shop.musicserver.cz
Interpol, Gasometer, Vídeň, 18.11.2010

Když nemůžou Interpol k Mohamedovi...

Vydáno: 22.11.2010 13:37 v sekci Naživo - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Čekat na to, až Interpol přijedou do Česka, může opravdu jen naivní snílek. Vydat se za nimi do vídeňského Gasometeru ovšem stálo za to. Fanoušci se dočkali stylového vystoupení, vkusně vybraného průřezu všemi deskami skupiny a vůbec, výborný večer to byl.

Live: Interpol

místo: Gasometer, Vídeň
datum: 18. listopadu 2010
setlist: Success, Say Hello To The Angels, Narc, Length Of Love, Summer Well, Rest My Chemistry, Slow Hands, C'mere, Untitled, Barricade, Take You On A Cruise, PDA, Lights; Memory Serves, Not Even Jail; přídavky The Lighthouse, Evil, The Heinrich Maneuver

Interpol, Gasometer, Vídeň, 18.11.2010
© Jana Bébarová / musicserver.cz
Interpol jsou letos opravdu vytížení: po letním turné po Spojených státech a Kanadě se v polovině září vydali do Evropy jako předskokani U2 na jejich 360° Tour a navštívili s nimi Francii, Belgii, Španělsko, Portugalsko a Itálii. V půlce října se vrátili do Ameriky, kde je na turné k nové desce doprovázeli newyorští kolegové White Rabbits, a o měsíc později znovu navštívili evropský kontinent. Rakouská metropole byla jejich šestou zastávkou, po níž se přesunuli do sousedního Německa. Ve středu 24. listopadu zahájí sérii koncertů ve Velké Británii a Irsku a po Vánocích odcestují na turné po Austrálii, odkud se na konci ledna opět vrátí do Ameriky. V březnu příštího roku objedou zbytek Evropy a v červenci absolvují s U2 v Kanadě a Americe koncerty odložené kvůli Bonově operaci zad.

Čekat na to, až Interpol přijedou do Česka, může opravdu jen naivní snílek. V místní klubové scéně tu pro ně není místo (v Praze zkrátka chybí prostor pro středně velké koncerty) a Rock For People je podle propočtů vycházejících z jeho zaspalé dramaturgie přitáhne tak za deset let. Sen, že by se tihle pánové objevili v line-upu slovenské Pohody (jejíž pořadatelé je mají v hledáčku), se letos rozplynul poté, co kapela oznámila, že pojede letní turné právě s Bonovou partou. A tak českým fanouškům newyorské skupiny nezbylo nic jiného než se těšit na jejich listopadový koncert ve Vídni, kam se Paul Banks s kapelou (v sestavě již bez baskytaristy Carlose Denglera) vrátil téměř rok poté, co zde pod pseudonymem Julian Plenti vystoupil se svým sólovým projektem. Ostatně Vídeň skýtá znatelně lepší klubové zázemí a pro Moravany je dokonce lépe přístupná než Praha. Proto není výjimkou, že tu při koncertních akcích uslyšíte češtinu, a stejně tak běžné je potkat tu sousedy ze Slovenska nebo Polska.

Paul Banks (Interpol)
© matzazzo.com
Interpol v rakouském hlavním městě koncertovali na opravdu stylovém místě se zajímavou historií: v bývalém plynojemu v městské části Simmering, takzvaném Gasometeru. Čtyři válcovité budovy zde byly postaveny na konci devatenáctého století a jako plynojemy sloužily až do roku 1984, kdy byly vyřazeny z provozu a používaly se pro jiné účely (například se zde natáčela bondovka "Dech života"). V polovině devadesátých let bylo zahájeno jejich přebudování, přičemž design každého plynojemu měl na starost jiný architekt. Modernizace byla dokončena v letech 1999-2001. Všechny plynojemy jsou rozděleny do několika částí - horní části jsou koncipovány jako obytné zóny, uprostřed jsou vybudovány kancelářské prostory a ve spodních částech se nacházejí zábavní a nákupní střediska, která navzájem propojují všechny čtyři budovy.

BA-CA Halle (Die Bank Austria Gasometer Halle), v níž Interpol ve čtvrtek 18. listopadu vystupovali, je ve spodní části Gasometeru "B". Z architektonické stránky představuje čtyřtisícová hala originální a praktický koncertní prostor s výbornou akustikou, kde nepřekážejí zbytečné sloupy a kde se nemusíte bát, že se kvůli špatné klimatizaci utopíte ve vlastním potu. Válcovitá hala je zvenku obklopena řadou barových pultíků a uvnitř se nacházejí další, takže o distribuci osvěžujících nápojů je postaráno výtečně, byť pro jejich koupi musí Čech sáhnout hluboko do kapsy. Přísně hlídaným zákazem kouření, který si tu málokdo dovolí porušit (dokonce ani Paul Banks si na pódiu nezapálil), by se naše kluby rozhodně mohly nechat inspirovat.

Plánovaný koncert začal přesně na minutu. V půl deváté na pódiu rozehráli půlhodinový set mladíci ze Surfer Blood, indie-rockového uskupení z floridského West Palm Beach, které s Interpol cestuje na jejich evropském turné. Publikum ve Vídni slušně rozehřáli surf-rockovými písničkami z letošního debutového alba "Astro Coast". Vřele očekávaná newyorská kapela přišla na řadu v půl desáté a již na počátku přesně vytyčila koncept celého koncertu. Spíše než jako prezentaci nové desky jej totiž muzikanti pojali jako průřez celou dosavadní tvorbou, v němž poměrně vyváženě představili všechna čtyři alba (paradoxně nejvíce prostoru dostaly skladby z druhého "Antics").

Interpol, Gasometer, Vídeň, 18.11.2010
© Jana Bébarová / musicserver.cz
Svůj set vcelku předvídatelně zahájili úvodní písní z posledního, eponymního kousku, který vyšel v září. Zatímco u "Success"se publikum jen pohupovalo do rytmu, následující hitovkou "Say Hello To The Angels" z první desky "Turn On The Bright Lights" ho Interpol okamžitě dostali do varu a refrén "Oh love, can you love me babe? Love, is this loving babe?" u následující skladby "Narc" si už s Banksem sborově zpívali všichni. Skladbou "Summer Well" následně všechny přítomné přesvědčili o nesmírném hitovém potenciálu jejich poslední desky, která roste s každým dalším poslechem. Po rozjímavé "Rest My Chemistry" dospěla první půlka koncertu k vyvrcholení v podobě hymnické "Slow Hands".

Následující "C'mere" vytvořila volný přechod do druhé půle, která opět v temporytmické sinusoidě střídala rozjímavější songy s údernějšími skladbami, Meditativní "Untitled" následoval druhý singl z poslední desky, "Barricade", po "Take You On A Cruise" zazněla "PDA" a po zklidnění v podobě "Lights" a "Memory Serves" druhá část koncertu brilantně vyvrcholila postupně gradující skladbou "Not Even Jail". Po sborovém vytleskávání fanoušků se Interpol vrátili na pódium a přidali poslední tři skladby: tklivou "The Lighthouse" a hitovky "Evil", za níž publikum kapelu již po prvních akordech odměnilo nadšeným vřeštěním, a "The Heinrich Maneuver". Možná jen škoda že se v přídavku nedostalo na romantickou baladu "Stella Was A Diver And She Was Always Down".

Devadesátiminutové vystoupení Interpol nadmíru splnilo všechna očekávání, která může mít fanoušek, jenž jejich živáky dosud znal pouze z videozáznamů. Bez zbytečných hvězdných manýr, které jsou jim na hony vzdáleny, odehráli téměř dvacet skladeb. Stylové vystoupení (jako vždy v černých oblecích) doplňoval nepřetržitý kouřový opar (až se v něm jejich nový basový kytarista David Pajo ztrácel), jenž ve spojení s decentním zadním svícením zvýrazňujícím temné siluety hudebníků na pódiu umocňoval působivou atmosféru celé akce. Kytarista Daniel Kessler publikum upřímně bavil svými typickými procítěnými tanečními kreacemi vyplývajícími z jeho soustředěného výkonu a Paul Banks všechny permanentně oslňoval nezaměnitelným podmanivým hlasovým projevem, na který se jen tak nedá zapomenout. Dát 39 eur za vstupenku na vídeňský koncert Interpol rozhodně nebyla promarněná investice.

Autorkou článku je Jana Bébarová.

NÁZORY
  • Pěkná recenze (Tomáš, 22.11.2010 14:12) Reagovat

    Naprostý souhlas s recenzí, která velmi dobře vystihuje průběh opravdu povedeného koncertu. Jsem rád, že jsem konečně mohl vidět své oblíbence naživo a skvělá atmosféra tvořená výborně nalazeným publikem byla jen třešničkou na dortu. Měl jsem obavy z Davida Paja, četl jsem na jeho adresu samé negativní komentáře, ale naštěstí opak byl pravdou. Personicky sice Carlose D na pódiu nenahradil (a s tím jsem ani nepočítal), hudebně však obstál a jeho basa hrála stejně dobře jako ta Carlosova, takže po hudební stránce Interpol neutrpěl žádnou vášnější újmu.
    Stella mi také chyběla, stejně jako absence Obstacle 1. Zklamání mi však bohatě vynahradily překvapení v podobě Lenght of Love a The Lighthouse, takže jsem nakonec domů ocházel spokojený jako malé dítě se svým prvním autem na dálkové ovládání.
    PS: velmi zajímavá sonda do historie Gasometeru v úvodu, děkuji za ní:-)

  • Hmm (Andy, 22.11.2010 14:50) Reagovat

    Zajímavý, že vynechali 2 moje nejoblíbenější - NYC a Leif Erikson :-(

  • Poslední album (Standa, 22.11.2010 21:15) Reagovat

    Když už byla v článku zmínka o posledním albu, které vyšlo v září - přehlédl jsem to, nebo zde ani po dvou měsících ještě nebyla recenze na aktuální desku?

  • re: (Jana Bébarová, 22.11.2010 23:07) Reagovat

    Obstacle 2 mi teda chyběla víc :) Nicméně za maximální spokojenost vděčím tomu, že zahráli Say Hello To The Angels - že ji zařadili hned jako druhou mě úplně překvapilo.
    Díky za pozitivní ohlasy..
    Co se týče recenze na poslední album Interpol, chybí mi tu též..

    • Re: re: (Nikeman, 23.11.2010 14:22) Reagovat

      Diky za super recenzi. Me by chybela Obstacle 1 i 2, ale jednicka asi o trochu vic :) Bohuzel sem dal pred Vidni prednost Berlinu a v polovine cesty sem se musel vratit domu (myslim v sobotu). Tak doufam, ze vyjde alespon to Lipsko 10.3.2011 :)

      Jinak se pridavam k "pozadavku" na recenzi nove desky, nejak sem to vubec nepochopil - mel sem pocit, ze alespon cast redakce musicserveru ma Interpol celkem v oblibe, takze je divny, ze se tady jeste neobjevila recenze, vzdyt album uz je venku asi 2 mesice, jestli se nepletu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Interpol chystají dokument a desku předělávek vlastních skladeb (27.04.2023 09:56)
- Newyorští Interpol přijedou na letošní Colours of Ostrava s novou deskou a ve vrcholné formě (15.02.2023 11:25)
- Interpol slaví 20 let od vydání debutu. Pro fanoušky mají hromadu překvapení (20.08.2022 13:37)
- Nové desky 28/2022 - od Lizzo přes Interpol po Christinu Perri (20.07.2022 18:30)
- Audio: Interpol pár dní před vydáním sedmého alba dojímají písní "Gran Hotel" (14.07.2022 11:44)
- Interpol v červenci nabídnou album "The Other Side of Make-Believe" (29.04.2022 14:39)
- Paul Banks z Interpolu představuje novou formaci Muzz (11.03.2020 17:03)
- Audio: Interpol naplánovali na srpen album, uvádí jej singl "The Rover" (14.06.2018 17:54)
- Nové desky 33/2017 (21.08.2017 06:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu