V USA zvítězil Kenny Chesney

07.10.2010 19:51 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Country zpěvák Kenny Chesney zvítězil v americké albové hitparádě se čtrnáctým počinem "Hemingway's Whiskey", a počet prvenství tak zvýšil na šestku, více už má v žánru pouze Garth Brooks. Lil Wayne debutoval za ním na dvojce a úspěšný byl i mezi singly, kde ho však překonala armáda singlů ze seriálu Glee.
Bruno Mars - Just The Way You Are
© facebook interpreta
SINGLY - Skladba nejvyšší singlové desítky se nám nezměnila, mezi sebou si účastníci ale místa prohodili. Nejvíce se zaskvěli Far East Movement, kteří z šestky vyskočili až na dvojku. Příčinou je stále rostoucí počet stažení, ve kterých už překonali i celkovou jedničku Bruna Marse. Polepšil si také Nelly, naopak o čtyři místa si pohoršil Eminem.

Mezi debuty zazářila dvě jména: Glee a Lil Wayne. Glee se objevilo i na titulkách nespecializovaných médií, neboť herci z tohoto seriálu už překonali The Beatles v počtu singlů, které se dostaly do hitparády. Díky dalším šesti singlům ze speciálu s písněmi Britney Spears se tak počet zastavil na čísle 75, The Beatles měli hitů v Hot 100 jen 71 a potřebovali na to více než třicet let, Glee to stihli ani ne za rok a půl. Překonat ještě musí Jamese Browna (91) a Elvise Presleyho (108), což by s nastavenou rychlostí neměl být problém. V čem jsou však ostatní daleko před herci/zpěváky z Glee, jsou umístění v Top 10 - toho se podařilo seriálu dosáhnout pouze jednou. Jejich nejvyšší novinka tohoto týdne, "Toxic", je pouze šestnáctá. Jedna píseň z tohoto dílu od Britney není - skladbu "The Only Exception" nazpívali Paramore a v Glee verzi debutuje na dvacet šestce, v originále pak vystoupala z šesté desítky na dvacet pětku.

Lil Wayne se do žebříčku dostal díky vydání alba "I Am Not A Human Being", o tom více níže. Nejvyššího umístění dosáhl track s Drakem "Gonorrhea", sedmnáctky. 42. příčku vybojoval spolu s Nicki Minaj za "What's Wrong With Them", 65. pozici má stejnojmenný singl "I Am Not A Human Being" a o dalších deset míst níže je "Bill Gates". Ne osobně. Dalšími novinkami jsou hned čtyři hiphopové nebo r'n'b skladby: Pitbull a T-Pain s "Hey Baby (Drop It To The Floor)" na padesát jedničce (objeví se až příští rok na desce "Planet Pit"), "Right Thru Me" Nicki Minaj na sedmdesát čtyřce, "Grenade" Bruna Marse na osmdesát jedničce a "Hope She Cheats On You (With A Basketball Player)" Marshy Ambrosius na osmdesát osmičce.

    Top 10 - singly:
  1. Bruno Mars - Just The Way You Are
  2. Far East Movement feat. The Cataracs & Dev - Like A G6
  3. Katy Perry - Teenage Dream
  4. Nelly - Just A Dream
  5. Usher feat. Pitbull - DJ Got Us Fallin' In Love
  6. Taio Cruz - Dynamite
  7. Eminem feat. Rihanna - Love The Way You Lie
  8. Rihanna - Only Girl (In The World)
  9. Enrique Iglesias feat. Pitbull - I Like It
  10. Flo Rida feat. David Guetta - Club Can't Handle Me

Kenny Chesney - Hemingway's Whiskey
© facebook interpreta
DESKY - Jméno #Kennyho Chesneyho#Kenny-Chesney## by vám něco mohlo říkat, i když country neholdujete. Tento zpěvák nyní se čtrnáctým albem "Hemingway's Whiskey" dosáhl šestého zlata v kariéře a v country je tak lepší už jen Garth Brooks. 183 tisíc je dokonce více než u předchozí desky. Dvojka patří Lil Waynovi. "I Am Not A Human Being" vyšlo jako desetistopé EPčko pouze digitálně, 110 tisíc tak je slušné číslo. Později vyjde na fyzickém nosiči se třemi dalšími skladbami. Předchozí řadovka "Rebirth" to dotáhla taktéž na dvojku.

Dalšími dvěma novinkami v Top 10 jsou Gucci Mane a Eric Clapton. Rapper Gucci Mane skončil na čtyřce s třetím albem "The Appeal: Georgia's Most Wanted", které navazuje na loňské "The State Vs. Radric Davis" ovlivněné jeho pobytem ve vězení. Eric Clapton své devatenácté řadové album jednoduše nazval "Clapton". Zac Brown Band spadli na trojku, pohoršili si i Linkin Park, Maroon 5 a Selena Gomez, o jedno místo povýšil Eminem. Po dlouhatánské době Top 10 opustil Justin Bieber.

Tento týden v první polovině (=první stovce) hitparády debutovalo více než tři desítky novinek, vybrat můžeme například rockery Jimmy Eat World s albem "Invented" na jedenáctce, novinku Neila Younga "Le Noise" na čtrnáctce, rappera Ice Cuba s "I Am The West" na dvaadvacítce, kompilačku Soundgarden "Telephantasm" na dvacet čtyřce nebo "Commitment" Seala na třicet jedničce. Zaujal mě pak jeden posun: "Imperfect Harmonies" Serje Tankiana z 35. příčky spadlo až na číslo 176. Zajímavé PR-promo-marketing-reklama bohužel nezajímavé album nezachránilo, singl a klip prošel světem bez povšimnutí a desku si zakoupili jen fanoušci.

    Top 10 - alba:
  1.  N Kenny Chesney - Hemingway's Whiskey
  2.  N Lil Wayne - I Am Not A Human Being
  3. Zac Brown Band - You Get What You Give
  4. N Gucci Mane - The Appeal: Georgia's Most Wanted
  5. Eminem - Recovery
  6.  N Eric Clapton - Clapton
  7. Trey Songz - Passion, Pain & Pleasure
  8. Linkin Park - A Thousand Suns
  9. Maroon 5 - Hands All Over
  10. Selena Gomez & The Scene - A Year Without Rain

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY