shop.musicserver.cz
50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010

... a pak Fanánek ukázal p**u

Vydáno: 15.10.2010 15:28 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: Martin Chrz / musicsrever.cz

Nevyhovující prostory, ceny i zvuk. Příšerný dramaturrrg Ivan Rössler k tomu. A proč na večírku k padesátému výročí bigbítu vystupuje nejpřeceňovanější kapela současnosti - Nightwork -, mi také zcela jasné není. Zabodovala jen Jasná páka a celá oslava se postupně změnila v čekání na Tři sestry. A pak...

Live: 50 let bigbítu

vystoupili: Nightwork, Pavel Sedláček & Cadillac, Vladimír Mišík, Blue Effect, Matadors, Progres 2, Citron, Visací zámek, Buty, Jasná páka, Olympic, Tři sestry
místo: O2 arena, Praha
datum: 14. října 2010
Fotogalerie

Je až s podivem, že pořadatelé máni nenahnali rovnou do SaSaZu, když teda letos ten Beat Fest nesl podtitul oslav kulatin bigbítu u nás. Na místo izraelského luxusního klubu se monstrózní akce sice uskutečnila v O2 Areně, jenže židovské ceny a naprosto odstrašující zvuk dokázaly hudební zážitek řádně znepříjemnit.

Buty, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
Odpolední program odstartovali Nightwork, kteří hráli svůj homopop jen pro zvukaře a bedňáky. Vladimír Mišík s Blue Effect záhy zklamal první hloučky mániček. Sterilní výkon, na hony vzdálen jakémukoliv vystoupení z nedávné minulosti. "Slunečný hrob" a malé nic na velkém pódiu. Na nesmyslně velkém pódiu. Buty bylo další z velkých jmen, které ještě větší pódium zabilo. "Mám jednu ruku dlouhou" a to je přibližně všechno, co stojí z jejich půlhodinového vystoupení za zmínku.

Ani Visáči do haly nepatří, když v ní ale mají hrát, zpravidla nezklamou. Potvrdilo se to, když před lety předskakovali Iggymu, a stejnou show předvedli i nyní. Když píšu stejnou, myslím tím stejnou. Identické vtipy i playlist. Jejich vystoupení má v sobě sice pořád punkového neřáda, ale už několik let postrádá nějaký ten neočekávaný moment. Okleštěný setlist z Vagónu sice i tentokrát zabral, ale přejme si, aby tomu bylo naposled. Visací zámek právě vydává nové album a snad si tedy připraví i novou performance.

Jasná páka, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicsrever.cz
To Jasná páka je pořád zdánlivě neokoukaná. Zpívající bubeník David Koller nejdříve (ne)chtěně označil představení v O2 Areně za definitivně poslední, následně však kytarista Michal Ambrož jeho slova mírnil - prý se jednalo o poslední vystoupení Jasné páky v O2 Areně. Vzhledem k tomu, že tahle legenda hraje přibližně třikrát do roka, je pravděpodobné, že se ještě nějakých těch posledních koncertů na jednotlivých místech dočkáme. Zvláště když se natáčí nová deska a na příští rok se připravují oslavy třicátého výročí založení kapely. Mimochodem, nestárnoucímu Kollerovi je stejně jako českému bigbítu rovných padesát. To byla asi jediná přínosná informace z úst bývalého dramaturga TV Nova Ivana Rösslera při jeho exhibicionistických vsuvkách mezi jednotlivými vystoupeními.

Jasná páka byla první z kapel, která dokázala při pětihodinovém maratonu nezklamat. Nesmrtelný "Špinavý záda" poprvé rozjančily a roztančily publikum, které jinak strnule přihlíželo grotesce. Vzhledem k vysokému počtu účinkujících (na pódiu se vystřídalo více než šedesát muzikantů) docházelo k neustálým příchodům a odchodům. Na scénu a ze scény. Pět písní a dost. Ocenit se jistě musí plynulost celého procesu, jenže ve finále si z oslavy padesáti let bigbítu člověk vlastně neodnesl nic jiného než ono přicházení a odcházení jednotlivých aktérů. Havel by zatleskal.

Jen o šest let mladší než náš první prezident je Petr Janda. Elánu má stále dost, řekl bych o dost víc než Jožo Ráž, a "Okno mé lásky", zpívané šestitisícovým davem poloplné O2 Areny, bylo vskutku dojemné. Bez ironie. Harmonie. Kdo mohl, ten objímal bližního svého. Kdo nemohl, toužil jej objímat. Tradiční hvězdy městských festivalů všeho druhu aka čeští Beatles - Olympic - předvedli tentokráte velice sympatický výkon.

Tři sestry, 50 let bigbítu, O2 arena, Praha, 14.10.2010
© Martin Chrz / musicserver.cz
A pak Fanánek konečně spojil palce a ukazováčky, aby ukázal píču. S vystoupením Tří sester vygradovaly problémy s ozvučením. Fanánek se pokoušel přeřvat jednotlivé nástroje s takovou vervou, že mistr zvuku nástrojům neustále přidával na intenzitě. Fanánkovi to bylo víceméně jedno a dál ukazoval sesterské gesto, popíjel Plzeň (při modlitbě za Sahulu "Sovy v mazutu") a plácal se do stehna (při odrhovačce "Mexiko" a, jak bývá zvykem, i při všech ostatních písních).

V posledních letech se na koncerty Tří sester vypravují opíjet především -náctiletí, v O2 Areně se ovšem věkový průměr návštěvníků blížil důchodu. A jak známo, důchodci neradi hluk. Publikum tak po ukřičeném "Homosexuálovi" notně prořídlo. Škoda, protože - paradoxně snad i díky punkovému ozvučení mělo představení Tří sester jedinečnou atmosféru. Fanánek tak vlastně zachránil fiasko, které celé akci hrozilo. A je to dost možná špatně, protože takhle se pořadatelé jen těžko chytí za nos a příští rok se na bigboši zase nejspíše potkáme v antibigbítové O2 areně.

NÁZORY
  • ...hm... (mama, 16.10.2010 10:06) Reagovat

    .... to muselo být strašné, v outů aréně jsem byla jednou jedinkrát a už nikdy více, i kdyby tam hráli znova třeba Pearl Jam (no to přeháním, na ně bych šla kamkoli), zlatá malá sportovní hala v Holešovicích, sice nedýchatelný vzduch, zato výborný zvuk.....

    • Re: ...hm... (Dan, 16.10.2010 16:17) Reagovat

      no, nevím, ale třeba E. Clapton měl v O2 zvuk naprosto excelentní...

  • Nejenom při (merhaut, 17.10.2010 20:04) Reagovat

    "punkovém ozvučení" jsem povytáhl obočí...

    • Re: Nejenom při (Lukáš Benda, 17.10.2010 20:08) Reagovat

      Každý nepíše tak jednotvárně jako Vy. Jsem zvědav, co povytáhnete příště. Má úcta

      • Re: Nejenom při (jarecek, 17.10.2010 22:24) Reagovat

        +1 internet :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu