shop.musicserver.cz

Jaroslav Špulák - S Big Beng!em jsem spokojen tak na šedesát procent

Vydáno: 04.06.2001 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kdekdo zná Big Beng!. Málokdo však bude vědět, jaké byly jeho začátky, nebo jaké jsou jeho vyhlídky do budoucna. A právě kvůli těmto, a mnoha jiným, otázkám jsem zpovídal šéfredaktora a polovičního vlastníka v jedné osobě - Jaroslava Špuláka.

Big Beng!
© facebook interpreta
Mnoho lidí si rockového novináře představuje coby máničku, věčně se potící v kožené bundě. O to víc by tací byli překvapeni při pohledu na šéfredaktora Big Bengu! Jaroslava Špuláka. Když jsem si s ním z kraje května povídal v jedné z pražských restaurací, měl na sobě obyčejnou košili, bleděmodré džíny a vůbec vypadal jako normální člověk. Dokonce tak i mluvil...

Na začátek obligátní otázka - jak Big Beng! (dále B.B.) dlouho vychází a jaké byly jeho začátky?

On nejdřív existoval časopis Beng, ten začal vycházet v září roku 1993. Tenkrát všechno začalo díky majitelce, která zdědila nějaké peníze a chtěla dělat časopis. S tím jsme se také domluvili, ona do toho šla, nicméně již po půl roce nám přestala dávat výplaty. Vlastní Beng fungoval nakonec do února 1996, kdy majitelka sama, z jedné ze svých mnohých cest, tuším že z Malajsie, zavolala, že nemá peníze a že končí. Protože nám to přišlo škoda...

Vy jste tedy pracoval již v té původní redakci?

Ano, já jsem od začátku byl šéfredaktor. Nám přišlo škoda to skončit. Tak jsem se dal dohromady s lidmi, kteří měli chuť pokračovat a udělali jsme časopis, který dnes z poloviny vlastním. Starám se o hudební záležitosti. První číslo Big Bengu! vyšlo 2.5.1996. Dodnes časopis funguje tím způsobem, že na sebe si vydělá, ale peníze nejsou třeba na pořádnou redakci, tudíž jedeme na 386kách, 486kách... jen na grafiku je slušný počítač.

A jak jste spokojen s dnešní formou časopisu? Původně byl B.B. týdeník, ale asi před dvěma lety se přešlo na čtrnáctidenní periodikum.

Já jsem spokojen s faktem, že je to čtrnáctidenník, neboť tenhle trh je na týdeník příliš malý. Týdenní verze byla ješte povrchnější než dnešní a já už jsem nebyl nakonec spokojen ani s tím, jak to vypadalo. Dnes jsem s tím časopisem spokojen tak na 60%.

Máte nějaký plán do budoucna? Nějakou vizi, kam byste chtěl časopis směřovat?

Já jsem v roce 1996 podlehl kolegům v názoru, že doba přeje heavymetalu, kterého se dnes velice těžko zbavuji. Po těch několika letech boje už mě ale heavymetaláci přestávají mít rádi, což je úspěch. Chtěl bych se víc věnovat moderní muzice. Plán do budoucna by tudíž byl - vyrovnat handicapy. Stylové.

Jakou muziku máte vlastně nejraději, když říkáte, že jste se těžce zbavoval stigmatu heavymetalového novináře?

Momentálně mě nejvíc berou skupiny, které jsou moderní v tom smyslu, že neodcházejí z rockového základu, ale stále se v něm snaží něco hledat. A jsou pochopitelně zajímavé. Hlavně je to americká crossoverová scéna, moderní kapely jako Linkin Park, Korn a tak.

Takže vy jste se metalu úplně nezbavil? V téhle hudbě je heavymetalový základ velice výrazný. Vy ustupujete spíše od klasického metalu á la Iron Maiden a spol.

Přesně tak. To jsem možná špatně řekl.

K zahraniční hudební scéně, jež vám imponuje, jste se už vyjádřil. Ale jak se vám zamlouvá česká scéna?

Já si myslím, že současná česká scéna je hrozně problematická. Ona se už vymanila z vlivu americké a anglické hudby, jejíž vliv byl po revoluci nevyhnutelný, a už tady fungují vcelku originální soubory jako Divokej Bill. Taky se mi líbí Sunshine, kapela, která hodně hraje v zahraničí. A teď se dostáváme do stadia, kdy naše scéna začíná mít vlastní názor a potrvá to ještě tak tři čtyři roky, než se všechno ideálně ustálí a budeme schopni, dejme tomu, exportovat jako třeba v Německu, kde mají Rammstein apod. Dnes je jakési přelomové období a to je nejhorší.

Co koncerty? Byl jste v poslední době na nějakém zajímavém?

Teď momentálně mám doma CD skupiny Imodium, která je z mého rodiště, z Broumova, což je úžasná hudba. Je to cosi jako post-grunge a ty kluci jsou třináctiletí - to se mi hodně líbilo. Vzala mě taky skupina Salash, která hraje grunge a její živá vystoupení jsou naprosto přesvědčivá. Studiovky už se mi tolik nelíbí.

A z větších akcí? Něco zahraničního...

V poslední době se mi líbil koncert Kingdome Come ve Futuru. Ten koncert se dostal do skvělý pohody. Taky se mi líbili Placebo, protože hráli hodně punkově, což mě překvapilo.

Viděl jste koncert Marilyn Manson?

Viděl jsem ho a docela se mi líbil. Jenže u tohohle člověka je těžké cokoliv hodnotit, protože český fanoušek spoustu věcí vůbec nepochopí. To je stejné jako s hip-hopem. Ale koncert byl fajn.

Když jste narazil na hip-hop - ten v B.B. moc prostoru nemá.

Já se přiznam, že hip-hopu nerozumím. Já neznám problémy lidí, kteří ho dělají a když, tak mi přijdou směšné. Nevím, proč je neustále nutné říkat já, já, já... Ale oni k tomu asi mají důvod.

Podívejme se na internet. Jak jste na tom? Jste kamarádi?

Před třemi měsící jsme ještě nebyli kamárádi, ale nechal jsem si ho zavést domů, tak se situace trošku pohla. Předesílám ale, že si myslím, že stránky o kapelách by měly být udělané jinak. Když hledám informace, tak pro novináře to většinou až tak přínosné není. Získá se základ, ale nic víc. Ve své práci tedy internet nějak příliš nevyužívám, protože osobní kontakt je podle mě pořád lepší. Všeobecně si myslím, že internet je nepříjemný v tom, že lidé spolu přestávají mluvit.

B.B. nemá žádnou pořádnou www stránku. Nechystáte něco?

My máme nějaké odkazy na velkých stránkách, ale vlastní stránky nemáme. Žába na prameni jsem já. Je to z toho důvodu, že pro mě je směrodatný časopis. Já chci prodávat tištěnou verzi a nechci ji nahrazovat verzí internetovou. A tudíž by to ani nemohlo být dělané pořádně.

Nemyslíte si snad, že internet zabíjí hudbu?

Určitě ne. Hudbu určitě ne.

Třeba Napster a podobné záležitosti.

Já si myslím, že je to v pořádku. To je přirozená reakce. Přirozená cesta, jak se k něčemu dostat. Ona hudba je v první řadě o penězích, alespoň první liga ano, a je dobře, že někdo jako Napster se do toho naboural.

A nakonec - co říkáte na české on-line hudební časopisy jako MusicServer nebo MusicPage?

Já se na ně díval a bohužel jsem zjistil, že tam není ani "co ukrást". Víte, já mám pocit, že některé informace jsou tam ještě později než u nás. Mně se to prostě nelíbí.

To tedy není velká lichotka … díky za rozhovor.

NÁZORY
  • big beng (progsociety, 05.03.2011 17:57) Reagovat

    Veľmi vydarený rozhovor. Pána Špuláka si cením, je to dôležitý publicista. Škoda že v tých časoch podcenil internet. Big Beng! je dnes minulosťou, ale musicserver.cz stále beží. No chápem že pre tlačené magazíny to vtedy i teraz bol problém.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Luděk Staněk - Lidi naprosto přesně vědí, jakou hudbu nesnáší (08.06.2001 05:00)
- Rozhovory: Honza Babka - Tripmag-ideál a Tripmag, který je dneska, jsou hodně rozdílný (07.06.2001 05:00)
- Rozhovory: Vojtěch Lindaur - Běžný posluchač je odsouzen do role pitomečka (06.06.2001 05:00)
- Rozhovory: Jarda Hudec - Televize otupuje ducha (05.06.2001 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu