shop.musicserver.cz

Opar tajemství se rozplynul

Vydáno: 10.12.2010 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Laurent Boutonnat se neúčastnil nahrávání a Mylene Farmer se obklopila zcela novým týmem. Tato změna mohla dopadnout i hůře, výsledkem je současné popové album, na němž tato tajuplná kráska ztrácí cosi ze své magičnosti, ale které je nejvíce otevřené masám. "Bleu Noir" však nemá takové kouzlo jako předchozí desky.

7/10

Mylene Farmer - Bleu Noir

Vydáno: 29.11.2010 (digitálně) / 6.12.2010 (fyzicky)
Celkový čas: 48:53
Žánr: pop, synth pop, electronic

Skladby: Oui mais... non, Moi je veux..., Bleu Noir, N'aie plus D'amertume, Toi L'amour, Lonely Lisa, M'effondre, Light Me Up, Leila, Diabolique mon ange, Inseparables, Inséparables (Version Française)

Vydavatel: Universal

Zasněnost, chlad, osamělost, smutek, sametem pokrytá křehkost atmosfér. Modrá čerň. Další obrazce vnitřního já Mylene Farmer. Ta se po letech rozhodla pro experiment a kompletně přestavěla tým spolupracovníků, kteří jí pomohli natočit osmý opus, který přišel na svět zcela nečekaně. RedOne, Moby a Archive se po svém chopili nelehkého úkolu spojit intelekt textů s jejich hudebními formami. Výsledek je na první poslech rozpačitý, po bližším sblížení se ale jeho určité kouzlo objeví.

Pilotní singl "Oui mais... non" je práce vyšitá po vzoru RedOnea a je čitelná každičkým taktem. Vedle "Lonely Lisa" však bere trumfy do svých rukou, ta se stala pouhým kolovrátkem. Zradou na první poslech je fakt, že pokud tento chlapík natáčí s někým jiným než s Lady Gaga, výsledek je jaksi poloviční, postrádající šmrnc, grácii. Pro někoho vítaná změna, pro jiného nejslabší momenty "Bleu Noir"; vše stojí a padá s vaší oblíbeností Lady Gaga. Archive se postarali o tři skladby, do nichž propletli pop se svým nadšením pro trip hop a lehké pošimrání orientálními ornamenty v "Leila". V "Light Me Up" se však dopustili chyby při produkci (všimnete si jí ve slokách, kdy Mylene opakuje některá slova), zčásti za to může i zbytečná snaha nazpívat anglické texty. To vám však vynahradí "Diabolique mon ange", která uhrane svým temnějším stínem na pozadí.

Paradoxním vítězem a překvapením je Moby (stejný úděl, v dobrém, letos postihl Stuarta Price s "Progress" Take That). Většina jeho písní má punc hitovosti jeho desky "Hotel" a po dřívějších spolupracích s Mylene s ní asi našel nejvíc souznění, zároveň dal "Bleu Noir" nejucelenější tvář. "Inseparables" je čistě jeho dílem a jedna z mála skladeb, kterou Mylene Farmer neotextovala ani k ní nesložila muziku (částečně to vynahrazuje ve francouzské verzi, která zde figuruje coby bonus) a připomene vám jeho přepracování klasiky "Lost Again" Yello (z vynikají placky "Hands On Yello") hozené do najazzlého feelingu. Titulní track nebo dvojice "Moi je veux..." a "M'effondre" jsou aspiranty na singly, Mobyho zvuk je nezaměnitelný a často se přistihnete, že právě u těchto momentů si budete nejvíc pobrukovat melodii.

Sběratelská edice

Mylene Farmer - Bleu Noir (collector)
© facebook interpreta
I tentokráte zpěvačka myslela na sběratele/nejvěrnější fanoušky. Ti dostanou do rukou dřevěnou psací soupravu s potisky (která tak hezky létala ve filmu "Společnost mrtvých básníků", ti kteří viděli, vědí), v níž je kromě samotného cédéčka rozsáhlý booklet většího formátu, kalamář s inkoustem, psací pero a piják (kdyby náhodou při psaní vznikly kaňky). Samotný booklet je řešen třiceti samotnými listy, které obsahují čtyři nové fotografie, které budou k mání jen v tomto balení. Oproti předchozím limitovaným edicím zde ale bohužel není hudebně nic navíc.

"Bleu Noir" si bohužel vybere asi stejnou daň rozporů jako Madonnino "Hard Candy", bude vychvalováno i zatracováno. Laurent Boutonnat je nepostradatelná persona v kariéře Mylene Farmer, snad jejich odloučení bude jen pro tuto chvíli. Samotné album pro své zaměření je stále nadstandard s plně funkčními písněmi a hity. Postrádá však jakési magické sevření a tajuplnou identitu. Ty pro tentokráte jen vykoukly skrze rozplývající se páru/opar tajemství.


Mylene Farmer - Leila

NÁZORY
  • Bleu Noir (niky, 10.12.2010 15:38) Reagovat

    Deska se mi líbí,hodně jsem se na ní těšila a nezklamala mě. Cd Bleu Noir nemusí každého zaujmout na 1.poslech, ale čím víckrát jsem jí poslouchala,líbila se mi víc a víc. Jediné mínus vidím v těch 2 anglicky zpívaných písničkách, to jí moc nesedlo . Za mě také 7 z 10.

    • Re: Bleu Noir (Rln, 11.12.2010 18:58) Reagovat

      Souhlasím, ale dal bych min. 8/10.

  • Mylene (moutonka, 21.01.2011 13:52) Reagovat

    Je pravda že Laurentova hudba tu opravdu chybí,naštěstí to není navždy.Laurent díky psaní scénáře k filmu se nemohl jako skladatel podílet na tomto albu a tak Mylene šáhla po jiných umělcích kteří by jí s hudbou pomohli.zároveň ale při prosincovém interview řekla že do budoucna počítá opět s Laurentem takže žádný strach :-)

  • laurent nechybi (fanMF, 24.02.2011 16:00) Reagovat

    mne naopak laurent b. na tom albu vubec nechybi, je tam spousta dobrych pisnicek ktere napsali Archive nebo Moby a Mylene jejich pisne opravdu velice dobre sedi...a moc vydarene jsou i anglicky zpivane pisne, zejmena Light me up. Podle mne je Blue Noir prijemnym ozivenim diskografie Mylene Farmer, protoze vsechny dosavadni alba byli jenom o Mylene a Laurentovi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mylene Farmer se na "Remix XL" potřetí remixově ohlédne (19.03.2024 20:23)
- Naživo: Mylene Farmer na tour "Nevermore" poodhaluje tajemné poselství legendy jménem "Vrána" (14.06.2023 08:09)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Video: V klipu "Rallumer les étoiles" se Mylene Farmer ohlíží za svými vzpomínkami (21.02.2023 08:25)
- Moby ohlašuje "Resound NYC". Sekundovat mu budou Nicole Scherzinger, Gregory Porter i Ricky Wilson (19.02.2023 17:11)
- Moby ohlásil na první lednový den nové album "Ambient 23" (21.12.2022 14:33)
- Audio: Muse si do klavírní balady "Ghosts" pozvali francouzskou Mylene a italskou Elisu. A je to nádhera (12.12.2022 11:30)
- Recenze: Mylene Farmer na albu "L'Emprise" uhrane temnou generační zpovědí (28.11.2022 00:00)
- Video: V klipu k "Rayon vert" se Mylene Farmer symbolicky toulá v budoucnosti (18.11.2022 11:03)
- Video: Mylene Farmer se pro klip "À tout jamais" inspirovala u Björk (18.09.2022 10:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu