shop.musicserver.cz
Videotermix: Dan Šustr

Videotermix: Dan Šustr

Vydáno: 02.10.2010 05:00 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

V aktuálním Videotermixu si Dan Šustr rád připomněl "Nechci" od P.B.Ch. Aktuální klip Grindermana jej ale příliš nezaujal a u klipu stařenky, třicet let starého "Whip It" od Devo, zavzpomínal, jak bylo za komunistů obtížné dostat se k zahraničním klipům. Sám doporučil "The Importace Of Being Idle" od Oasis.

Dan Šustr je sice pořád známý hlavně z legendární Tiché dohody, i když aktuálně už několik let funguje ve své nové kapele 2Wings, s níž vydal nejen dvě řadová alba, ale i další nahrávky včetně Blu-ray disku. Právě teď připravuje záznam z loňského vystoupení na Blues Alive s exkluzivními hosty - Honzou Ponocným, Ondřejem Konrádem a Blankou Šrůmovou, který by měl v CD podobě vyjít 1. listopadu. .

KLIP NOVINKA

Grinderman - Heathen Child (2010)

Grinderman
Druhé album Grindermana je prostě famózní. Nick Cave s drsnější půlkou The Bad Seeds ukazují své zkaženější já. Připravili živočišnou desku prodchnutou výkřiky děsu, brutálně zkreslenými kytarami a syrovostí, jaká se jen tak neslyší. Prvním singlem a videoklipem je "Heathen Child", skladba, která, včetně scenérie, co se ve videu odehrává, perfektně zapadá do konceptu celé desky.

Jak to vidí Dan Šustr...

No - Grindermana nemám pořádně naposlouchanýho, takže hned z voleje nevím, jak ten klip řádně uchopit. Je to depresivní, výrazný, ale poetika střihů starých filmů a efektů z první verze "Souboje Titánů" mě za srdce nebere.


KLIP STAŘENKA

Devo - Whip It (1980)

Devo
Exoti Devo vydali letos comebackové album "Something For Everybody". My si ale zavzpomínáme na jejich třetí desku "Freedom Of Choice" a kontroverzní sadomasochistický klip ke skladbě "Whip It". Kapela si jej tehdy financovala sama (stál 15 000 dolarů) a reaguje s ním na starý článek z magazínu "Dude", vyprávějící o muži, který pravidelně svlékal šaty své ženy na jejich farmě bičem. Té přitom nikdy neublížil. Zabičujte si spolu s Devo a podívejte se na toto legendární, třicet let staré video.

Jak to vidí Dan Šustr...

Když začala éra videoklipů na MTV, tj. počátkem 80. let, neměli jsme tehdy možnost sledovat tohle dění v přímým přenosu. Satelit byl tehdy velkou vzácností. Takže klipy jsme vídali se zpožděním v nekvalitních kopiích na videu (a ani to neměl zrovna každej). Kvůli tomu mi tenhle klip od Devo unikl. My tehdy viděli jejich verzi "Satisfaction" - což nám taky stačilo! Považovali jsme to za jasnou ilustraci toho, co přinesli do nový vlny - toporný pohyby, minimalismus a uniformní crazy image. A kvůli této černé díře v osobní historii nemám ke klipu "Whip it!" žádnej komentář. Jo, možná to dneska vypadá trochu směšně, ale ve svý době to musel bejt šíííílenej úlet!


KLIP CZ/SK

P.B.Ch. - Nechci (1993)

P.B.Ch.
Už před čtyřmi roky ohlašoval P.B.Ch., že má téměř hotovou svou druhou sólovou desku. Pak ale přišel comeback Wanastowích Vjecý a zmiňované album nevyšlo dodnes. Pojďme si připomenout rok 1993, kdy Petr Břetislav Chovanec debutoval svým černo-rudým albem "P.B.CH.". Prvním singlem byla chytlavá věc "Nechci" podporovaná tehdy graficky pozoruhodným klipem, na který se i po letech kouká hodně dobře.

Jak to vidí Dan Šustr...

PBCHáčkovo video k jeho sólovce! No to je raritka, to se dneska nevidí. Ten klip jasně odkazuje na poetiku klipů 90. let - až trochu nirvánovka a má skvělej leitmotiv - ty zavařovací sklenice, v nichž postupně proběhne celej život. Jestli je "naloženej" v lihu, nebo ve formaldehydu, je na divákovi. Změna z červený do modrý je taky dobrej nápad. Jen mi tam ještě něco chybí. Prostě tohle samo o sobě nestačí a v polovině už je to trochu nuda. Na druhou stranu je to díky monotónnímu obrazu zase výrazný a zapamatovatelný. Zdravím tímto P.B.Ch: hej, chlape, probuď se a udělej zase něco, ne? Vždyť to bylo dobrý!


Dan Šustr doporučuje...

Oasis - The Importace Of Being Idle (2005)
Vyber jeden klip, no to je úplná Sophiina volba. Je spousta skvělejch klipů, který mám rád - samozřejmě často ruku v ruce s písničkou - mohl bych vybrat hafo klipů od The Cure, Davida Bowieho, Beastie Boys, Underworld nebo nezávislý klipy z pořadů "Alternative Nation" a "Flipside" (např. od LCD Soundsystem). Taky bych asi mohl sáhnout někam do popíku, protože všeobecně kvalitní popíkáři mívají kvalitní klipy (produkce má na to vždycky peníze a dbá na kvalitu klipů, aby se CD dobře prodávala). Ale vyberu něco neobyčejně obyčejného - klip "The Importace Of Being Idle“ od Oasis. Černobílá etuda klasického střihu a la BBC s neuvěřitelně uvěřitelným Rhysem Ifansem v hlavní roli, k jejímuž sledování rozhodně ztratíte chuť pít pivo a dostanete chuť si nalít šálek čaje (s mlékem), nebo si dát maximálně tak ještě sklenku brandy a popovídat si s tetou Kateřinou o vývoji počasí na nadcházející víkend. Zhruba v polovině klipu ji pak můžete jemně upozornit na dobře sladěnou taneční kreaci ve scéně s víky od rakví, pokud však již chvíli předtím rozčilením nepřevrhla svůj šálek pobouřena tím, že na postel se nešlape a k fraku se nenosí tenisky a už vůbec se přece nohy nedávají na stůl! Má duše se po tomhle klipu prostě vždycky vznáší a já mám neodolatelnou chuť si jít hodit koblihou do Slávie.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Recenze: "Fotografity" je sbírka zvadlejch fotek kapely Lucie (12.03.2022 09:00)
- Audio: Britpopové ikony Richard Ashcroft a Liam Gallagher spojily síly. Je z toho nová verze skladby "C'mon People (We're Making It Now)" (18.01.2022 17:01)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Video: Oasis připomínají koncerty v Knebworthu songem "Some Might Say" (19.10.2021 17:55)
- Koncerty Oasis v Knebworthu se staly symbolem jedné generace, dokument o nich nyní vstupuje do kin (13.09.2021 10:24)
- Oasis se vrátí s legendárním koncertem v Knebworthu do kin (10.08.2021 15:29)
- Zaprášenosti: "Hormoaning" od Nirvany je propagační EP, co se povedlo (01.08.2021 08:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu