Halelujá pro šest strun

19.10.2010 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Kytarový mág Carlos Santana podlehl doporučení Cliva Davise, šéfa Arista Records, který stál za zrodem famózního alba "Supernatural", a nahrál desku coververzí legendárních kytarových písní. Vítejte v kytarovém nebi, kde se hrají "The Greatest Guitar Classics Of All Time".
6/10

Santana - Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics Of All Time

Skladby: Whole Lotta Love (Chris Cornell), Can't You Hear Me Knocking (Rob Thomas), Sunshine Of Your Love (Scott Weiland ), While My Guitar Gently Weeps (India.Arie and Yo-Yo Ma), Photograph (Chris Daughtry), Back In Black (Nas), Riders On The Storm (Chester Bennington and Ray Manzarek), Smoke On The Water (Jacoby Shaddix), Dance The Night Away (Pat Monahan), Bang A Gong (Gavin Rossdale), Little Wing (Joe Cocker), I Ain't Superstitious (Jonny Lang)
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 54:58
Vydavatel: Sony Music
Soudě podle recenzí významných zahraničních hudebních časopisů a serverů, byl Santanův nápad pustit se do předělávek slavných kytarových pecek docela špatný nápad. Hodnocení jsou velmi nízká, vytýkají mu nedostatek vlastní invence a opakování osvědčeného modelu s hostujícími muzikanty a kupou producentů, kteří stejně nahraný materiál vypulírují do podoby všeobecně stravitelné kaše bez chuti a zápachu.

Letos se těch desek ostřílených veteránů, co vsadili na coververze, sešlo nějak hodně. Santana není žádný troškař, na "Guitar Heaven" si vzal na paškál rovnou "Největší kytarové pecky všech časů". Všechno výše řečené mohlo způsobovat lehké obavy z výsledku, ale snad až tak zle nebude. Carlos sice nepřišel s ničím novým a hraje docela na jistotu, jenže značná část alba je (když už ničím) povedenou reinterpretací legendárních skladeb s několika úžasnými momenty a pár překvapeními.

Zvuk notorických písní okořenily zejména perkuse a dobrými fóry jsou rapující Nas v "Back In Black" nebo klidný Chester Bennington v "Riders On The Storm", která sama o sobě není zrovna prototypem kytarové hymny. Dvě nahrávky, "Photograph" a "Dance The Night Away", jsou na desce vyloženě do počtu - nejsou to, při vší úctě, žádné legendární skladby a i jejich nálada se vymyká zbytku alba. Trochu laciný byl taky výběr "Smoke On The Water" - jistě by bylo smělejší a pro posluchače přínosnější sáhnout po větší "výzvě". To se povedlo třeba s "Can't You Hear Me Knocking", což je méně známá pecka z repertoáru Rolling Stones - a dopadlo to výborně.

I když je deska postavena převážně na tvrdém kytarovém riffu, nejlepšími položkami "Guitar Heaven" se nakonec staly dvě pomalé písně, jež těží z procítěné interpretace všech zúčastněných, "Little Wing" (mohlo špatně dopadnout spojení jmen Hendrix, Santana, Cocker?) a nádherná verze "While My Guitar Gently Weeps" - ženský vokál, cello a piano téhle písni překvapivě sluší. Takže snad až tak velký průšvih to není - pár dobrých nahrávek se na albu vybrat dá, jako celek to neurazí a příště třeba Santana přijde s nějakými novými písněmi. Teď bylo jeho "Kytarové nebe" trochu vypočítavé.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY