shop.musicserver.cz

Burani v New Yorku

Vydáno: 18.10.2010 13:00 v sekci Recenze - Dominika Jiroušková | foto: facebook interpreta

Berme to jako definitivní věc: Kings Of Leon vytřepali slámu z holínek a vyprali flanelky. Nadobro se zbavili venkovského smrádku z prasečárny a směle kráčejí vstříc (dalšímu) komerčnímu úspěchu. Jejich v pořadí pátá deska "Come Around Sundown" v kontextu celé diskografie klidně unese nálepku pop.

7/10

Kings Of Leon - Come Around Sundown

Vydáno: 18.10.2010
Celkový čas: 47:26

Skladby: The End, Radioactive, Pyro, Mary, The Face, The Immortals, Back Down South, Beach Side, No Money, Pony Up, Birthday, Mi Amigo, Pickup Truck

Vydavatel: Sony Music

Ona to vlastně není tak úplně záležitost poslední doby. Kings Of Leon řekli čau kalnému retro rocku už nějakých pár pátků nazpátek a počínaje svojí třetí deskou "Because Of The Times" se pomalu ale jistě vetřeli do povědomí širší veřejnosti. Šílenství, které se předloni po (pseudo)buranech strhlo záhy po vydání čtvrté řadovky "Only By The Night", už znamenalo přímý zásah na střed hudebního průmyslu a kapele vyneslo obrovský komerční úspěch, nějaké ty Brit Awards a přední místa napříč žebříčky mapujícími všemožná nej.

Aktuální "Come Around Sundown" nebude vybočovat. Na producentskou židličku zasedli ti samí chlapíci, kteří měli podíl na úspěchu desky minulé, změnilo se jen místo nahrávání - Kings Of Leon dali tentokrát vale všem vesnickým (berte s nadhledem) studiím a přesunuli se rovnou do epicentra New Yorku, na Manhattan. Právě tam vznikl jejich zatím nejdotaženější kousek.

Zalovíme-li v paměti, někde vzadu budou ležet dvě nejstarší desky "Youth & Young Manhood" a "Aha Shake Heartbreak". Nasládlá atmosféra amerického jihu, přízvuk, bordel, neučesanost, rebelství, rozervanost, sex na seně, zapadlý klub v Arizoně a těšení se na kalbu v Kalifornii. Během tří dalších desek se rodinný klan Followillů naučil svému řemeslu tak brilantně, že z celého seznamu emocí a přímých asociací zbývá zlomek. Na "Come Around Sundown" se burani přeměnili v boháče a Caleb v některých momentech tlačí na pilu tak, že se jeho vokál mění ve slizkou pomádu.

První polovina alba padá pod nadvládou dojáků. Netradičním otvírákem "The End" se záplavou zvonivých kytar (na něco podobného jsme letos marně čekali u Interpol, nebo ne?) přes love song se sborovými chorály "Mary", konče někde u absolutně nevýrazné "Beach Side", která je na albu zřejmě omylem. Singl "Radioactive" je stále taky trochu záhadou. Text odkazující na hledání kořenů je ok (kéž by si ho vzala kapela víc k srdci a uvedla do praxe), ale co má znamenat ten Bono-videoklip s africkými dětmi?

Je načase se smířit s tím, že Kings Of Leon se k původnímu zvuku nevrátí. Ne že by se o to nepokusili. V kontextu celého alba je jeho druhá polovina, počínaje skvěle šlapající "No Money", rozhodně tou lepší. Ale jak sám Caleb Followill přiznává: "It's hard to teach yourself to be a bad guitar player again." Měli bychom to začít brát jako hotovou věc.

NÁZORY
  • Tak teď nevím (Anya, 18.10.2010 13:36) Reagovat

    Hm tak tahle recenze mi vlastně vůbec nic neřekla, ale jestli si pisatelka myslí, že je tohle album přímý následovník OBTN, tak je hodně na omylu. Tohle album je natolik odlišné jak jen skoro šlo, to že album produkovala stejna sebranka jako OBTN bude tím, že produkovali i jejich předchozí alba. Taktéž mluvit o "vesnicích" ve spojení s USA je trochu nepřirozené. A tím, že v titulku budou zmíněny slova jako prasečárna a pop, fanoušky taky moc nenadchne. A co se Radioactive videa týče, jak sami řekli v interview, je to jen o tom jakým způsobem vyrůstali, obklopeni kostelními gospelovými sbory.
    PS nechapu, co se ti nelíbí na beach side - malá rada, zkoukni si rozhovory, které maj na svých stránkách k jednotlivým písničkám, možná ti to trochu pomůže pochopit o co jde.

    Jinak ještě z trochu jiného soudku, je docela vtipné, že se tu píše o komerčním úspěchu (který určitě ve světě byl), když tady v česku kol nehrálo žádné z komerčních radií (což zase lepší, než kdyby každá pop/dance/rnb princezna milovala SOF) a většina lidí o nich vubec neslyšela.

  • Ale ale.. (petrsla, 18.10.2010 15:29) Reagovat

    Nechci nic rikat, ale ze by se KOL touhle deskou posunuli bliz k popu a komercnim hitum je dle me nazor mimo.. Naopak, na tyhle desce je citit jizanskej rock uplne nehorazne... Ze zacatku jsem s tim mel trosku problem, pomaly a jizanstvim slehnuty songy, ale po par poslesich parada.. Jsou to zase o kus jiny KOL, ale nastesti porad skveli.. Je pravda, ze tu chybej rychlejsi kousky typu Sex on fire (o naslapnutejch songach z prvnich dvou alb ani nemluvim)., ale deska ma paradni atmosferu, pisnicky (az na dve vyjimky) jedna lepsi nez druha... Rekl bych ze nejvyrovnanejsi album...Proste KOL jsou super a ja jen doufam, ze se mi podari videt je tu jednou nazivo ;-). 8,5/10

  • nuda (mtz, 18.10.2010 16:23) Reagovat

    To album je strašně nudný. Úplně uhlazenej zvuk, snad žádnej rychlejší song a vůbec nic co bych z poslechu zapamatoval, jen ať už to kňučení skončí. Kings of Leon byli nejzajímavější na Aha Shake Heartbreak, na Only by the night se jim to zajímavý podařilo zabalit do jakýhosi popovýho zvuku, ale na tomhle albu je všechno zajímavý pryč. KOL už jsou ted kapela tak pro ty princezny.

  • dobrý album (mary, 18.10.2010 19:37) Reagovat

    Mám KOL rád od prvního alba. V podstatě se mi líbí všechny jejich čtyři předchozí alba, přičemž pořadí oblíbenosti se mění na náladě. Snad jen OBTN je možná o stupínek níže. Byl jsem proto zvědavý, zda udrží svoji kvalitu. Potom, co jsem si přečetl první kritiku na nějakém zahraničním serveru (dvě hvězdy z pěti) jsem se toho trochu bál. Album mě ale příjemně překvapilo a pro mě se zařadilo svoji kvalitou po bok prvních tří. Řada zahraničních recenzí však mluví trochu jinak (NME 5/10, guardian 2/5, spin 3/5, slant 3/5) Nechápu to, ale uznávám, že je to věc subjektivního názoru. Jen mě trochu zaráží jedna věc. V každé z negativních recenzí se píše téměř to stejné (mainstream, pop, zaprodání se stadiónům, bezduché album, vata atd) s tím, že album obsahuje jednu dvě či max tři geniální písničky. Problém trochu je, že téměř každá z recenzí za geniální písničku označuje jinou Za skvělou píseň je proto v té které recenzi označena, úvodní the end, třetí pyro, čtvrtá mary, pátá face, šestá immortals, sedmá back down south, osmá beach side, devátá no money, desátá pony up, jedenáctvá birthday a třináctá pickup truck. Jen u druhé radioactvive a dvanácté mi amigo jsem v recenzích nenašel žádný superlativ. Takže to album zase asi tak slabé nebude. Já osobně bych dal 9/10

    • Re: dobrý album (petrsla, 18.10.2010 20:13) Reagovat

      Preeesne tak ;-) . Vsem fandum, co jsou pri prvnich poslesich zklamani vzkazuju "dejte tomu cas!!" . Pri prvnim poslechu mi taky trosku vadilo to, ze jsou vsechny pisnicky pomaly, ze je to cely trochu utahany... Po par poslesich proste zacnete objevovat, ze tahle deska je hoodne povedena... A ted mi v aute nehraje nic jinyho... Ta atmosfera desky je proste nakazliva.. Proste podle me nejvic skvelejch pisnicek na jednom albu se KOL ovedlo prave tady.. Ja to vidim takhle - pokud je deska jina, necim nova, chce to vzdycky vicero poslechu.. Samo, ze recenzenti nemuzou desku slyset desetkrat... Ale i ja se budu tesit, ze priste KOL zase rochu zrychlej, o tom zadna... :-) Jen at me nikdo nes**e s tim, ze o nich bude rikat, ze komercej.. To je totalni blbost... Haugh, domluvil jsem :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Naživo: Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon (12.08.2022 17:22)
- Sziget 2022 představuje headlinery: Arctic Monkeys, Dua Lipa a Kings Of Leon (23.11.2021 14:29)
- Recenze: Kings Of Leon jsou na "When You See Yourself" po dlouhé době nevýrazní (30.05.2021 14:45)
- Nové desky 9/2021 - od Kings Of Leon přes Zaru Larsson po A Day To Remember (10.03.2021 08:25)
- Osmou řadovku Kings Of Leon ohlašují singly "The Bandit" a "100,000 People" (08.01.2021 18:22)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2016 podle musicserveru (30-21) (27.01.2017 10:20)
- Video: Kings Of Leon jedou ve "Find Me" v zajetých kolejích (08.01.2017 11:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu