shop.musicserver.cz

Lekce syntezátorové architektury

Vydáno: 18.10.2010 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

První zvěsti o návratu OMD v původní sestavě prosákly již před čtyřmi roky. Nejprve tu však bylo turné k výročí desky "Architecture & Morality" a až nyní došlo na "History Of Modern". Nic se nezměnilo, milovníci oldschool klávesových nástrojů jsou zpět a v plné formě, již singl "If You Want It" říkal mnohé.

7/10

OMD - History Of Modern

Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 58:04
Žánr: synth-pop, pop

Skladby: New Babies: New Toys, If You Want It, History Of Modern (Part I), History Of Modern (Part II), Sometimes, RFWK, New Holy Ground, The Future, The Past, And Forever After, Sister Marie Says, Pulse, Green, Bondage Of Fate, The Right Side?

Vydavatel: 100% Records

Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) si dali relativně na čas, z kraje to dokonce ani nevypadalo, že by k nějakému novému albu vůbec mělo dojít a že budou jen comebackové koncerty. Andy McCluskey již dávno pověsil hudbu na hřebík a Paul Humphreys si mezitím rozjel projekt Onetwo (s Cladií Brücken, příští rok se prý dočkáme nového materiálu). První ochutnávkou byla kompozice "Sister Marie Says", která se na internetu objevila již loni. Od "Universal" uteklo dlouhých čtrnáct let a pilotní singl "If You Want It" vám může evokovat její hitovku "Walking On The Milky Way". Původní čtyřčlenná sestava dávala postupně dohromady materiál déle, než se původně čekalo. Pokud však máte rádi jejich styl z počátku osmdesátých let, budete si vesměs libovat, jen vše přeměřte současnou optikou.

Když se vraceli na pódia, nejdříve museli skoupit několik starých klávesových nástrojů skrze e-bay, aby byli vůbec schopni zahrát staré skladby. Při natáčení "History Of Modern" však vsadili na současnou techniku a možnosti počítačů, až z nich vydolovali jejich typické zvukové struktury. Přesně tak, jak vznikalo "Architecture & Morality", na kterou chtěli evidentně navázat. Většina skladeb se sešla za ta dlouhá léta v šuplíku, jen nepatrná část je nově napsána.

Nosnou částí se stává dvojdílný titulní track, který odhaluje všechny trumfy a cit tvůrčí dvojice - téma desky pojmout komplexně. Vše je tu při starém a na svém místě. Óda na Kraftwerk je vtěsnána do závěrečné "The Right Side?" a "Bondage Of Fate" vyhrabe do popředí vlastní letitý hit "Joan Of Arc (Maid Of Orleans)" (má téměř identickou kompozici). Pokus znít současně ztroskotá na přepracování "Slow" Kylie Minogue do jejich pojetí v "Pulse" (nejslabší článek společně se "Sometimes"). Nechybí ani zádumčivý moment "New Holy Ground", vyburcovaná basová linie v "New Babies: New Toys" nebo vypalovák s docela komplikovaným názvem "The Future, The Past, And Forever After".

Deluxe a americká verze

Deluxe digipack navíc obsahuje DVD disk, jehož menu se může z kraje zdát velmi chudé. Kromě krátkého rozhovoru a dokumentu o natáčení "History Of Modern" (z nichž se dozvíte nemálo o konceptu a hlavním přístupu při vzniku novinky) zde čekají položky grafických vizuálů a textů. Ony texty jsou však koncipovány tak, že k daným slovům hraje celý song, takže si na tomto přiloženém DVD můžete samotnou desku též poslechnout, což není k zahození (texty v bookletu nejsou). Američané však mají ještě zajímavější lahůdku: už jste někdy slyšeli zpívat Arethu Franklin electro-soul? "Save Me" přesně zapadá do této škatulky, mix typického zvuku OMD (mash-up s "Messages") a feelingu, který tato dáma dokáže vštěpit snad do každé skladby, kterou nazpívá (jedná se však jen o přepracování originálu této legendy).

Andy McCluskey a Paul Humphreys se rozhodli, že na "Modern Of History" nebudou ničím šokovat a po letech nechají projít vaším sluchovým ústrojím svůj chytlavý sound a melodie, jako by žádná prodleva/pauza nenastala. Návrat ke kořenům jim prospěl, přesto druhé "Architecture & Morality" již asi nenatočí. Synth-pop má své hrdiny ale zpět, i bez zbytečných fanfár.


OMD - If You Want It

NÁZORY
  • Příjemný návrat (Paulie, 18.10.2010 16:52) Reagovat

    7/10 - souhlas. Je to příjemný návrat v solidním stylu.Já jsem si koupil verzi s DVD a dost mě naštvalo že v bookletu texty nebyli.Co se týče Pulse,tak nesouhlasím, pro mě to jedna z nejlepší věcích na albu i díky tomu že jde o experiment a ty jsem na poslední studiovce Universal měl rád. Občas by se více experimentů hodilo, z alba je hodně cítit starší doba a jistota. Škoda - petenciál by tu byl:-)

  • souhlas (Marian, 18.10.2010 22:27) Reagovat

    Na tohle album jsem se hrozne tesil, prvni poslech pro me byl trochu zklamanim, ale postupne se mi to dostalo pod kuzi, i kdyz bych asi uvital taky vic experimentu a moderniho soundu, takhle mi prijde, ze zustali zbytecne mnohdy na pul cesty... Ale kazdopadne prijemne album... Jen mi trochu prijde smutne, ze OMD skoncili v rubrice podpultovek :-)

  • radost z návratu (petr, 19.10.2010 10:50) Reagovat

    Myslím, že OMD se vrátili ve velkém stylu. Koupil jsem si edici s dvd v britském HMV za krásných 10 liber a radost po prvním poslechu byla opravdu veliká. Nejsem velký příznivce McCluskeyho sólové dráhy, proto jsem se nesmírně těšil na návrat v kompletní sestavě a ke zvuku, který kapelu nejvíc proslavil. Jistě, najde se na albu pár slabých míst, ale radost, kterou OMD novým albem udělali svým fandům, je nepopsatelná. Pevně doufám, že toto album je startem nové éry OMD a nikoli společnou labutí písní, byla by to nesmírná škoda.
    Vrcholy alba: History of Modern (Pt. 1, Pt.2), New Holy Ground, Green.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Naživo: OMD zahráli poprvé v Praze aneb Splněný sen s nádechem nostalgie (11.02.2024 15:02)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark se ve sci-fi klipu k protestsongu "Kleptocracy" stávají kapelou z alternativního vesmíru (31.01.2024 15:41)
- Rozhovory: Orchestral Manoeuvres In The Dark - Děkujeme všem českým fanouškům za neuvěřitelnou trpělivost (28.01.2024 08:30)
- Recenze: OMD na albu "Bauhaus Staircase" obracejí pohled do naší budoucnosti (30.10.2023 00:00)
- Video: OMD se v písni "Veruschka" melancholicky ohlížejí za svými vztahy (11.10.2023 12:48)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu