shop.musicserver.cz

Jarda Hudec - Televize otupuje ducha

Vydáno: 05.06.2001 05:00 v sekci Rozhovory - František Matějíček | foto: facebook interpreta

V rámci seriálu rozhovorů se šéfredaktory českých hudebních časopisů jsme si povídali i se šéfem časopisu Report Jardou Hudcem. Dozvíte se, co si myslí o české hudbě, internetu, svém časopisu a mnoho dalších zajímavých informací.

Jarda Hudec
© facebook interpreta
V rámci seriálu rozhovorů se šéfredaktory českých hudebních časopisů jsme se samozřejmě podívali na zoubek i šéfovi magazínu Report Jardovi Hudcovi. Ten před několika měsíci změnil svůj název Rock Report na onu kratší verzi. Více se dozvíte přímo od Jardy.

Jak bys představil časopis Report čtenářům, kteří ho ještě nikdy nečetli?

Jako přehledný hudebně-společenský magazín, která ti podá důvěryhodné informace přitažlivým způsobem. Jako moderní časopis, který se ale přitom občas nebere až tak úplně vážně - viz např. oblíbený comix Kurt Report. Stylově se na poli současné hudby nijak nevymezujeme, ignorujeme jen průmyslový pop. Čtenáři po nás vesměs chtějí zasvěcené články o kvalitní muzice a jim blízkém životním stylu. Snažíme se!

Co se dá říci k jeho historii?

Rock Report má za deset let existence poměrně zkušenou stabilizovanou redakci. Název jsme zkrátili na Report hlavně proto, že jsme za poslední roky žádné striktně rockové reporty nedělali. V souvislosti s tím jsme změnili grafiku, logo, vznikly nové rubriky, přibyly CD kompilace a další přílohy časopisu.

Váš časopis má také zajímavou internetovou podobu. Jaký význam přikládáte internetu v této oblasti?

Stále větší!

Znáš MusicServer? Považuješ webové časopisy za konkurenty, nebo se podle tebe jedná o informace, ke kterým se stále dostane pouze omezený počet čtenářů?

Hudební servery mají největší opodstatnění z hlediska aktuálnosti a interaktivnosti. Na těch dobrých se dá rychle získat stručný přehled o nově vydaných albech a chystaných akcích. Určitě jsou oblíbené i pro své fotoreporty z koncertů nebo parties. O hudbě si však raději počtu v tištěných magazínech, které mívají vyšší publicistickou úroveň. MusicServer je fajn, byl by mi ale bližší, kdyby se oprostil od občasné bulvárnosti. A také o jména typu Kotvald, ať už o něm píše jakkoliv, by neměl ani zavadit a spíš věnovat prostor tvůrcům a interpretům duchaplnější muziky.

Jaká je podle tebe budoucnost elektronických médií v porovnání s tištěnými?

To je dost obecná… Co jsem řekl o hudebních serverech, platí obecně o Internetu. Pomáhá, urychluje a usnadňuje, zatímco televize čas většinou bere a spolu s komerčními rádii otupuje ducha. Nejraději mám pořád tisk.

časopis Report
© facebook interpreta
Internet umožňuje prezentaci také nezávislým kapelám. Co říkáš možnosti prezentovat se pomocí formátu MP3, jaký je tvůj názor na nelegální šíření hudby pomocí Napsteru a jemu podobných technologií?

Je fantastické mít možnost zpřístupnit vlastní tvorbu široké veřejnosti a ještě tak jednoduchým způsobem. Základní filozofie Napsteru a podobných serverů je mi sympatická. Bez jasných legislativních pravidel se ale šíření hudby na internetu neobejde. Přeje-li si její autor hudby, aby se jeho dílo na internetu pouze prodávalo, ať se tak děje.

Česká hudební vydavatelství dávají stále častěji prostor také nezávislým kapelám, kterých si dříve nikdo ani nevšiml. Asi se shodneme, že se jedná o pozitivní krok směrem kupředu. Přesto se zeptám, kam až může tato situace podle tebe dospět. Myslíš, že se tímto způsobem podaří pro českou hudbu vygenerovat větší množství talentů?

Uff…, nebyl bych takový optimista. Kamenným vydavatelstvím sice nejde byznys tak, jak by si představovaly, ale že by hledaly spásu mezi nezávislými kapelami, si nemyslím. Jinak než hledáním nových zajímavých jmen se naše scéna neoživí. Umělci se však nesmějí podbízet ani jim, ani např. rozhlasovým dramaturgům, což se bohužel děje stále častěji.

Jaký je pohled Reportu na stále trvající zájem o původní českou hudební tvorbu? Myslíte si, že se v dohledné době dočkáme kapely, která se výrazněji prosadí také v zahraničí? Teď mám na mysli především popovou kategorii.

Čeští hudebníci se ve větší míře prosadí v zahraničí za předpokladu, že budou zpívat anglicky, budou znít moderně a zajímavě pro angloamerický trh a budou mít silnou oporu v některém z major labelů. Pokud se věhlasný producent podporovaný velkou firmou rozhodne udělat z české hvězdy evropskou, dokáže to, k dispozici tady má minimálně pět vhodných objektů. Má ale důvod hledat talenty zrovna u nás, když má po ruce spoustu mladých muzikantů v západní Evropě?

Kdo tě za posledních pár měsíců hudebně nejvíce překvapil? Stále se ptám na českou hudební scénu.

Mile mě překvapí každý, kdo k získávání fanoušků používá především hudební prostředky. Kdo umí dělat dobré desky a koncerty a nemusí nás o tom přesvědčovat z podezřelých televizních pořadů nebo skrze placené články v bulváru.

Co bys vzkázal čtenářům MusicServeru?

Ať je síť plná pěkných hudebních úlovků.

Díky za rozhovor.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Luděk Staněk - Lidi naprosto přesně vědí, jakou hudbu nesnáší (08.06.2001 05:00)
- Rozhovory: Honza Babka - Tripmag-ideál a Tripmag, který je dneska, jsou hodně rozdílný (07.06.2001 05:00)
- Rozhovory: Vojtěch Lindaur - Běžný posluchač je odsouzen do role pitomečka (06.06.2001 05:00)
- Rozhovory: Jaroslav Špulák - S Big Beng!em jsem spokojen tak na šedesát procent (04.06.2001 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu