Měsíc v hip hopu - červen 2010

08.07.2010 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Červen v hip hopu přinesl dva hlavní nosné body: nekončící nálož nového materiálu z Česka a Slovenska a žánrovou rozmanitost zahraničních příspěvků. Představíme si mnoho domácích projektů včetně nového LA4, Smacka, Nironica a slovenské písně k volbám a fotbalu. Profilem měsíce je electro-hopová kočka Uffie.
NOVINKY Z USA

Flo Rida
© facebook interpreta
Flo Rida stále méně hiphopový a stále více popový
Když na konci roku 2007 rapper Flo Rida debutoval se singlem "Low", jednalo se o hiphopovou klubovou hymnu. Skladba k filmu "Step Up 2: The Streets" (u nás "Let's Dance 2") se stala nejúspěšnějším digitálním singlem dekády. Na celé desce "Mail On Sunday" ukázal, že rozhodně není žádný one-hit-wonder, a moderní tanečnější zvuk z pera Timbalanda ("Elevator") nebo will.i.ama ("In The Ayer") byl výborný. Druhá deska "R.O.O.T.S." se ještě více přiklonila k electru, popu a taneční muzice a titulní singl, tentokrát "Right Round", opět dominoval klubům.

Trend potvrdil v roce 2009 hostovačkami Lady Gaga ("Starstruck"), Alexandře Burke ("Bad Boys") nebo Three 6 Mafii ("Feel It" produkované DJem Tiëstem). Nejnovější počiny už jsou čistý taneční pop: "Zoosk Girl" jsme ukázali v dubnu, novinkou je track s Davidem Guettou "Club Can't Handle Me", který se objeví na soundtracku "Step Up 3D" a také třetí sólovce "The Only One". K poslechu je zde a brzy se dočkáme i videa.

Cody Simpson - iYiYi
Čtyři letošní featuringy pak s původním zaměřením Flo Ridy mají pramálo společného. Objevil se v singlech bulharské zpěvačky Lilany ("Out My Video"), britského r'n'b zpěváka Nathana ("Caught Me Slippin"), amerického r'n'b zpěváka J. Lewise ("Dancin' For Me") a australského třináctiletého popového zpěváka Codyho Simpsona ("iYiYi"). Ten je mimochodem o něco méně otravnější než Justin Bieber.

Zvláštní žánrový posun ale není příznačný jen Flo Ridovi, vždyť době se už přizpůsobují i hiphopoví veteráni, někteří méně, někteří více úspěšně (dobře se adaptoval například Eminem s "Recovery"), někteří ale stále drží oldschool zvuk (například Raekwon, KRS-One & Buckshot, s poslední deskou 50 Cent). A pak tu je také skupina, která trendy tvoří. Ať už to jsou všestranní producenti jako Timbaland, Polow da Don, Jim Jonsin nebo RedOne či interpreti jako Kid Cudi nebo Kanye West. Uvidíme, do jakých podkladů budou naši oblíbenci rapovat za pět roků. V diskuzi se můžete vyjádřit, co říkáte na hudební posun posledních let.

Uffie
© facebook interpreta
Uffie
V červnu jsem toho slyšel opravdu hodně: Drakea, Eminema, Reflection Eternal nebo Big Boie. Nejvíce mě ale snad překvapila Uffie. Kdo se za tímto zvláštním jménem skrývá? Dvaadvacetiletá Anna-Catherine Hartley, která v kolonce povolání kromě zpěvačka může mít i skladatelka, producentka, výtvarnice, rapperka a modelka. Uffie dělá electro hop. A sakra dobrý.

Narodila se v Miami, ve čtyřech letech s rodinou přesídlila do Hongkongu, od patnácti je ale její stálou základnou Paříž. Její otec je Francouz a přezdívku Uffie vymyslel on za její neurvalé chování v dětství, Un Oeuf znamená vejce. Jedno vejce Uffie použila loni, narodila se jí totiž dcera. Otcem je graffiti umělec, s kterým je už rozvedená. K hudbě ji však dovedl její předchozí partner, DJ Feadz. V roce 2006 s ním nahrála singl "Pop The Glock", který zkoušela nabídnout nahrávacím společnostem. Demo doputovalo až k Ed Banger Records, které dvojici podepsalo. Uffie nechala studia módy a začala se plně věnovat hudbě.

Uffie - Sex Dreams And Denim Jeans
© facebook interpreta
Původně bylo plánováno vydání debutu na rok 2007, kvůli koncertování a životním komplikacím ale bylo stále oddalováno a postupně místo toho Uffie vydávala EPčka s dvojicemi singlů a přispívala na kompilace Ed Bangeru a také na desky jeho interpretů, jmenovitě Mr. Oiza (track "Steroids") nebo Justice (track "Tthhee Ppaarrttyy"). Na konci roku 2009 znovu vyšlo "Pop The Glock", tentokrát i jako videoklip, a po lednovém vypuštění singlu "MCs Can Kiss" produkovaném Mr. Oizem už k debutu "Sex Dreams And Denim Jeans" vedla vcelku přímá cesta. Uffie podepsala s Elektra Records kontrakt pro americký trh a v polovině června se sólovka začala prodávat na obou kontinentech.

Nakonec se na desku dostalo i několik věcí z těch starších EPček, včetně "Pop The Glock", hlavní bombou alba je ale novinka z roku 2010: "ADD SUV". Na té hostuje "Skateboard P" Pharrell Williams a slova by už byla zbytečná, takže prosím, prezentuji vám Uffie:
Klíčová slova: electronica, synthpop, nu-disco, indie dance, acid house, electro hop, french house, rap, vocoder.


Young Money
© facebook interpreta
Young Money ovládli BET Awards
Interpreti Lil Waynova Young Money Entertainment byli velcí vítězové na letošním 10. ročníku BET (Black Entertaintment Television) Awards, kterými provázela Queen Latifah. Young Money vyhrálo kategorii nejlepší skupiny (v nominacích byli třeba i Black Eyed Peas), Nicki Minaj si odnesla ocenění pro nejlepší rapperku (konkurentky například Lil Kim a Trina) a nejlepšího nováčka (bojovala proti Justinu Bieberovi, Melanie Fioně, Waleovi a celému Young Money) a nejlepším mužským rapperem byl pak vyhlášen Drake, s prázdnou tak odešli B.o.B., Fabolous, Jay-Z a Ludacris. Teda, né tak docela, Jay-Z si s Aliciou Keys odnesl ocenění pro nejlepší kolaboraci za "Empire State Of Mind", čímž porazil "Nothin’ On You", "Forever" nebo "Video Phone", který byl zase zvolen nejlepší videoklipem. V r'n'b zvítězili Alicia Keys a Trey Songz, neuspěla tak ani Beyoncé nebo Rihanna, ani Usher nebo Chris Brown. Chris si připsal jednu zajímavou zkušenost: rozbrečel se při svém vystoupení k poctě Michaela Jacksona. Těžko říct, jak moc to přihrál. Na živá vystoupení se můžete podívat zde a některá opravdu stojí za to. Show otvíral Kanye West novým singlem "Power", který se objeví na chystané desce "Good Ass Job". Bylo to jeho první vystoupení od známého incidentu z loňských VMAs. Více informací včetně fotek a detailních výsledků naleznete na webu BET.

Dead Prez - Turn Off the Radio Vol. 4: Revolutionary But Gangsta Grillz
Dead Prez oslavují mixtapem deset let od debutu
Dead Prez podle svého webu 24. června vystoupili v "Prague, Czechlovakia". Bohužel jsem u toho nemohl být, Dead Prez mi ale hráli i tak: dva dny předtím totiž vydali mixtape "Turn Off the Radio Vol. 4: Revolutionary But Gangsta Grillz". Smíchal ho DJ Drama a obsahuje třeba předělávku B.o.Bho "Nothin' On You" nebo Drakeova "Over", který v originále v textu parafrázuje jejich největší hit "Hip Hop". K propagaci vznikly tři krátké klipy, na "Don't Waste It" a zmiňované "Far From Over" ("Over") a "The Beauty Within" ("Nothin' On You"). Mixtape si můžete stáhnout zde a protože oslavuje deset let od jejich debutu, proč si neudělat jejich krátký profil:

Dead Prez
© facebook interpreta
Duo stic.man a M-1 spolu tvoří od roku 1996 a nesmazatelně se zapsalo do historie rapu v roce 2000 první deskou "Let's Get Free" a hymnou "Hip Hop". Dead Prez mají na svém kontě dvě řadová alba, čtyři mixtapy, sólovky obou členů a kolaboraci s formací Outlawz, které před svou smrtí vedl 2Pac. Jejich texty se zaměřují na politiku, sociální spravedlnost, rasismus, náboženství, moc médií, kapitalismus, policii, školství nebo vězeňské systémy. Jejich singly jste mohli slyšet například na soundtracku k "2 Fast 2 Furious" nebo hrách "Skate" a "NBA Live 2007". Objevili se také v hudebním filmu/souboru skečů "Block Party", host Dave Chappelle instrumentálku "Hip Hop" používal jako intro svého TV pořadu "Chappelle's Show". Sami se označují za něco mezi Public Enemy a N.W.A..

Drobky z USA

B.o.B
Poslechněte si B.o.Bho nevydané skladby
B.o.B je v nahrávání velmi aktivní a ne všechny skladby se vlezly do debutu "The Adventures Of Bobby Ray". Některé možná zamíří do budoucích EPček, některé navždy zůstanou oficiálně nevydané. Já jsem pro vás vybral dvě písničky, které byste si určitě měli poslechnout. První je "Not Lost", která je založená na samplu "Lost" od Coldplay, což je asi i důvodem, proč nakonec nevyšla - nepodařila se vyclearovat práva. Hostuje na ni T.I. Druhou je novější "She Can Get It", o které se neví, za jakým účelem byla nahrána, byla by ale velká škoda, kdyby v budoucnu nebyla publikována, protože je opravdu skvělá.

Hard Target - Southern Axesent
Hard Target vydává mixtape
Pravidelní čtenáři Měsíce v hip hopu Hard Targeta znají hlavně díky dubnovému vydání, ve kterém byl obsažen videoklip "Down A Road". Dlouhodobý spolupracovník Marpa se objevil i na jeho poslední desce a také povedeném koncertu. Krátce poté na internet vypustil mixtape "Southern Axesent", kde hit najdete. Na třinácti skladbách se objevil i Marpo, Gemstar, Kensta Lopez, Treal, Laws a Lisa Gallo. Druhým videosinglem bude track "Goin Down", na odkaze zatím naleznete ukázku klipu. V přípravě je pokračování mixtapu, mimo to také v červnu Hard Target vydal dva remixy: "Fuck Today" (download), původně od Lil Wayna, a "Airplanes" (download) s Lisou Gallo & Gemstarem, původně od B.o.Bho.

Method Man
Method Man vinen z krácení daní
Je stará známá pravda, že z právního pohledu je okrádání státu horší zločin než vražda, a berňák v USA není o nic méně otravnější než u nás. Naposledy si v říjnu došlápl na Method Mana, v červnu byl pak soud uzavřen. Za roky 2004-2007 mu naměřili 106 tisíc dolarů nezaplacených daní. Naštěstí stačilo pouze toto uhradit, jinému trestu se vyhnul. Co se týče hudební kariéry, tak v přípravě je páté album aktuálně nazývané "The Crystal Meth". Poslední sólovkou bylo "4:21... The Day After" z roku 2006, od té doby ještě vyšlo "Blackout! 2" s Redmanem a nejnovější "Wu-Massacre" s Ghostface Killah a Raekwonem.

E-40 feat. 50 Cent & Too $hort - Bitch
Poslechněte si pecičku od E-40tyho a 50 Centa
E-40 mi dělá upřímnou radost, dvojalbum "Revenue Retrievin'" se povedlo (a prodejně na tom nebylo příliš špatně) a singly z něj patří k tomu nejlepšímu, co letos vyšlo. Prvním singlem z části "Day Shift" (ta druhá je "Night Shift") byla skladba "Bitch" s Too $hortem, na kterou nyní 50 Cent udělal remix. Na videoklip k původní verzi, který je spojen ještě se skladbou "Over The Stove", se můžete podívat zde, 50 Centova verze je k poslechu tady.

Fat Joe
Fat Joe falešně obviněn ze sexuálního útoku
Fat Joe byl po show v hlavním měste Wisconsicu Madisonu vyslýchán policisty poté, co třiatřicetiletá žena obvinila rappera ze sexuálního útoku. Fat Joe ani jeho entourage se ale žádného přečinu nedopustil, nařknutí se nezakládalo na pravdě. Nejspíš měla žena za lubem rappera vydírat, což se jí ale nepovedlo. Fat Joe tak může být vklidu a může se věnovat propagaci svého desátého alba "The Darkside Vol. 1", které vychází v červenci a mezi hosty jsou i Clipse, R. Kelly, Young Jeezy nebo Lil Wayne a produkce si připsali Cool & Dre, Just Blaze, DJ Premier.

Lil Boosie
Lil Boosie má na krku několik vražd
O rapperovi Lil Boosiem jsme naposledy informovali v listopadu, kdy se mu kvůli opakovanému porušování podmínky zdvojnásobil pobyt ve vězení za držení drog a zbraní. Mohlo by se zdát, že od něj bude klid, v červnu ale byl obviněn z vraždy prvního stupně a konspirace při uchovávání drog za účelem distribuce. Naštěstí pro něj se mu nic neprokázalo, ve vyšetřování je ale dalších pět vražd, do kterých může být nějakým způsobem zapleten. No to jsou mi věci.

Lil Wayne
Lil Wayne dostal podmínku za držení drog
Jak vidno, vyšetřování zločinů už zabásnutých rapperů je běžná záležitost. Dovedete si někdo představit třeba Vladimira 518, jak jde do basy za pokus o nakoupení Uziček a potom ho ještě vyšetřují za přechovávání drog? Pro nás sci-fi, mezi černýma rapperama asi rutina. K Lil Waynovi: soud rozhodl uložit mu podmínku za incident v Arizoně, kdy se při kontrole autobusu našel kokain, extáze a pistole. Wayne si tak oddychl, jeho doba pobytu vězení se tak neprodlouží, momentálně odbývaný trest za pokus o držení nepovolené zbraně skončí v listopadu. Z newyorského vězení mezitím poslal už třetí dopis fanouškům, můžete si jej přečíst zde.


NOVINKY Z ČESKA A SLOVENSKA

Nironic feat. DJ Mad Skill - At The Winner's Table
Nironic na beatu Wiche, Mad Skilla a Grimasa
Eric "Nironic" CherryHill na Česko nezanevřel a naopak zde dále tvoří. Na Grimasově producentské desce "Let The Beat Come True", která vyšla poslední květnový den, se objevil na skladbách "Closer To You" a "Music Is My Life" (odkazy jsou na třicetisekundové ukázky). V polovině června DJ Mad Skill nahodil na internet společný track "At The Winner's Table", kde vokál zní jak T-Pain a beat jak The Runners na deskách DJe Khaleda. Singl dosáhl úspěchu v hitparádě Radia Spin, kde byl na konci června třetí, další Mad Skillův track, "Hrdina je zpátky ve hře" s H16, žebříček dokonce vedl. Delší dobu už Nironic nic nevyprodukoval s Wichem, tomu je ale konec. Podle vlastních slov byli opět spolu ve studiu a prý "this record is one your going to listen to all the time. Every song is some dope shit." Tak to jsme zvědaví. Připomeňme si jejich předchozí tvorbu například trojvideoklipem "The Best Hustle In This".

eMeReS feat. Čistychov - Uvidíš zlom
eMeReS posílá track s Čistychovem
Zdeněk Emeres každý den ve svém útulném pokojíčku skládá další pecky pro celou česko-slovenskou scénu. Tou poslední, co pustil oficiálně ven, je "Uvidíš zlom" s Čistychovem. Se Slovenskem se pojí i druhá novinka: topolčanská kapela Krok z Tmy, kterou tvoří Žetonsky a Papelo, si řekla o beat od eMeReSe a výsledkem je track "Je to vo mne". Né každý ale od něj beat dostane, viz tento úsměvný request. Poslední odkaz bude na orchestrální verzi "Ľadové princezny" z alba "Mount Emerest", kterou připravil Miloš Steklý. Pro novinky můžete sledovat Facebook fanpage, nejzajímavější info ale eMeRes zveřejňuje při Ustream vysíláních, které bohužel kvůli ochraně beatů nedává k pozdějšímu zhlédnutí. I když ten jeden červnový s Jayem Dieselem online je.

Smack - Bullet Time Mixtape
Smack s mixtapem
Smack po rozpadu Iscream Boyz (minule jsme si představili jeho exkolegu Shadow Dho) začal s prací na sólovce. Při moderování v rádiu a koncertování tak vznikal mixtape "Bullet Time", který nakonec vyšel 7. června a byl pokřtěn na stylové párty pod Barrandovským mostem. Co na něm naleznete? Zorientovat se můžete z poslechu ukázek dvaceti tracků. CD je tak nacpané po okraj. Beaty dodali Dryman, Wbwoy, Sukowatch, Rude Kid, Keps, Chick, Worm a FW Superhero. Na mikrofón si přizval Reotince, Igora a Huga Toxxxe, to na tracku "Volte mě 2", který jsme odkazovali minule v rámci "volebního speciálu". Pokud vás Smack zaujal, za dvě stovky si můžete "Bullet Time" u něj zakoupit.

DJ Wich
© facebook interpreta
Co nového u Wiche, Indyho a Lavora
DJ Wich si na konci června zajel na dovolenou na Rhodos, kde ale také koncertoval s Indym a LA4 v nově otevřeném českém klubu Golem a dokonce stihl jedno vysílání DJ Wich Live TV, při kterém nám ukázal šipku do bazénu nebo pustil Drakeovu "Show Me A Good Time (Cikády remix)".

Před odjezdem toho ale hodně vytvořil v Praze. Předně vyšel produkčně velmi originální hype singl "Moji psi telefon nenosí" od Lavora , který si nyní říká LA4 GIZMO, čímž nám pokazí statistiky v last.fm. Flétnu a trubku v refrénu si rozhodně poslechněte a track si můžete i stáhnout. Povedený cover si níže můžete rozkliknout.

LA4 GIZMO - Moji psi telefon nenosí
Na chystané Martinově sólovce se určitě objeví Hugo Toxxx a Vladimir 518, nebude chybět ani Indy, featuring vrátí MAAT a PIO Squad. Kromě DJe Wiche Lavor vybral další elitní producentská jména: Enemyho, Marka, eMeReSe a Mikea Trafika. Rozhodně se máme na co těšit. V druhé části roku pak snad už konečně vyjde i Indyho sólovka.

Blíže se nám představil projekt DJ Wich & Rasco Are The Untouchables, z kterého vzejde celé album. Bude se jmenovat "Al Capone's Vault" a po předchozím tracku "Listen Up" je venku novinka "Backstabbers" (download). Máňa mimochodem na koncertě Clipse oslavil narozky, ztratil telefon a také překonal pět miliónů zhlédnutí na svém YouTube kanálu.

Vyčerpávající info od východních sousedů

Tentokrát nám ze Slovenska přiletělo obrovské množství velmi zajímavých novinek. O některých jménech možná uslyšíte poprvé, ale určitě doporučuji si je zkusit poslechnout.

Rendezska.SK - Z okraja kraja
Rendezska.SK
Historie Rendezska.SK sahá až do poloviny devadesátých let, kdy se tři MCs Pantau, Elban a Blažo seznamovali s hip hopem. Prvním releasem pod jménem Rendezska.SK byl maxisingl "To snáď né?!" v roce 2005. O rok později přišlo první album "Čas vyložiť karty", ke kterému vznikly dva videosingly "Jak ho prežijem" a "Čas vyložiť karty". Dnes si tady můžeme představit novou desku "Z okraja kraja", která se do distribuce dostala koncem června. V předstihu byla doprovázena videosinglem "Je to inak" s Moem z AMO. Na další dvacítce tracků se dočkáte i Decka nebo Lyrika a na produkci Štrapa, Viktora Hazarda, Analytika nebo Derycka. Ukázky si můžete poslechnout zde.

Bio - Vzkriesenie
Vzkříšení Bia
Bio alias Renegát je členem skupiny ARZenál spolu s Dappou a Rudcem a s B.O.B.m (nezaměnit s tím americkým s malým o) tvoří projekt Sekta. Po únorovém "FastFood Mixtape" se Sektou mu v květnu vyšla debutová sólovka "Vzkriesenie". Rozhodl se k ne zcela obvyklému kroku a desku poskytl hned ke stažení. V červnu pak proběhla premiéra dvojklipu "Libertas/Mesto hriechu". Na prvním tracku rapuje Supa z Mojí Reči a zpívá Majco8Kuna, produkoval ho Rudec. Podmaz pro druhou skladbu vytvořil Monro. Na desce se nachází ještě dalších deset skladeb, na kterých se vystřídali ještě Idea, Delik (MR), Lyrik (Modré Hory), B.O.B. a Dappa, produkčně přispěl ještě Grazzel a Regular.

Torula - Zase spatky (Ževrajtejp)
Torula aka Tony Pach je zpátky
Asi jen opravdu hodně ostřílení jedinci si vzpomenou na dva roky staré EPčko "Na Torulu neplací" od Toruly alias Tonyho Pache produkované Masifem. Tato dvojka je opět zpět, a to v podobě mixtapu "Zase spatky (Ževrajtejp)". Na dvaceti osmi skladbách najdete i Boy Wondera z Turbo Boost, Jaye Diesela, Stopercenta a Radikala z Dramatikz, SEdláky nebo Tafroba. Produkce se střídají původní Masifovy a vypůjčené od amerických stars. Na mixtape láká trailer, který stejně jako cover těží z Terminatora. Přímý odkaz na stažení je zde.

Invázia - Medzi časom
Invázia se rozšiřují na Kruscifix
Slovenskou dvojku Invázia jsme v Měsíci v hip hopu zatím úspěšně ignorovali, pojďme to tedy napravit. MC Ataker a producent Grazzel na jaře vydali pod Tvoja Matka Rekorc velmi zajímavou deskou "Medzi časom" (něco k poslechu na YouTube: 1, 2, 3, 4). Nedávno vypustili nové tracky "Až po posledné pohreby" s DJem Veritasem a "Nový začiatok" s DJem Svenem z Tragikomix, které jsou příliš dobré na to, abyste jim nedali šanci.
Invázia - Kruscifix

Nejnovějším vývojem je vznik skupiny Kruscifix, když se k Atakerovi (též Syn) a Grazzelovi (též Komander) přidal nastálo DJ Veritas a také druhý rapper Fantom (též Ušo nebo Lord). Čtveřice momentálně ve vlastním studiu pracuje na debutu, který bude mít název "Dolnozemci". První vlaštovkou je videosingl "Dvojznačný Obraz".

DJ Lucco, Kaidžas, Darebáci - V mene ulíc 2
DJ Lucco, Kaidžas a Darebáci dokončili mixtape "V mene ulíc 2"
Kaidžas a jeho parťáci Svetový Hlas a Luger alias Darebáci 6.6. vypustili do oběhu mixtape "V mene ulíc 2", který je založený na rapování do amerických produkcí. DJ Lucco namixoval například "Run This Town", "Beamer, Benz Or Bentley" nebo "Big Shit Poppin' (Do It)". Kromě zmiňované trojice uslyšíte ještě Molocha Vlava, Lemura a LBK. Poslední stopou je vítězný remix tracku "Reči sa vyprávajú, chleba sa jí" od Palia.

LMZ - Musí to ožiť
Lordi Mega Zordi s Kosmodiskem
Hodně zvláštní nadpis skrývá jméno slovenské formace a jejího připravovaného alba. Lordi Mega Zordi alias LMZ jsou Shomi, Ledko, DJ Lipi a Sly a deska má být rozmanitá textově i produkčně, což dokazuje odlehčená electro house věc "Musí to ožiť", která byla vybrána jako videosingl. Poslužte si na odkaze a zhodnoťte úroveň slovenských bab na jedné útulné zahrádce s krbem, bazénem a gramcema.

Kaidžas + Svetový Hlas - Od začiatku až do konca (Slovensko do toho!
Slovenští rappeři podporovali fotbalové mužstvo
Postup na mistrovství světa ve fotbale byl pro Slovensko fantazií a podpořit reprezentanty se rozhodli i slovenští rappeři. Kaidžas a Svetový Hlas (kteří se mmj. spolu objevili na eMeReSově "Neni ste na to stavaní") se vytáhli s trackem "Od začiatku až do konca (Slovensko do toho!)", beat jim dodal Robert Burian.

Suvereno + Majk Spirit - Slovensko v Afrike (Futbalova hymna)
Suvereno (2H+) a Majk Spirit (H16), sami aktivní fotbalisté, zas s producentem Deryckem spravili track "Slovensko v Afrike (Futbalova hymna)". Podkladem je klasika "Africa" od Toto. Jaký vám přijde lepší? Jinak dvě prohry, remíza a výhra Slovenska sice není žádná sláva, s Itálií to ale rozhodně ostuda nebyla, na rozdíl od našeho výkonu ve skupině před čtyřmi lety a faktu, že jsme se tentokrát ani nekvalifikovali.

Gramo Rokkaz - 2010: Manifest
Label Gramo Rokkaz přináší sampler
Slovenský label Gramo Rokkaz si na poslední červnový den připravil vydání sampleru "2010: Manifest". Na něm se prezentuje celý tým, to jsou MCs Danosť, Decko, dvojka Mater (Tono Suchota a Rebel) a trio DMS (Dame, Monsinorsepar a Smart), DJové Metys a Miko a producenti Analytik, Dame, Deryck a Smart. Z hostů uslyšíte Opaka z AMO, Supu z Mojí Reči a Zlou Stravu. Ukázky z šestnáctistopého alba si můžete stáhnout zde, venku jsou i dva promosingly, "Cítim zodpovednosť" od Mater a "Na 100 percent" od DMS. V ČR album dostanete na kupujoriginal.cz.

Bene
Slovenské volební tracky
I na Slovensku se rappeři dali do propagace voleb. Na rozdíl od ČR, kde většina rapperů obecně doporučovala pravici, dva slovenští MCs podpořili přímo dvě konkrétní strany. Zverina narapoval spot "Keď to chceš zmeniť" pro EDS (Európska demokratická strana) a DNA ke skladbě "Je čas" natočil video na podporu SaS (Sloboda a Solidarita). SaS se nakonec do parlamentu dostala s 12 % hlasy, EDS nikoliv. Dovedete si představit, že by v Česku narapoval například Orion reklamu pro TOP 09? Výstižněji téma zpracovali Bonano a Vladis, výsledkem je track "Chobotnica" s beatem Kynetika. A originálně to vyřešil i Bene skladbou "Benevízia" z připravovaného alba s producentem Stratosoulem "Slovenčina pre samoukov".

Luzer - UJKD
Luzer není žádný loser
Slibné slovenské jméno Luzer byste si měli začít pamatovat. Po EP "Nepochopený" z roku 2008 na letošní léto plánuje plnohodnotný debut s názvem "UJKD". První vlaštovky "Stebu sa to neda" a "Evil Dead II" najdete na YouTube.com kanále jeho labelu Tvoja Matka Rekorc. Druhý jmenovaný track je pocta kultovnímu hororu a text kopíruje děj snímku, stejně jako videoklip složený z klipů filmu. Na albu je velké množství hostů, konkrétně PIO Squad, IdeaFatte, Modré Hory, Zverina, Osemskij, Gulos Potrok, Invázia, Android, Jaro Zavodský, Monika Načeva a SEdláci. Je zde také možnost, že se podaří sehnat jednoho newyorského rappera. Produkce byly oznámeny od Karaoke Tundry, Side9000, Keyzy Soze, Kreka, DJe Fattea a Grazzela, scratche dodali Djové Spinhandz, Spank, 3ck a Five.

Jay Diesel - Moje ex
Jay Diesel posílá singly z nového alba
Jay Diesel na letošek naplánoval vydání druhé sólovky s názvem "Deset". Jestli název odkazuje na rok, nebo v tom je něco více, zatím nevíme. Zato už známe dva singly. Tím prvním je pochmurnější videoklipový "Posílám k zemi", který produkoval El Murdo. K létu se pak více hodí druhý "Moje ex" (download) s vokály Toma Malára, beatem Fosco Almy (MAAT) a zvukem Ondřeje Žatkuliaka. Pro nedočkavé pak Nafťák v srpnu vypustí "Jay Diesel Trucks vol.2" smíchaný DJem Maztahem. Perlička na závěr: věděli jste, že cover debutu "Život napsal sám..." mu udělal Dan Vávra, tvůrce hry Mafia?

Sergei Barracuda - Endorfin
Sergei Barracuda na endorfinu
Severomoravský label Azurit Kingdom jsme poprvé zmínili loni v souvislosti s mixtapem Adyose, Cubyho a DJe Bussyho "Králík vás miluje". Pod label patří ještě producent Vynic a rapper Sergei Barracuda. Ten právě připravuje mixtape "Pouliční ekonomická", který by měl být venku volně ke stažení někdy během léta a na který má většinu beatů dodat Vynic. Zatím si můžete výrazný Sergeiův hlas poslechnout v singlu "Endorfin", který je i ke stažení. Více informací naleznete na pěkných stránkách AK.

Hip Hop Kemp Bandzone
Hip Hop Kemp a Bandzone.cz dávají prostor talentům
Pokud jste začínající rapper nebo skupina, máte jedinečnou možnost zahrát na Hip Hop Kempu. Pořadatelé ve spojení s Bandzone.cz vyhlásili soutěž hiphopových aktů o místo v line-upu HHK. Stačí se přidat na speciální stránce a pak už jen honit hlasy. Ty ale nemusejí být jediným vodítkem pro výhru, porota HHK bude hodnotit i úroveň produkce. Tři vítězní interpreti se pak představí na stejné akci jako Talib Kweli, Chali 2na nebo Masta Ace.

IdeaFatte - Bylo nás čtyři feat. Paulie Garand, Rest & Ryes
IdeaFatte v srpnu s mixtapem
Minule jsme labelu Ty Nikdy věnovali celý rámeček, tentokrát ze Zlína dorazily zprávy o chystaném mixtapu IdeaFatte. Ten dostal název "Plus" a budou na něm více než dvě desítky songů. S hosty se rozhodně nešetřilo, kromě rosteru Ty Nikdy, tj. Idey, Resta, Ryese a Paulieho Garanda to budou ještě Decko, Oliver Lowe, Lyrik, Bonus, Luzer, Zverina, MoreloKatr, Lara303, UL Farma, Tafrob, DJ AKA, Sporto a Supa, což zní opravdu parádně. Fatte nebude jediným producentem alba, beaty přispěli i Paulie Garand, DTonate, Inphy, FNTM, Jazzy a Dubas. K releasu dojde 3. srpna a připravená je i párty o dvou chodech. Navnadit na "Plus" vás může track "Bylo nás čtyři", kde Fatteovi rapujou Idea, Paulie Garand, Rest i Ryes.

VIDEOKLIPY

Big Boi - Shutterbug
Big Boiova sólovka "Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty" bude rozhodně patřit mezi adepty na hiphopové album roku, singl "Shutterbug" je výborný a originální klip Chrise Robinsona se povedl (making of). Dalším chytlavým videosinglem je "Follow Us" s hostujícími Vonnegutt.

Eminem - Not Afraid
Eminem se nám na "Recovery" vrátil v plné parádě a dobyl jak albovou, tak singlovou hitparádu. To se mu podařilo s "Not Afraid", který doprovází profesionální filmový klip, některými prvky připomínající starší "The Way I Am". Já teď doufám, že se stejně dobře povede i klip na společnou skladbu s Rihannou.

B.o.B feat. Hayley Williams - Airplanes
B.o.Bho hit "Nothin' On You" dosáhl v USA i UK vrcholu hitparády a druhý singl "Airplanes" si zatím vede skoro stejně dobře: na obou nejdůležitějších hitparádách mu momentálně patří druhá příčka za "California Gurls". I když je to spíše nepravděpodobné, na jedničku mu může pomoct zajímavý videoklip.

Tinchy Stryder - In My System
Jeden ze stěžejních představitelů grimeu Tinchy Stryder po veleúspěšném "Catch 22" připravuje třetí řadovku s názvem "Third Strike" a na léto vypustil singl "In My System". V záplavě anglických rapperů ale tento počin spadá spíše do průměru. Jestli vás zajímá Tinie Tempah, Dizzee Rascal, Skepta nebo Example, můžete pravidelně číst komentáře britských hitparád, kde se jim věnujeme.

Dirt Nasty - Nasty As I Wanna Be
Znáte track "1980" s velmi chytlavým refrénem? Jeho autorem je Simon Rex alias Dirt Nasty a v roce 2007 se objevil na eponymním debutovém albu. Můžete jej znát i z titulní role filmu "Scary Movie 3" a videoklipu "Tik Tok" od Ke$hi. Jeho hip hop s příměsí srandy může připomínat The Lonely Island. Jeho posledním počinem je stylový oldschool klip na "Nasty As I Wanna Be", stejně se jmenuje i celá deska, která vychází v červenci.


¹ Mimo jiné XXL 2010 Freshmen Class
a MTV Hottest Breakthrough MC Of 2010.
J. Cole - Who Dat
Jermaine Cole je jako jeden z nejslibnějších talentů zmiňován snad ve všech anketách o nejlepší hiphopové nováčky¹. Jay-Z ho upsal na Roc Nation po poslechnutí skladby "Lights Please" z tři roky starého mixtapeu, loni mu hostoval na "A Star Is Born" z "The Blueprint 3". Letos mu vyjde debutové album a k pilotnímu singlu "Who Dat" vyšlo bezstřihové video.



Bonus: další klip na "Make Up Bag" s T.I.em.
The-Dream - Trilogy
Třináctiminutové video? I to je možné. Například když obsahuje hned tři skladby. "Yamaha", "Nikki Part" a "Abyss" se nacházejí v tomto pořadí na desce "Love King", která vyšla na konci června. První reakce nejsou příliš pozitivní. Však The-Dream doposud předváděl pouze nadprůměrné r'n'b. Skutečná Yamaha jinak v klipu figuruje a také se jedná o fonetické přepsaní "You're my heart".

Co se nevlezlo:
DJ Khaled feat. Rick Ross, Busta Rhymes, Diddy, Nicki Minaj, Fabolous, Jadakiss, Fat Joe, Swizz Beatz & T-Pain - "All I Do Is Win" - nové video z remixu
Bun B, GLC & BJ The Chicago Kid - "Happiness Before Riches" - letní track z EP "Closed Sessions Vol. 1"
N.E.R.D. feat. Nelly Furtado - "Hot-n-Fun" - plnohodnotné video po tom prvním montážním
Kingpen Slim - "Gone" - hodně fresh track i video
Janelle Monáe feat. B.o.B & Lupe Fiasco - "Tightrope (Wondamix)" - funky zpěvačka se super hosty
My Darkest Days feat. Ludacris, Chad Kroeger & Zakk Wylde - "Porn Star Dancing" - explicitní rockový klip s rapovým featuringem
Redman - "Lookin' Fly" - pohodovka z chystaného alba "Reggie"
Juvenile - "Drop That Azz" - bouncy věc se objeví na červencovém albu "Beast Mode"
C-Ray Walz - "Destroy" - krátký minimalistický hororový kousek
Reality feat. Skyzoo - "Temptress" - videoklip promítnutý na MPC
Xzibit - "Hurt Locker" - další videosingl z alba "MMX"
Pitbull - "Can't Stop Me Now" a "Maldito Alcohol" - nový videosingl z loňského alba "Rebelution", respektive očekávaného španělského alba "Armando"
A nezapomeňte, že mnoho videí (Rihanna, PSH, Fler) vyšlo jako sólo články, jsou uvedené v seznamu níže!

Psali jsme o hip hopu a r'n'b

V červnu jsme byli postihnuti časovými konflikty, takže několik recenzí ještě vyjde v průběhu léta, tu hlavní jsme ale napsali ke dnu vydání: Eminemovo "Recovery" ode mě sklidilo hlavně pozitivní komentáře. Začátek června byl ve znamení trojlístku koncertů Cypress Hill-Marpo-PSH.

ČLÁNKY
PSH, SaSaZu, Praha, 4.6.2010 reportáž
PSH, SaSaZu, Praha, 4.6.2010 fotogalerie
Marpo, Lucerna Music Bar, Praha, 3.6.2010 reportáž
Cypress Hill, O2 arena, Praha, 2.6.2010 fotogalerie
Eminem - Recovery
Marpo - Knockout
Cypress Hill - Rise Up
Prago Union - Dezorient Express makro
Christina Aguilera - Bionic

AUDIO/VIDEO
Ben Cristovao - Give Me Some More
Kelly Rowland feat. David Guetta - Commander
Stromae - Te Quiero
Kelis - 4th Of July (Fireworks)
Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls
Shakira - Waka Waka (This Time For Africa)
Michelle Branch - Getaway feat. Timbaland
Lady Gaga - Alejandro
Fler - Das alles ist Deutschland
PSH feat. James Cole - Vim já?
Rihanna - Te Amo

NOVINKY
Kanye West prozradil, že pátou deskou "Good Ass Job" vydá v září. Dizzee Rascal oslovil Marilyna Mansona ke spolupráci. The Roots zveřejnili tracklist a hosty nového alba.
Přinesli jsme poslední info o koncertech Cypress Hill v O2 areně, PSH v SaSaZu a Dead Prez v Lucerna Music Baru a pozvánku na Clipse tamtéž jsme spojili se soutěží.
Z přidružených žánrů jsme informovali o druhém singlu Christiny Aguilery, začátku práce na dalším albu Sugababes a novém konceptu koncertního turné Lady Gaga a její nové desky.

BONUSY

Drake & Jimmy Kimmel - Tweet Tweet
Vtipného moderátora Jimmyho Kimmera jsme tu už měli nedávno s rapovou parodií, tentokrát si do své show pozval Drakea. Dvojice si připravila vtipný skeč, písničku "Tweet Tweet" o známé sociální síti.

Teleshoppingová reklama na "Recovery"
Vince Offer je takový americký Horst Fuchs a Eminem ho využil pro nevšední reklamu na "Recovery" jako parodii na jím inzerovaný produkt Slap Chop. A Activision si naopak vybralo "Won't Back Down" s Pink jako podklad pro spot na hru Call Of Duty: Black Ops. Bonus: ještě jedna Vincova šílená reklama.

Medailonek o Kidu Cudim
Společnost Converse přišla s projektem "Three Artists. One Song", který dal do kupy tři výjimečné interprety různých žánrů za účelem nahrání společné skladby. Jsou to Bethany Cosentino z Best Coast, Rostam Batmanglij z Vampire Weekend a Kid Cudi. Než song v červenci vypustí, můžete se podívat na krátký medailonek z Cudiho rodného Clevelandu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY