shop.musicserver.cz
Gang Ala Basta - The Prodigy už jsou staří pánové

Gang Ala Basta - The Prodigy už jsou staří pánové

Vydáno: 28.10.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

V backstagei Paláce Akropolis bylo ten večer rušno. Gang Ala Basta se právě chystali na svoje narozeninové vystoupení a všude panovaly shon a nervozita. Bubeník Michal Pavlíček jr. a klávesista Lukáš Máchal si pro musicserver přesto pár minut našli. Proč už nehrají trip-hop? A co si myslí o The Prodigy?

Gang Ala Basta
© Archiv Gang Ala Basta
V recenzi na vaše poslední album "Life Is Pretty Much..." jsem napsal, že zažíváte něco jako druhý začátek. Berete to stejně?

Michal: Je pravda, že po delší době si zase myslíme, že Gang Ala Basta je jeden celek. Jak po lidské, tak i po hudební stránce. Dlouho jsme se prali se všemi možnými změnami. Teď bychom se zase chtěli vrátit do povědomí lidí.
Lukáš: Máme sestavu, která nás baví, což nás posiluje a můžeme se soustředit na práci, aniž bychom neustále řešili post frontmana.

V minulosti jste odjezdili stovky koncertů, a najednou se po vás slehla zem. Co se stalo?

Michal: Nejhorší moment přišel, když odešla Zuzana Kropáčová. Dlouho nám trvalo, než jsme našli další zpěvačku. Minulý rok jsme měli úspěšný, vydali jsme desku a hodně jsme hráli. V současnosti nás trápí jenom mediální podpora.
Lukáš: Neodpověděl jsi na otázku! Jak už jsem říkal, personální změny na postu frontmana jsou zásadní a mohou ji šíleným způsobem zabrzdit. Třeba když přijde nová zpěvačka, která je silná osobnost, tak může chtít kompletně překopat zpěvy v písničce, která jí v původní podobě nesedí. Tomu jsme se nikdy nebránili, ale zároveň to znamená, že se nikam neposuneš.

To mě přivádí na oblíbené téma vaší kapely - post zpěvačky. Kolik už jich skupinou prošlo?

Michal: Čoveče, to mi dej chvíli.
Lukáš: Budeme počítat (smích).
spolu: Nicole, Markéta, Zuzana, Karla, Bára, Radka, zpátky Nicole a teď Andrea. Takže sedm.
Lukáš: Měnilo se to dost. Třeba na druhé desce, která je vlastně takovým shrnutím dvou let, zpívají tři zpěvačky.

Gang Ala Basta
© moravskoslezsky.denik.cz
Jak dlouho u vás Andrea vydrží?

Lukáš: Je nám všem přes třicet a Andrejka to s náma umí a dokáže zvládat naše naturela. Funguje mezi námi harmonie - ona je svá, my jsme sví, ale dohromady se máme rádi a funguje to.
Michal: Já se s Andrejkou znám patnáct let. Pak jsme se delší dobu neviděli a přijela za mnou točit jedna hip-hopová parta, kde zpívala. Vůbec jsem neměl tušení, že zpívá. Jsem rád, že to takhle klaplo, protože je to jeden z mála lidí, kterým můžu věřit.

Letos jste vedle klubových koncertů odjezdili několik velkých festivalů. Jak na vás reagovalo publikum třeba na Rock For People nebo Colours?

Lukáš: Ohlasy lidí byly bezvadný. Navíc nás chválilo i pár kamarádů, kteří nám nemají potřebu něco nalhávat. Hlavně vždycky cejtíš, jestli na tebe lidi reagují, nebo ne, a na to se nepotřebuješ nikoho ptát.

Oproti předchozím nahrávkám jste se posunuli tanečnějším a popovějším směrem. Proč jste zanevřeli na trip-hop?

Lukáš: Nemyslím, že jsme na něco zanevřeli. Spíš asi zažíváme veselejší časy, tak jsme udělali veselejší písničky.
Michal: Lukáš na téhle desce máknul víc než já, takže to může být i tím, že je pozitivnější člověk než já.
Lukáš: Občas nám to vyčítají, že jsme se hodili do popu. Nebyl to ale kalkul, takhle to přišlo. Michal teď třeba říká, že musíme udělat zase něco tvrdého, že už na ty měkký písničky nemá náladu. Je pravda, že na staré věci reagují lidi líp.

Gang Ala Basta...

Gang Ala Basta
... existují jedenáct let a průměrně každého půl druhého roku mají novou zpěvačku. Momentálně je prý s fluktuací na tomto postu konec a čtveřici chlapíků Milan Broum jr. (kytara), Lukáš Máchal (klávesy), Michal Pavlíček jr. (bicí) a Tomáš Lacina (baskytara) bude i v budoucnu hlasem a šarmem obohacovat Andrea Plíšková. Gang Ala Basta mají za sebou také mnoho koncertů v zahraničí a mohou se pochlubit třemi deskami. Tou poslední je necelý rok stará "Life Is Pretty Much...".

Kdysi jste předskakovali slavným Massive Attack, kteří v Česku za poslední rok dvakrát hráli. Zašli jste se podívat a zavzpomínat?

Michal: Viděl jsem je kdysi na nějakém festivalu a byl to úžasný hudební zážitek.
Lukáš: Taky jsem je viděl kdysi jinde. Hodně se mi líbí deska "Mezzanine", ale od té doby mě ničím nezaujali.

A co další ikona ostrovního trip-hopu, Tricky, který se zanedlouho ukáže v Praze?

Lukáš: Toho už jsem viděl letos na Rock For People a přišlo mi, že byl úplně sjetej. Ale měl dobrou kapelu a bylo fajn, jak pozval všechny ty lidi na pódium. Celkově se mi líbil víc než The Prodigy. Ti mi přišli jak z magneťáku. Ta muzika už je za zenitem a oni už jsou staří pánové.

Máte ještě stále na talíři, že někteří z vás jsou děti slavných muzikantů, nebo už to vyšumělo?

Michal: Slýchávali jsme to hlavně v úplných počátcích, teď už naštěstí minimálně. Záleží, jestli děláš kvalitní věci, anebo jsi opravdu tlačenej. Já to nemám rád a udržoval jsem si v tomto směru vždycky odstup. Chtěl jsem si cestu vyšlapat sám.

Gang Ala Basta
© Archiv Gang Ala Basta
Michale, ty se angažuješ i ve skládání muziky pro komerční účely. Jak velký rozdíl je mezi tvořením pro kapelu a právě pro peníze?

Michal: Rozdíl je v tom, že na objednávku musíš většinou skládat hodně rychle a předem máš jasně dané body, které musíš splnit. Když děláš písničku s kapelou, máš víc svobody. Dáváme tomu víc času a ta skladba se postupně vyvíjí. Tvoříš, co cítíš.

A jaké známé spoty jsi složil?

Michal: Já jsem dělal víc věcí. Z těch mediálních jsem vytvořil hodně znělek pro televizi a sportovní kanály. Jinak se dá říct, že jsem dělal všechno možné. Od hymny pro fotbalový klub až k ozvučení počítačové hry.

Prý byste se v budoucnu rádi přeorientovali na češtinu, ale podle vlastních slov se zatím bojíte. Čeho?

Michal: Jo, o češtině přemýšlíme. Je ale problém v tom, že my si vlastně texty neděláme sami. Obvykle složíme nějaký hlavní motiv textu a dáme to dodělat lidem, co jsou spříznění s kapelou a nějaký způsobem rozumějí tomu, co děláme. Kdybychom pracovali s češtinou, chtěli bychom ty texty z větší části dělat sami, aby to působilo přirozeně. Andrejka musí zpívat, co cítí. Takže řešíme, jestli se s tím do budoucna nějak popereme.

Gang Ala Basta
© Archiv Gang Ala Basta
A proč se vlastně chcete rozloučit s angličtinou?

Michal: Je pravda, že i anglické texty si s tebou lidi zazpívají, ale čeština je čeština. Vidím to na těch festivalech.

Na "Life Is Pretty Much..." s vámi po textařské stránce spolupracovala Natálie Kocábová. Proč jste oslovili právě ji?

Michal: Natálce jsme s Lukášem dělali nějaký skladby na její desku. Jako textařka v angličtině je hodně dobrá. Je napůl Američanka, takže angličtina je vlastně jako její mateřský jazyk. Chtěli jsme, aby texty měly hlavu a patu. Aby to nebylo neustálé: "I love you..." a tak dále.

Na začátku rozhovoru jste říkali, že byste se chtěli vrátit zpátky do povědomí lidí. Jak na to?

Michal: Chceme hlavně hodně hrát a dostat naši desku do rádií. Také řešíme klip, ačkoliv v této době už není z lidí, kteří chodí na naše koncerty, moc těch, kteří koukají na televizi. Musíme to tlačit, jak se dá. Uvidíme...

NÁZORY
  • podvedomi lidi (RapMan, 28.10.2010 15:53) Reagovat

    Cus, v mym podvedomi jste a jeste hoodne dlouho budete. Na RfP v roce 2000 jsem se se na vasem vystoupeni dal dohromady s moji stavajici zenou :)

  • ... říká (palinoman, 01.11.2010 10:51) Reagovat

    dost možná nejnudnější a nejzbytečnější kapela tady

  • heh (Honza, 02.11.2010 07:41) Reagovat

    že zrovna tyhle ucha se vyjadřujou, že je ěnkdo za zenitem :-)

  • Klavesak je sladkej (Miska Palatak, 04.11.2010 22:18) Reagovat

    Ahoj,byl jsem na vasem krtu maxisinglu a seznamil jsem se tam se svym partnerem,ikdyz me oci stale pritahoval statny klavesak. Ji ak fajn hudba.

    • Re: Klavesak je sladkej (Ajgentlich, 04.11.2010 22:21) Reagovat

      Souhlas, je to sladak.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Před pěti lety zemřel Keith Flint. "Jsi pořád s námi," vzkazují The Prodigy (05.03.2024 13:32)
- Naživo: The Prodigy v Praze své umění rozmělnili, vzpomínka na Keitha Flinta mohla být emotivnější (08.12.2023 17:15)
- Fotogalerie: The Prodigy zase řádili v Praze (08.12.2023 09:57)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- The Prodigy přijedou s armádou mravenců do Prahy (21.06.2023 12:31)
- The Prodigy vyrážejí na turné a natáčejí nové songy (17.06.2023 10:44)
- Video: Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou (22.03.2023 18:38)
- The Prodigy a Indira Paganotto jsou prvními oznámenými headlinery festivalu Sea Star 2023 (10.01.2023 14:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu