shop.musicserver.cz
Shakira - The Sun Comes Out

Slunce už vyšlo... ale Shakira je stále ospalá

Vydáno: 18.10.2010 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Zpěvačka Shakira přichází složit reparát. Loňská deska "She Wolf" jí mnoho úspěchů nepřinesla, a tak téměř do roka a do dne stihla připravit kolekci novou. "The Sun Comes Out" je ale spíše čekání na rozbřesk než nějaký nový a sebevědomý pokus vrátit kariéru do starých kolejí.

6/10

Shakira - The Sun Comes Out

Vydáno: 18.10.2010
Celkový čas: 46:30

Skladby: Sale El Sol, Loca (English), Gordita, Antes De Las Seis, Rabiosa (English), Mariposa, Tu Boca, Addicted To you, Devocion, Lo Que Mas, Waka Waka - K-Mix (English), Loca (Spanish), Rabiosa (Spanish), Waka Waka - K-Mix (Spanish)

Vydavatel: Sony Music

Shakira bývala zpěvačkou, které se dařilo uspokojit jak posluchače, tak občas příjemně překvapit kritiky. Alba "Fijación Oral, vol. 1" a "Oral Fixation, vol. 2" přinesla trochu jinou (rockovější) tvář kolumbijské megahvězdy a výsledkem byla povedená popová alba. Pak však přišel omyl jménem "She Wolf", na kterém nezbylo moc z kouzla, kterým si interpretka získala srdce miliónů. Tuctové a veskrze neoriginální album nebylo úspěšné ani prodejně, a tak bylo třeba zařadit rychlost a nahrát pár nových fláků pro své nejvěrnější publikum - Latinskou Ameriku (samozřejmě ve španělštině).

Jenže zkrocená Vlčice se ve spěchu nejspíše přehmátla a zařadila zpátečku. Na "The Sun Comes Out" se vracíme směrem k dřívějším počinům, což by byl jistě dobrý tah, kdyby nové songy nepůsobily uchvátaně a nedotaženě. U většiny z nich se najelo striktně na styl sloka-refrén-sloka-refrén s přesností kolovrátku. Repetitivně působí i podklad písní, povětšinou tvořený nenáročnou instrumentální smyčkou z tradičních jižanských nástrojů. Příkladem za všechny může být úvodní singl "Loca", nakažlivý, ale přesto až příliš jednoduchý. Navíc má na albu svůj klon, "Addicted To You" zní totiž téměř totožně. Nedostatek času a snahy.

Album hodně připomíná "Mi Plan" kanadské Nelly Furtado - písničky sice dokážou navodit uvolněnou náladu, nejedná se o vyslovený průšvih a u mnoha z nich si můžete příjemně podupávat díky latinským rytmům, ale ve výsledku je to trochu nuda a jednoznačně nevyužitý potenciál. Přitom hned několik songů jednoznačně vyčnívá nad ostatními atmosférou nebo nápadem. Svůdná a správně badass hitovka "Gordita" s rappery Calle 13 funguje stoprocentně. Nečekaným vrcholem alba se stala kytarovka "Devocion", v níž Shakira kromě obvyklého halekání předvedla i skvělou práci s hlasem v jedné ze středních pasáží songu, povedlo se navíc i kytarové sólo.

Co už tolik neoslní, je balada "Antes de Las Seis", kterou si umím lépe představit na výběru ukolébavek, lépe nedopadly ani zbylé (a celkem početné) balady. Příliš šťastné se mi nezdá ani závěrečné zařazení španělských verzí písní "Loca" nebo "Rabiosa", které kromě jiného jazyka nepřinášejí naprosto nic nového. Na albu nechybí ani velký letošní hit k fotbalovému šampionátu "Waka Waka", na albu ve verzi nazvané "K-Mix". Oproti originálu se změnilo především zastoupení nástrojů, od afrického ladění se přešlo ke kytarovějšímu a celkově plnějšímu podkladu. Ti, kteří písničky mají plné zuby z léta, budou nejspíše "Waka Waka - K-Mix" ignorovat i nyní.

Postavme "The Sun Comes Out" do finální konfrontace se "She Wolf". Oproti loňské desce má novinka jistě navrch - je více věrná obrazu, který si Shakira stačila vytvořit, snaží se jít směrem ke kořenům, ale nedaří se jí to nikterak přesvědčivě. Ve výsledku tak vychází sice vítězně, ale jen o chlup.

NÁZORY
  • OMVFG (čoko boko, 18.10.2010 10:18) Reagovat

    aha! ty si omyl, né she wolf:-P

  • delka recenzovani (daidalos, 18.10.2010 11:23) Reagovat

    Zajimalo by mne, jak dlouho album autor poslouchal. Protoze vyslo teprve DNESKA. Pokud vam tedy nechodi alba predem urcena k recenzim, nebo na net neunikla kopie, tak mne to prijde jako prilis malo casu na poradnou recenzi. Nevim, jestli je album dobre,nebo ne. Dosud jsem ho neslysel, ale mozna kdyz by se mu dalo vice casu...

    • Re: delka recenzovani (Doupik, 18.10.2010 15:52) Reagovat

      Deska "vyšla" před pěti dny, za tu dobu se dá CD naposlouchat na mnoha aparaturách v mnoha rozpoloženích a náladách několikrát a sepsat na to recenzi s uleželým názorem :-). Samozřejmě jsou i výjimky, kdy sebeintenzivnější týdenní poslouchání nevyústí ve finální názor.

      • Re: delka recenzovani (autor, 18.10.2010 19:13) Reagovat

        je to tak, jak pise doupik. ja to abum mam uz vice jak tyden, poslouchal jsem ho hodne (viz moje last.fm), ale proste me nikterak neoslovilo. prijde mi nedodelane, lehce nadprumerne (proto 6, lehky nadprumer). ale pripominky beru, chapu, ze ne kazdy se mnou musi souhlasit :)

  • Dobrý (Mirek, 18.10.2010 11:33) Reagovat

    Nesouhlas.:-) Mě se deska líbí a musím říct, že se hodně povedla a Antes de Las Seis je moooocccc super:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Video: Shakira je v klipu k songu "Copa Vacía" za mořskou pannu. Hudební nápad ale novinka s Manuelem Turizem nepřináší (04.07.2023 14:38)
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)
- Video: Romy ve videu "Enjoy Your Life" oslavuje život (17.04.2023 14:31)
- Video: Oliver Sim v "GMT" opěvuje Londýn. A Beach Boys (08.07.2022 13:14)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Video: Strach a přiznání. Oliver Sim z The xx v "Hideous" prozrazuje mnohé (25.05.2022 09:24)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu