shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Happiness" Hurts

Makrorecenze "Happiness" Hurts

Vydáno: 06.10.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Dvojice Hurts vtrhla na hudební trh poměrně razantně. Jejich kultivovaný pop s odkazem na Pet Shop Boys si záhy získal řadu fanoušků, ale i těch, kteří tvorbu dvojky Hutchraft a Anderson označují za vykrádání již vykradeného. A jak dopadlo debutové album "Happiness" v naší makrorecenzi? Dobře. Velmi dobře...

Hurts - Happiness
© facebook interpreta
Dvojice Hurts je jakoby čistou esencí toho, co zrovna letí. V podstatě se dá říct, že znějí jako tisíc lidí před nimi, zároveň ale svůj synth-pop dělají relativně vkusně. To všechno samozřejmě dá vzniknout poměrně nejednoznačnému pohledu na jejich tvorbu, protože jedni se přikloní k první části výše zmíněného souvětí, druzí k té druhé. I recenze na jejich debutovou desku "Happiness" jsou tedy velmi rozmanité. Musicserver se ovšem řadí k těm, kteří dvojku Hutchraft a Anderson chválí. "Romantika přetažená sametem s černobílými odstíny se dá vychutnávat stále dokolečka a neohraje se, takto propracované prvotiny se rozhodně nerodí každý den," napsal Dan hájek v hlavní recenzi, ve které nahrávku ocenil vysokou devítkou. A kolem této známky se motá i všech pět hodnocení v naší makrorecenzi - v průměru si Hurts odnášejí chvályhodných osmaosmdesát procent.


Honza Balušek - Absolutní nádhera (10/10)
Vztah k interpretovi: Poprvé jsem o nich psal v srpnu minulého roku, když si doma na koleně natočili klip k "Wonderful Life" a téměř nic se o nich nedalo zjistit. Od té doby jim fandím a jsem rád, že vyrostli na debutu v to, v co jsem doufal.

Existuje spousta výborné hudby, ale jen přibližně jednou za rok či dva se objeví deska, která mě totálně rozseká. Na maděru. Nemůžu se zbavit totálního nadšení, všem (i měsíce...) o té desce vyprávím, pouštím, chválím, přesvědčuju... A díky tomu, že jsem šéfredaktor musicserveru, i točím zadarmo reklamu, aby o tom vědělo co nejvíce lidí. Před pár lety to byla eponymní deska Robyn, na jaře roku minulého debut Charlie Straight a letos Hurts. Jejich album se mi trefilo do mozku, uší i srdce do čisté desítky. Jsou velkolepí, nádherně balancují na hraně kýče, aniž by do něho spadli. Navíc je z některých náznaků jasně poznat, jak by jejich hudba skvěle fungovala i v malém klubu jen s klavírem. Skládají úžasné melodie. Tak úžasné, že s každou další skladbou máte pocit, že nic lepšího už nemůže přijít. A v neposlední řadě na nich obdivuji, jak mají vše dotažené do nejmenších maličkostí. Na "Happiness" si prostě všechno krásně sedlo a vytvořilo absolutně nádhernou hudbu.

Lukáš Boček - Nesmírně vkusný a velice zábavný pop (9/10)
Vztah k interpretovi: Od prvního poslechu "Wonderful Life" nastalo netrpělivé přešlapování, jak dopadne debut.

Britské duo Hurts se novým albem uvedlo nejlépe, jak vůbec mohlo. Znějí svěže, přicházejí s čistým štítem a moment překvapení jim hraje skvěle do karet. Pop si zasloužil pořádnou vážně myšlenou nálož, která by nestavěla na laciných textech, okázalých kostýmech nebo skandálech hlavních protagonistů. Tam, kde Depeche Mode jsou na můj vkus málo popoví, bodují Hurts. Tam, kde OneRepublic jsou na mě moc sladcí, jsou Hurts romantičtí tak akorát. Tam, kde Coldplay jsou na mě moc kytaroví, jsou Hurts dostatečně elektroničtí. Zhruba takový mám pocit z "Happiness", který navíc přináší i další přidanou hodnotu, které si na podobných albech vážím - prvky vážné hudby, orchestr a andělsky znějící sbory. Přesně to obsahuje například i "Stay", jeden z vrcholů alba. Na desce v podstatě není nic špatně, všechny skladby dohromady fungují skvěle, pomáhá i výrazný hořkosladký náboj. Celkově nelze Štěstí hodnotit jinak, než pozitivně. Ačkoliv zástupce popu, deska bude určitě jedním z počinů atakujících metu Deska roku.

Adam Eff - Kupodivu bolí mnohem méně, než subjektivně baví (9/10)
Vztah k interpretovi: Budoucí.

Hurts
© last.fm
Zprvu jsem bral humbuk kolem Hurts jako další trend, který nepotřebuji poznat, a těmi pár větami a obrázky mě vůbec nic nedonutilo si desku ani stáhnout. Po bojkotu jsem si tu jejich Blaženost nezaujatě pustil a čekal, co se bez znalosti jakýchkoliv kontextů žánru, všeobecného povědomí či původu stane. Stalo se toho méně. Vybavily se mi dobové přeslazenosti pro někoho prý tehdy rajcovních boybandů, co šest minut jsem slyšel kus orchestrací songu "Never Gonna Love Your Side" Daniela Bedingfielda, rozvzpomínal jsem se na třaskavosti Nine Inch Nails a ozvěnami přeplácaného Frankmusika, k tomu mě však ještě úplně vytáčely všudypřítomné postprodukční efekty širokého sterea. Deska, se kterou přišli pánové Theo a Adam, je technicky inovovaným historismem. Drtivá většina zavání rádoby se pářícími teenagery z devadesátek a já si neumím vysvětlit, jak je vůbec možné, že tento konstrukční mash-up funguje. Slyšeli jsme syntetizátory, ozvěny, emocionální pseudoklimaxy, kusy Pet Shop Boys i všeho lepšího současného a slyšeli jsme už i dost takto onanizovaných balad. V podání Hurts se však jedná o malé absolutno. Jsem rád za tento rozměr mainstreamu a za to, že toto album příjemně šlechtí šlapkami budovanou popkulturu. A to i přesto, že není až tak čerstvé, a i přesto, že může produkčně působit jako jedno z těch monotónnějších.

Michal Koch - I pop může být uměním (8/10)
Vztah k interpretovi: Uznání, které doufám nezůstane jen u debutu.

Nejsem žádný popař a přiznávám, že tuto scénu nijak zvlášť nesleduju. Vím ale, že když jeden z mých kamarádů zpozorní tak, že má potřebu o nějaké nové popové desce vyprávět a rozplývat se nadšením na Ksichtoknize, na ICQ, v mailech a kdovíkde všude, měl bych zpozornět. Udělal jsem tak v případě Annie, udělal jsem tak v případě Robyn a udělal jsem tak i v případě Hurts. Nelituju ani v nejmenším. Už skladba "Wonderful Life", kterou jsem slyšel nějaký čas před vydáním celé desky, naznačila, že tady se jedná o něco mimořádného. Album poté potvrdilo, že se v žádném případě nejedná o jednohitovou záležitost, nýbrž že pánové Hutchraft a Anderson mají nápadů na rozdávání. "Silver Lining", "Sunday" nebo "Better Than Love" jsou taktéž hitovky první kategorie, což značí, že si více oblibuji rychlejší kousky z pera Hurts, nicméně ani při baladických skladbách se nenudím. Na téhle desce není vata, není zbytečného tónu, vše má své místo a zapadá dokonale do skvělého kompletu. Pokud by všechny electropopové desky byly takto nápadité, snad by se ze mě stal i fanoušek tohoto žánru.

Pavel Parikrupa - Toto Bolí! (8/10)
Vztah k interpretovi: Silná náklonnost na první pohled (a poslech).

Na prvotině Hurts se mi nejvíc líbí dotaženost po všech stránkách. Dokonale podchycený komplex muziky, image, skvělého zpěvu, klipů, návrat k tomu lepšímu z novoromantismu osmdesátých let 20. století. Vzhled a sebeprezentace (na první pohled působící chladně a odtažitě) výtečně pasuje k hudbě, o kterou jde především. A zase - dávka patosu a vzletných slov, ale tak akorát, že cítíte nadhled a necháte se vzít za srdce. Má to nostalgickou atmosféru a naprosto neodolatelné refrény. "Happiness" je album plné hitů, každá z písní by mohla být z fleku singlem. Už od chvíle, kdy jsem viděl klip "Wonderful Life", jsem si říkal, pozor, něco nevšedního se děje (a to nadšení stále trvá). Jen jedna malá douška od příznivce kytar: být na desce více akustických nástrojů a ještě více smyčců, možná by to bylo až na absolutních 10/10. Anebo… Anebo by to už nebylo ono.


Album: Hurts - Happiness
Průměrné hodnocení: 8,8/10
Celkový čas: 48:03
Skladby: Silver Lining, Wonderful Life, Blood, Tears & Gold, Sunday, Stay, Illuminated, Evelyn, Better Than Love, Devotion (feat. Kylie Minogue), Unspoken, The Water, Verona (hidden track)

NÁZORY
  • připomíná mi to (D., 06.10.2010 10:35) Reagovat

    syntetičtější Keane, nic víc nic míň...rozhodně žádný zásadní hudební průstřel srdíčka, nenáročná muzika...:-)

  • Hurts (Saša, 06.10.2010 12:01) Reagovat

    tím, že jsou dva, tím, jak se prezentují a tím, jakou hudnu dělají svádí ke srovnávání s jinou, mne mnohem víc milovanou kapelou,. A ta, třebaže nemá všechny songy na svých albech tak jasně chytlavé a hitové, u mne vítězí (a nejspíš právě proto, že to není tak nalajnované) na celé čáře. HURTS jsou dobří a ráda si je ještě mockrát poslechnu a budu se zajímat o jejich další vývoj, ale za srdce mne nechytli...

  • Hurts (Verdy, 06.10.2010 15:18) Reagovat

    nemám nic, co bych téhle desce vytkla.. Wonderful Life mě při prvním poslechu totálně dostala.. jen tak dál

  • I love Hurts (kouddy, 06.10.2010 17:41) Reagovat

    Uzasna kapela, uzasne album, uzasna skladba Stay (souhlasim s recenzentem, ze se jedna o vrchol alba), kterou chlapci vybrali jako treti singl z alba. A tim mi udelali vazne radost.
    Absolutne me dostali svou osobitosti a jejich projev jim proste verim. A s tim se v soucasne dobe setkavam relativne zridka. Jen me mrzi, ze skladbu Happiness na tu regulerni placku nezaradili.
    Na zaver ale nezbyva dodat nic jineho nez "chlapci, jen tak dal!". Kloubouk dolu :)

  • úplne geniálne (michal, 06.10.2010 18:06) Reagovat

    ja som si okamžite zamiloval všetky skladby
    hlavne evelyn, stay a better than love
    takáto skvelá hudba je dnes vzácna

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)
- Kylie Minogue boří mýty o věku: "Ageismus brzy zmizí" (25.09.2023 14:46)
- Video: Kylie Minogue v "Tension" ukazuje, jak vypadá klubové nebe (04.09.2023 16:47)
- Kylie představuje zbrusu nový remix svého hitu "Padam Padam" (29.07.2023 17:27)
- Kylie Minogue láká na podzimní album letní hitovkou "Padam Padam" (19.05.2023 19:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu