shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Flesh Tone" Kelis

Makrorecenze "Flesh Tone" Kelis

Vydáno: 18.08.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Mezi další obraty o sto osmdesát stupňů roku 2010 se bude ve výročních žebříčcích jistě řadit i pátá studiová nahrávka zpěvačky Kelis. "Flesh Tone" je totiž na míle vzdálená předchozí "Kelis Was Here". Jak se cesta od r'n'b do klubů zalíbila pětici redaktorů musicserveru, napoví makrorecenze.

Kelis - Fleshtone
© facebook interpreta
O roce 2010 někteří mluví jako o roce comebacků (vzpomeňme například Take That), avšak co se týče makrorecenzí, můžeme jej s klidem označit i jako rok žánrových přemetů. Christina Aguilera, Jana Kirschner, Traband nebo MGMT, to jsou jen někteří zástupci, kteří s aktuálními alby nabídli něco zcela jiného než s těmi předchozími. Americká zpěvačka Kelis se s deskou "Flesh Tone" zařadí po jejich bok. Od r'n'b z nahrávky "Kelis Was Here" jedním mílovým krokem přešla na taneční parket. Po bok si postavila jména jako David Guetta, will.i.am nebo Boys Noize a vydala "Flesh Tone". Ta ve světě sbírá veskrze pozitivní reakce, nejinak tomu bylo i v hlavní recenzi, ve které ji Lukáš Boček označil jako "nesázející na prvoplánovou líbivost a hitovost" a ohodnotil chvalitebnou osmičkou. Pět zástupců redakce v makrorecenzi jednoznačný pohled nenabídlo - jeden souhlas s hlavní recenzí, čtyřikrát šlo ale hodnocení podstatně níže. V průměru si "Flesh Tone" odneslo známku 5,4.


Honza Balušek - Jako celek funguje skvěle (8/10)
Vztah ke zpěvačce: Až na "Milkshake" mě v minulosti zcela minula. "Acapella" je pro mě však nečekaně jednou z nejlepších skladeb letošního roku.

Občas se objeví písnička, která si měsíce a měsíce klestí cestu internetem, od bloggera k bloggerovi, až se z ní nakonec stane velký mainstreamový hit. "Acapella" je přesně ten případ. Obdivuju, jak se v ní Kelis dokázala vypořádat se svým mateřstvím. Místo srdceryvné balady nabídla fandům skladbu, která je nejlepší taneční tuckou letoška, a to, že v ní vyznává lásku a obdiv ke svému malému prckovi, většině lidí asi ani nedojde. Navíc její hlas k novému stylu skvěle sedí, chladným mašinkám dodává na ještě větší atmosféře. "Flesh Tone" pro mě představuje jedno z mála koncepčních (hudebně, ne obsahově) alb, která chce poslouchat na jeden zátah, žádné vyzobávání jednotlivých skladeb. To, co je pro jedny jednoduchost, je pro mě záměr, který vyšel na jedničku. Jen osobní averze k devítiskladbovým nahrávkám (to je fakt takový problém udělat ještě jednu písničku?) a z toho vyplývající krátké stopáži mi zabraňuje dát devítku.

Radek Londin - Kelis tančit umí (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Sleduji ji od začátku se střídavým zájmem.

Kelis sice může za jeden z nejhorších koncertních zážitků mého dosavadního života, ale desky dělat umí, také protože je vždy obklopena schopným týmem - The Neptunes, Raphael Saadiq, Dallas Austin a mnoho dalších... O produkci a chytlavé groovy se může opřít i na svém prvním uptempo klubovém albu, obsahujícím vydatnou porci electro tucek. První singl "Acapella" mezi nimi vyčnívá, ale ani "Scream" nebo "22nd Century" jí nedělají ostudu, a i když se zbytek trochu slévá, břečku nenajdete. Očekávat však od této desky jakoukoli originalitu by bylo chybou. Kelis sice není jediná, ale evidentně mocně čerpá inspiraci z jedné Lady - ať už jde o retro futuro zvuk, nebo robo-fetišismus a vůbec všechny v popu aktuálně módní propriety. V téhle souvislosti ani nepřekvapí, že celá deska stojí na electro bassline spodcích, které už se i povrchnímu klubovému posluchači dávno oposlouchaly a v současnosti už okupují dokonce rádoby-trendy diskotéky českých maloměst. Ale proč rozebírat sebepožírací principy popu? Stačí konstatovat, že s nimi tahle deska pracuje šikovným způsobem. Na rozdíl od ostatních kolegyň, toužících urvat si něco z trendy vlny, totiž Kelis opět dokázala, že umí být cool bez póz a křečovitosti. Melodie na "Flesh Tone" okamžitě chytí i bez laciných triků, což platí i o textech. Může to znít absurdně, ale i robo-pop může znít osobně. Díky Kelis alespoň trochu.

Tomáš Tenkrát - Na letní desku příliš studené (5/10)
Vztah ke zpěvačce: Její bestofkou nikdy nepohrdnu, singly totiž umí výtečné.

Kelis
© iamkelis.com
No jo, ale "Flesh Tone" je úplně jiný drink. Neoriginální a křečovitě se snažící znít co nejvíce "up to date", přičemž je však značně "de mode". Odklon od žánru, ve kterém byla skvělá, nemohl dopadnout dobře. Hned po prvním poslechu jsem si vzpomněl na kotrmelec Chrise Cornella a jeho "Scream". Jasně, když vám sláva uvadá, tak se nabízí přijít s něčím novým, jenže je třeba mít na paměti, že ne každý je multiinstrumentalista jako třeba Prince, aby si mohl odbíhat, kam se mu zachce. Takže i když si Kelis pozvala tým velice schopný, je nutno konstatovat, že ani ten nedokázal z jejího projevu vytřískat nic výrazného. Nejhorší na celém albu totiž je, že zpěvačka zní, jako když je neuvěřitelně znuděná. Jako když ji to vůbec nebaví. Věřím tomu, že ve chvíli, kdy se vám kotouček po poslední písni v přehrávači zastaví, tak nebude horký, jak je to normální, nýbrž studený jako čumák Davida Guetty. Tranceové vložky ani nestojí za komentář, to je jen úlet. Ovšem singlově je to opět solidní - "Acapella" je povedená hitovka a neurazí ani skvělá "22nd Century". Zbytek? Jen pohádka o ledové královně, případně smutné princezně.

David Věžník - My nu-rave is better than yours (5/10)
Vztah ke zpěvačce: "Milkshake". Žádné další singly, žádná deska. A "Milkshake" je OK.

Vlastně se tomu asi ani nikdo nemůže divit. To, co před dávnými čtyřmi roky nastartoval Timbaland, jen pokračuje: r'n'b a popové hvězdy a hvězdičky v roce 2006 začaly zpívat do rovného beatu, který, s postupně rostoucí a následně upadající nu-rave vlnou, jen dostává na agresivitě, odosobněnosti, chladu, jak chcete. "My nu-rave is better than yours," chce vzkázat světu nově i Kelis. A nejde říct, že by křičela do zdi. Taková "22nd Century" šlape výborně. Aby taky ne, produkovali ji Boys Noize. A singl "Acapella" nakonec (kdo by to byl řekl) patří k tomu lepšímu z desky a asi k tomu nejlepšímu, co David Guetta vytvořil v životě. "Flesh Tone" jako celek docela fajnově šlape, jako kulisa k cestě do práce, k práci a cestě z práce je fajn - tucky člověka vždycky nutí přidávat na tempu, takže člověk pak všechno stíhá. Vybrané kousky jistě budou fungovat i na diskotékách a v gay klubech. Co album sráží do šedivého průměru, jsou podivné arytmické přechody mezi skladbami a to, že tenhle zvuk přestal být in hned po "†" Justice, a Benny Benassi nebo Tocadisco skutečně nemají na to, aby ho resuscitovali. Ale aspoň je to po sedmatřiceti minutách pryč.

Petr Doupal - Taneční prázdnota (3/10)
Vztah ke zpěvačce: "Trick Me" a "Millionaire" jsou super.

Co to je za špínu v tom "Milkshaku"? První dojem z Kelis v roce 2003 nebyl dobrý. Vlastně u mě už nikdy neměla sympatie, vzhled a chování prostitutky v důchodu mi moc příjemné nejsou. Videosingl "Millionaire" je kouzelný, protože v něm nevystupuje. Poslední dobou jsem se o Kelis povinně zajímal pouze kvůli rozvodovému soudu s Nasem, kterého se pokouší vydřít na mizinu. Protože ale mám rád taneční pop, tak jsem byl po prvních informacích o "Flesh Tone" na ni zvědavý. Bohužel hned "Acapella" mě zklamala především tím, že okopírovala vizuální styl videoklipu Kanyeho Westa. Oprostil jsem se však zcela od komentáře osoby Kelis a dále hodnotil pouze hudbu. Na rozdíl od recenzentů z celého světa však novinku považuju trochu za humus. Je to sterilní album, ve kterém si zpěvačka sama zpívá bez echa, v prázdném pochmurném prostoru, místy šišlavě, někdy zastřeně, sem tam i nepříjemným tónem. Na druhou stranu producenti častokrát dokázali vytvořit opravdu zajímavé melodie, nad ostatními určitě vyčnívá "4th Of July (Fireworks)" a "Scream", nemůžu si však pomoct: s jinou zpěvačkou (Kelly Rowland je první na ráně) by to dopadlo mnohem lépe. Devět písniček na "Flesh Tone" je průměrných, Kelis to ale stáhla ještě dolů. Nevěřím jí ani ten piercing v nose.


Album: Kelis - Flesh Tone
Průměrné hodnocení: 5,4/10
Celkový čas: 37:41
Skladby: Intro, 22nd Century / Segue 1, 4th Of July (Fireworks) / Segue 2, Home / Segue 3, Acapella / Segue 4, Scream, Emancipate / Segue 5, Brave / Segue 6, Song For The Baby

NÁZORY
  • nesouhlasím (Sandra, 18.08.2010 12:14) Reagovat

    Mě osobně se sice více líbila stará kelis s barevným afrem a i když nejsem milovnicí taneční hudby tak toto CD mě dostalo.... 22nd century, 4th july a k tomu super video, emancipate a song for the baby jsou prostě vydařené a že by zpívala znuděně?to se mi nezdá

  • Kelis (goldie, 18.08.2010 14:02) Reagovat

    Recenzi pana Doupala nemůžu brát vážně. Už při jeho větě "Co to je za špínu v tom "Milkshaku"? se mi udělalo zle. Jde prostě vidět, že ji nemá rád a víc fandí Nashovi, který ji i s malym opustil.

    • Re: Kelis (Doupik, 18.08.2010 14:04) Reagovat

      Premisa je sice docela hardcore, ale za tím komentářem hudby si stojím. Jak píšu: i kdyby to zpíval někdo jiný než Kelis, lepší než průměr to u mě nebude.

  • Málo (Honza, 18.08.2010 14:06) Reagovat

    Já taky nemůžu souhlasit. Musím teda přiznat, že po prvním poslechu se mi album nelíbilo, ale teď momentálně patří k mým nejoblíbenějším spolu s Eminem, Big Boi a Drake. Album je pro mě za 80%. Jednoduše výborné. Tohle makro mě zklamalo - hlavně P.D. Souhlasím samozřejmě s Honzou Baluškem.
    Jinak miluju Brave!

  • ??? (asdf, 18.08.2010 15:27) Reagovat

    dve veci...album je skvely nic genialne ale myslim si ze na terajsie radio pomery to ma aspon hlavu a patu
    a ta druha vec.....chris cornell-scream je genialna doska....milionkrat som uz pocul aka je zla a tak ale proste ta doska spojila hudbu vtedy este nadpriemerneho Timba a skvely hlas chrisa....ako to sa asi nikdy nevyriesi ale ta doska je pre mna fakt jedna s tych co si na ne spomeniem vzdy po nejakom case a dam si ju zas..len tolko

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Sziget zakončili Cee Lo Green, Outkast, Kelis či Calvin Harris (20.08.2014 10:39)
- Fotogalerie: Bažant Pohoda v obrazech (14.07.2014 00:05)
- Audio: Kelis má navařeno a nedočkavcům servíruje "Food" už teď (16.04.2014 12:00)
- Video: Kelis - Jerk Ribs (21.02.2014 09:31)
- Kelis se bude letos věnovat hlavně jídlu (18.02.2014 15:16)
- Nová deska Kelis vyjde již na podzim (09.05.2013 15:42)
- Video: Russ Chimes - Back 2 You (22.08.2012 09:00)
- Audio: Stáhněte si sbírku remixů (producenta) Ruska (30.12.2011 13:00)
- David Guetta vybral k nové desce třetí singl (28.08.2011 15:39)
- Video: Calvin Harris - Bounce (feat. Kelis) (22.05.2011 15:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu