shop.musicserver.cz
Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010

Berlín z Ústí v Praze

Vydáno: 08.11.2010 16:34 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Alternativní titulek k víkendové akci by mohl znít: Punk pro rozverné rozvedené servírky (nebo jen Punk); Prázdná Sedmička plná Koní; Staré Koně s novou deskou; Imlauf je Bůh zpocených košil (nebo jen Imlauf je Bůh); Nejlepší koncert lokální kapely (nebo také Nejlepší koncert nejlepší lokální kapely).

Live: Houpací koně

support: LU
místo: Klub 007 Strahov, Praha
datum: 6. listopadu 2010

Klub 007 Strahov, Praha
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Podzemní prostory Sedmičky, evokující pěstování němectví, způsobily hned zkraje večera krajně neobvyklou katarzi. Strahovský klub 007 totiž svou atmosférou důvěrně připomíná berlínský Tommy Weissbecker Haus, t.č. po Køpi a Kunsthaus Tachelés třetí nejdůležitější squatt (nebo chcete-li umělecký prostor) německé metropole. Pravda, pirátská vlajka zavěšená na baru Sedmičky ve vzpomínkách přihraje spíše Hamburk, konkrétně jeho čtvrť St. Pauli, kde patří zkřížené hnáty do tradiční výbavy. Ovšem zatímco se v přístavním městě opojíte Astrou (čemuž rozumím) nebo Staropramenem (čemuž rozumím méně), ve zmíněném berlínském TWH servírují stejně jako na Sedmičce cider.

Klub 007 Strahov, Praha
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Paralela mezi klubem 007 a TWH se netýká jen chutného, osvěžujícího alko-nápoje, ale i schránky na peníze, umístěné na baru. Sbírka na stíhané antifašisty, křičí - na obou několik set kilometrů vzdálených místech - nápis z kasičky do prostoru. A pokud vás kvašený jablečný mošt donutí v TWH nebo na Sedmičce odejít na toaletu, vždy naleznete originálně polepené pisoáry (pokud jste maskulinní šťastlivec) či kabinky (pokud jste femininní nešťastnice).

Zásadní rozdíl mezi Sedmičkou (nevinným, i když ne zcela apolitickým studentským klubem) a TWH (nejen volnomyšlenkářským, ale často i neomarxistickým až anarchistickým sídlem) spočívá v návštěvnosti. Zatímco klub sídlící v přízemí TWH má své stále publikum, Sedmička jej v průběhu poslední dekády ztratila a nezískala nazpět.

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Nelze se tedy divit tomu, že v sobotu na Houpací koně nepřišel nikdo jiný, než rodinní příslušníci kvarteta ústeckých hudebníků a dále již jen severočeští patrioti. Náhodného návštěvníka jste potkati nemohli. Na závěr tohoto exkurzu do němectví je třeba zmínit, že Berlín se stal po Ústí dalším klíčovým faktorem pro vývoj a směřování Houpacích koní. Imlauf & spol. totiž podlehli šarmu otce všech měst a od nepaměti jej opěvují či jen zmiňují ve svých písních. Nejinak tomu bylo v sobotu večer.

Nyní tedy krátké entrée nejlepší lokální kapely: Houpací koně jsou ústeckým regionálním hudebním kvartetem. Vyznačují se nadregionálními, na CZ poměry zcela výjimečnými texty a alternativní hudební složkou, jež je pro svou chytlavost a lehkou zapamatovatelnost neškodná i pro tuzemská rádia. Ta však Houpáče po hříchu opomíjejí. I proto si HK vysloužili přízvisko Nejpodceňovanější česká kapela.

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Od protopunkových začátků dospěli HK k fúzi alternativního rocku a působivého popu. Vrcholem jejich snažení je aktuální deska "Hotel Palace", která vyšla na konci října a Koně k ní odjeli čtyřzastávkové miniturné, které zahrnovalo i strahovskou Sedmičku, kde se uskutečnil křest alba. Ještě dříve než k tomuto aktu došlo, odehráli takřka všechny písně z nové desky. Koncertní verze zní oproti studiové nahrávce mnohem živěji, a to novinky ještě nemá ansámbl HK zcela pod kůží, o čemž svědčily taháky s texty, nalepené po celé šířce pódia. "Hotel Palace" obsahuje řadu písní, které mohou mít singlové ambice. Naživo pak nejlépe vyzněly "V noci" a symbolicky berlínské vlakové melodrama "Jenny".

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Ve druhé polovině koncertu, tedy poté co zazněl "Hotel Palace", odehráli HK s mírně pozměněným aranžmá několik starších písní. Žel punkově pionýrský zvuk železo-betonové Sedmičky těžko hodnotit. Po úvodním "Braku" mi nejprve zalehlo levé, následně i pravé ucho - to levé píská i dva dny po koncertě, v pravém dále hučí... Jenže kde jinde ohluchnout, než na koncertě kapely svého srdce? Imlauf zase propotil košili - to se dalo očekávat. A Houpací koně rádia ani po sobotním koncertu nehrají - to se dalo taky čekat. A přitom jsou HK asi tou nejméně očekávatelnou kytarovkou v Česku.

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Když dozněl druhý přídavek a Sedmička přešla z intimního osvětlení do svého tradičního pološerého módu, zůstaly na psyché dva šrámy. První je neopakovatelný zážitek z energického vystoupení, druhá jizva naopak značí beznaděj. Sakra, proč se ti Houpáči nikdy neproslavili, když jsou tak zkurveně dobří? Proč si libujeme v podprůměrnosti, když tu máme něco tak geniálního; jejich léty prověřenou, bezchybnou produkci? Má sice svůj půvab, cítit se na koncertech HK privilegovaně, ale všechno tohle elitářství bych vyměnil za to, kdybych jednou Houpací koně slyšel v tuzemském éteru.

Aby se něco změnilo, stahujte a šiřte jejich "Hotel Palace", který by pod vlivem strahovského koncertního vystoupení dnes při hodnocení nezískal jen osm z deseti, ale devět, neřku-li maximální počet deseti bodů.

NÁZORY
  • Zazitek (jeden ze "severoceskych patriotu", 08.11.2010 19:28) Reagovat

    Po kazdym vystoupeni HK si rikam "kurna, tohle byl snad jejich nejlepsi koncert!" A vim, ze 16.11. v teplickym Bozaku si to budu rikat zas... Diky za to!

  • a co LU ? (martin, 11.11.2010 00:44) Reagovat

    a co LU ?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tali sebrala starý chlapy a natočila s nimi song "Starý chlapi" (03.04.2024 16:38)
- Video: Houpací koně nabízejí "Náhradní území" těm, kdo ztratili směr (16.05.2021 19:26)
- Video: Houpací koně nabízejí v klipu "So Long" pohled za oponu osamělosti (29.03.2021 19:05)
- Recenze: "Soulkostel 8 11 2019" Houpacích koní je působivý akustický živák (08.05.2020 10:00)
- Recenze: Houpací koně jsou na "Desolation Peak" průvodci na cestě bez cíle (09.03.2019 16:31)
- Fotogalerie: Houpací koně přivezli do Prahy romantiku pochmurného severu (27.02.2019 21:13)
- Houpací koně chystají turné i křest alba "Desolation Peak" (11.02.2019 17:48)
- Houpací koně dají Praze ochutnat ústeckou romantiku (28.01.2019 14:41)
- Video: Houpací koně mají nové video "Tesaři" (01.12.2016 17:40)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu