shop.musicserver.cz
Makrorecenze "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyeho Westa

Makrorecenze "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyeho Westa

Vydáno: 13.12.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

"Pompézní, velkolepé, nádherné, skvostné, grandiózní, pozoruhodné, vynikající, oslnivé, ohromné, fantastické, okázalé, honosné, kolosální, fascinující, mimořádné, extravagantní a bohaté album," dočetli jste se v recenzi na "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyeho Westa. Nezbylo než tato slova pokořit v makrorecenzi.

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
© facebook interpreta
Petr Doupal to v hlavní recenzi napsal výstižně: "Kanye West je urážlivý, nafoukaný, egoistický a rasistický rapper a producent. Jestli tyto vlastnosti přímo ovlivňují kvalitu hudební produkce, tak ať je na světě více takových lidí!" Jestli se o jeho egu ale píše víc než o jeho hudbě, není asi až tak podstatné. Album "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" sklízí z drtivé většiny nadšené ovace (server metacritic.com - 92 procent) a pasovalo Kanyeho Westa na krále mainstreamového hip hopu. Nemohlo tedy logicky uniknout hledáčku naší redakce, ve které tentokrát panovala vzácná shoda: až na jednu šestku se známky drží v rozmezí 8-10, v celkovém průměru si pak Kanye West odnáší úctyhodných 86 procent.


Katka Guziurová - A Bůh pravil: Budiž hip hop (10/10)
Vztah k interpretovi: Když já poslouchala "The College Dropout", moje spolužačky ujížděly na Avril Lavigne. Když ony teď poslouchají Kanyeho Westa, já se směju.

Vždycky mě jeho tvorba neskutečně fascinovala. Chlap, co vlastně ani dobře nerapuje, pokořuje svým producentským uměním ostatní frajery, že se musejí sami chytat za nos, že oni dříve neměli tak skvostný nápad, a Kanye si může mnou ruce, že si zase namastil své přerostlé ego. Miluju, jak je ta nahrávka pestrá, kolik nabízí pohledů na hudbu a jak řve do světa, že hip hop nemusí být jen o motherfuckers a bitches. West zúročil své šestileté putování v třináctipísňový opus, který bude vévodit učebnicím hip hopu. Promítá na album své syrovější já z dob "Late Registration" i to experimentálnější a něžnější z nedávné éry "808s & Heartbreak". Neexistuje song, který bych na tomto albu přeskočila, nábožně poslouchám vše od vysamplovaného Mikea Oldfielda až po neskutečná spojení s Johnem Legendem nebo Bon Iverem, všechno na placce do sebe zapadá jako klíč do zámku a já se nechávám unést pocitem, že tohle je nejlepší hiphopový počin posledních deseti let, a dávám mu stejně kulatý počet bodů.

Benjamin Slavík - Velkej mozek (10/10)
Vztah k interpretovi: Máme se rádi.

Teď už je zbytečné kohokoliv přesvědčovat; komu to nedošlo teď, tak asi nikdy. Kanye a ostatní černí méďové spolu nemají nic společného. Rozdíl vidím zejména v mozkové kapacitě všech zúčastněných. Jestli to v těchhle kruzích jde, Kanye je intelektuál. Říct, že vše, co dělá, je sofistikované, se ale minimálně musí. Popíšete tím úplně všechno. Jeho pop, jeho hip hop. Minule byl intimní, smutnej, osobní; jakoby z rapového kontextu utíkající. Odbočil, nenastavil nový trend ve své diskografii. Teď zkouší opak: jak bude fungovat jako megaloman; jako DJ na největší party, luxusní, ale pořád svým způsobem opravdové. Při jejích přípravách se vůbec nikde nešetřilo. Vše musí být okázalé a žádná omezení neexistují. Máme na všechno, nač si vzpomeneme. Bombastická výprava pro bombastickou podívanou. Všechno je jenom nástroj k uměleckému tvaru: pop, hip hop, soul, chvíli rock. Veškeré segmenty, jež za svou kariéru vyzkoušel, jsou v nejlepším, protože nejdotaženějším tvaru právě tady. Tady není prostor k diskuzi.

Tomáš Tenkrát - Deska roku? Ale jo, remíza s Gorillaz (9/10)
Vztah k interpretovi: Byl jsem nadšený i z minulé "808s & Heartbreak", ale tohle je mnohem dál

Kanye West
© last.fm
Kdo by neměl rád vypiplaná alba? Ty desky, které můžete poslouchat stokrát a pořád objevovat další a další vychytávky. Textové brilianty a hudební šperky. Jasně že ten předlouhý klip je ubohý. Hraje si na rádoby umění, které však vypadá stejně směšně, jako když se Robert Kodym ptá, kde je český král, a vyjmenovává přitom znalosti ze základní školy. Takhle né. Nicméně tohle album už na to má. Je vyspělé, nechybí mu nadhled a nádherné hudební nápady. Procházka rájem moderní muziky. Při poslechu skvostů, jakým "My Beautiful Twisted Dark Fantasy" je, není vhodné hledat nedostatky - respektive člověk by na to ani neměl mít chuť. Proč si kazit geniální oběd zkoumáním toho, jestli je petržel na okraji talíře den okoralá, nebo není? Hnidopišství je znakem nevyzrálosti umět uznale pokývat hlavou, případně poplácat po zádech a říct: "Bylo to úžasný!". Á propos, hej, Káně, tohle je opravdu sakra dobrota! Moderní, chytrá, vtipná, zábavná. Nic víc k hudební spokojenosti posluchače netřeba.

Lukáš Boček - Zhudebněné ego (8/10)
Vztah k interpretovi: Jediný hiphopper, který mě kdy dokázal zaujmout.

Hlavní recenze na novou desku Kanyeho Westa byla naprosto vyčerpávající. Spousta dalšího textu už by byla mírně nadbytečná, a proto nabízím kompaktní příručku Abecední průvodce po "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Poznámka pro cestovatele - místy se v textu objevuje angličtina. Pokud se vám zdá nemístná, pak přehodnoťte, proč vůbec posloucháte Kanyeho, jehož síla stojí a padá na textech. Tak tedy, nová deska Kanyeho Westa je... Ambiciózní. Brutální. Cool-wannabe. Dlouhá. Emotivní ("Lost In The World") a egoistická. Fuckování a featuringů plná. Groteskou nasáklá ("Blame Game"). Houževnatá, hip-popová a hudebně vydatná. Chytlavá ("Power"). (Bon) Iverem ovlivněná. Jadrná. Konzistentní. Luxusem zatížená. Mnohovrstevná (Kanye si se svými mašinkami hrál opravdu dlouho). Nabubřelá. Okázalá. Přímočará. Quarrelling. Rýpavá. Sytá. Tvrdohlavá. Urban. Vypiplaná a vyzrálá. Weird. X-krát odložená a předělávaná. Yummy. Zakončená v Praze ve velkém stylu.

David Věžník - Poslech se vleče, vleče a vůbec neuteče (6/10)
Vztah k interpretovi: Našlápnuto měl, chlapec, dobře, ale s "808s & Heartbreak" si to pokakal. Ztracenou pozici dobývá těžko.

Je dobře, že Kanye se po svém posledním albovém nepodarku chytil za nos a začal dělat zase hip hop. Ten mu jde nejlíp. Z "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" je cítit návrat ke kořenům. K libovolnému z prvních tří alb. Je ale škoda, že to všechno je tak strašně okaté, průhledné a na sílu. Takové to: Teď vám všem vytřu zrak, vy fish d/sticks! Koukejte, tady zdvojím dechy, tady přidám sbory, sem pozvu Rihannu. Nedá se upřít, že to má zkrátka zmáknuté, ví, kterým čudlíkem otočit, a tak by se vůbec nikdo nemusel divit, kdyby si ho po Timbalandovi na svou novou desku pozvala Björk. A už vůbec se nedá upřít, že některé kousky koncentrované ve středu nahrávky (ano, včetně toho se zmíněnou guilty pleasure roku 2010), jsouce střídmě vyzobávány, chutnají převelice. Bezrozměrné Westovo ego ("Let's have a toast for the assholes?" - Nic pro mě) však nedokázalo album včas zastavit, takže jeho poslech se vleče, vleče a vůbec neuteče.


Album: Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Průměrné hodnocení: 8,6/10
Celkový čas: 68:42
Skladby: Dark Fantasy, Gorgeous feat. Kid Cudi & Raekwon, Power feat. Dwele, All Of The Lights (Interlude), All Of The Lights, Monster feat. Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj & Bon Iver, So Appalled feat. Jay-Z, Pusha T, Prynce Cy Hi, Swizz Beatz & The RZA, Devil In A New Dress feat. Rick Ross, Runaway feat. Pusha T, Hell Of A Life, Blame Game feat. John Legend, Lost In The World feat. Bon Iver, Who Will Survive In America

NÁZORY
  • Dobrý den, (hudební předškolák, 13.12.2010 11:31) Reagovat

    tu desku jsem si koupil, poslechl (do 5. skladby, dál jsem to nevydržel) a konstatuji, že větší hudební shit jsem neslyšel. Že se sejde 5 hluchých lidí mě nepřekvapuje, ale že si říkáte musicserver mě překvapuje min. 1 týdně. Nashledanou.

  • ... (johnydean, 13.12.2010 11:40) Reagovat

    Tak já bych zas neřekl, že je to hudební shit jako ten nademnou, ale je pravda, že předchozí dvě desky byly mnohem lepší... 808's i Graduation jsou několikanásobně zábavnější.. Což je nejspíš způsobeno tím, že jsou kratší... Nerozumím tomu, proč Kanye udělal 70 minutovou desku, když hudebně je to tak na 40 minut... Mít ta deska třičtvrtě hodiny, byl bych hodně spokojený a bylo by to tak na 9/10, ale nehodlám si ze všech songů dělat radio edity, abych to dokázal poslouchat...

  • normálka (ondra, 13.12.2010 15:33) Reagovat

    To ještě nevíte, že tady se dočká docenění vždycky jen lacinej pop a kvalitní desky získavaj průměrný známky? A navíc, pokud se ozvete, že nesouhlasíte, dřív nebo později vás smažou.. Parádní web

    • Re: normálka (D. Hájek, 13.12.2010 15:59) Reagovat

      Žádné názory nemažeme, pokud tedy nejsou vulgární. S pozdravem, D. Hájek

    • Re: normálka (Timo, 13.12.2010 17:00) Reagovat

      súhlasím,indie,electro,rock a pop (komerčný) tu smelo dostávajú desiatky ale zaujímavé menej komerčné kapely (narážem hlavne na posledných Porcupine tree,The gathering a Opeth) tu nemajú ani len recenziu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Kida Cudiho na festivalu Rolling Loud vypískali fanoušci, házeli po něm láhve s vodou (25.07.2022 13:41)
- Kanye West čelí žalobě. Nevrátil pronajaté oblečení (10.07.2022 13:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu