shop.musicserver.cz
The Kissaway Trail - Chce to opravdu dřít

The Kissaway Trail - Chce to opravdu dřít

Vydáno: 07.08.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

S Runem Pedersenem, basákem kapely The Kissaway Trail, jsem se sešel během letošního ročníku dánského festivalu Roskilde. Kapela si 14. 8. odbude svou premiéru před českým publikem na Open Air Festivalu, takže bylo proč si povídat.

The Kissaway Trail
© thekissawaytrail.com
Většině českého publika budete asi neznámí. Můžeš představit kapelu?

Jsme pětičlenná dánská kapela, která hraje hodně epický, hlasitý rock se spoustou energie. Pro nás je nejdůležitější vidět naše publikum po koncertě v dobré náladě. Snažíme se pokaždé dát lidem na každém z našich koncertů to nejlepší. Hrajeme výborně naživo, to nám jde nejlíp.

Čím je vaše hudba ovlivněna?

Jéjda! Toho je strašná spousta. Jak už jsem říkal, je nás v kapele pět a každý jsme jiný. Ale z těch kapel, které nás inspirovaly všechny, bych asi zmínil The Beach Boys, Sonic Youth, Grandaddy, Blonde Redhead a Nirvanu. Hodně jsme ovlivnění noise rockem.

Jak bys popsal styl The Kissaway Trail?

Říkáme tomu alternativní indie pop se swingujícími kytarami. Těžko se to popisuje. Určitě je to rock, ale ne úplně tradiční. Je hodně líbivý. Zní to trochu jako mix mezi Pink Floyd, Sonic Youth a The Beach Boys.

Pro umělce, kteří nepocházejí z anglicky mluvících zemí, je těžké se prosadit globálně. Vy jste měli možnost odjet šňůru nejen po Evropě, ale i po Spojených Státech. Co podle tebe potřebuje kapela udělat, aby se jí povedlo to, co vám?

Ze začátku to chce tvrdě makat. Pokud kapela hraje dobře naživo, tak se to brzy rozkřikne. Lidi nás zaregistrovali a brzo se začínali ozývat a zvali si nás do Španělska, Itálie nebo Německa. Pokud se dostaneš tak daleko, že máš možnost vystupovat v zahraničních zemích, a pokaždé hraješ naživo, jak nejlépe dokážeš, tak ta šance, že se to podaří, je velká. Proto máme možnost jezdit po celé Evropě a Spojených Státech. Jsme zkrátka dobří (smích). Chce to ale opravdu dřít.

The Kissaway Trail

The Kissaway Trail
se dali dohromady v roce 2006 v dánském Odense. V současné době kapelu tvoří pět členů: Thomas L Fagerlund (zpěv, kytara), Søren Corneliussen (zpěv, kytara), Daniel Skjoldmose (kytara, zpěv), Rune Pedersen (basová kytara, zpěv), Hasse Mydtskov (bicí, zpěv). Jejich hudba bývá často přirovnávána k americkým The Polyphonic Spree a kanadským Arcade Fire. Jako předskokany si je na svá turné vzali britští Editors a američtí Ra Ra Riot, díky čemuž se jim podařilo se dostat do širšího povědomí. Momentálně objíždějí Evropu se svým druhým albem "Sleep Mountain", které vyšlo letos v březnu. Českému publiku se letos představí poprvé v rámci Open Air Festivalu na letišti Panenský Týnec.

Jako kapela jste vstoupili na pole hudebního byznysu právě v době, kdy lidi více hudbu stahují nelegálně než kupují. Co si o současné situaci myslíš?

No, nemyslím si, že je v pohodě, že si lidi můžou hudbu stáhnout jen tak zadarmo, ale vím, že spousta kapel se snaží nalákat lidi na své koncerty tím, že uvolní nějaké skladby volně ke stažení. Tím pádem sice nemají příjmy z prodeje hudby, ale z koncertů. Ale já opravdu nejsem fanoušek nelegálního stahování. Vem si například takového malíře. Když namaluje obraz, tak ho neukradneš, ale normálně koupíš. Každopádně vím, že teď díky internetu je všechno snadněji dostupné a my s tím těžko něco uděláme. Jediné, co můžeme dělat, je se přizpůsobit, snažit se dělat věci nově a po svém, prodávat skladby na internetu a občas uvolnit nějakou tu skladbu zdarma a doufat, že lidi koupí ten zbytek.

Takže myslíš, že se v budoucnu bude hudba rozdávat pouze zadarmo?

Myslím, že ano. Jenomže přestože hudba bude dávána lidem zadarmo, ti budou muset počítat s tím, že ceny lístků na koncerty budou dvakrát tak drahé. Takhle to nakonec skončí. Pokud nechceš platit tady, budeš holt muset platit jinde. My taky musíme být z něčeho živi. Pak jsou tady ještě kolem muzikantů lidi, kteří z nich žijí. Ti na tom také nejsou moc dobře. To se nás ale naštěstí netýká.

The Kissaway Trail
© nme.com
Co považujete za svůj dosavadní vrchol ve své kariéře?

Bylo toho víc, ale tím klíčovým bylo, když jsme podepsali smlouvu s nahrávací společností v roce 2007. Tenkrát jsme byli moc šťastní, protože jsme se nesnažili točit album, které by nám zajistilo podepsání smlouvy. Nakonec se ale všechno seběhlo strašně rychle a bylo to super. Pomohlo nám to nastartovat kariéru. No a pak k dalším vrcholům patří některé koncerty. Například naše první vystoupení na festivalu Roskilde 2007, Wirelles festival v Anglii nebo třeba švýcarský Montreux Jazz Festival, kde jsme vystupovali s kapelami Interpol a The National. Možnost hrát jako méně známá kapela s těmi velkými je skvělá příležitost a vždycky jsme si to moc užili.

V srpnu se The Kissaway Trail poprvé představí v České Republice na Open Air Festivalu. Navštívil jsi už někdy Česko?

Ještě jsem neměl tu příležitost, ale mám pár přátel, kteří u vás byli, ještě když jste byli Československo, a o vaší zemi mi vyprávěli, takže se tam všichni moc těšíme. Pro mě osobně je mnohem zajímavější jet hrát na východ než třeba do USA nebo na jih. Jsme moc zvědaví na to, jak budou Češi reagovat na naši hudbu, ale myslím, že si to užijí. Máme připravených pár překvapení a naše vystoupení by mělo být delší než obvykle, takže určitě se na nás přijďte všichni podívat, protože naše hudba je skvělá a vy si zasloužíte poslouchat skvělou hudbu (smích).

The Kissaway Trail - Beat Your Heartbeat

NÁZORY
  • ... (spoOky, 15.08.2010 17:42) Reagovat

    včera na OpenAir byli naprosto vynikající :)

  • jo jo (Lee, 20.08.2010 15:37) Reagovat

    na oaf byli skvělý, pro mě rozhodně objev nejen festivalu. krásná zajímavá poslechovka, zaujali moc

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beach Boys se dočkají speciálního dokumentu na Disney+ (29.03.2024 10:12)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem" (08.02.2023 15:41)
- Detaily výroční edice "Dark Side of the Moon" od Pink Floyd jsou venku. Fanoušci se mají na co těšit (23.01.2023 08:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu