Hořkosladká malinovka (se Skye)

04.07.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Informace o dění okolo Morcheeby šly rychle za sebou a přinesly nejedno překvapení. Samotné "Blood Like Lemonade" ale startovalo v úplné tichosti (111. místo v britském žebříčku), přesto nabízí asi nejtypičtější zvuk Morcheeby, jaký si jen fanoušek může přát. Skye je zpátky a všechno hned chutná lépe, ale...
7/10

Morcheeba - Blood Like Lemonade

Skladby: Crimson, Even Though, Blood Like Lemonade, Mandala, I Am The Spring, Recipe For Disaster, Easier Said Than Done, Cut To The Bass, Self Made Man, Beat Of The Drum
Vydáno: 7.6.2010
Celkový čas: 45:05
Vydavatel: Pias Recordings
Je to rázem složitější, jak se k "Blood Like Lemonade" vlastně postavit. Donekonečna našponovaná radost, že je Skye Edwards zpátky, asi nevydrží, možná padne za oběť jako trvanlivost letní lásky. Jasně, v ty chladné únorové dny, kdy zpráva o návratu prosákla ven, to potěšilo (a zahřálo). Bratři Godfreyovi možná (konečně) prozřeli, že to bez ní stále jaksi není ono, i když minulá "Dive Deep" byla povedená. Paul dokonce někde prohlásil, že podobnou desku, jako je "Blood Like Lemonade", chtěli už natočit v době po "Big Calm". Jaký je tedy skutečný stav věci?

Začátek to má hodně trpký. Vstup do hitparád byl z hodně zadních pozic a vydání přišlo v nečekanou chvíli, bez důkladnější masáže fanoušků. "Blood Like Lemonade" proplouvá pozvolným tempem (má i zcela akustickou vsuvku "I Am The Spring") a nabízí zvuk, kterým je právě Morcheeba tolik hmatatelně rozpoznatelná. Skye po svých dvou sólovkách hlasově dozrála a dává novým skladbám šmrnc a velký náboj emocí. "Recipe For Disaster" odhaluje tvář, v které může samotné trio najít svou největší sílu. Singl "Even Though" naopak čerpá z jejich tolik očekávané formy.

Paul a Ross Godfreyovi jdou stále proti toku času, ať už v pohledu použití jejich lety prověřených postupů, nebo v cítění melodií. Posuv do retro rovin psychedelie let dávných je více a více znát; řekl bych, že i Ross bude v tomto oním větším zastáncem. Procítěním do reality je pak skoro čistě popová "Easier Said Than Done", protistranou pak snadno odhalitelné instrumentálky "Mandala" a "Cut To The Bass", které ucelenost "Blood Like Lemonade" drobet bourají.

Tématicky je novinka v původní sestavě okoukaným pohledem na věci zlomené, pochroumané a ztracené, ale bez přebytečného patosu. Vše s citem, lehkostí a osobitým podáním (právě díky Skye). Morcheeba si však na sebe ušila bič: tento formát už na příštím albu nebude tolik fungovat, pokud se kormidlo nestočí jinam. Ono opakování se by byla zásadní podpásovka. "Blood Like Lemonade" je však uzrálým opusem, který si s chutí poslechnete s očekáváním, co bude dál. Po požití se dostaví i blahodárné účinky, tento emocionální budič má totiž všechny polarity.

P. S.: O tom, jak dobře zní Morcheeba v původní sestavě s deskou "Blood Like Lemonade", se můžete nechat přesvědčit v poslední den festivalu Rock For People (tedy 6. července) v Hradci Králové.


Morcheeba - Even Though


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY