shop.musicserver.cz
České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.-31.7.2010

To byl punk, dámy!

Vydáno: 02.08.2010 20:24 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Kay Buriánek se oběsil na šňůře od majku. Dělal na pódiu takovej punk, že patkař Holka na všechno nestíhal odklízet rozbitý kytary, zpřetrhaný dráty, struny, rozkopnutý kelímky. Holka zmateně pobíhal kolem animálního, agresivního alfa-samce. Oběšence po chvíli sundal a já nadšeně zvolal: "To byl punk, pánové!"

Xindl X, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
České Hrady jsou festival, kde Sunshine znějí (a především vypadají) punk, Matthew Ruppert vypadá (a především zní) jako Freddie Mercury. České Hrady jsou místo, kam jezdíte jako na chatu - hlavě dopřát si odpočinek a tělo totálně odrovnat.

Páteční warm-up ve znamení písničkářů. Katarínu nahradil Tomáš, Tomáše Marek. Triumvirát sice - v pozitivním slova smyslu - narušoval dívčí element, své soukromé vítězství si ale připsal Klus. Mistr improvizačních schopností. Pan Herec. Pan Básník. Pan Zpěvák. Tomáš Klus. Je potěšující, že dívky patnáct plus začaly poslouchat kvalitní tuzemskou produkci. Pohled do publika to potvrdil. Dámy si z velké části dopřávaly svůj vůbec první festivalový zážitek.

Každoročně se najde jeden z Hradů, který láká na kvalitně poskládaný sobotní program - pozice jednotlivých kapel se totiž v průběhu víkendů zásadně mění. Sobotu letos nejlépe poskládal - podobně jako vloni - Petr Vok z Rožmberka.

Support Lesbiens, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Akustický set Richarda Krajča raději nekomentovat. Xindl X byl při letním popoledni přece jen zábavnější, přesto se - i po několikátém zhlédnutí jeho performance - nelze zbavit dojmu, že jeho nové písničky jsou svou složitostí jednoduše špatné. Dlouhé, nic neříkající, těžké. Lehkost z předloňského roku zmizela. Chemie rozervaného beatnika nefunguje už od loňska a Xindl X stagnuje, což je vzhledem k nadějím do něj vkládaným docela škoda.

Support Lesbiens byli prvním příjemným překvapením programu. Jejich tvrdší set bez tradičního, v maloměstech tolik populárního popového balastu, slavil úspěch. Song "M. F. S." je punk a zároveň je k neuvěření, že pochází od stejné kapely jako klišé "Cliché". Jen Kryštof Michal by mohl příště méně mluvit. Totiž když nezpíval, svým afektovaným projevem devalvoval předchozí - i následující - písně. Faktor dálnice se projeví ještě několikrát. Na vysvětlení si počkejte.

Sto zvířat, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Sto zvířat nemá nemoc Jana Tleskače. A to je moc dobře. Abyste rozuměli, kdysi tady byla kapela Tleskač, kterou proslavily energické koncerty. Pod tíhou času a odehraných koncertů najel - jinak stále energický - Tleskač na vlnu stále se opakujících rituálů. Jejich show je stejně čitelná jako playlist pátečních rockoték ve Vagónu. Přesně víte, jaká píseň, jaký vtip, jaká událost bude následovat. Jejich produkce je stále stejná. Stejná. Stejná. Stejná. UDG má nemoc Jana Tleskače. A je to škoda.

Komparovat vystoupení Sta zvířat, jejichž "Dáma s čápem" způsobila tři minuty trvající erekci chloupků po celém těle, s UDG, kteří se svými "Vůněmi" a stále trapnějším bubeníkem Jugim utrápili všechny návštěvníky festivalu, kteří nezažívali své poprvé, nelze. Zvířata vložila do svého vystoupení srdce tak jako žádná z kapel, která v Rožmberku vystoupila. UDG předvedli profesionální, avšak chladný výkon. Jako by Ústečané nechápali, že ne všichni jsou na nich poprvé.

Faktor dálnice

Do vodáckého ráje se jede nejlépe po vodě, po proudu z Vyššího Brodu aka Vyšáku. A po pár nocích, locích, po pár kempech dojedete přes Rožmberk až do Krumlova. "Na vodu dneska jezdí každej k***t," shodli jsme se s Mikem Trafikem. A podle toho to také na příjezdových cestách, jižně od Temelína, vypadá.

Tisíce vodáků - nejzábavnější jsou ti, kteří se rozbijí již před nájezdem na jez - se dopravují do atraktivní lokality nejčastěji autem. Tisíce Pražanů jezdí na vodu na benzín. Sobotní program to dokonale paralyzovalo. Support Lesbiens ani Sunshine nestihli nazvučit a šli rovnou na scénu. Zatímco Kryštof Michal se dlouho nemohl se šestihodinovou cestou z Prahy smířit a dával to publiku sežrat při každé příležitosti, Karel Buriánek jako by díky očistci na trase Praha-Rožmberk odhodil všechny pózy. "Jo, v nasranosti vypadá koncert jinak," uznal Oběšenec aka Pan Zlo po vystoupení Sunz.

Sunshine byli ohromující, jako už dlouho ne. Škoda že k Music Baru nevede žádná dálnice, protože by mě zajímalo, co by na jejich Moloko ultra-violence show řekli pražský kidz.

Toxique, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Toxique na podobné festivaly nepatří. Je fajn vyvážet Kláru na Expo jako raritu z východní Evropy, ale na Českých hradech je publikum složené jinak. Lascivní femme fatale maloměstský lid nebavila, soudě dle stále se zvětšujících front u stánků s Krušovicemi (úmyslně neříkám s pivem).

Zatímco frontwoman Toxique střídala polohy na sedačce, na malém pódiu si chystal gramce DJ Mike T. V zákulisí se Vladimir s Orionem dostávali do koncertního moodu. Traforova produkce byla následně na půl hodiny přerušena výpadkem proudu.

I tentokráte pomohla náhodná nehoda lepší show. PSH byli okolnostmi přinuceni nahustit svůj program do kratšího pásma, a rozjeli tak vynikající představení. Zničující elektro-rap "Všichni jsou už v Německu" se stává hymnou letních dní. Úderný beat ale narušuje kapela Anety Langerové zkoušející na hlavní scéně. Zvrhlá kombinace.

PSH, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Zvlhlý dav fanynek uzřel svou modlu. Ne, nebyl to Vorel ani Brož, ale Aneta. Její koncert byl nakonec celkem příjemný chill-out. Pravý opak primitivismu recesistů Horkýže Slíže. Dav byl ale nadšený z obou.

Horkýže Slíže vytlačeni Monkey Business, na jejichž vystoupení dorazilo asi nejvíce návštěvníků. Rozbahněná plocha přeplněná přes okraj. Zvíře Holý, ještě větší Ruppert se svou lekcí vídeňštiny. A do toho se na pódiu objevili opět Peneři, tentokráte ne s nemanželským "Podpantoflákem", ale s Manželským "Jižákem".

Zbývá jen Vypsaná fiXa. A Wohnout.

Faktor Rožmberk

Po organizační stránce proběhl festival hladce, přestože k hladkosti měly některé okamžiky daleko. Faktor dálnice zkomplikoval už brzy odpoledne celý festival, přesto došlo jen k několikaminutovému zpoždění. České hrady mají rodinnou atmosféru a podle toho byla tentokráte vybrána i ochranka. Slušnost naopak postrádali někteří návštěvníci/některé návštěvnice, po setmění tak docházelo k mnoha šarvátkám a opilecké etudy zúčastněných dávaly vzpomenout na metalové festivaly.

V Rožmberku bylo, co se jídla, pití, toalet a ubytování týče, všechno špatně už vloni a letos se situace nijak drasticky nezlepšila/nezhoršila. Stanové městečko vzdálené kilometry od areálu festivalu, navíc po neosvětlené cestě lesem. V areálu samotném přemrštěné ceny čehokoliv praktického, tedy kromě blikajících rohů a plyšových králičích uší. Ve stanovém městečku občerstvení, které zavírá s Večerníčkem (na jihu Čech má spánek vyšší prioritu než byznys). A propos, nechtěl bych být návštěvnice festivalu. Zaplatit čtyři kila za lístek a celý den prostát v hadu před Toikama - respekt. Palec dolu.

Horkýže Slíže, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Končit festival fiXou a Wohnouty je noční můrou intelektuálů, naopak životním zážitkem pro fanoušky obou kapel. VF do svého repertoáru zapracovala jen to nejlepší z mnou zatraceného "Klenotu" a setlist to příjemně osvěžilo. Palec nahoru. Vrcholem jejich vystoupení byla závěrečná "Country". Záležitost pro labužníky. Wohnout na aktuálním "Kartonu Veverek" své vystoupení postavil. Mnohem lepší odezvu ale měly starší písně, přesto lze říct, že i ortodoxní fanoušci vzali postupem času "Veverky" na milost a takové "Pepíčky" si užili.

České hrady jsou unikátní multi-žánrová záležitost a rok od roku baví více a více. Kdo ke štěstí nepotřebuje zahraniční kapely a spokojí se s kvalitní tuzemskou produkcí a v rámci mezí přátelským prostředím, nenajde ideálnějšího víkendového místa. I když v nedalekém Třešňovém Újezdci se ten samý víkend co Hrady konalo fríčko. A je snad ideálnějšího víkendového místa, než jakým je techno párty na zelené louce se spoustou sound-systémů kolem sebe?

NÁZORY
  • ufff - to je ale blábol. (jj, 03.08.2010 11:39) Reagovat

    Sunshine kdysi dávno bývali skoro jakopunk. Už ale asi deset let se tomu pojmu tahle poprocková parta nepřibližuje ani na dohled. Tomáše Kluse, co je prý "Pan Herec. Pan Básník. Pan Zpěvák." ale podle mého spíš hlavně "Pan pozér, vykalkulovanej jako málokdo" jsem viděl na Colours. Hrál na 3.scéně a sledovalo ho asi 80 lidí... A tak by se dalo pokračovat.... Dlouho si hypotetický titul nejzoufalejšího českého hudebního publicisty, tím jak neumí psát a chybí mu nejen vkus, ale i jen špetka schopnosti rozeznat vatu od něčeho, co za něco stojí, pro sebe úspěšně uzurpoval Benjamin Slavík. Myslím, že má v panu Bendovi důstojného nástupce...

    • Re: ufff - to je ale blábol. (Chico, 03.08.2010 22:11) Reagovat

      Nadpis Vašeho příspěvku trefně vyjadřuje, co je jeho obsahem..

      Jinak k článku..řekl bych, že pan Benda, vzhledem ke svému hudebnímu zaměření, přeci jen není cílová skupina tohoto festivalu. O to více mě zaujaly některé jeho postřehy (předesílám, že jsem nebyl na zmíněném festivalu, navštívil jsem ho při jeho zastavení na Kuňce).

      Musím se ztotožnit s názorem na Tomáše Kluse (viděl jsem ho letos poprvé na RfP). Velice mě překvapil a bylo to jednoznačně nejvtipnější vystoupení. A byl jakýkoli, jen ne pozérský a vykalkulovaný..:-) Naopak působil velmi spontáně a přirozeně. A určitě pobavil všechny, kdo na něj přišli (a nebylo jich málo). Velice nadaný muzikant a básník.

      Zařazení Toxique mi nevadilo, na druhou musim říct, že naprosto nutně potřebují nové album - stále stejné, opakující se vystoupení začíná nudit.

      Kdo na festival tohoto formátu určitě patří je Aneta Langerová. Dle mé zkušenosti byla v publiku rovnoměrně zastoupena obě pohlaví.:-) Mockrát jsem Anetu naživo neviděl, ale její poslední deska je velmi hratelná Aneta působí mnohen uvolněněji, než dříve.

      Jinak české hrady mají zajímavou komorní atmosféru, takže nezbývá, než doporučit (pokud není člověk vyložený urbanista:-).

      Pro mě bylo vrcholem už páteční vystoupení Dana Bárty a spol. (na zmíněné Kunětické hoře) - tradičně vynikající výkon, navíc v noci pod nasvíceným hradem - naprostá lahůdka.

    • Re: ufff - to je ale blábol. (Ondřej, 09.08.2010 16:57) Reagovat

      Co to meles? Co to proboha meles? :-D ...

  • pražský kidz (iop, 03.08.2010 16:18) Reagovat

    Nelíbí se mi narážka na pržský fanoušky Suns já vim že jsou na koncertech trošku tuhý ale co :D Na dubnovym koncertě v LMB si podle mě spravili reputaci :)) Koncert byl mnohem lepší než te listopadovej, lidi řádil, zpívali, atmoška byla prostě super. Ale koncert na Rožmberku byl taky vydařenej :)) Určitě lepší než třeba na Mezi Plotech

  • krajčo? (tomyck, 03.08.2010 18:07) Reagovat

    dobry večer, vim, že recenze je povětšinou velice subjektivní, ale příliš jsem se toho nedozvěděl z věty: "akusticky set krajča radeji nekomentovat." - co se stalo? neco konkretne pokazil? nebo jeto myšleno všeobecne? já jsem tam nebyl, tak nevim, čím to.. děkuji. recenzemi se nikdy neřídím, ale taková jedna věta směrem k nekomu (i když je mi kryštof jedno) me vždycky minimalne překvapi, nevim totiž, co si myslet :-D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu