shop.musicserver.cz

Slovenští No Name - skupina s jedním hitem?

Vydáno: 21.05.2001 05:00 v sekci Naživo - Lukáš Beldik | foto: facebook interpreta

Letošní slovenský objev - skupina No Name, pokřtila na Hvězdě své album "Počkám si na zázrak".

No Name - koncert
© www.akordy.sk
Slovenský popový objev - košické No Name - předcházela před středečním koncertem ve vysokoškolském klubu Hvězda pověst absolutního vítěze letošních slovenských hudebních cen (pobrali totiž trofeje za skupinu, album, píseň a text roku) i sedmé místo hitu "Žily" v žebříčku nejhranějších věcí v českém éteru (na Slovensku byla tato písnička dokonce šestkrát první).

Místo koncertu a především i křtu české verze jejich desky "Počkám si na zázrak", předpokládám, nebylo vybráno náhodně. No Name jsou sami vysokoškoláci a studentské, nejen slovenské, osazenstvo na místních kolejích zaručovalo alespoň minimální návštěvnost. Příjemně mě překvapilo prostředí, čekal jsem betonový sklep a našel útulný a zajímavě členitý prostor s dobrým zvukem. Ještě před koncertem proběhla hudební ochutnávka pro média, při které bylo za účasti velkého množství kamer album pokřtěno, kmotrem se stal nezničitelný zpěvák Elánu "macho" Jožo Ráž, jehož "Voda, co ma drží nad vodou" asi držela české hokejisty na ledě po dobu hokejového mistrovství světa. (No nevím, zda se má vítězit za každou cenu, pokud Finové ujížděli na své skupině Värtinna, prvenství bych raději přenechal jim). Ráž nebyl zvolen náhodně, právě No Name budou jejich předkapelou na podzimním turné.

Celý křest působil amatérským dojmem. Slovenský moderátor se díky svému žoviálnímu a rádoby vtipnému projevu směrem k přítomným návštěvnkům, chlapcům ze skupiny i Rážovi dotkl kalného dna nudy. Jeho konverzace s Rážem ve stylu: tak Jožo, o čem si dnes neměl v Praze tiskovku a na co se tě novináři neptali, patří k tomu nejhoršímu, co jsem kdy měl možnost vidět. V rámci křtu zahrála mladá slovenská pětice složená především z rodinného klanu Timkových (Igor, Roman, Ivan) tři písničky (samozřejmě i "Žily") a skutečnost, že je hráli především pro pár novinářů, známých a bůh ví koho ještě, způsobovala, že teatrálnost, která se dá unést před davem lidí, byla naprosto směšná. Vynikal v ní frontman, kytarista a zpěvák Igor Timko, klečící na závěr na kolenou, to vše jen pro kameru, která ho zabírala ze dvou metrů.

Normální koncert No Name začali hrát až před půl jedenáctou, kdy se Hvězda už vcelku zaplnila převážně studenty. Koncertní zázrak se bohužel nekonal. Určitě to bylo lepší než studiové nahrávky, ale No Name jsou jinak průměrná slovenská skupina hrající kytarový pop a jediná věc ženoucí je dopředu, je výbušnost refrénů a hořkosladké texty o vztazích, na které dívky letí, protože mají rády, když se pro ně chalan trápí. Texty většinou klišovité, zpěv nevýrazný. Pokud je mám k někomu přirovnat, asi nejvíc se ze slovenské scény podobají chameleónům jménem Gladiator. Koncert trval něco kolem hodiny a půl, hráli věci především z "Počkám si na zázrak". "Žily" a myslím že i "Ty a tvoja sestra" zazněly dokonce třikrát, když počítám i neveřejné vystoupení. Dočkal jsem se i popových rekvizit, jakými byly umělý kouř, laciná gesta a mrkání Igora Timka směrem do davu.
No Name - koncert
© www.akordy.sk

Svatou trojicí jsou u No Name "Kristínka iba spí" Petera Nagye, "Ty a tvoja sestra" a "Žily". "Kristínka" z první desky (na české verzi té druhé je jako bonus) zafungovala pro No Name jako beranidlo a prorazila jim cestu do povědomí slovenských mas. Je v tom ale kus pokrytectví prorazit něčím odlišným od zbytku tvorby, protože ucajdaná "Kristínka" se k živým No Name vůbec nehodí. (Cajdák mají ale minimálně ještě jeden, jeho jméno jsem bohužel nezachytil, ale zapalovače nad hlavami mě dostaly docela na kolena). "Ty a tvoja sestra" je zase další úspěšná věc z nové desky, vypráví o tom, že pěkné holky mají ještě hezčí sestry, ale slova: "A jedno čomu verím, sú tvoje sestry pery", s názorným opsáním oblouku kolem hrudního koše mohou zaujmout pouze osoby v pubertálním věku. Téměř absolutní rým: "Ďakujem ti, že sme spolu žili, ja preťal som si žily", je to nejlepší, co No Name vyprodukovali a troufnu si tvrdit, že nic lepšího už dohromady nedají. Tahle písnička má vše, co má popový hit mít, spád, vtipný text a melodické obraty vrývající se do mozkové kůry.

No Name jsou v téhle písni "mladí rošťáci", kteří zpívají o smrti zahalené v popovém oblaku. Připomíná mi to Martina Maxu a jeho "C'est la vie", jeho slova o zubaté, která si nás jednou odnese. Je to smutné, ale podáváno s úsměvem. No Name ale chybí Maxův nadhled, záměrně provokují, je to provokace na efekt, pohyb tupým nožíkem po zápěstích, stejně tak jako ty "pery". O sebevraždě, stejně tak jako o ňadrech, se totiž v popu nemluví, sebevražda je tady tabu, pop má uklidňovat, a tak to tihle "popoví punkeři" nabourávají. Zároveň ale neopomenou zdůraznit, že své texty až tak vážně neberou. Takže vše je v pořádku. Mají publicitu a zároveň může společnost klidně spát .

Původně jsem chtěl psát něco o znovu obnoveném zájmu českého publika o slovenskou hudbu a No Name surfujících na vrcholu této vlny. Včas mi ale došlo, že to není pravda, že No Name mohou být maximálně druhým šplouchnutím po Janě Kirschner, ale o žádnou jednolitou vlnu nejde. Utvrdili mě v tom i neopunkeři Iné kafé, kteří mají na Slovensku status hvězd a kteří zrušili pražský křest po brněnském fiasku s pár diváky. Vždyť kdo z širší populace zná třeba Polemic nebo jiné zajímavé slovenské skupiny jako Para a podpbně? Naturalizovaný Richard Müller se už ani za cizince pokládat nedá. Takže kdo zatím u nás uspěl ze slovenské mladé vlny? Zatím jenom Jana Kirschner, která si to ale zcela zaslouží, protože její pop převyšuje No Name minimálně o "pery". Ale Dolly Buster.

No Name, Hvězda, Praha, 16.5.2001

NÁZORY
  • ?!?!?! (ANONYM, 08.09.2001 18:43) Reagovat

    Váš článek pro mě neznamená o nic víc, než úžasní No Name. Jestli si myslíte, že se tímto článkem sníží jejich oblíbenost, tak se tedy krutě mýlíte

  • Pro No name !!! (Michaela Nováková, 07.12.2001 21:05) Reagovat

    Ahoj! Jmenuji se Míša a nedavno jsem byla na koncertu skupiny No name v Kadani a musim říct, že to bylo SUPER !!! Mnohokrat lepší nez Chinaski!!!!Uz se moc tesim na jejich dalsi koncert. Doufam, že bude brzy.Mejte se moc fajn a pokracujte tak dál a dál. Jo ještě něco. Písničky : Ďakujem že si a pieseň pre dvoch jsou super!!!!!
    Pa!!! Míša:o)Severní Čechy :o) :ox!!!

  • No Name su hviezdy (Lucy, 10.12.2001 10:53) Reagovat

    Som fun no name zo slovenska, neviem co sa somara pisalo tento clanok, ale musim povedat ze o no name doslova nic nevie, je mi jasne ze v cechach len zacinaju ale u nas uz nieco znamenaju, nie su len priemernou kapelou ale su absolutne na vrchole, taku atmosferu aku vedia spravit na koncertoch neviedia ani tie vase hlupe a trapne ceske skupiny napr. taky chinasky, obyčajný chudaci..... takze tak.
    a prosim vas neodsudzujte slovensku hudbu ved ta vasa tiez za vela nestoji....mate tak akurat jednu lucie a rozpadnutý lunetic, ktory boli absolutne nuly....


  • Hmmm.... (Katka, 25.01.2002 22:18) Reagovat

    Neznam vas hudebni vkus,ale ceska muzika se poslouchat neda!!Slovaci sou na tom o hodne lip, a jestli doporucujete nejake Holki,Vip...tak to jdete nekam.Az na nejakou tu Lucii a Kabaty je to desne!A tak- No Name, Ine kafe,Gladiator...do tohoooo!!

  • TICHOPOTOCANI ( "Slovenske americanky", 26.08.2002 05:05) Reagovat

    NO NAME SU SUPER A ICH CD POCUVAME STALE DOOKOLA.MIMOCHODOM ICH MAMA POCHADZA Z TEJ DEDINY KDE SME MY BYVALI PREDTYM NEZ SME PRISLI DO U.S.A. STRETLI SME SA S NIMI UZ VIAC KRAT A MAME FOTKY NA KTORYCH SME S NIMI." THEY ARE SO CUTE"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Recenze: No Name zvážněli. Album "V pôvodnom znení" se hodí spíš k pozornému poslechu než k tanci (14.11.2023 16:00)
- No Name vydávají "V pôvodnom znení" a ohlašují turné s Nocadeň (13.11.2023 11:23)
- Video: No Name a Nocadeň přicházejí "V pôvodnom znení". I s titulky (24.08.2023 12:21)
- No Name slaví čtvrtstoletí existence hitovým dvojvinylem (07.12.2022 08:34)
- Lucie v létě opět vyrazí na stadion, pomohou jí Lake Malawi a No Name (22.01.2020 15:58)
- Video: No Name singlem "Pamäte" sumarizují úspěšné akustické turné (10.06.2019 09:55)
- No Name odstartovali akustické turné, v České republice zahrají ještě šestnáctkrát (11.02.2019 14:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu