shop.musicserver.cz
Chinaski, Tesla Aréna, Praha 14.10.2010

Lesk i bída ostrých hochů v plném tažení (a mladého Oty plného sil)

Vydáno: 15.10.2010 16:23 v sekci Naživo - Katarína Straková | foto: Tomáš Břínek / musicserver.cz

Na Chinaski se ten večer stála před Tesla Arénou dlouhá fronta. Show spojená se křtem aktuálního alba měla být inspirovaná koncerty hvězd typu Pink, nezapomenutelná show se však nekonala. Že by ale návštěvníci byli ochuzení o emoce nebo písničky, které mají rádi, se vůbec nedá říct.

Live: Chinaski

support: Eddie Stoillow
místo: Tesla Aréna, Praha
datum: 14. října 2010
setlist: Hádalo se..., Jak mám ti říct, Basama Fousama, Stejně jako já, 7 hříchů, Spáč, Vo co de, Podléhám, Digitálně, 1. signální, Vedoucí, 1970, Rádio Bubeneč, Sen 1996, Šatna, Kompy, Drobná paralela, Slovní pyrotechnika, Zadarmo, Vakuum, Vrchlabí, Kérka, Můj svět, Tabáček, Klára, Vinárna u Valdštejna
Fotogalerie

Chinaski, Praha, Tesla Aréna, 14.10.2010
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
K holešovické Tesla Aréně v Praze se ve čtvrtek večer stály několik metrů dlouhé fronty, které uvnitř haly vyústily v několikatisícový koberec nadšenců poprockové kapely Chinaski, zvědavých na koncert slibující zahraniční dimenzi a většinu písní na playlistu z nového alba "Není na co čekat", k němuž se celé turné vztahuje.

Předskakování se zhostila pražská pětičlenná skupina Eddie Stoillow a bez váhání potvrdila klepy o svých "světovostních" ambicích. S téměř bezchybným soundem kluci zahráli song "Hey You", s nímž se v únoru umístili v první desítce českého žebříčku IFPI TOP 100 CZ Radio, střihli si také cover "Sweet Harmony" od britských The Beloved a za asistence doprovodných tanečnic a vokalistky Olgy Lounové také nadmíru povedený aktuální singl "Floating" (mimochodem, právě Lounové se podařilo jejich krátký a neobyčejný koncert shodit minimálně o dvě příčky níž, když svým laciným High School Musical-hlasem vypadávala jak z rytmu, tak z intonace). Závěr Stoillow věnovali songu "Caroline", jímž se dali před šesti lety dohromady a který mezi posluchači stále ještě frčí.

Chinaski, Praha, Tesla Aréna, 14.10.2010
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Samotní Chinaski, jejichž turné režíruje americký producent Simon Sidi (Pink, Depeche Mode, Annie Lennox), nastoupili kolem půl deváté s lehkými rozpaky. Na slibovanou show, údajně inspirovanou právě koncertem Pink, byl Michal Malátný očividně krátký a koncert se, až na vynikající světelné efekty a promakanou videoprojekci ze štětce Malátného manželky Petry Stránské, vizuálně výrazně nelišil od jejich festivalových vystupování. Počáteční písničky pocházely z nové desky "Není na co čekat" (už po třech týdnech od vydání oceněné Zlatou deskou) a naživo bolestivě belhaly za CD provedením, které se těší výbornému zvuku.

Přibližně v polovině naštěstí začala sílit jak kvalita hudby, tak komunikace s publikem. Šestice si znatelně zvykla na velké jeviště Tesla Arény, získala přehled a jistotu. Zejména text skladby "7 hříchů", částečně ještě napsaný Pavlem Grohmanem, už zpěvák oddeklamoval s kreativitou sobě vlastní a vůbec mu nevadilo ještě se hojící zranění, jež prodělal několik dní před avizovaným začátkem šňůry; naopak berli použil ke gestikulaci a hlavně ve skladbě "Vedoucí" z roku 2005 mu pomohla k získání potřebné autority.

"Přátelé, jestli chcete mít kapelu, varuju vás - je to strašně kabelů. Furt se s někým domlouvat, aby NEHRÁL," poučoval Malátný publikum, zatímco bubeník Ota Petřina alias Marpo paličkami provokativně dráždil činely. "Člověk se chce často vyhnout určitým slovům, to je na hovno takováhle práce," pokračoval frontman citací Cimrmanovy hry "Dlouhý, široký a krátkozraký".

Chinaski, Praha, Tesla Aréna, 14.10.2010
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Během večera došlo i na křest alba, čehož se s úsměvem ujala modelka Tereza Maxová. Ač to snad měla být hlavní událost večera, nad "Marpa nahoře bez" se rozhodně nevyšplhala. Bubeník si odložil před novinkou "Kérka", v níž si Chinaski utahují z punkových kapel, které si odmítají připustit svoje stáří. Rozporuplný večer vygradoval účastí vyvolených fanoušků přímo na pódiu, kde si mohli zazpívat "Můj svět" Malátnému hned za zády.

I přes nejistý rozjezd nakonec Chinaski dosáhli u publika emocí (i když to bylo zejména rádiovými vypalovačkami typu "1. Signální", "Vakuum" nebo "Zadarmo" a na nové melodie se většina přítomných tvářila takřka zaraženě) patrných na české scéně snad jen u Kabátů a jim podobných. Nezapomenutelná show, v kterou kapela podle svých slov doufala, se sice nekonala, "dříve mladí" čtyřicátníci však stále mají koule na to tvořit kvalitní a celistvou muziku (a kdo ví, třeba časem dosáhnou i té nevídanosti).

NÁZORY
  • ta reportérka.. (já, 15.10.2010 17:47) Reagovat

    očividně byla mimo, když je schopná napsat takovou kravinu...

  • Byl jsem tam.... (FANTOMAS, 17.10.2010 14:47) Reagovat

    Na koncertě jsem byl a musím potvrdit že velké emoce se nekonaly. Přitom všechno bylo takřka ideální - téměř plná aréna, výbornej zvuk, výborní muzikanti a Malátný s lidma komunikoval už od začátku a narozdíl od některých jiných kapel mu to šlo..Chinaski dělali dobrou show- u málokteré české kapely jsem něco takového viděl, ale lidi kteří tam byli...nějak prostě...nepařili. Už jsem se smířil s tím, že lidi, kteří jdou na Chinaski si je jdou hlavně poslechnout, ale skákat a pařit už se na ně asi nikdy nebude. Nevadí, i tak jsem měl jako muzikant zážitek z koncertu, kterej byl fakt na úrovni! Jinak ještě k těm vynikajícím světelným efektům- scénu tvořilo vlastně pouze a jenom asi 50 stroboskopů a 7 Led panelů- to byly veškeré efekty. Pravda, svítilo to docela vkusně:)

    • Re: Byl jsem tam.... (Petr, 17.10.2010 19:28) Reagovat

      Přesně tak... Byl jsem někde v 1/3 na ploše od podia. Výborný zvuk, dovedl bych si představit trochu hlasitěji, ale to je drobnost. Duležitější je kvalita, akorát dechy trochu nebyly slyšet, ale detail... Kluci hráli výborně, skoro plnej dům.. Já si myslím, že to bylo zvoleným setlistem. Hráli podle mě zbytečně mnoho nových věcí, které lidi nemaj naposlouchaný a bohužel nedosahují takových kvalit, jako starší věci. Mně se to líbilo, ale nebyla atmosféra a ta bohužel udělá polovinu zážitku...

      • Re: Byl jsem tam.... (FANTOMAS, 17.10.2010 22:12) Reagovat

        U těch nových věcí bych pochopil, že ještě nejsou zažitý a naposlouchaný a na druhou stranu že je chce kapela "prodat", ale co mě mrzelo, že jedny z nejlepších věcí večera- mix nejstarších písniček - Vo co de, Moc toho nevim a Podléhám lidi co tam byli vůbec neznali..přitom to byly jedny z prvních velkejch hitů týhle kapely. Já bych byl osobně pro víc takovejch starejch písniček..

        My jsme stáli asi 10 metrů od podia přímo pod hroznem reproduktorů a tam byl zvuk dost hlasitej, to mi ale vyhovovalo:)

  • Bublina (Scoty, 17.10.2010 15:24) Reagovat

    Chinaski :D.. V česku už se ničemu nedivím.. Jen se tomu musím smát, jak je to tady čímdál horší s tou hudbou..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Eddie Stoilow představují nový singl v češtině. Videoklip "Nejdál" ukazuje temné stránky života (09.01.2024 10:49)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu