Tygřice s kytarou v ruce a talentem v těle

12.07.2010 00:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Lissie je nový objev z USA, který osciluje kolem hranic popu, rocku, country a písničkářství. Trochu připomíná skotskou Amy MacDonald, avšak s tím rozdílem, že tolik nesází na rádiovou hitovost. Ale to vůbec nevadí, debut "Catching A Tiger" je mimořádně povedeným začátkem její hudební kariéry.
9/10

Lissie - Catching A Tiger

Skladby: Record Collector, When I'm Alone, In Sleep, Bully, Little Lovin', Stranger, Loosen The Knot, Cuckoo, Everywhere I Go, Worried About, Look Away, Oh Mississippi, Needle Starts To Fall, This Much I Know
Vydáno: 21.6.2010
Celkový čas: 54:34
Vydavatel: Sony Music
Mladou Američanku Lissie od konkurence odlišuje především její nezaměnitelný, lehce nakřáplý vyhulený hlas a schopnost psát si svou hudbu. Nesvěřit se do rukou producentů a skladatelů je v současném vyhroceném hudebním průmyslu risk, jehož výsledek lze odhadovat rozhodně hůře než například závěr mexických telenovel. Vydání tohoto alba bylo také v jistém smyslu příběhem na mnoho pokračování, protože zpěvačka se nejdříve musela rozehrát po klubech, kde občas byl pouze jediný posluchač, prodávat ve volnu med, aby získala nějaké peníze, a nakonec najít vhodný prostor pro psaní písní (rozuměj v divočině vzdálené civilizaci), aby měla naprostý klid. Zadařilo se a na celkovém zvuku zpěvaččiny první dlouhohrající placky je to velice znát.

Výsledkem je totiž pohodová směs kytar, chytrých melodií a několika jímavých žalozpěvů. Rychlejší tracky s rockovým nábojem (například k omdlení našlápnutá "In Sleep") se dokážou zarýt do kůže stejně ostře drápy šelem a ty pomalejší jsou krotké jako čerstvě narozená koťata. Tento do jisté míry rozpor nepůsobí nikterak překotně nebo rušivě, naopak vyvažuje obě polohy a jednotlivé písně v jejich kontrastu více vynikají.

Jeden ze singlů, neuvěřitelně silná "When I’m Alone", přesně ukazuje, v čem tkví síla Lissie Maurus. Píseň staví na civilně upřímném projevu plném uvěřitelných emocí, inteligentním textu o lásce a silné gradaci. Podobně vzestupnou tendenci má i "Record Collector", jež album otevírá. Desce nechybí ani pestrost, a to díky retro odbočce jménem "Stranger" nebo díky písničce "Cockoo" se snesitelně líbivým množstvím country prvků. Lissie svými texty a melodiemi rozehrává povětšinou milostná tanga a posluchače s nimi nechá vláčet po vztahovém parketu, na němž nechybí ani hořkosladká zákoutí, pro která se řízný (ale i intimní) vokální projev interpretky naprosto hodí.

Deska dostala svůj název ("Catching A Tiger") díky textu křehce houpavé "Bully", kde se o chytání tygra zmiňuje, a spolu s "Everywhere I Go", "Look Away", "Oh Mississippi" a "Needle Starts To Fall" a "This Much I Know" tvoří pomalé jádro alba, ukazující Lissie jako zkrocenou tygřici. Schválně uvádím výčet všech těchto akustických balad, protože jich na albu najdete více, než by se od kytarové desky možná čekalo, ale zároveň je třeba podotknout, že ani jedna z nich není do počtu, všechny mají své působivé kouzlo a fungují.

Chytání tygra je dobrodružnou výpravou do směsice různých stylů, které potěší všechny hudební cestovatele. Jednotlivé tracky jsou rychlé i pomalé, smutné i veselé, ve všech případech však přesvědčivě a originálně podané. Lissie se do hudebního světa uvedla výjimečně dobře a odteď nezbývá než čekat, do jakých krajin nás tato sympatická blondýnka zavede příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY