My Chemical Romance

Makrorecenze "Danger Days..." My Chemical Romance

Vydáno: 14.01.2011 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

"Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys". Tak se celým názvem jmenuje aktuální studiová nahrávka skupiny My Chemical Romance. Skupiny, která svého času definovala třípísmenný pojem emo. Skupiny, která to teď zkouší trochu jinak. Zástupci redakce musicserveru jí to ale moc nežerou...

My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys
© facebook interpreta
To trochu jinak v perexu znamená v případě My Chemical Romance koncepčně. Boj proti korporátnímu molochovi zasazený jakoby do rozhlasového vysílání, navíc v dost odlišném žánru. Prostě něco jiného, než bylo na "The Black Parade". Je jasné, že pohled na výsledek nemůže být jednoznačný. Z emařů přímočaří rockeři pod taktovkou Roba Cavalla. To jsou My Chemical Romance pro rok 2010. Kristina Bílá tuhle změnu v hlavní recenzi pochvaluje tak napůl. Album "Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys" má podle ní "přirozený náboj. Na posluchače se sype jedna svižná skladba za druhou a momentů k odfouknutí je pomálu." Zároveň ale poukazuje na to, že deska by mohla být přeceňována jen proto, že vypadla z dílny se značkou MCR, z recenze odešla se sedmičkou. Nezbylo než nahrávku podrobit makrorecenzi. Nebudem to protahovat, výsledek makrorecenze kvalitu čtvrté studiovky ex-emařů ještě trochu snižuje - 62 procent.


Honza Průša - Síla v nich (8/10)
Vztah ke kapele: Jedna z mnoha. Jejich desky jsem vždycky poslouchal jen v době, kdy vyšly.

My Chemical Romance možná bývali smutnější. Možná nebyli tolik chytlaví. A možná chtěli nakopnout do zadku americké idioty Billieho Joea Armstronga & spol. Ať už je to, jak chce, na koncepční novince "Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys" přicházejí s energií králíčka Duracela, dravostí bojovných Čiroků, chytlavými refrény jak z nejtrapnějších rádiových odrhovaček a pestrostí flóry amazonských pralesů. A výsledkem kupodivu není nekonzistentní a odporný blábol (jak by se klidně mohlo zdát), ale chytlavá nahrávka, kterou si musíte oblíbit na první poslech, a kdy a zda vůbec ji zahodíte a odložíte, záleží jen na vás. MCR se hlásí k punkovým kořenům, jako jsou třeba The Ramones, a vše jim to s puncem dneška vychází znamenitě a mnohem líp než zmiňovaným zeleným kolegům. V roce 2010 (nebo 2019, jak chcete) z nich srší rozevlátost a síla. A taky víra v sebe samé. Říkejte si, co chcete, ale jejich čtvrté album je to nejlepší, co zatím nahráli.

Adam Eff - Ehm? (7/10)
Vztah ke kapele: Hm.

Nečekal bych, že tito Američani budou funkční v roli čehokoliv, hrát si na Fabulous Killjoys a to všechno kolem jim ale, dle mého, překvapivě vyšlo. "Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys" je fakt divný název pro desku, a to i přesto, že má víceplánový koncept. Pasáže alba nejsou ale vůbec k zahození, tedy až na výjimky typu kýče "Planetary (GO!)". Z desky jde cítit, že je profesionálně udělaná, a jde slyšet, že se o ni postaral Rob Cavallo. Tento téměř dvorní producent Green Day je bezpochyby více než mistr řemesla, vzpomeňme třeba na příběh, kdy z hovna jako slečny Hilton uvařil něco (kousky alba "Paris"), a jde z toho slyšet, jak moc práce na tom muselo být. Jde vidět, že se chlapci za ty čtyři roky ticha nadřeli, neznamená to, že tu desku cíleně uslyším ještě více než pětkrát za celý svůj život, ale je fajn, nezaslouží si být pranýřována. Funguje si po svém, hudebně i jako marketingový produkt, má atmosféru, My Chemical Romance zkrátka vědí, co umějí, a nemusejí si hrát na evoluce. Dali na férovku přesně to, co jste čekali a nejspíše i chtěli.

Honza Balušek - Pop větší než Britney (6/10)
Vztah ke kapele: Znám jen "The Black Parade", která je podle mě úžasná, před tím mi byli úplně jedno.

My Chemical Romance
© facebook interpreta
S novou deskou My Chemical Romance je to přesně naopak než s tou minulou. Zatímco "The Black Parade" si postupně budovala příznivce napříč posluchači různých žánrů na doporučení známých, kteří po poslechu většinou překvapeně museli konstatovat, že je to "fakt dobrý", na novinku všichni čekali a výsledek je přinejmenším musel zarazit. MCR se rozhodli vynechat jakýkoli závan čehokoli temnějšího, naskládali za sebe spousty energických vypalovaček, přidali elektroniku a vůbec se rozhodli pouze bavit. Několikrát se mi stalo, že jsem měl pocit, že poslouchám výběr hitů Good Charlotte. A přiznejme si na rovinu - posluchačsky náročnější desky už natáčí i Britney Spears. Hitovek je tam sice spousta, jen deska nefunguje na jeden souvislý poslech, ale spíše jako občasný výběr pár skladeb. Jinak by ta pozitivní energie a totálně popové melodie člověka snad zahltily. A to je dojem ultrapopaře. Co pak rockeři?

Tomáš Parkan - Kritické větší než malé množství (6/10)
Vztah ke kapele: Když se to vezme tak nějak kolem a kolem, vlastně žádný.

Mým prvním seznámením s "Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys" (proboha, kdo dá desce takový název?) byl, jak už to tak u mě bývá, poslech několika věcí při psaní Nových desek. Tehdy mě těch pár kousků hodně zaujalo a dá se říct, že se to ani teď nezměnilo. "12krát Na" je výborná písnička a hitová trefa do černého a pár dalších kousků taky, jenže když si tohle CD pustím v jeho kompletní podobě, začne mi poměrně brzy lézt na nervy. Je sice hezké, že celou dobu šlape jako buchar a má neuvěřitelný tah na branku, jenže už v třetině alba se v něm začnete ztrácet, nehledě na to, že zatímco u několika písniček považujete vypjaté = nepříjemné zabarvení hlasu a styl zpěvu Gerarda Waye za zpestření, pak po pátém songu byste mu nejraději zakroutili krkem, jen aby už přestal. Naštěstí v druhé třetině kapela lehce ubere a společně s povedenou muzikou a ještě o fous lepší produkcí Roba Cavalla způsobí, že zůstane balancovat na velmi tenké hraně mezi poměrně slušnou deskou a něčím neposlouchatelným. Určitě doporučuji užívat, ale pouze po malých dávkách.

Petr Adámek - Radio friendly killjoys (4/10)
Vztah ke kapele: Nevyhledávám je. Ale "The Black Parade" je fajn deska, to zase jo!

Měl jsem za to, že My Chemical Romance jsou na hudební scéně pojmem - přinejmenším poslední deska "The Black Parade" to naznačovala. Omyl! Zatímco tahle placka zaváněla slibným hudebním posunem, novinka nabrala zcela opačný směr. Bývalí emopunkeři se totiž vracejí o nějakých deset let zpátky - nikoliv však ke svým kořenům, jak by si asi původní fanoušci přáli. Pamatujete na dobu největšího boomu teenagerských komedií typu "Prci, prci, prcičky" a s nimi spojených energických neopunkových (nebo pop-punkových, chcete-li) soundtracků z dílny Sum 41, Blink 182 a dalších? My Chemical Romance model 2010 znějí podobně, ale namísto svěží energie tu hraje prim rádiová podbízivost. Až na několik výjimek ("Party Poison", "Destroya") se dočkáte až přespříliš popově uhlazených odrhovaček (pro tupé "Bulletproof Heart" a "Sing" bych nejraději zvolil mnohem ostřejší slovník), naivních a nevýrazných melodií, líbivých refrénových sborů, zkrátka takového všedního "radio friendly" mainstreamu. Mnohým to tak bude jistě vyhovovat, osobně jsem ale měl o MCR lepší mínění.


Album: My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys
Průměrné hodnocení: 6,2/10
Celkový čas: 45:53
Skladby: Look Alive, Sunshine, Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na), Bulletproof heart, Sing, Planetary (Go!), The Only Hope For Me Is You, Jet-Star And The Kobra Kid/Traffic Report, Party Poison, Save Yourself, I'll Hold Them Back, S/C/A/R/E/C/R/O/W, Summertime, Destroya, The Kids From Yesterday, Goodnite, Dr. Death, Vampire Money

NÁZORY
  • Dle mého názoru (Francis, 14.01.2011 13:12) Reagovat

    se MCR snažili posunout příliš násilně. The Black Parade byla výjiměčná deska a navázat a nepadnout přitom níž bylo skoro nemožný.
    Na druho ustranu se tady až příliš podbízí, hrajou na příliš "optimistickou" až rozjuchanou notu a degradujou svůj druhdy ryzí emostyl někam na úroveň podivného kytarového popu a la Linkin Park. Pro mně druhé největší zklamání posledního kvartálu...

  • TBP (Tamara, 14.01.2011 13:39) Reagovat

    tak to je potom těžký když to pořád srovnáváte s Black Parade ....tohle je totíž uplně o něčem jinem

  • DD (žaba, 14.01.2011 14:27) Reagovat

    Je to skvelý album, najlepší aký kedy mali.

  • nazor (pan S, 14.01.2011 16:13) Reagovat

    emo uz jednoducho nieje v mode a predaje stratit nechceli

  • můj názor.. (Liluš, 14.01.2011 19:24) Reagovat

    zaprvé bych upozornila, že my chem se obhajovali že nejsou emo, ale to jen tak okrajově..jinak..
    ano, obdivovala jsem je pro jejich hudbu plnou emocí..nejlepší album je pro mě jednozačně Three Cheers for Sweet Revenge, které lidem něco dalo..
    a nepříjemnými motýli v břiše jsem očekávala čtvrté album s vyhlídkou, že bude ještě lepší než Revenge..omyl..DD je absolutní propadák, stali se z nich normální komerční panáci, hrající si na něco co doopravdy ani nejsou..nosili černou, teď jsou tak barevní až z toho bolí oči..mívali jak říkáte "smutnou" hudbu, teď mají až příliš "veselé" slátaniny..
    já bych dala DD asi 10% za ty dva songy, který se v tom jediný dají poslouchat..
    vůbec třeba nechápu, proč je na v tom albíčku tohle:Jet-Star And The Kobra Kid/Traffic Report když to ani vlastně není úplně písnička..
    toť můj názor na DD..my chem jsem vážně milovala..strašně moc..pro jejich hudbu, ale to se s nástupem DD radikálně změnilo..je mi líto, byli skvělí..kdyby si to takhle nepos*ali, tak bych asi umřela radostí..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- My Chemical Romance vzdali hold zemřelému producentovi Dougu McKeanovi (31.07.2022 17:59)
- Naživo: My Chemical Romance v Praze útočili na nadčasovost (12.06.2022 10:00)
- Fotogalerie: Comeback My Chemical Romance v obrazech (12.06.2022 09:14)
- Audio: My Chemical Romance se vracejí. Šestiminutový opus "The Foundations Of Decay" otevírá novou kapitolu (14.05.2022 11:29)
- My Chemical Romance nakonec zahrají v O2 areně (05.05.2022 11:51)
- My Chemical Romance ruší koncerty v Rusku a na Ukrajině (08.03.2022 19:55)
- My Chemical Romance se do Prahy nevrátí ani letos (27.04.2021 10:14)
- My Chemical Romance zahrají v Evropě až v roce 2021 (02.05.2020 08:33)
- My Chemical Romance se v rámci turné podívají i do Prahy (02.03.2020 11:35)
- My Chemical Romance se v létě po devíti letech opět podívají do Evropy (30.01.2020 12:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu