shop.musicserver.cz
My děti ze stanice úspěch

My děti ze stanice úspěch

Vydáno: 30.11.2010 05:00 v sekci Publicistika - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Touhu věnovat se hudbě nemají pouze dospělí zpěváci a zpěvačky, ale velmi často i děti útlého věku. Do historie hudebního průmyslu promluvil nejeden zpívající pubescent, příkladem může být úspěšný Justin Bieber nebo princezny z kanálu Disney. Jim a mnoha dalším se na mléčné zoubky podíváme v našem článku.

Justin Bieber, Taylor Swift, Ewa Farna, Miley Cyrus, Willow Smith
© last.fm
Ještě nejsou dospělí, nemají téměř žádné životní zkušenosti, nesmějí volit, alkohol je pro ně tabu, ale jejich desky si kupují statisíce lidí a dojímají nejednu čtenářku bravíčka. Řeč je o zpěvácích a zpěvačkách, kteří ještě nedosáhli osmnácti let, ale hudební svět jim leží u nohou. Jak dokazují mnohé statistiky, zpívající děti nejsou pouze roztomilé - jejich desky v žebříčcích již mnohokrát sesadily z trůnu nejednoho hudebního velikána a svým vydavatelstvím do kasiček přispěly nemalý obnos.

Při hledání těch nejúspěšnějších hvězd, kterým do dospělosti ještě pár let chybí, nemusíme ani cestovat nikterak daleko. Kromě nejprofláklejších zpívajících capartů ze Severní Ameriky, jako jsou Justin Bieber nebo Miley Cyrus, máme v rejstříku i domácí zástupkyni - pop-rockovou dnes-již-stálici Ewu Farnu.

TAYLOR SWIFT:

Taylor Swift
Celé jméno: Taylor Alison Swift
Místo narození: USA
Věk v době prvního úspěchu: 16 let
Současný věk: 20 let
Žánr: country, pop
Úspěšné písně: "Love Story", "You Belong With Me"

Taylor Swift - Taylor Swift
© facebook interpreta
V zemi svobody frčí především dva styly. Tvrdí hoši sjíždějí hip hop a citlivější bytosti zase country. Taylor Swift patří do druhé kategorie, ve které si dokázala od svého debutu vydobýt nejsilnější pozici ze všech zpěvaček vůbec. Ve čtrnácti letech si začala přivydělávat psaním písniček pro druhé, ale dobře věděla, že světlo reflektorů by si zasloužila i ona sama. V šestnácti vydala svou první desku (kterou si i sama napsala), jenže v prvním týdnu se jí prodalo pouhých čtyřicet tisíc kusů. Postupně ale jejímu kouzlu propadly statisíce dalších posluchačů, v hitparádě se zahnízdila na celé měsíce a k dnešnímu dni si desku pořídilo na čtyři miliony Američanů. Tak ohromující úspěch hravě strčí do kapsy i například Madonnu, jejíž poslední desky se v USA prodalo přibližně šestkrát méně. Blonďatá teenagerka s kytarou v ruce a romantickými texty v rukávu se tak stala fenoménem a jednou z nejsledovanějších hvězd v Americe. Navíc její kariéra má stále vzrůstající tendenci - v době obrovských propadů prodejů alb si Taylor drží milionové výsledky s každou novou plackou.

JUSTIN BIEBER:

Justin Bieber
Celé jméno: Justin Drew Bieber
Místo narození: Kanada
Věk v době prvního úspěchu: 15 let
Současný věk: 16 let
Žánr: pop, r'n'b
Úspěšné písně: "One Time", "Baby"

Justin Bieber - My World
© facebook interpreta
Jen málo zpěváků je opředeno karmou neutuchající lásky a zároveň nepokryté nenávisti ze strany dvou táborů posluchačů tak silně jako v případě mladičkého Justina Biebera. Jeho příběh začal pohádkově - Justinova videa, kde se chlapec účastní lokální hudební soutěže, si všimne povolaný člověk z hudebního průmyslu a rozhodne se z něj udělat hvězdu. Ještě než začnou Justinovi růst vousy, už prodává statisíce desek, ale vzhledem ke svému mladistvému vzhledu a snadno zapamatovatelnému účesu se stává terčem nemalého počtu haterů, kteří začnou šířit fámy navozující zástavu srdce zástupům fanynek. Ty si musely vyslechnout zvěsti o tom, že Justin zemřel v autonehodě, že jeho matka se objeví na obálce Playboye, zpěvákova videa jsou několikrát přesměrována na stránky pro dospělé a výčet by mohl pokračovat.

Přitom Justin není ani nikterak špatný zpěvák, z hudebního hlediska jeho produkce nepokulhává za ostatními (drží se zuby nehty ve vodách mainstreamu) a ani si kariéru nepostavil na skandálech. Jeho video k songu "Baby" se navíc stalo nejsledovanějším videem celého serveru YouTube.com atakujícím metu čtyř set milionů zhlédnutí. Bieber se jednoduše stal ztělesněním dětských hvězd, jeho universum už nyní kromě dvou alb zahrnuje biografickou knihu, parfém a v blízké době přibude i celovečerní 3D film mapující jeho cestu ke slávě. Jak to tak vypadá, Justin se rozhodl usadit se natrvalo v pop music a k nelibosti jeho odpůrců se ho zřejmě jen tak nezbavíme.

EWA FARNA

Ewa Farna
Celé jméno: Ewa Farna
Místo narození: Česká republika
Věk v době prvního úspěchu: 13 let
Současný věk: 17 let
Žánr: pop-rock
Úspěšné písně: "Měls mě vůbec rád", "La la laj"

Ewa Farna - Měls mě vůbec rád
© facebook interpreta
Ani Česko nezůstalo pozadu a našlo si svou mladistvou pěnici, aby o ní později mohlo vést dlouhé diskuze. V roce 2006 do rádií a televizí vtrhla česky a polsky mluvící dívčina Ewa Farna, a i když jí tehdy bylo pouze třináct let, energicky si prozpěvovala o rozchodu v nakažlivé "Měls mě vůbec rád". Okamžitě si vysloužila přezdívku česká Avril Lavigne, nutno uznat, že celkem oprávněně. Nenáročné texty, na oko tvrdé kytary a rebelský postoj byly jen některé z podobností mezi ní a úspěšnou Kanaďankou. Lešek Wronka při hledání talentů vsadil na správného koně a Ewa se dodnes drží mezi nejúspěšnějšími zpěvačkami s několika platinovými deskami. Ewě se již blíží plnoletost, letos oslavila sedmnáctiny a kromě našlápnuté kariéry u nás si užívá i ovací u našich pobožných sousedů na severu.

Vzpomínáte?

Jackson 5 - I Want You Back
Ještě před tím, než se Michael Jackson stal úspěšným sólistou přezdívaným "král popu", skotačil v rodinné skupině Jackson 5. Její první velký hit "I Want You Back" se dostal na první místo americké hitparády a zahájil hvězdnou (ale zároveň velice tvrdě vydřenou) kariéru. Michaelovi bylo tou dobou pouhých jedenáct let.

Hanson - MMMBop
Vlasaté trio Hanson zaznamenalo v devadesátých letech raketový start, když chlapci do světa vypustili svůj debutový song "MMMBop" z desetimilionové desky "Middle Of Nowhere". Nejstaršímu členovi bylo tou dobou sedmnáct let a kvůli této skupině zaznamenalo mnoho kadeřnictví dramatický pokles tržeb.

Karel Gott a Dara Rolins - Zvonky štěstí
Než Dara Rolins zjistila, co je to hip hop a silikon, věnovala se zpívání na plný úvazek. A přitom jí bylo pouhých dvanáct let. S Karlem Gottem v roce 1984 nazpívala nesmrtelný duet "Zvonky štěstí", který se dokonce loni dočkal své inovované verze. Kromě zpívání se v současnosti Dara zabývá i prodejem nábytku.

Lucie Vondráčková - Marmeláda
Dnes již dostatečně etablovaná zpěvačka Lucie Vondráčková začínala jako herečka a moderátorka dětského pořadu Marmeláda. Stejnojmenné album s titulní písní vydala ve třinácti letech (tou dobou se psal rok 1993), a neteř Heleny Vondráčkové tak zahájila sérii desek pro lidi, "kteří už neposlouchají Patrasovou Dádu".

HIKARU UTADA:

Hikaru Utada
Celé jméno: Hikaru Utada
Místo narození: USA (aktivní převážně v Japonsku)
Věk v době prvního úspěchu: 16 let
Současný věk: 27 let
Žánr: r'n'b, pop, electropop
Úspěšné písně: "First Love", "Prisoner Of Love"

Hikaru Utada - First Love
© facebook interpreta
Zázračné děti se nerodí pouze v anglicky mluvících zemích. Příkladem za všechny může být (shodou náhod minulou větu popírající) v New Yorku narozená Japonka Hikaru Utada. Pro většinu posluchačů unášených západní vlnou bude toto jméno naprostou neznámou, ale byla by škoda nezmínit kdysi šesnáctiletou studentku střední školy, která v roce 1999 vydala nejprodávanější album v historii celé Asie. K dnešnímu dni se jejího debutu "First Love" prodalo přes deset milionů kusů a v roce vydání byla jednou z nejprodávanějších desek celého světa. Následující "Distance" se už sice neprodalo tolik, ale určité prvenství si však dodnes drží - jedná se o jedno z nejrychleji se prodávajících alb vůbec - v prvním týdnu si ho totiž pořídilo na tři miliony Japonců. Nadaná zpěvačka a skladatelka vyrůstala v USA, kde se také později pokoušela prosadit dvěma anglicky zpívanými nahrávkami. Ani jedna však (i přes hvězdnou sestavu producentů) nezaznamenala výraznějších úspěchů. V Japonsku se ovšem dodnes drží na špici a v oblíbenosti by šla její sláva přirovnat ke kultu, jaký má u nás například božský Kája. A s Českou republikou má zpěvačka společnou ještě jednu věc - v Praze natáčela videoklip k baladě "Be My Last".

WILLOW SMITH:

Willow Smith
Celé jméno: Willow Camille Reign Smith
Místo narození: USA
Věk v době prvního úspěchu: 9 let
Současný věk: 10 let
Žánr: r'n'b, pop
Úspěšné písně: "Whip My Hair"

Willow Smith - Whip My Hair
© facebook interpreta
Willow Smith je jednou z nejmladších profesionálních zpěvaček současnosti a možná i vůbec. Svůj kariéru rozjela totiž ve věku devíti let, desáté narozeniny navíc oslavila teprve poslední říjnový den tohoto roku. Cestu k úspěchu však neměla zas tak těžkou, je dcerou populárního hereckého páru Will Smith & Jada Pinkett Smith. Navíc její o dva roky starší bratříček už taktéž proniká do světa hudby jako rapper. Willow to nejdříve zkoušela jako herečka a dabérka (jak jinak než ve filmech, kde hrál její papá). Pod svá ochranná křídla jako pěvkyni si ji vzal ostřílený Jay-Z a svět si zkouší podmanit pilotní singlovkou "Whip My Hair". Touto písní roste konkurence hned dvěma interpretům - Rihanně pro styl, jakého se Willow (respektive její management) chytla, a Justinu Biebrovi na pozici největší dětské hvězdy. Asi těžko někdo může desetileté dívce vyčítat, že zpívá o šlehání vlasy tam a zpět, tím spíš, že je spoluautorkou textu. Zatím nepojmenované album by Vrbě Kovářové mělo vyjít v příštím roce a už nyní je Willow chválena za postupy, díky kterým dokáže zaujmout jak ty nejmladší, tak i dospělé posluchače.

MILEY CYRUS aka HANNAH MONTANA:

Miley Cyrus
Celé jméno: Miley Ray Cyrus rozená Destiny Hope Cyrus
Místo narození: USA
Věk v době prvního úspěchu: 13 let
Současný věk: 17 let
Žánr: pop
Úspěšné písně: "7 Things", "Party in the U.S.A."

Hannah Montana - Hannah Montana
© facebook interpreta
Stanice Disney je momentálně nejproduktivnější fabrikou na výrobu usměvavých a mechanicky poslušných hvězdiček. Jednou takovou je i Miley Cyrus, mezi diváky zmiňované stanice známá především jako Hannah Montana. Příběh dvojího života studentky a popové hvězdy v jedné osobě přilákal k obrazovkám nemálo holčiček, které pak celé smutné prosily tatínky o pár dolarů na první cédéčko jejího idolu. Takových holčiček bylo v USA hned více jak tři a půl milionu, když v roce 2006 vyšel první soundtrack k seriálu. Ambiciózní mladá slečna se posléze vypravila na vlastní sólovou kariéru a po kotoučích se v obchodech znovu jen zaprášilo. Lehce hrubý mluvený hlas a svérázné názory se několikrát staly terčem posměchu, stejně tak i nedávná snaha o dospělejší image a hudbu vyzněla naprázdno. Ovšem vzhledem k tomu, že Miley je stále pouhých sedmnáct let, jen budoucnost ukáže, zda ji potká nelichotivý osud zapadlé dětské hvězdy, anebo se v průmyslu udrží nastálo. Seriál Hannah Montana totiž příští rok skončí svou čtvrtou sérií.

Další princezny a princata ze stanice Disney

Selena Gomez - A Year Without Rain
Hispánská herečka fušující do hudebního řemesla Selena Gomez se spolčila se skupinu The Scene a společně již zvládly vydat dvě desky. Ke slávě jí dopomohla role kouzelnice v seriálu Wizards Of Waverly Place.

Jonas Brothers - Burnin' Up
Kevin, Nick a Joe Jonasovi je trojice bratrů z USA, kteří ještě před hraním na stanici Disney muzicírovali jako skupina. Po úspěšném vystoupení v jedné z epizod Hannah Montany dostali prostor sami pro sebe - v táborové taškařici Camp Rock.

Demi Lovato - Here We Go Again
Jednou z nejosobitějších a hlasově nejnadanějších person, které kdy ze stanice Disney vzešly, je bezesporu v současnosti osmnáctiletá zpívající herečka Demi Lovato. Její dvě desky si navíc vysloužily pozitivní ohlas i ze strany kritiků.

Bianca Ryan
© last.fm
Tím končí výčet několika známých hudebních hvězd, které se rozzářily ve velice brzkém věku. Určitě se nejedná o seznam úplný, šlo by pokračovat dále, připomenout například umělce, kteří do hudebního průmyslu nakoukli už jako malí caparti a dodnes se v něm udrželi. Taková kritéria splňuje i trio Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake, kteří na počátku devadesátých let trdlovali v pořadu The Mickey Mouse Club a dále pokračovali jako megaúspěšní sólisté. Za zmínku stojí i vítězka soutěže America's Got Talent Bianca Ryan, která ve svých jedenácti letech odrovnala celou Ameriku svými vystoupeními a vše završila vydáním vlastní desky. Bohužel prostor je omezený, a proto snad někdy příště u možného pokračování. Děti se totiž rodí stále a stále budou i ony chtít promluvit do hudebního dění, navzdory svému útlému věku.

NÁZORY
  • zajímavej článek (mmm, 30.11.2010 16:47) Reagovat

    Takovýhle hehe "hvězdičky" tady budou asi vždycky, no aspoň se máme čím bavit.

  • ach kam to dnesna hudba smeruje (michal, 30.11.2010 19:41) Reagovat

    ked hlupe deticky bez stipky talentu maju vacsiu pozornost nez naozaj dobri umelci

    som hrdy clen anti-beiber clubu

    • Re: ach kam to dnesna hudba smeruje (Rumburak, 30.11.2010 21:25) Reagovat

      Lidi jako ty jsou stokrát víc otravnější než samotný JB, který se dá klidně ignorovat.

      k hvězdám od Disney se ještě hodí dodat tohle video

      www.youtube.com/watch?v=YZgXg_7kVI8

      • Re: ach kam to dnesna hudba smeruje (golder, 01.12.2010 11:08) Reagovat

        Souhlas, nechápu ty antikluby čehokoliv. Tak poslouchejme jiné věci a tvořme je. Jenom kecama o tom jak něco nesnášim a jak se vůči tomu vymezuju to nezměnim.

  • Aguilera (Jakub, 01.12.2010 14:08) Reagovat

    Koukněte se na takovou Aguileru nebo Timberlaka. Taky začínali u Disneye a teď dělají skvělou hudbu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: WILLOW v "symptom of life" vyrazila do přírody (28.03.2024 17:15)
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu